din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3892 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CSM recomanda exprimari publice in limite constitutionale

CSM recomanda exprimari publice in limite constitutionale

  Publicat: 02 Apr 2009       1314 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Referitor la declaratiile publice exprimate in legatura cu pretinsa obligatie a organelor de urmarire penala de a informa reprezentantii vreunor autoritati publice in legatura cu eventuale acte de urmarire penala, Consiliul Superior al Magistraturii face urmatoarele precizari pentru o corecta informare a opiniei publice:

(autorecuzarea)- Institutia prin care persoana incopatibila se abtine sa participe in procesul penal,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
NATURA 2000 (Obiectiv de tip NATURA 2000)
Persoana fizica sau juridica care garanteaza cu veniturile sau cu bunurile sale o obligatie a unui debitor fata de creditorul sau.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Consiliul Superior al Magistraturii recomanda abtinerea de la exprimari neconforme normelor constitutionale si prevederilor Codului de procedura penala, deoarece actele de urmarire penala au caracter preponderent nepublic.
Reprezentantii parchetelor nu au obligatia informarii nici unui reprezentant al altor autoritati publice in legatura cu actele de urmarire penala pe care le efectueaza, indiferent de calitatea persoanei care este subiect al verificarilor.
Discursurile publice trebuie sa se limiteze la aplicarea principiilor constitutionale ale separatiei si echilibrului puterilor in stat .
Conventia de la Havana adoptata de Congresul al VIII-lea al O.N.U. prevede ca "statele vegheaza ca procurorii sa-si indeplineasca atributiile profesionale in deplina libertate, fara a face obiectul unor intimidari, hartuiri, fara a suferi ingerinte nefondate si fara a li se angaja, in mod nejustificat, responsabilitatea civila, penala sau de alta natura ."
Consiliul Superior al Magistraturii asigura independenta magistratilor si este singurul garant al respectarii acestui principiu fundamental unui stat de drept .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...