Cat de mult pot creste dobanzile creditelor in derulare?
![]() |
In ultimele trei saptamani, rata euribor la 6 luni, principala componenta a dobanzilor variabile practicate de bancile din Romania pentru imprumuturile acordate, a crescut cu 0,23 puncte procentuale, pana la nivelul de 5,405%.
Din februarie si pana in septembrie, dobanda euribor la sase luni s-a majorat cu aproximativ un punct procentual, in timp ce rata la 3 luni a crescut cu 0,6%.
Dobanda variabila aferenta unui credit contractat in Romania este formata din rata euribor si o marja fixa de protectie a bancii. Cu cat riscurile anticipate de banca sunt mai mari, cu atat marja de siguranta adaugata dobanzii euribor este mai mare.
Teoretic, aceasta marja nu este variabila, dar, in prezent, institutiile financiare nu sunt constranse in niciun fel sa mentina fix nivelul initial pe tot parcursul derularii contractului.
In conditiile in care riscurile aferente creditelor existente s-au majorat, in special pentru imprumuturile pe termen lung a caror garantii imobiliare nu au crescut in valoare, nu este exclus ca bancile sa decida si modificarea marjei de siguranta.
Acesta este si motivul pentru care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a initiat un proiect legislativ prin care bancile comerciale sa fie obligate sa stabileasca dobanzile practicate pentru fiecare credit in parte dintr-o dobanda de baza plus o marja de profit si risc, nemodificabila.
In conditiile in care bancile nu sunt dispuse sa-si reduca ratele de profit, acestea asigurandu-le o parte din lichiditatile necesare depasirii problemelor financiare, orice majorare a dobanzilor pe plan international se va reflecta, in aceleasi limite, si in dobanzile aferente credietelor aflate in derulare.
Printre bancile a caror dobanzi sunt calculate in functie de eolutiile indicelui euribor la 3 luni se numara BCR, BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania sau Credit Europe.
In plus, ratele vor trebui achitate la o valoarea a cursului de schimb mult mai mare decat cea raportata in urma cu cateva luni. In ultimele zile, leul s-a depreciate cu aproximativ sase bani, pana la minima ultimelor sapte luni.
Vizibil afectati vor fi si acele persoane care au contractat un credit in valuta cu putine luni in urma, iar acum trec de la dobanzile promotionale la cele standard, mult mai mari.
Citeşte mai multe despre:

MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Acordarea sporului pentru conditii degradante. Aspecte juridice si Jurisprudenta
Sursa: MCP avocati
ICCJ: Decizia de Pensionare Inceteaza Automat Raportul de Serviciu
Sursa: avocat Curpas Florian Cristian
Nomanzii digitali. Provocari si reglementari juridice in era muncii de la distanta
Sursa: MCP avocati

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...
OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...
Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025
Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...














