din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2570 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Infractiuni Informatice » Spionajul informatic

Spionajul informatic

  Publicat: 01 Jan 2008       5569 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Infractiuni Informatice  


Calificativ care exprima neconcordanta unui fapt sau act, a unei conduite, cu prevederile legii si cu celelalte norme de convietuire sociala.
Reprezinta activitatea de obtinere de date si informatii care constituie secrete de fabricatie (de creatie) in scopul folosirii lor pentru obtinerea unui avantaj material ilicit.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile sociale din domeniul administratiei de stat, activitate indeplinita de organele administrative.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Legatura de cauzalitate sau raportul cauzal, nereglementat expres in legea penala, unul din elementele laturii obiective ale infractiunii, care consta in legatura dintre fapta (actiune-inactiune)si rezultatul sau urmarea imediata (ex. la infractiunea de dare de mita, activitatea de promitere, oferire sau dare a creat rezultatul constand in starea de pericol).
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Altfel definit , prin spionaj informatic se intelege - obtinerea prin mijloace nelegitime sau divulgarea , transferul sau folosirea fara drept sau fara nici o alta justificare legala a unui secret commercial sau industrial in intentia de a cauza un prejudiciu economic persoanei care detine dreptul asupra secretului sau de a obtine pentru sine sau pentru altul avantaje economice ilicite.

Obiectul juridic:
il constituie apararea secretelor comerciale, violarile de secrete comerciale etc.

Obiectul material:
il reprezinta suporturile de informatii (discuri magnetice, flexibile, banda magnetica etc.)in care se afla inregistrate secretele comerciale si industriale.

Subiectul activ:
orice persoana responsabila penal, desi persoanele care faptuiesc trebuie sa cunoasca modul de lucru cu astfel de echipamente.

Latura obiectiva:
elemental material consta intr-o actiune de obtinere de secrete comerciale si industriale cu urmarea imediata folosirea acestora pentru obtinerea unor avantaje materiale ilicite. Intre actiunea ca atare si urmarea imediata trebuie sa existe o legatura de cauzalitate.

Latura subiectiva:
infractiunea trebuie sa comisa cu intentie, directa sau indirecta, iar faptuitorul sa urmareasca realizarea unui prejudiciu economic sau de a obtine un avantaj economic illicit.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...