din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2493 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 2011 a fost un an al vanzatorilor

2011 a fost un an al vanzatorilor

  Publicat: 28 Jun 2012       2228 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Studiul European anual al CMS privind fuziunile si achizitiile publicat pentru al patrulea an la rand, arata ca, din punctul de vedere al alocarii riscurilor intre cumparator si vanzator, 2011 a fost in mod clar anul vanzatorului. Studiul a fost realizat la nivel european in urma analizei a 1.350 de tranzactii incheiate intre 2007 si 201

Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Contract prin care partile termina un proces inceput ori preintampina un proces ce poate sa se nasca, facandu-si concesii reciproce.
(Audit) Operatiunea de examinare profesionista a documentelor financiare ale unei companii cu scopul de a stabili daca inregistrarile si rapoartele ei sunt valide si daca informatiile au fost inregistrate in contabilitate si prezentate in rapoartele financiare in mod legal si corect.
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Modalitate (procedeu) de prevenire a erodarii puterii de cumparare a populatiei, prin realizarea unor corelatii intre salarii, pe de o parte,
Modalitate (procedeu) de prevenire a erodarii puterii de cumparare a populatiei, prin realizarea unor corelatii intre salarii, pe de o parte,
Suma de bani aflata intr-un depozit la tras-banca-, pe baza careia titularul contului poate emite un cec sau o cambie,
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept

``In ceea ce priveste Europa Centrala si de Est, capacitatea cumparatorilor de a derula tranzactii intr-o gama larga de valute si de a se proteja impotriva riscurilor fluctuatiilor valutare in tranzactiile transfrontaliere a devenit un avantaj strategic in ultimele 12 luni. Cumparatorii evalueaza diferite tari si stabilesc in mod diferit conditiile si termenii contractuali in fiecare tara, acestia fiind influentati de aprecierea pietei respective ca fiind o piata emergenta sau dezvoltata``, spune Horea Popescu, Co-head of the Corporate Practice in Romania.

``Vestea buna pentru vanzatori este ca tendinta este in favoarea lor. Datorita faptului ca exista mai multi cumparatori care cauta sa incheie tranzactii, in special fonduri de investitii private care au resurse disponibile pentru investitii, vanzatorii au reusit sa isi asigure o pozitie mai solida in negocieri``, explica Thomas Meyding, Head of CMS Corporate Group.

Analiza CMS arata ca s-a revenit treptat la standardele de dinainte de 2008, cu anumite prevederi favorabile vanzatorilor, precum plafoane de raspundere mai reduse si alte limitari ale raspunderii vanzatorilor. In plus, amploarea pe care au luat-o tranzactiile la pret fix si acceptarea intr-o proportie tot mai mare a asigurarilor pentru garantii si despagubiri ofera o protectie mai mare impotriva riscurilor de pierderi chiar decat inainte de 2008.

Tendintele europene in materie de fuziuni si achizitii dezvaluie o crestere a ratei de utilizare a mecanismului de plata cu pret fix ca alternativa la mecanismul de plata cu pret ajustat. In CEE, utilizarea clauzelor MAC (care permit cumparatorului sa nu finalizeze o tranzactie dupa semnare in cazul unei modificari negative substantiale a conditiilor care fundamenteaza tranzactia) este mai raspandita decat in Europa Occidentala. Aceasta reflecta profilul de risc din regiunea Europei Centrale si de Est. Arbitrajul este de asemenea modalitatea preferata pentru solutionarea disputelor - utilizat in 79% din cazurile de tranzactii din CEE, comparativ cu 40% in vestul Europei.

Totusi, vanzatorii nu au fost singurii care au avut de castigat, observandu-se o serie de tendinte favorabile si cumparatorilor. Studiul arata ca in 2011 s-a inregistrat o crestere semnificativa a tendintei de a obtine angajamente de neconcurenta de la vanzatori si o preocupare tot mai mare de a obtine garantii de la vanzatori care sa acopere potentialele pretentii care ar putea aparea in cazul in care acestia si-ar incalca obligatiile contractuale. Totusi, cumparatorii sunt mai atenti la costurile asociate riscurilor si pun accent pe exercitii de audit temeince, in loc sa negocieze dur aspecte ale tranzactiilor precum limitarea raspunderii vanzatorului.

Studiul a analizat tranzactii din domeniile Finante si Asigurari, Hoteluri si Turism, Energie, Produse de consum, Tehnologie, Media si Telecomunicatii, Infrastructura si Finantare de proiecte, Farma si Medical, Imobiliare si Constructii, Industrie, Business (alte servicii). Alte observatii ce pot fi formulate pe baza constatarilor studiului european privind fuziunile si achizitiile 2012 includ:

- Comparativ cu SUA, apetitul pentru tranzactiile cu pret de vanzare cu indexare ulterioara ramane scazut in Europa (doar 14% in 2011), cu exceptia tranzactiilor din sectorul TMT. Clauzele de indexare a pretului adesea ingreuneaza negocierile si conduc la dispute ulterioare. In Europa, asistam adesea la mecanisme de acoperire a diferentelor de pret prin imprumuturi acordate de vanzator sau diverse aranjamente de optiuni.
- Pentru vanzatori este o veste buna ca plafoanele generale de raspundere sunt mai reduse decat in anii anteriori, majoritatea tranzactiilor avand acum un plafon de raspundere de sub jumatate din pretul de achizitie. Este interesant ca aceste plafoane tind sa fie mai mici in SUA. Cumparatorii sunt mai dispusi sa fie de acord cu un plafon redus, deoarece apetitul lor pentru risc a crescut si efectueaza audituri financiare si juridice mai temeinice inainte sa semneze.
- Asigurarile pentru garantii si daune (Warranty & Indemnity) sunt recunoscute tot mai mult ca solutia preferata atunci cand vanzatorul refuza sa dea garantii - de exemplu in cazul vanzatorilor de produse si instrumente financiare.
- Cumparatorii au fost mai prudenti in 2011, o parte mai mare dintre acestia obtinand o forma de garantie (42% comparativ cu 37% in perioada 2007-2010) - fie ca a fost vorba de un cont fiduciar, o retinere sau o garantie bancara. Aceasta ilustreaza foarte bine faptul ca ``banul este rege`` in domeniul achizitiilor si fuziunilor.
- Vanzatorii au reusit sa reziste clauzelor privind modificarile negative substantiale ale conditiilor (MAC). Doar 16% dintre tranzactiile din Europa aveau o astfel de clauza - spre deosebire de SUA, unde majoritatea covarsitoare a tranzactiilor (93%) cuprind clauze MAC.



Citeşte mai multe despre:    Studiu    Cont fiduciar    Achizitii publice

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Ministrerul educatiei si cercetarii a aprobat infiintarea de centre de excelenta in fiecare judet si in municipiul Bucuresti
06 Nov 2020 | 1865

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 4 noiembrie 2019
04 Nov 2019 | 2130

Proiect de lege: investirea profesorilor cu autoritate publica. Lovirea unui profesor va fi pedepsita similar ultrajului!
09 Oct 2019 | 1347

Consiliul Concurentei: preluarea termnalelor CFR Marfa de catre CFR Infrastructura - o posibila solutie pentru imbunatatirea transportului feroviar
02 Oct 2019 | 1038

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 9 septembrie 2019
10 Sep 2019 | 834

Ministerul Educatiei a aprobat calendarul admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021
05 Sep 2019 | 1388



Articole Juridice

Obligatia de a stabili un salariu superior salariului minim garantat in plata. Reglementari si controverse
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Dobandirea calitatii de notar public de catre judecatorii Curtii Constitutionale. Studiu de caz
Sursa: Dobre Ion

Dreptul de acces la documentele continute in dosarul unei cereri de autorizare a introducerii pe piata a medicamentelor
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Expropriere de fapt. Conditii si efecte. �Asteptare legitima� de recuperare a unei investitii, in sensul jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 241/24.06.2020

Urbanism. Certificat de urbanism si autorizatie de construire. Obligativitatea documentatiilor de urbanism aprobate la nivelul localitatii. Modificarea parametrilor urbanistici prestabiliti si a functionalitatii zonei. Necesitatea adoptarii unui plan urbanistic zonal
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 756/23.09.2020

Drept de autor asupra programului informatic. Obligatia de confidentialitate a fabricantului bazei de date
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 179 din 28 ianuarie 2020