CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI
HOTARAREA din 14 aprilie 2009
(Cererea nr. 34.814/02)
In Cauza Didu impotriva Romaniei,
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Sectia a treia), statuand in cadrul unei camere formate din: Josep Casadevall, presedinte, Corneliu Birsan, Bostjan M. Zupancic, Egbert Myjer, Ineta Ziemele, Luis Lopez Guerra, Ann Power, judecatori, si din Santiago Quesada, grefier de sectie,
dupa ce a deliberat in camera de consiliu la data de 24 martie 2009,
pronunta urmatoarea hotarare, adoptata la aceasta data:
PROCEDURA
1. La originea cauzei se afla o cerere (nr. 34.814/02) indreptata impotriva Romaniei, prin care un cetatean al acestui stat, domnul Ion Didu (reclamantul), a sesizat Curtea la data de 10 septembrie 2002, in temeiul art. 34 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (Conventia).
2. Reclamantul este reprezentat de domnul Ionel Gruia, avocat din Craiova. Guvernul roman (Guvernul) este reprezentat de agentul sau, domnul Razvan-Horatiu Radu, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
3. La data de 15 martie 2007, presedintele Sectiei a treia a hotarat sa ii comunice cererea Guvernului. De asemenea, astfel cum permite art. 29 paragraful 3 din Conventie, acesta a hotarat sa fie analizate in acelasi timp admisibilitatea si temeinicia cauzei.
IN FAPT
I. Circumstantele cauzei
4. Reclamantul s-a nascut in anul 1953 si locuieste la Craiova.
5. La data de 3 aprilie 1995, impotriva sa a fost inceputa urmarirea penala.
6. In urma unui rechizitoriu din data de 20 octombrie 1995, reclamantul a fost trimis in judecata in fata Judecatoriei Craiova de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj. In aceeasi zi, parchetul l-a arestat preventiv, ramanand arestat pana la data de 19 decembrie 1996. Acesta era acuzat de fals in inscrisuri, uz de fals si lovire si alte violente. Intr-adevar, el era banuit ca ar fi falsificat si apoi ar fi folosit procese-verbale intocmite cu ocazia unei vanzari la licitatie in anul 1992 si ca l-ar fi lovit pe P.M. in anul 1994 cu ocazia unei altercatii aparute in legatura cu aceasta vanzare.
7. La data de 22 februarie 1996, la cererea reclamantului, Curtea Suprema de Justitie a trimis cauza spre judecare in fata Judecatoriei Dragasani. La randul sau, aceasta s-a desesizat in favoarea Judecatoriei Ramnicu Valcea, in urma unei cereri de recuzare a judecatorului, introdusa de reclamant. Aceasta din urma instanta, considerandu-se necompetenta ratione materiae, a trimis cauza spre judecare la Tribunalul Valcea.
8. La data de 25 februarie 1998, Tribunalul Valcea si-a declinat competenta in favoarea Judecatoriei Ramnicu Valcea.
9. La data de 7 aprilie 1998, in urma conflictului negativ de competenta aparut intre Judecatoria Ramnicu Valcea si Tribunalul Valcea, Curtea de Apel Pitesti a stabilit, printr-o decizie definitiva, competenta de a judeca aceasta cauza in favoarea Judecatoriei Ramnicu Valcea.
10. Prin Sentinta din data de 1 septembrie 1999, dupa audierea martorilor propusi si dupa ce a dispus o expertiza medico-legala, Judecatoria Ramnicu Valcea l-a achitat pe reclamant.
11. La data de 26 aprilie 2000, in urma apelului formulat de parchet si de P.M., Tribunalul Valcea, statuand ca schimbarea de incadrare juridica solicitata de parchet si actiunea civila introdusa de P.M. nu fusesera examinate, a casat sentinta anterioara si a trimis cauza spre rejudecare in fata Judecatoriei Ramnicu Valcea.
12. La data de 14 iunie 2000, Judecatoria Ramnicu Valcea a confirmat achitarea reclamantului, statuand ca falsul in inscrisuri si uzul de fals care ii erau reprosate nu existau si ca lovirea si vatamarea nu fusesera comise de el.
13. Prin Decizia din data de 7 noiembrie 2000, Tribunalul Valcea a admis apelul parchetului si al lui P.M., a schimbat incadrarea juridica a faptelor si temeiul achitarii si l-a condamnat pe reclamant la plata cheltuielilor de judecata catre stat si catre P.M.
14. La data de 24 mai 2001, Curtea de Apel Pitesti a admis recursul parchetului si pe cel al reclamantului si a casat cu trimitere spre rejudecare Decizia din data de 7 noiembrie 2000. Ea a statuat ca tribunalul nu pusese in discutie recalificarea juridica a faptelor si ca, in acest fel, nu ii daduse reclamantului posibilitatea de a-si pregati apararea sau de a formula noi cereri.
Actualizarea obiectului de activitate conform CAEN Rev. 3. Ghid practic si aspecte juridice Sursa: MCP avocati
Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor Sursa: MCP avocati
Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti