din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1010 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Noi norme UE pentru vinul bio

Noi norme UE pentru vinul bio

  Publicat: 08 Feb 2012       2045 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comitetul permanent pentru agricultura ecologica (SCOF) a elaborat noi norme UE pentru vinul bio, care vor fi publicate in Jurnalul Oficial in saptamanile care urmeaza. Noul regulament, care se va aplica incepand cu recolta din 2012, permite producatorilor de vin bio sa foloseasca termenul �vin bio� pe etichetele lor.

Mntiunile, indicatiile, marcile sau denumirile comerciale,
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.

Etichetele trebuie sa poarte de asemenea logoul pentru agricultura ecologica al UE si codul organismului de certificare si sa respecte totodata alte norme de etichetare a vinului. Desi se aplica deja norme pentru ``vinul produs din struguri bio``, acestea nu vizeaza si practicile de vinificatie, adica intregul proces de transformare a strugurilor in vin. Sectorul vinicol ramasese singurul sector nereglementat in intregime de normele UE privind agricultura ecologica in temeiul Regulation 834/2007.

Dupa votul exprimat in cadrul comitetului permanent, Comisarul UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a afirmat: ``Sunt incantat ca am cazut de acord asupra acestui dosar. Era important sa stabilim norme armonizate care sa garanteze o stacheta clara pentru consumatorii care sunt din ce in ce mai interesati de produsele ecologice. Ma declar multumit ca am elaborat o serie de norme care pot sa faca o diferenta clara intre vinul obtinut prin metode conventionale si cel obtinut prin metode ecologice, intocmai altor produse agricole. Prin urmare, consumatorii pot fi siguri ca ``vinul bio`` este produs conform unor norme mai stricte.

Noile norme sunt mai transparente si faciliteaza recunoasterea produsului de catre consumatori. Ele vor contribui la o mai buna functionare a pietei interne si la consolidarea pozitiei vinurilor bio din UE pe piata internationala, unde multi alti producatori de vinuri (SUA, Chile, Australia, Africa de Sud) au deja norme stabilite pentru vinurile bio. Acest regulament incheie pachetul legislativ pentru agricultura ecologica in UE, care vizeaza de acum toate produsele agricole.

Noul regulament prevede un subansamblu de practici enologice (vinicole) si stabileste substantele permise pentru obtinerea vinurilor bio, definite in Regulamentul (CE) nr. 606/2009 privind organizarea comuna a pietei vitivinicole. De exemplu, acidul sorbic si desulfitarea nu vor fi permise, nivelul sulfitilor din vinul bio trebuind sa fie cu cel putin 30-50 mg/l mai mic decat la vinul obtinut prin metode conventionale (in functie de continutul de zahar rezidual). In afara acestui subansamblu de specificatii, se aplica si normele vinicole generale definite in regulamentul OCP pentru sectorul vitivinicol. Pe langa respectarea acestor practici, vinul bio trebuie desigur sa fie obtinut din struguri bio - conform definitiei din Regulamentul (CE) nr. 834/2007.

Nu exista norme sau definitii la nivelul UE care sa aiba ca obiect vinul bio. Numai strugurii pot fi in prezent certificati ca produs bio, singura mentiune permisa fiind ``vin obtinut din struguri ecologici``.

In 2004, prin Planul de actiune european pentru o alimentatie si o agricultura ecologice, Comisia s-a angajat sa instituie norme specifice care sa se aplice tuturor proceselor de productie agricola, inclusiv vinificatiei. In acest context, proiectul de cercetare ``OrWine`` a fost finantat in temeiul celui de-al saselea Program-cadru. In iunie 2009, pe baza concluziilor acestui studiu, au fost inaintate propuneri legislative in cadrul Comitetul permanent pentru agricultura ecologica (SCOF), insa au fost blocate si in cele din urma retrase in iunie 2010. Lucrarile s-au reluat in 2011 si proiectul a primit aviz favorabil din partea SCOF la 8 februarie 2012.



Citeşte mai multe despre:    Vin    Vin bio    Eticheta

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Casa Nationala de Pensii Publice incepe modernizarea sistemului informatic integrat
15 Jun 2024 | 883

ANOFM 48.848 locuri de munca vacante la nivel national si in reteaua EURES in iunie 2024
15 Jun 2024 | 501

15 noiembrie 2024 - data limita pana la care Romania trebuie sa implementeze salariul minim european
13 Jun 2024 | 769

Inregistrarea in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca a absolventilor de invatamant, promotia 2024
12 Jun 2024 | 676

Mecanismul de decontare de catre angajator a achizitiei de ochelari, in limita a 500 lei de persoana
11 Jun 2024 | 892

ICCJ (RIL): Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se implineste in ultima zi a termenului
20 May 2024 | 566



Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu

Portal.Just.ro - Dreptul justitiabilului de a ii fi sterse datele cu caracter personal
Sursa: MCP avocati

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti