din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2806 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Civil » Raspunderea civila a medicului

Raspunderea civila a medicului

  Publicat: 01 Jan 2008       9282 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Civil  


Raspunderea civila este o forma a raspunderii juridice care consta intr-un raport de obligatii in temeiul caruia o persoana este indatorata sa repare prejudiciul cauzat altuia prin fapta sa ori, in cazurile prevazute de lege, prejudiciul pentru care este raspunzatoare.

1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Actiune ori inactiune a unei persoane fizice, sau juridice, prin care se incalca o norma de conduita obligatorie.
Prevazute in cap. I, t. III, C. proc. pen., partea generala, mijloace prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Forma a culpei, care consta in neprevederea rezultatului faptei pagubitoare de catre autorul ei,
Varianta a culpei, forma neintentionata a vinovatiei, care consta in prevederea de catre faptuitor a rezultatului faptei sale,
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Temeiul juridic al raspunderii civile il constiuie prevederile inserate in art. 998-999 Cod civil, potrivit carora, orice fapta a omului, care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a cauzat, a-l repara. Aceasta forma de raspundere juridica intervine in situatia in care medicul comite o fapta ilicita, care are legatura cu exercitarea profesiei.

Pornind de la formele raspunderii civile: delictuala sau contractuala, in literatura juridica, s-a apreciat ca raspunderea medicului are un caracter delictual si nu un caracter contractual, deoarece viata, sanatatea, integritatea fizica sau psihica nu pot face obiectul vreunei conventii iar in cazul raspunderii contractuale, prejudiciul pe care il cauzeaza medicul reprezinta o consecinta a executarii necorespunzatoare a obligatiei ce-i revenea din contractul incheiat cu bolnavul.

Astfel, victima faptei ilicite comisa de medic, care solicita angajarea raspunderii civile a acestuia, trebuie sa faca dovada indeplinirii celor patru conditii ale raspunderii civile delictuale.

Fapta ilicita care, prin ea insasi, evoca ideea de comportare nepermisa, neingaduita si care deroga de la normele de conduita statuate in actele normative specifice exercitarii profesiunii de medic, atingerile si incalcarile drepturilor personale si raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si aceste incalcari pot fi dovedite prin orice mijloace de proba reglementate de lege.

In condiitiile in care raspunderea civila reclama in afara de prejudiciu si de raport de cauzalitate o fapta umana pagubitoare, care, in principiu, trebuie sa fie ilicita si savarsita cu greseala, persoana care solicita pretentiile civile trebuie sa probeze si culpa medicului.

Din analiza textelor art. 998-999 Cod civil, rezulta ca greseala sau culpa pot imbraca forma dolului, intentiei directe, imprudentei, neglijentei.

Imprudenta sau neglijenta medicului duc, de cele mai multe ori, la angajarea raspunderii civile delictuale, constituind cauzele cele mai frecvente ale greselilor medicale.

Personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ si neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii, prin acte individuale in cadrul procedurilor de preventie, diagnostic sau tratament.

Personalul medical raspunde civil si pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementarilor privind confidentialitatea, consimtamantul informat si obligativitatea acordarii asistentei medicale.

Personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse in exercitarea profesiei si atunci cand isi depaseste limitele competentei, cu exceptia cazurilor de urgenta in care nu este disponibil personal medical ce are competenta necesara.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...