din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2078 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Fonduri Europene » Topul celor mai spectaculoase fraude cu fonduri UE

Topul celor mai spectaculoase fraude cu fonduri UE

  Publicat: 11 Nov 2008       8034 citiri       Sursa: Ziua        Secţiunea: Fonduri Europene  


In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Un dentist italian si-a cumparat un Ferrari si 55 de masini de lux cu fondurile UE obtinute pentru o afacere cu panouri solare iar un fost primar din Spania si-a deschis un bordel, in loc sa infiinteze o scoala de calarie cu banii europeni.

(lat. fraus, fraudis). Inducere in eroare, inselaciune, act de rea-credinta savarsit sprea a realiza un profit material prin atingere adusa drepturilor altei persoane
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Denumire data monedei unice europene.
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Descoperire de cont ce apare atunci cand titularul a efectuat prelevari superioare activelor existente sau limitei de credit acordate.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
1. Autorizarea eliberata de catre o administratie unei persoane pentru a exercita o profesie sau meserie.
Denumire data monedei unice europene.
Descoperire de cont ce apare atunci cand titularul a efectuat prelevari superioare activelor existente sau limitei de credit acordate.
Bilet la ordin andosat in alb, emis de catre unitatile economice mari.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Denumire data monedei unice europene.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Denumire data monedei unice europene.
Acestea sunt doar doua dintre cele mai remarcabile cazuri de frauda sau de irosire a fondurilor comunitare, inregistrate in ultimii ani. Cu ocazia publicarii raportului financiar pe anul precedent de catre Curtea Europeana de Conturi, think-tank-ul britanic Open Europe a prezentat un ''Top 100'' al celor mai spectaculoase fraude.
Dentistul cel lacom
Un dentist din orasul italian Cosenza a folosit fondurile primite de la UE pentru o afacere cu panouri solare - care nu a vazut niciodata lumina zilei - pentru a-si cumpara un Ferrari Testarossa galben (in valoare de circ 200.000 euro), o masina de Formula 1 si alte 55 de alte masini de lux, informeaza Agerpres. Cazul dentistului a facut parte dintr-o schema de fraudare mult mai ampla, cifrata la aproximativ 80 milioane euro, in care patru companii au deturnat fonduri comunitare timp de patru ani.
Bibbidi-Bobbidi-Bubbico si viermii de matase
Presedintele regiunii italiene Basilicata si senator al Partidului Democrat, Filippo Bubbico, a primit 10.329 euro pentru o afacere cu viermi de matase care nu a existat niciodata. Politicianul italian a actionat sub doua nume false - Bibbido si Bobbidi - in numele a doua companii, Seta Italia si Seta Basilicata care primisera fonduri UE pentru dezvoltarea unei afaceri cu viermi de matase, dar care nu au produs nici un centimetru de fir de matase. In calitate de presedinte al regiunii, Bubbico a distribuit fonduri in valoare de circa 300.000 catre diferite rude ale sale.
Victimele de la Cernobal
In 2006 s-a descoperit ca un functionar UE belgian a deturnat fonduri UE destinate victimelor accidentului nuclear de la Cernobal, folosind toti banii in interes personal.
Partia daneza
Un om de afaceri danez a primit fonduri europene de 100.000 euro pentru a construi o partie de schi pe o insula fara nici un fel de formatiuni geologice inalte si unde nu cade zapada aproape niciodata. El insusi a recunoscut ca nu se astepta ca UE sa sprijine un proiect ''atat de nebunesc''.
Bordelul UE
Un fost primar al orasului spaniol Chirivel, Ramon Romera, a folosit fonduri UE pentru a infiinta un bordel - denumit ''Al saptelea cer''. Romera solicitase 54.000 euro pentru o scoala de calarie, insa aceasta a fost ulterior convertita in ''club de animatoare'', dupa ce autoritatile locale au refuzat sa-i acorde licenta pentru scoala de echitatie.
Fermierii-fantoma
UE a platit aproximativ 50 milioane euro in perioada 2001-2004 fermierilor din sudul Italiei pentru cumpararea si vanzarea surplusului de citrice. Ulterior sa descoperit ca nici fermierii, nici cumparatorii si nici chiar fructele nu au existat niciodata decat pe hartie .
''Fondurile UE ar trebui sa ajute la crearea de locuri de munca si la cresterea competitivitatii Europei, insa de mult prea multe ori banii sunt irositi pe proiecte fie ineficiente, fie de-a dreptul bizare. In mod sigur, in contextul actualei recesiuni, putem sa ne imaginam moduri mai bune de a cheltui 100 miliarde lire sterline pe an'', a declarat directorul de cercetare al Open Europe, Mats Persson.
Bugetul anual al UE este de circa 123 miliarde euro (100 miliarde lire sterline). Ca fonduri pe cap de locuitori, cei mai mari trei beneficiari ai fondurilor UE sunt ''vechi'' state membre - Luxemburg, Belgia si Grecia. In termeni absoluti, Franta primeste cele mai mari sume de bani de la UE: 89 miliarde euro pentru exercitiul bugetar 2007-2013.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...