CAPITOLUL I Dispozitii generale
Art. 1. - (1) In temeiul prevederilor art. 70 alin. (3) din titlul I al partii I din Ordonanta Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 266/2006, se adopta prezentul statut privind organizarea si functionarea Corpului Executorilor pentru Institutiile Financiare Nebancare.
(2) In conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 28/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 266/2006, corpul executorilor se poate infiinta in fiecare dintre institutiile financiare nebancare, determinate de prevederile art. 4 lit. a) din ordonanta mentionata mai sus, ori in cadrul asociatiilor profesionale ale institutiilor financiare nebancare. Corpul executorilor se poate infiinta si pentru persoanele juridice asimilate institutiilor financiare nebancare, potrivit art. 4 lit. a) din aceeasi ordonanta, cum sunt casele de ajutor reciproc, casele de amanet si persoanele juridice fara scop patrimonial.
(3) Executorii organizati in corpul prevazut la alin. (2) sunt denumiti in continuare in prezentul statut executori sau executor, dupa caz.
Art. 2. - (1) Executorii sunt investiti sa indeplineasca orice activitati legale, in scopul realizarii voluntare sau, cand este cazul, prin executare silita a obligatiilor stabilite prin titlurile executorii ce apartin institutiilor financiare nebancare ori persoanelor juridice asimilate acestor institutii potrivit art. 1 alin. (2).
(2) In tot cursul executarii, executorii au indatorirea sa isi exercite atributiile si sa efectueze orice act necesar pentru indeplinirea executarii, cu respectarea stricta a dispozitiilor Codului de procedura civila si a celorlalte reglementari aplicabile in materie.
(3) Actul indeplinit de executor, purtand stampila si semnatura acestuia, este de autoritate publica si are forta probanta prevazuta de lege.
Art. 3. - Executorii, precum si oricare alt personal angajat in compartimentul acestora au obligatia sa pastreze secretul profesional, inclusiv secretul cu privire la actele, datele si faptele despre care au luat cunostinta in cadrul activitatii lor, chiar si dupa incetarea functiei, cu exceptia cazurilor in care legea sau partile interesate ii elibereaza de aceasta obligatie .
Art. 4. - (1) Cand este cazul, pe baza datelor prezentate de executor, conducerea institutiilor creditoare ori a asociatiilor lor profesionale, dupa caz, prevazute la art. 1 alin. (2), se poate adresa instantei de executare solicitandu-i sa obtina, potrivit legii, informatiile necesare pentru efectuarea executarii silite de la cei care datoreaza sume de bani debitorilor urmariti sau detin alte bunuri ale acestora, supuse urmaririi.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si in cazul in care, pentru indeplinirea efectiva a executarii silite, executorul considera necesar concursul organelor de politie, al jandarmeriei sau al altor agenti ai fortei publice.
Art. 5. - (1) Daca, referitor la aceleasi bunuri, se efectueaza mai multe executari silite pentru institutiile prevazute la art. 1 alin. (2), intreaga executare se va reuni la executorul care a inceput cel dintai executarea .
(2) In cazul in care bunurile prevazute la alin. (1) sunt urmarite si pentru realizarea unei executari silite de competenta executorului judecatoresc sau a altor organe de executare prevazute de lege, intreaga executare se va reuni la executorul judecatoresc investit, daca legea nu prevede altfel.
Art. 6. - Avizarea prealabila asupra legalitatii actelor intocmite de executori se va asigura de catre compartimentul juridic al institutiilor sau al asociatiilor lor profesionale, prevazute la art. 1 alin. (2), ori, in lipsa compartimentelor respective, prin asistenta juridica a unui avocat autorizat potrivit legii.
CAPITOLUL II Organizarea activitatii executorilor
Art. 7. - Corpul executorilor se infiinteaza de catre organul de conducere al institutiilor prevazute la art. 1 alin. (2), care, totodata, hotaraste numarul executorilor necesari, corespunzator volumului activitatii curente, numeste seful corpului executorilor si stabileste atributiile corpului executorilor, precum si relatiile functionale ale acestuia cu celelalte compartimente ale institutiei creditoare ori ale asociatiei profesionale, dupa caz. Cand corpul executorilor este constituit in cadrul asociatiei profesionale, conducerea acesteia repartizeaza executorii necesari fiecarei institutii, membra a aceleiasi asociatii.
Art. 8. - Executor pentru institutiile prevazute la art. 1 alin. (2) poate fi persoana care indeplineste conditiile generale prevazute de reglementarile in vigoare pentru numirea in functia de executor judecatoresc.
Art. 9. - (1) In termen de 10 zile de la numirea unei persoane in functia de executor, conducerea institutiei ori a asociatiei profesionale prevazute la art. 1 alin. (2) va solicita Ministerului Justitiei inregistrarea executorului in evidenta speciala intocmita la compartimentul de resort, scop in care se vor prezenta stampila acestuia, specimenul lui de semnatura, datele privind starea sa civila, domiciliul si studiile efectuate.
(2) Dupa confirmarea in scris a inregistrarii prevazute la alin. (1), executorul isi poate exercita efectiv atributiile ca atare, in baza legitimatiei de serviciu eliberate sub semnatura conducatorului institutiei ori al asociatiei profesionale in cadrul careia este constituit corpul de executori din care face parte.
CAPITOLUL III Competenta executorilor
Art. 10. - (1) Executorii au urmatoarele atributii:
a) pun in executare titlurile executorii apartinand institutiilor pentru care isi desfasoara activitatea si efectueaza actele de executare necesare in toate formele de executare silita prevazute de Codul de procedura civila si de alte dispozitii legale aplicabile in materie;
b) notifica actele judiciare si extrajudiciare;
c) comunica actele de procedura;
d) recupereaza pe cale amiabila creantele institutiei creditoare;
e) aplica masurile asiguratorii dispuse de instanta judecatoreasca in favoarea institutiei pentru care executorul isi desfasoara activitatea;
f) intocmesc procesele-verbale de constatare in cazul ofertei reale, urmate de consemnarea sumei de catre debitorul urmarit, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila;
g) intocmesc, potrivit legii, protestul de neplata a cambiilor, biletelor la ordin si a cecurilor, dupa caz;
h) constata starea de insolvabilitate a debitorului urmarit;
i) efectueaza orice alte acte sau operatiuni prevazute de dispozitiile legale, aplicabile executarii titlurilor executorii apartinand institutiilor creditoare.
Portal.Just.ro - Dreptul justitiabilului de a ii fi sterse datele cu caracter personal Sursa: MCP avocati
Greva. Aspecte practice. Cauze si consecinte Sursa: MCP avocati
Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti