din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1735 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Reglementari noi la capitolul malpraxis in viitoarea Lege a Sanatatii

Reglementari noi la capitolul malpraxis in viitoarea Lege a Sanatatii

  Publicat: 16 Jul 2012       2134 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Viitoarea Lege a Sanatatii propune reglementari noi la capitolul malpraxis care prevad reducerea timpului in care pacientul poate fi despagubit pentru o eroare medicala, dar si scutirea personalului medical asigurat de a mai gestiona, direct, cazurile de malpraxis in care a fost implicat.

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,

``Conform propunerilor noului proiect de lege, asiguratorul va prelua diferendul dintre pacient si unitatea medicala. De asemenea, tot asiguratorul va fi obligat sa acorde sume si pentru despagubirile morale, nu numai pentru cele materiale, asa cum este situatia in prezent. Am mai stabilit si o serie de termene clare in care pacientul va fi despagubit. O alta noutate este aceea ca, asiguratorul va avea obligatia sa propuna rezolvarea neintelegerilor mai intai pe cale amiabila``, a declarat dr. Vasile CEPOI, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia prezentarii proiectului finantat din fonduri europene - ``Calitate in sanatate prin instruirea medicilor de familie``.

Proiectul Ministerului Sanatatii care, in prezent se afla in dezbatere publica, stabileste cu exactitate care va fi responsabilitatea fiecarei institutii in gestionarea cazurilor de malpraxis, fie ca este vorba de spital, Colegiul Medicilor, Ministerul Sanatatii sau asigurator, reglementare care este confuza in acest moment.

Conform datelor furnizate de catre presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof, dr. Vasile ASTARASTOAIE, in cei 10 ani in care personalul medical s-a asigurat pentru aparitia posibilelor cazuri de malpraxis, au existat doar 5 despagubiri, prin care au fost despagubite doar daunele materiale, fara cele morale.



Citeşte mai multe despre:    Noua lege a sanatatii    Dezbatere publica    Malpraxis

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiect de Hotarare privind (re)organizarea si functionarea Ministerului Muncii. Cate posturi sunt alocate?
30 Nov 2019 | 1810

Consiliul Concurentei a pus in dezbatere Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta de catre asociatiile de companii
29 Oct 2019 | 1138

Proiect MMJS: mentinerea cuantumului ajutorului anual acordat pentru nevoi casnice veteranilor, vaduvelor si accidentatilor de razboi
26 Oct 2019 | 1220

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1613

PROIECT privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2019
18 Aug 2019 | 691

Proiect de HG: un nou spor de conditii de munca pentru angajatii primariilor si consiliilor locale
06 Jun 2019 | 994



Articole Juridice

Nedepunerea declaratiilor fiscale la termen atrage inactivitatea firmelor
Sursa: Autor Marius Enachescu

Coproprietatea asupra imobilelor de locuinte va fi reglementata prin lege speciala
Sursa: Avocatnet.ro