din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2267 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Bilant 2008. Tribunalul de Prima Instanta

Bilant 2008. Tribunalul de Prima Instanta

  Publicat: 03 Mar 2009       1665 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
(CJCE) Curtea de Justitie este alcatuita din tot atatia judecatori cate state membre. In prezent sunt 25 de judecatori asistati de opt avocati generali care sunt numiti pe durata a sase ani cu acordul statelor membre. Curtea se poate reuni camere, in Marea Camera (treispezece judecatori) sau in plen.
An exceptional pentru Tribunalul de Prima Instanta: crestere cu 52 % a cauzelor solutionate fata de anul 2007, insa crestere importanta a cauzelor introduse Curtea

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Prevazute in cap. I, t. VII, art.119, si urm. C, pen., partea generala,
Reprezinta procedura prevazuta de prezenta lege, prin care debitorul care indeplineste conditiile prevazute la art. 1 alin. (2)
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Veriga organizatorica, compartiment in structura organizatorica a ministerelor si a celorlalte organe ale autoritatii centrale de stat,
Prevazute in cap. I, t. VII, art.119, si urm. C, pen., partea generala,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Anul 2008 reprezinta un punct de cotitura atat in ceea ce priveste eficacitatea, cat si in ceea ce priveste ritmul deosebit de sustinut al activitatii judiciare a Curtii de Justitie. Statisticile judiciare pentru anul 2008 scot in evidenta, pe de o parte, o diminuare semnificativa a duratei procedurilor preliminare fata de anii anteriori si, pe de alta parte, o tendinta continua de crestere a volumului contenciosului comunitar. in ceea ce priveste durata procedurilor in anul 2008, evolutia a fost considerabila. Astfel, in privinta trimiterilor preliminare, durata de solutionare se ridica in medie la 16,8 luni, cu alte cuvinte cu trei luni mai putin decat in anul 2006. O analiza comparativa arata ca durata medie de judecare a cauzelor preliminare a atins nivelul cel mai scazut din ultimii 20 de ani.

Referitor la actiunile directe si a recursurilor, durata medie de solutionare a fost de 16,9 luni si, respectiv, de 18,4 luni (18,2 luni si, respectiv 17,8 luni in 2007).

In anul 2008, Curtea a solutionat 567 cauze . A fost sesizata cu 592 cauze noi, cifra care o depaseste pe cea de 580 cauze introduse in 2007, care fusese cea mai mare din istoria Curtii. Numarul de cauze aflate pe rol la sfarsitul anului 2008 este aproape identic celui din anii anteriori. Pe langa reformele metodelor sale de lucru lansate in acesti ultimi ani, ameliorarea eficacitatii Curtii in solutionarea cauzelor se explica si prin utilizarea mai frecventa a diferitelor instrumente procedurale de care dispune pentru accelerarea judecarii anumitor cauze, in special procedura preliminara de urgenta, procedura accelerata, procedura simplificata si posibilitatea judecarii cauzei fara concluziile avocatului general.

In 2008, primul an de aplicare a noii proceduri preliminare de urgenta, aplicarea acestei proceduri a fost solicitata in sase cauze, iar camera desemnata a considerat ca in trei dintre acestea au fost intrunite conditiile necesare in acest sens. Aceste noi dispozitii referitoare la procedura preliminara de urgenta au permis Curtii sa solutioneze in 2008 cauzele respective intr-un termen deosebit de scurt, de aproximativ doua luni.

Tribunalul de Prima Instanta
Tribunalul a solutionat 605 cauze in cursul anului 2008, ceea ce reprezinta o crestere cu 52 % fata de anul 2007, in timp ce numarul sedin?elor organizate in 2008 s-a dublat: 341 fata de 172 in 2007. In ceea ce priveste durata medie de solutionare, aceasta s-a scurtat: 24,5 luni fata de 27,7 luni in 2007. Avand in vedere cresterea constanta a volumului contenciosului si, prin urmare, prelungirea termenelor de solutionare a litigiilor, Tribunalul a procedat la o revizuire a modalitatilor sale de lucru, a organizarii si a functionarii sale la toate nivelurile de gestionare a dosarelor. Tribunalul a avut drept obiectiv, cu aceasta ocazie, ameliorarea eficacitatii sale, veghind in acelasi timp sa nu aduca atingere calitatii deciziilor pronun?ate. Pe de alta parte, Regulamentul de procedura a fost modificat pentru a permite Tribunalului sa se pronunte asupra actiunilor in domeniul proprietatii intelectuale fara parcurgerea fazei orale a procedurii, cu exceptia cazului in care una dintre parti formuleaza o cerere motivata. Tribunalul va trebui sa continue eforturile in aceasta directie in cursul anului 2009 si se asteapta sa profite mai mult ca urmare a punerii in aplicare deplina a reformelor introduse. Astfel, daca anul a fost unul exceptional din punctul de vedere al cauzelor solutionate, a fost exceptional si din punctul de vedere al cauzelor introduse: 629 cauze au fost introduse in 2008, fata de 522 in 2007 si 432 in 2006. Stocul de cauze aflate pe rol a cunoscut o usoara crestere: acesta se ridica la 1178 cauze fata de 1154 cauze in 2007. Aceasta stare de fapt poate comporta un risc de prelungire a duratei procedurilor. Avand in vedere evolutia sistemica a contenciosului, va trebui sa se aprofundeze reflectia asupra cailor si mijloacelor, in special structurale, care sa permita Tribunalului sa continue sa asigure, in interesul justitiabililor, o judecata de calitate a cauzelor, reducand in acelasi timp durata procedurilor.

Tribunalul Functiei Publice
Numarul actiunilor introduse in 2008 � 111 cereri noi � este, pentru prima data dupa zece ani, in descrestere. In plus, trebuie notat ca acest numar este cu mult inferior celor 157 ac?iuni introduse in 2007. In 2008, Tribunal a solutionat 129 cauze . Diferenta dintre cauzele solutionate si cele introduse este prin urmare pozitiva, avand drept consecinta ca, pentru prima data de la crearea Tribunalului, numarul cauzelor aflate pe rol sa fie intr-o usoara scadere: 217 in 2008 fata de 235 in 2007. Durata medie de solutionare a cauzelor este de 17 luni, ceea ce reprezinta o usoara crestere din acest punct de vedere fata de anul 2007.

In cursul anului 2008, Tribunalul a continuat de asemenea eforturile de a raspunde legiuitorului de a facilita solutionarea amiabila a litigiilor in orice stadiu al procedurii."


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...