din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1785 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice

Desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice

  Publicat: 16 Jun 2008       4986 citiri       Sursa: Contexpert.ro        Secţiunea: Drept Comercial  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Un nou cadru legislativ referitor la desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice a fost instituit prin Ordonanta de urgenta nr. 44/2008.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Clasificarea activitatilor din economia nationala.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind modificarea Codului de procedură penală
Prevazut in sectiunea II, cap. II, t. 1, C. proc. pen., partea genrala,
inseamna o persoana fizica sau juridica, autoritate publica, agentie sau organism altul decat persoana vizata, operatorul,
Potrivit noilor reglementari, orice persoana fizica, cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, poate desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege, dupa cum urmeaza:

a) individual si independent, ca persoane fizice autorizate (PFA);

b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;

c) ca membri ai unei intreprinderi familiale.

Activitatile economice pot fi desfasurate in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa, prevederile prezentei ordonanta de urgenta aplicandu-se pentru activitatile prevazute de Codul CAEN a caror desfasurare in una dintre formele prevazute mai sus nu este reglementata exclusiv potrivit unei legi speciale.

Cererea de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii se depune la registrul comertului de pe langa tribunalul din judetul in care solicitantul isi stabileste sediul profesional si va fi insotita de documentatia prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta O.U.G. Inregistrarea in registrul comertului a persoanei fizice autorizate, a intreprinderii individuale si a intreprinderii familiale se va face in baza rezolutiei motivate a directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal.

Persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului in temeiul unor acte normative anterioare prezentei O.U.G pot functiona in baza certificatului de inregistrare, emis de oficiul registrului comertului de pe langa tribunal, un an de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, respectiv pana la 25 aprilie 2009. Pana la implinirea acestui termen, persoanele in cauza vor opta pentru desfasurarea activitatii in una dintre formele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta . Cele care nu si-au exercitat dreptul de optiune isi inceteaza activitatea si vor fi radiate din registrul comertului, din oficiu, fara nicio alta formalitate.

Primariile isi pot constitui birouri de asistenta si reprezentare a persoanelor fizice. Astfel, persoanele fizice pot opta sa efectueze formalitatile privind inregistrarea si autorizarea functionarii si prin intermediul birourilor de asistenta si reprezentare prin completarea unei cereri de reprezentare, obtinandu-se astfel certificatul de inregistrare contra unui tarif, stabilit in mod independent de catre fiecare primarie in parte . Aceste birouri pot primi cereri de reprezentare si pot presta servicii de asistenta, indiferent de sediul profesional al solicitantului si de registrul comertului caruia i se adreseaza acesta.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...