din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2799 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Speculatiile bursiere

Speculatiile bursiere

  Publicat: 01 Jan 2008       16210 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Comercial  


Titluri de credit si titluri de participatie cu scadente de peste un an de zile.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Speculatiile bursiere sunt operatiuni de vanzari-cumparari succesive de titluri financiare prin care se urmareste obtinerea de profituri din diferentele de curs.

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Piata special organizata de catre stat, intreprinzatori sau asociatii particulare si mixte,in cadrul carora se pot incheia
Contract prin care partile termina un proces inceput ori preintampina un proces ce poate sa se nasca, facandu-si concesii reciproce.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Principiul care sta la baza speculatiilor bursiere este cel al oricarei afaceri: cumpara ieftin si vinde scump (buy low, sell high).

Ceea ce caracterizeaza speculatiile bursiere sunt profiturile urmarite de catre speculator si riscul pe care acest si-l asuma in cunostinta de cauza. Acest risc deriva din faptul ca evolutia cursului nu poate fi anticipata cu certitudine de catre speculator. De multe ori se face greu diferentierea intre plasamentele simple si speculatie.

Desigur, obiectivele urmarite sunt altele. Prin plasamentele simple se urmareste obtinerea de venituri si siguranta investitiei. Cu toate acestea, un plasament simplu, prin care s-au cumparat titluri in scopul pastrarii lor, devine o speculatie daca acestea se vand rapid in scopul obtinerii de profit. La fel si invers, asa cum surprindea foarte plastic marele speculator si expert financiar George Soros: "o speculatie nereusita, devine o investitie".

Speculatorii sunt de mai multe feluri:

a) cei care speculeaza variatiile de curs de la o zi la alta;
b) cei care speculeaza fluctuatiile de curs fata de media inregistrata pe o anumita perioada;
c) speculatorii pe termen lung, ce vizeaza variatiile de curs inregistrate pe perioade mai mari de timp (luni, ani);
d) speculatorii permaneti.

Obiectivul oricariu speculator este de a maxima profitul activitatii sale pe bursa din orice tranzactie bursiera pe care o efectueaza si asteapta ca acest lucru sa se intample ca rezultat al riscului pe care si-l asuma. Datorita acestui lucru speculatorul nu-si va pune probleme de etica si spre exemplu "va scapa" de titluri in care el personal nu mai are incredere si le va plasa unor investitori mai putin avizati.

In practica exista doua mari tipuri de speculatii in functie de sensul evolutiei cursului titlurilor:

a) speculatii pe crestere (fr. a la hausse, engl. bull) - cand speculatorul mizeaza pe cresterea cursurilor, profitul sau fiind reprezentat de diferenta data de faptul ca a cumparat ieftin si a vandut mai scump;
b) speculatia pe scadere (fr. a la baisse, engl. bear) - cand speculatorul mizeaza pe scaderea cursurilor, profitul sau fiind reprezentat de diferenta pozitiva data de faptul ca a vandut mai scump si a rascumparat titlurile respective mai ieftin).

In fapt este de dorit ca pe pietele bursiere sa exista speculatori bine informati. Interventiile acestora atenueaza oscilatiile bursiere si datorita lor, investitorii interesati in plasamente sau vanzari au posibilitatea de a gasi mai usor contrapartida.

Speculatia este necesara pe pietele bursiere si este etica pentru ca profitul realizat de speculator nu este gratuit ci este rezultatul riscurilor pe care si le-a asumat.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...