Se pune insa problema daca succesibilul a cunoscut mai tarziu moartea de cujusului. Termenul va curge de la data deschiderii succesiunii adica de la data mortii sau de la data la care mostenitorul a luat efectiv cunostinta de decesul autorului sau ? Desi in practica s-au dat solutii in sensul ca prescriptia va curge din momentul cunoasterii mortii, nu se poate admite o asemenea solutie decat in caz de forta majora deoarece textul legii este clar in exprimarea sa. Unii autori propun totusi de lege ferenda sa se prevada ca termenul de 6 luni sa curga de la data cunoasterii mortii de catre succesibil daca acesta va face dovada ca nu a cunoscut despre decesul autorului sau.
De asemenea prescriptia dreptului de optiune nu depinde de cunoasterea sau stabilirea componentei masei succesorale. Prescriptia va opera chiar daca dupa implinirea termenului succesibilul afla despre existenta unor active sau pasive ale mostenirii necunoscute lui pana la expirarea termenului.
In cazul in care succesibilul afla ulterior de legatura de rudenie cu defunctul sau afla de existenta unui legat in favoarea sa dupa trecerea celor 6 luni, solutia logica si echitabila este aceea ca termenul prevazut de art. 700 sa curga de la data cunoasterii legaturii de rudenie sau a testamentului facut in favoarea sa.
Este de asemenea posibila si situatia in care succesibilul stia chiar in termenul de 6 luni de legatura sa de rudenie cu defunctul dar stabilirea filiatiei prin justitie se face dupa trecerea celor 6 luni. Dupa unii autori succesibilul va trebui sa opteze in termenul prevazut de lege urmand ca efectele acestei declaratii sa depinda de decizia ulterioara a instantei in ce priveste stabilirea filiatiei, actul juridic de optiune fiind deci afectat de o conditie. Pe pozitia opusa se situeaza insa cei care termenul prevazut de lege nu poate curge in acest caz decat din momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care se stabileste filiatia succesibilului pentru ca numai din acest moment acesta are vocatie la mostenire si prin urmare poate beneficia de dreptul de optiune succesorala.
Termenul de optiune curge indiferent daca succesibilii sunt de rang preferat sau de rang subsecvent, prescriptia fiind unica pentru toti. Astfel mostenitorii de rang subsecvent nu vor fi obligati sa astepte sa se pronunte succesibilii care ii preced in rang ei putandu-si manifesta optiunea anticipat. Desigur optiunea lor va depinde de optiunea ulterioara a succesibililor de rang privilegiat : daca acestia vor accepta mostenirea, actul de optiune al mostenitorului subsecvent este considerat ca inexistent iar daca accepta, actul de optiune al mostenitorului subsecvent va produce efecte juridice.
Regula ca inceputul prescriptiei il constituie momentul deschiderii succesiunii se aplica si in cazul in care mostenitorul vine la acesta prin reprezentare sau retransmitere . In cazul retransmiterii dreptului de optiune la proprii mostenitori in cazul mortii succesibilului acestia vor putea sa exercite dreptul de optiune ramas de la autorul lor pentru ca mostenitorii nu pot avea mai multe drepturi decat cel pe care il mostenesc.
Termenul de 6 luni nu curge de la data inregistrarii actului de deces ci de la data mortii defunctului.
Regula ca termenul curge de la data deschiderii succesiunii admite insa si exceptii .
In cazul copilului conceput inainte de deschiderea succesiunii dar nascut dupa aceasta data, prescriptia curge pentru el de la data nasterii aceasta pentru ca numai din acel moment copilul poate fi considerat ca exista si are deci capacitate de folosinta (art . 654 Cod civil) putand astfel exercita dreptul de optiune. De asemenea potrivit art. 7 alin. 2 din Decretul nr. 31 / 1954 copilul este considerat ca exista din momentul conceptiei numai ce in priveste dobandirea de catre acesta a unor drepturi si nu in ce priveste stingerea lor
In cazul declararii judecatoresti a mortii celui care lasa succesiunea termenul nu curge de la data stabilita de instanta ca fiind data mortii ci de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de declarare a mortii. Asta pentru ca atata timp cat hotararea nu a ramas definitiva cel disparut este prezumat a fi in viata si prin urmare succesibilul nu-ti poate exercita in mod valabil dreptul de optiune. Prin urmare pana la pronuntarea hotararii mostenitorul este impiedicat de o cauza obiectiva si de neinlaturat sa-si exercite optiunea.
Data mortii stabilita prin hotarare judecatoreasca poate fi insa supusa ulterior rectificarii , noua data a mortii putand fii ulterioara atat datei mortii stabilite initial prin hotarare judecatoreasca si chiar celei cand a expirat termenul de 6 luni calculat de la data pronuntarii. Actul de optiune initial va fi considerat nul considerandu-se ca va fiind facut asupra unei succesiuni viitoarea nedeschise inca. Pentru identitate de ratiune si in acest caz se impune ca momentul de la care va incepe sa curga termenul de prescriptie sa fie data pronuntarii noii hotarari judecatoresti prin care se face rectificarea.
In practica judiciara se admite uneori ca in cazul inregistrarii tardive a mortii daca succesibilul nu avea cunostinta despre decesul de cujusului , termenul de 6 luni va curge in cazul sau din momentul in care a fost inregistrata moartea in registrul starii civile.
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...
OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...
Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025 Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...