CAPITOLUL I Dispozitii generale
Art. 1. - Banca Comerciala Romana se organizeaza, potrivit legii, ca societate pe actiuni si functioneaza in baza prezentului statut .
In cuprinsul acestui statut Banca Comerciala Romana este denumita banca .
Art. 2. - Sediul central al bancii este in Bucuresti. Banca isi desfasoara activitatea prin sucursale, filiale, agentii si reprezentante, in tara si strainatate, pe baza aprobarii Consiliului de administratie al bancii.
Art. 3. - Durata de activitate a bancii este de 99 ani de la data emiterii autorizatiei de functionare de catre Banca Nationala a Romaniei, cu posibilitatea extinderii acestei perioade .
Banca isi inceteaza activitatea dupa regulile societatilor comerciale, la propunerea Consiliului de administratie al bancii si aprobarea Adunarii generale a actionarilor.
Art. 4. - Banca are ca obiect de activitate atragerea si formarea de depozite banesti, in lei si valuta, de la persoane fizice si juridice, din tara si strainatate, acordarea de credite pe termen scurt, mediu si lung, efectuarea de servicii bancare, operatiuni pentru activitatea de comert exterior si alte operatiuni bancare, potrivit legii.
CAPITOLUL II Capitalul si fondurile bancii
Art. 5. - Capitalul social subscris de stat este de 12.000.000.000 lei, reprezentat prin 2.400.000 actiuni a 5.000 lei fiecare, putindu-se emite si titluri cumulative.
Capitalul social varsat la infiintarea bancii este in suma de 7.000.000.000 lei.
Art. 6. - Actiunile ce vor fi emise pentru majorarea capitalului nu pot avea valoarea nominala mai mica decit cea initiala si vor putea fi transmise persoanelor fizice si juridice din tara si strainatate. Adunarea generala a actionarilor va fixa cuantumul noilor emisiuni si criteriile de subscriere.
Actiunile sint indivizibile, iar banca nu recunoaste decit un singur proprietar pe fiecare actiune .
Daca sint mai multi proprietari indivizi asupra unei actiuni, acestia vor trebui sa delege o singura persoana pentru a exercita dreptul derivind din proprietatea ei.
Banca va evidentia in registrul actionarilor, dupa caz, numele, prenumele, denumirea, domiciliul sau sediul actionarilor cu actiuni nominative si va elibera certificate de proprietate, sub semnatura a doi membri ai Consiliului de administratie.
Art. 7. - Actiunile pot fi nominative sau la purtator, forma acestora urmind a fi stabilita de Consiliul de administratie al bancii. Actiunile sint purtatoare de dividende, determinate in raport cu profitul realizat de banca, care vor fi distribuite actionarilor, anual, dupa incheierea si aprobarea bilantului contabil de catre Adunarea generala a actionarilor.
Detinerea de actiuni inseamna implicit acceptarea statutului bancii si a hotaririlor Adunarii generale a actionarilor.
Art. 8. - Pentru desfasurarea activitatii sale, banca constituie urmatoarele fonduri:
- fondul de rezerva;
- fondul de risc;
- alte fonduri prevazute de lege.
Fondurile bancii se constituie, potrivit reglementarilor legale, din profitul anual si pot fi utilizate, cu aprobarea Adunarii generale a actionarilor, pentru finantarea unor actiuni economice, financiare, valutare si de alta natura, in care banca este interesata, precum si pentru acoperirea unor pierderi.
CAPITOLUL III Operatiunile bancii
Art. 9. - Banca efectueaza operatiuni bancare si financiare in tara si in strainatate, pentru contul sau propriu, al clientilor bancii - persoane fizice sau juridice - in numele unor institutii sau in colaborare cu acestea, precum si orice alte activitati permise de reglementarile legale in vigoare.
In acest scop, banca:
a) primeste depozite banesti, la vedere si la termen, de la persoane fizice si juridice;
b) acorda credite pe termen scurt, cu scadenta de rambursare de pina la 12 luni, pentru activitatile de aprovizionare, productie, desfacere si prestari de servicii, precum si pentru consum gospodaresc si personal;
c) acorda credite pe termen mediu, cu rambursare pina la 5 ani, si pe termen lung, pina la 25 ani, in conditiile stabilite de lege, cu asigurarea resurselor corespunzatoare;
d) efectueaza operatiuni de scontare a efectelor comerciale in cadrul operatiunilor de scont si rescont;
e) efectueaza operatiuni de incasari si plati, in numerar si virament, pentru clientii care deschid conturi la banca, pentru livrari de marfuri, prestari de servicii, executari de lucrari si pentru orice alte operatiuni banesti ale acestora;
f) efectueaza operatiuni de schimb valutar;
Portal.Just.ro - Dreptul justitiabilului de a ii fi sterse datele cu caracter personal Sursa: MCP avocati
Greva. Aspecte practice. Cauze si consecinte Sursa: MCP avocati
Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti