din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5130 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Punctele esentiale ale sesiunii plenare - Strasbourg, 23-26 martie 2009

Punctele esentiale ale sesiunii plenare - Strasbourg, 23-26 martie 2009

  Publicat: 24 Mar 2009       1212 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Punctele esentiale ale acestei sesiuni sunt: pregatirea summit-ului G20, cu participarea premierului britanic G. Brown;

Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Denumire data monedei unice europene.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Consiliul European este termenul folosit pentru a denumi intalnirile periodice ale Sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Denumire data monedei unice europene.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Substante rezultate �n urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
(Board of Directors) Grup de oficiali alesi de adunarea generala anuala a actionarilor care au fost imputerniciti sa administreze compania si sa puna in aplicare masurile de natura strategica adoptate de adunarea generala.
Institutie de drept procesual penal, reglementata de Codul de procedura penala in diverse texte.
Expresia Bruxelles I se utilizeaza adesea pentru a se face referire la Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.
Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii.
premierul ceh prezinta concluziile Consiliului European; spre un Cer Unic European; parteneriatul cu SUA, inclusiv problema eliminarii vizelor; produse cosmetice mai sigure; 1,50 euro accize pentru un pachet de tigarete, incepand cu 2014; viitorul industriei europene de automobile; problema preturilor la produsele agricole.

Pregatirea summit-ului G20 de la Londra din 2 aprilie
In data de 24 martie, orele 15.00, va avea loc dezbaterea prioritara cu privire la pregatirea summit-ului G20, care va avea loc la Londra, la 2 aprilie 2009. La dezbatere va participa premierul britanic Gordon Brown, avand in vedere ca Regatul Unit asigura in acest an presedintia rotativa a G20. In continuarea dezbaterii cu premierul britanic, Comisia si Consiliul vor raspunde la intrebarea orala adresata de presedintele comisiei pentru afaceri economice si monetare, Pervenche Beres.

Concluziile Consiliului European din 19-20 martie
In 25 martie, la orele 9.00, Comisia Europeana si Presedintia ceha a Consiliului vor face declaratii cu privire la concluziile Consiliului European din 19-20 martie. Temele principale asupra carora se axeaza Consiliul European sunt: situatia economica si financiara, energie si schimbari climatice, Parteneriatul estic si Tratatul de la Lisabona.

Cer Unic European - raportor Marian-Jean Marinescu (PPE-DE, Romania).
La 25 martie, Parlamentul European va vota un pachet legislativ menit sa imbunatateasca performanta si viabilitatea sistemului aviatic european: reglementarea mai eficienta va conduce la zboruri mai scurte, intarzieri mai reduse si un consum mai scazut de combustibil si implicit la preturi mai reduse pentru biletele de avion. Rapoartele PE cu privire la Cerul Unic European II (Single European Sky, SES II) au fost elaborate de Marian-Jean Marinescu (PPE-DE, Romania).

Parlamentul European solicita eliminare vizelor pentru SUA - raportor Francisco Jose Millan Mon (PPE-DE, Spania)
Intr-un raport referitor la relatiile transatlantice, ce urmeaza a fi dezbatut in 25 martie, se solicita ca "SUA sa ridice regimul de vize pentru cele sase state membre UE care nu au fost incluse in programul de scutire de vize si sa trateze toti cetatenii UE in mod egal pe baza reciprocitatii depline".

Produse cosmetice mai sigure - raportoare Dagmar Roth-Behrendt (PSE, Germania)
Deputatii se vor pronunta asupra unui nou regulament propus de Comisia Europeana cu privire la siguranta produselor cosmetice si care vizeaza simplificarea reglementarilor din acest domeniu . Obiectivul primordial al noii legislatii este sporirea sigurantei produselor cosmetice, prin introducerea unor "standarde minime", reglementarea utilizarii nanomaterialelor si clarificarea informatiile prezentate de companiile producatoare cu privire la calitatile produselor cosmetice.

Vize biometrice: copiilor sub 12 ani nu le vor fi prelevate amprentele - raportoare baroneasa Sarah Ludford (ALDE, Regatul Unit)
Vizele biometrice, la fel ca si pasapoartele biometrice, au ca obiective imbunatatirea securitatii, daca amprentele sunt fiabile. Copiilor care nu au implinit varsta de 12 ani vor fi exceptatii de la prelevarea de amprente - acestea reprezinta rezultatul acordului cu Consiliu, avand la baza recomandarea pentru a doua lectura, elaborata de deputata europeana Sarah Ludford privind introducerea biometriei la vize, inclusiv a dispozitiilor privind organizarea primirii si a procesarii cererilor de vize.

Accize mai mari pentru tutunul prelucrat - raportor Zsolt Laszlo Becsey (PPE-DE, Ungaria)
Comisia pentru afaceri economice si monetare pledeaza pentru o crestere graduala a accizelor pentru tigarete si alte produse din tutun. Potrivit raportului, incepand cu 2014 ar trebui sa se aplice 1,50 euro accize pentru un pachet cu 20 de tigarete.

Declaratii ale Comisiei privind viitorul industriei de automobile
Marti seara, la orele 21.00, Comisia va face o declaratie cu privire la viitorul industriei de automobile in contextul crizei economice actuale, prezentand masurile din Planul european de redresare economica relevante pentru sectorul automobilelor.

Preturi rezonabile pentru produse agricole si venituri decente pentru agricultori - raportoare Katerina Batzeli (PSE, Grecia)
Constatand o crestere a preturilor la produsele alimentare pe pietele europene si mai ales o crestere considerabila a diferentelor intre preturile de producator si cele platite de consumator, deputatii europeni solicita masuri adecvate pentru mentinerea unui nivel adecvat al preturilor si al veniturilor agricultorilor, precum si asigurarea unei concurente loiale in acest domeniu .

Alimente noi, reguli noi - raportoare Kartika Tamara Liotard (GUE/NGL, Olanda).
Parlamentul European va vota la 24 martie cu privire la actualizarea legislatiei legata de alimentele noi de pe piata . Raportul comisiei parlamentare pentru mediu solicita Comisiei interzicerea plasarii pe piata a unor produse alimentare noi care deriva de la animale clonate. De asemenea, alimentele produse cu ajutorul nanotehnologiei trebuie testate, iar utilizarea nanomaterialelor in alimente ar trebui interzisa pana cand vor fi disponibile teste nano-specifice.

Multilingvismul: un avantaj pentru Europa - raportor Vasco GRACA MOURA (PPE-DE, Portugalia)
Diversitatea lingvistica si culturala a Uniunii Europene constituie un avantaj competitiv semnificativ iar programele de predare a limbilor straine si de schimburi scolare si culturale, atat in interiorul, cat si in afara UE, trebuie sa fie sprijinite fara echivoc.

Lupta impotriva practicilor de mutilare sexuala a femeilor in UE - raportoare Cristina Muscardini (GUEN, Italia)
In Europa, 500 000 de femei au fost supuse unor practici de mutilare sexuala, in special in cadrul familiilor de imigranti si refugiati. Membrii comisiei parlamentare pentru drepturile femeii au elaborat un raport, care va fi votat saptamana viitoare in plen si in care se solicita elaborarea unei strategii clare pentru interzicerea acestor practici si luarea in considerare a fenomenului in cadrul directivelor privind imigratia si acordurile de cooperare cu tari terte.

Probleme de sanatate provocate de campurile electromagnetice - raportoare Frederique Ries (ALDE, Belgia)
Tehnologia aparatelor fara fir (telefoane mobile, Wifi-Wi max-Bluetooth, telefoane cu baza fixa DECT) emite campuri electromagnetice (CEM), care pot avea efecte adverse asupra sanatatii umane. Comisia PE pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara solicita o mai buna protectie a cetatenilor fata de radiatiile electromagnetice, o cercetare mai activa pentru a aborda potentialele probleme de sanatate, precum si reconsiderarea limitelor CEM europene.

Extinderea programului privind ajutorul alimentar acordat persoanelor celor mai defavorizate - raportor CzesA�aw Adam Siekierski (PPE-DE, Polonia)
In raportul comisiei PE pentru agricultura se solicita extinderea acestui program alimentar, care se adreseaza persoanelor defavorizate, in special in contextul crizei economice, finantarea sa din bugetul comunitar, iar produsele alimentare ar trebui sa provina doar din UE.

Non-interoperabilitatea incarcatoarelor de telefoane mobile
Deputatii europeni au adresat Comisiei Europene o intrebare orala cu privire la non-interoperabilitatea incarcatoarelor de telefoane mobile. Ei doresc sa stie daca s-au inregistrat progrese in calea armonizarii, in acest sector care afecteaza in mod direct consumatorii europeni. Obiectivul ar fi utilizarea unui singur model de incarcator atat din punct de vedere al protectiei consumatorilor, cat si al mediului, avand in vedre cantitatea enorma de deseuri generata.

Relatiile UE- Belarus
Europarlamentarii vor dezbate relatiile UE-Belarus in urma declaratiile facute de Comisie si Consiliu . O rezolutie pe aceasta tema va fi votata in cadrul mini-plenarei din 2 aprilie de la Bruxelles .

Acorduri de parteneriat cu Republica Cote d'Ivoire si statele din Caraibe
Comisia pentru comert international va recomanda plenului acordarea avizului conform cu privire la incheierea a doua Acorduri Economice de Parteneriat, unul cu statele din Caraibe, grupate in Cariforum, si unul cu Cote d'Ivoire.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...