din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5424 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Precizarile MAE ref. mobilitatea lucratorilor romani in spatiul UE

Precizarile MAE ref. mobilitatea lucratorilor romani in spatiul UE

  Publicat: 07 Jan 2012       2206 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Asigurarea deplinei aplicari a principiului libertatii de circulatie a lucratorilor romani in spatiul UE este o prioritate pentru MAE.

Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Actiune diplomatica prin care un stat accepta prevederile unui tratat international, obligandu-se sa le respecte
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Actiune diplomatica prin care un stat accepta prevederile unui tratat international, obligandu-se sa le respecte
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Actiune diplomatica prin care un stat accepta prevederile unui tratat international, obligandu-se sa le respecte
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

In prezent, aceasta reprezinta o realitate in relatia cu 16 state membre, adica majoritatea acestora, recent Italia decizand completa liberalizare a pietei fortei de munca . In acelasi timp, incepand cu 1 ianuarie 2012, lucratorii romani nu mai intampina restrictii in Islanda, tara in curs de aderare la UE. De la aceeasi data, Germania a liberalizat partial piata fortei de munca, iar Luxemburgul a extins aria de aplicare a procedurii de acordare simplificata a permiselor de munca .

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, regreta faptul ca o serie de state membre UE au notificat Comisiei Europene decizia de mentinere pentru ultimii doi ani a restrictiilor privind accesul lucratorilor romani si bulgari pe piata locala a fortei de munca .

Mobilitatea fortei de munca este o reliefare a liberei circulatii a persoanelor in spatiul unional, principiu fundamental al UE. In conformitate cu prevederile Actului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, mentinerea restrictiilor pe piata fortei de munca pentru cetatenii celor doua tari in ultima perioada tranzitorie (2012-2013) se justifica doar in cazul aparitiei sau riscului de aparitie de grave perturbari pe piata fortei de munca din statele care aplica restrictia.

MAE reaminteste ca, prin Rezolutia din 15 decembrie 2011, Parlamentul European a solicitat statelor membre sa asigure un tratament egal pentru cetatenii romani si bulgari, in conformitate cu prevederile tratatelor Uniunii. De asemenea, un recent raport al Comisiei Europene, elaborat la solicitarea Romaniei si Bulgariei, releva faptul ca libera circulatie a lucratorilor nu creeaza turbulente pe pietele fortei de munca, ci, dimpotriva, contribuie la cresterea economica a statelor membre care si-au deschis piata muncii.

Obiectivul Romaniei continua sa fie deschiderea, cat mai curand posibil, a pietei muncii pentru cetatenii romani in toate statele UE, MAE avand un dialog constant in plan bilateral pentru atingerea acestui obiectiv. De asemenea, statele care notifica mentinerea restrictiilor trebuie sa furnizeze Comisiei Europene date justificative ale deciziilor respective.

La 31 decembrie 2011, a expirat cea de-a doua perioada tranzitorie in care, conform Protocolului la Actul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, statele membre UE pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari . In situatia aparitiei sau riscului de producere de perturbari, limitarile impuse pe piata muncii lucratorilor romani si bulgari pot fi mentinute pana cel mai tarziu la 1 ianuarie 2014, data de la care circulatia acestor lucratori in spatiul UE urmeaza a fi liberalizata neconditionat. In prezent, 10 tari aplica diferite tipuri de masuri tranzitorii: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.



Citeşte mai multe despre:    Forta de munca    Costul muncii    INS    Statictici    Mobilitatea fortei de munca

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[CUM A FOST] UpDate Work (II): Modificarea si adaptarea relatiilor de munca. Contractul on-call, contractul job-sharing, Kurzarbeit Romania
15 Apr 2020 | 3440

Aplicatia mobila denumita �Inspectia Muncii� - instrument de lucru util angajatorilor care folosesc zilieri in activitatea pe care o desfasoara
26 Dec 2019 | 1783

In 2020 vor fi admisi 30.000 de lucratori straini pe piata fortei de munca din Romania
26 Dec 2019 | 1200

Ministerul Muncii a propus un proiect de Ordonanta privind o retea europeana de ocupare a fortei de munca
23 Jul 2019 | 1101

Senatul a publicat un raport cu privire la prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice
27 Jun 2019 | 1074

Stimulente pentru angajarea tinerilor in agricultura. Conditii pentru angajatorii fermieri si tinerii salariati
25 May 2019 | 862



Articole Juridice

Perioada de proba si abuzul de drept in relatiile de munca. Sarcina probei
Sursa: MCP avocati

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Agentul de munca temporara trebuie sa realizeze o parte semnificativa a activitatilor sale de punere la dispozitie de lucratori temporari in statul unde este inregistrat
Sursa: EuroAvocatura.ro

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Nu orice conditie pentru exercitarea unui drept constituie si criteriu de discriminare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 4058 din data de 09 Noiembrie 2020

Excluderea perioadei de disponibilitate din timpul lucrat. Conditiile restituirii platii nedatorate unor drepturi salariale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Constanta - Decizia civila nr. 153 din data de 17.06.2020

Cuantificarea prejudiciilor materiale si morale in cazul accidentelor de munca
Pronuntaţă de: Judecatoria Sectorul 3 Bucuresti - Sentinta Penala nr. 358 din 25.04.2019

Primirea la munca a unui numar de 3 (trei) salariati in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial
Pronuntaţă de: Judecatoria PITESTI - Sentinta civila nr. 1318 din 04.03.2019