din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2118 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Diverse Domenii juridice » Ordonanta nr. 18/2009, privind organizarea si finantarea rezidentiatului

Ordonanta nr. 18/2009, privind organizarea si finantarea rezidentiatului

  Publicat: 04 Sep 2009       32927 citiri        Secţiunea: Diverse Domenii juridice  


Ordonanta nr. 18/2009, privind organizarea si finantarea rezidentiatului

Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 601 din 31/08/2009

Este actul procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Desemneaza situatia in care un membru al completului de judecata este oprit, in cazurile expres prevazute de lege, sa participe la solutionarea unui anumit litigiu.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Desemneaza situatia in care un membru al completului de judecata este oprit, in cazurile expres prevazute de lege, sa participe la solutionarea unui anumit litigiu.
Desemneaza situatia in care un membru al completului de judecata este oprit, in cazurile expres prevazute de lege, sa participe la solutionarea unui anumit litigiu.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1, pct. V.1 din Legea nr. 253/2009 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,



Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta .



CAPITOLUL I
Rezidentiatul



SECTIUNEA 1
Dispozitii generale



Art. 1. - (1) Rezidentiatul reprezinta forma specifica de invatamant postuniversitar pentru absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie, care asigura pregatirea necesara obtinerii uneia dintre specialitatile cuprinse in Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.

(2) Specialitatile si durata pregatirii prin rezidentiat se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii.

Art. 2. - (1) Rezidentiatul se organizeaza in urmatoarele forme: pe locuri, pe posturi si prin selectie pentru medicina de familie si are o durata cuprinsa intre 3 si 7 ani, in functie de specialitate.

(2) Pregatirea in rezidentiat reprezinta un proces continuu de pregatire teoretica si practica, fiind normata ca activitate didactica doar activitatea de pregatire in rezidentiat efectuata de catre cadrele didactice universitare, in conformitate cu numarul orelor de curs si de aplicatii din curriculumul aprobat.

(3) Cifra de scolarizare a rezidentilor se aproba anual prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii.

Art. 3. - (1) Ministerul Sanatatii organizeaza admiterea in rezidentiatul pe locuri si pe posturi, prin concurs national, iar admiterea in rezidentiatul in medicina de familie, prin test de selectie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii.

(2) Rezultatele concursului national de rezidentiat pe locuri si pe posturi, precum si rezultatele selectiei pentru rezidentiatul in medicina de familie se confirma prin ordin al ministrului sanatatii, iar cei care promoveaza concursul sau selectia, dupa caz, devin rezidenti in specialitatea respectiva.

(3) Incepand cu sesiunea de rezidentiat 2010, absolventii facultatilor de medicina au acces la pregatirea in vederea obtinerii specialitatii medicina de familie, prin selectie, in baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sanatatii.

Art. 4. - (1) Pentru inscrierea la concursul de rezidentiat pe locuri si posturi, precum si pentru selectia in rezidentiatul de medicina de familie se percepe o taxa, al carei cuantum se stabileste prin ordin al ministrului sanatatii.

(2) Sumele incasate din plata taxelor se fac venit la bugetul Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti si se utilizeaza pentru acoperirea cheltuielilor de personal si materiale necesare sustinerii concursului de rezidentiat sau selectiei, iar sumele ramase disponibile se reporteaza in anul urmator si se utilizeaza cu aceeasi destinatie.

(3) Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti poate utiliza colaboratori in conditiile legii.

Art. 5. - (1) Preparatorii universitari si asistentii universitari medici, medici dentisti si farmacisti, confirmati in urma concursului national de rezidentiat, efectueaza pregatirea in rezidentiat in afara normei de baza didactice.

(2) Admiterea la rezidentiat a cadrelor didactice din invatamantul universitar din domeniul sanatate se face in aceleasi conditii ca pentru orice absolvent al invatamantului universitar medical.

Art. 6. - (1) Niciun medic, medic dentist sau farmacist nu poate fi in acelasi timp rezident in mai multe specialitati sau in forme de rezidentiat distincte.

(2) Calitatea de rezident inceteaza in urmatoarele situatii:

a) la data finalizarii programului de pregatire in rezidentiat, certificata de catre coordonatorul sau directorul de program de rezidentiat, in baza Carnetului de rezident si a Caietului de monitorizare a pregatirii rezidentului;

b) pe durata pregatirii, pentru oricare dintre cazurile de incetare a contractului individual de munca prevazute de lege;

c) prin renuntare expresa, formulata in scris catre Ministerul Sanatatii;

d) in caz de incompatibilitate;

e) alte cazuri prevazute de lege.

(3) Prin incompatibilitate, in sensul prevazut la alin. (2) lit. d), se intelege situatia in care un rezident, pe parcursul pregatirii, sustine un alt concurs de rezidentiat.

(4) Rezidentul care se afla intr-o situatie de incompatibilitate are obligatia de a aduce la cunostinta Ministerului Sanatatii aceasta situatie, in scris, in termen de 15 zile de la data aparitiei acesteia sau, dupa caz, de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.

(5) In termen de 15 zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (4), rezidentul trebuie sa opteze pentru pregatirea intr-o singura specialitate.

(6) In cazul in care rezidentul aflat in stare de incompatibilitate nu isi exprima optiunea potrivit alin. (5), iar starea de incompatibilitate continua sa existe, se considera de drept ca acesta a renuntat la calitatea de rezident dobandita anterior aparitiei starii de incompatibilitate, acest fapt fiind constatat de Ministerul Sanatatii.

Art. 7. - Pe perioada pregatirii in rezidentiat, medicii rezidenti nu au acces la alte forme de invatamant postuniversitar medical uman de specialitate.

Art. 8. - (1) Intreaga activitate de pregatire prin rezidentiat se desfasoara sub autoritatea Ministerului Sanatatii si a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii si in colaborare cu Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania si Colegiul Farmacistilor din Romania, dupa caz.

(2) Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti are rolul de a gestiona la nivel national activitatea de pregatire in rezidentiat, prin infiintarea Registrului matricol national al rezidentilor si prin asigurarea logisticii necesare organizarii si desfasurarii concursului national de rezidentiat.

Art. 9. - (1) Pregatirea in rezidentiat se desfasoara in mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultati de medicina, medicina dentara si farmacie acreditate, prin departamentele de invatamant postuniversitar medical, medico-dentar si farmaceutic.

(2) Institutiile de invatamant superior cu facultati de medicina, medicina dentara si farmacie acreditate propun Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti coordonatorii de program de rezidentiat, directorii de program, precum si responsabilii de formare .

(3) Nominalizarea coordonatorilor prevazuti la alin. (2) se face prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii.

(4) Pentru indeplinirea unor sarcini, activitati si responsabilitati suplimentare functiei de baza, directorii de program pot beneficia, in conformitate cu prevederile legale, de plata unei indemnizatii.





Afişează Ordonanta nr. 18/2009, privind organizarea si finantarea rezidentiatului pe o singură pagină



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Ştiri Juridice