din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3660 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Mesajul presedintelui CSM cu ocazia deschiderii anului judecatoresc

Mesajul presedintelui CSM cu ocazia deschiderii anului judecatoresc

  Publicat: 28 Sep 2011       1933 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Luna septembrie are, in fiecare an, semnificatie aparte pentru sistemul de justitie. Este luna in care judecatorii, procurorii, avocatii, grefierii, juristii se reintorc in salile de judecata, este perioada din an cand justitia isi reinnoieste misiunea sa in interesul cetateanului si al statului de drept .

(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Reprezinta o circumstanta atenuanta cand infractiunea a fost savarsita sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii,
1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.

Un astfel de moment trebuie sa-si aiba un corespondent simbolic, iar gestul de azi, sub patronajul prestigioasei Academii Romane, reprezinta un astfel de simbol. Daca vreti, este si un gest de reverenta fata de magistrati, judecatori si procurori, dar si fata de celelalte profesii juridice, care isi indeplinesc cu profesionalism si abnegatie rolul in societate: cel de aparare a drepturilor cetatenilor si de prezervare a statului de drept .

Ne dorim, atat Inalta Curte de Casatie si Justitie, cat si CSM, sa reinnodam traditia simbolica a deschiderii anului judecatoresc in luna septembrie a fiecarui an cu gandul si cu fapta nu numai la noi, cei ce reprezentam profesiile juridice ce infaptuiesc actul de justitie, ci si, mai ales, la cei fata de care ne dedicam munca noastra de zi cu zi, si anume fata de cetateni.

Pentru acest lucru tin sa multumesc, Academiei Romane - Institutul de Cercetari Juridice ``Academician Andrei Radulescu``, personal domnului profesor universitar doctor Mircea Dutu pentru ca a inteles sa gazduiasca acest moment semnificativ pentru sistemul de justitie.

De ce Academia Romana? Pentru ca azi, atat sistemul de justitie, dar si intreaga societate romaneasca se afla in fata unor provocari de mare importanta pentru viitorul nostru, si anume intrarea in vigoare a Codului Civil - noului Cod civil - incepand cu data de 01.10.2011, adica peste trei zile, si iminenta intrarii in vigoare a celorlalte trei coduri - astfel de evenimente, daca e sa luam in calcul periodicitatea adoptarii unor astfel de acte normative, se intampla odata la 150 de ani!
Iar Academia Romana prin faptul ca este un simbol al spiritualitatii romanesti, un pilon al cercetarii stiintifice, inclusiv juridice, este un participant activ in viata societatii.
In acelasi timp si in continuarea celor spuse anterior, fara indoiala ca efortul practicienilor, al nostru, al judecatorilor si procurorilor, avocatilor, grefierilor si celorlalte profesii juridice, in aplicarea acestor acte normative de mare intindere trebuie sa se intalneasca cu efortul teoreticienilor dreptului - or, cel mai important for care poate intruni aceste eforturi este si trebuie sa fie Academia Romana.

Revenind la Codul Civil, ne revine sarcina tuturor celor mai sus pomeniti Suntem datori sa il promovam cum se cuvine.
In aceasta logica, judecatorul trebuie sa stie noile reglementari, si deja o si face, desi trebuie sa recunoastem ca timpul alocat studiului noilor reglementari se suprapune pe activitatea foarte intensa, mai ales la debutul anului judecatoresc, din instanta.
La Institutul National al Magistraturii s-au desfasurat si sunt inca in desfasurare conferinte timp de o luna prin care profesorii care au lucrat la Codul Civil, precum si alti specialisti, au pregatit aproape 400 de magistrati cu privire la noile reglementari.
Dar si avocatii, grefierii si executorii trebuie sa cunoasca noile reglementari, iar CSM a incheiat un protocol cu autoritatile si institutiile din sistemul juridic care a dus la punerea in comun a resurselor umane si financiare pentru organizarea unor sesiuni comune de pregatire - este pentru prima data cand in Romania profesiile juridice au actiuni comune de asemenea amploare.
Si, sa nu uitam, cel mai important, este justitiabilul. Si el trebuie sa cunoasca noile reglementari, pentru ca, la urma urmei, el este destinatarul legii civile.
Justitia este una civila cu preponderenta daca ne raportam statistic - peste 80% la suta din cauzele aflate pe rolul instantelor sunt civile, iar Consiliul Europei si Uniunea Europeana recomanda tarilor membre ca justitia sa fie aproape de cetatean, marcand simbolic aceasta prin intalniri cu organizatii neguvernamentale si jurnalisti, prin manifestari de tip ``usile deschise``.
CSM a aprobat pe 13 septembrie 2011 derularea unor astfel de activitati, recomandand sustinerea din partea instantelor, a unor manifestari de acest gen. Multi presedinti de instante au raspuns pozitiv si le multumesc. Si ei, si noi am dovedit ca stim ce inseamna spiritul civic, ca stim ce mult conteaza sa ai un public informat si cat de mult putem contribui la educatia juridica a omului simplu, care trebuie sa traiasca in respect fata de lege si avand incredere in autoritati. In acelasi timp, justitia dovedeste prin aceasta implicare activa ca este conectata la nevoile societatii, ca nu traieste intr-un turn de fildes.

Insa, nu pot sa nu spun, profitand si de prezenta domnului Prim Ministru azi, aici, la acest eveniment important - fapt ce subliniaza daca mai e nevoie ca exista acel respect reciproc intre puterile statului in ideea colaborarii pentru binele comun -, ca reusita aplicarii noului Cod Civil si a viitoarelor noi coduri nu tine numai de cunoasterea literei lor. Tine si de pregatirea infrastructurii in instante, de revizuirea schemelor, de redistribuirea rationala a posturilor, intr-un cuvant, de alocarea unor resurse suficiente sistemului judiciar. O reforma legislativa de asemenea amploare nu se poate sustine doar prin lectura si informare, ci presupune in mod obligatoriu orientarea catre sistemul judiciar a resurselor bugetare suficiente pentru a o transforma intr-o reusita. Strategia financiar fiscala, adoptata de Guvern in luna august, sper sa concretizeze acest deziderat.

Justitia trebuie sa primeasca atentia ce i se cuvine ca domeniu de importanta nationala. Credem in continuare ca este nevoie de realizarea unui acord global, transpartinic, pentru dezvoltarea justitiei in decada urmatoare, aceasta fiind o provocare si o responsabilitate comuna atat reprezentantilor a sistemului judiciar, cat si ai puterii legislative si executive.

Romania trebuie sa fie stat de drept si va fi in momentul in care toate institutiile si autoritatile statului se vor conduce numai dupa lege. Responsabilitatea incumba deopotriva legislativului - care trebuie sa emita legi drepte si usor de inteles, executivului - care trebuie sa puna in mod corect in aplicare si executare atat legile, cat si hotararile judecatoresti care au putere de lege in momentul in care devin definitive, dar si sistemului de justitie - care trebuie sa rezolve in termen rezonabil si in mod unitar litigiile juridice.

In final, va multumesc pentru prezenta dumneavoastra azi, aici, la acest eveniment important pentru justitia romana si, in acelasi timp, sper ca anul viitor deschiderea anului judecatoresc sa o sarbatorim impreuna in ``Sala Pasilor Pierduti`` al noului sediu al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Judecator Nicolae Horatius DUMBRAVA
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii



Citeşte mai multe despre:    CSM    ICCJ    Horatius Dumbrava

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

ICCJ (RIL): Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se implineste in ultima zi a termenului
20 May 2024 | 545

ICCJ: Termenul din Legea 50/1991 stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei este unul de recomandare
01 Jul 2021 | 1971

ICCJ: Actele procedurale depuse prin fax sau email dupa terminarea programului instantei sunt depuse in termen
24 Jun 2020 | 3133

Aplicatia de �Dosar electronic� devine operationala si pentru Sectia de contencios administrativ si fiscal a ICCJ
06 Jun 2020 | 1838

ICCJ: Hotararea pronuntata in prima instanta in procesele si cererile care decurg din executarea contractelor administrative se ataca cu recurs
25 May 2020 | 1449

ICCJ: Titular unei intreprinderi individuale poate avea calitatea de functionar public
13 May 2020 | 2687



Articole Juridice

Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024
Sursa: MCP avocati

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Acoperirea prejudiciilor morale si materiale ca urmare a nerespectarii regulilor de sanatate si securitate in munca. Criterii si conditii de acordare a daunelor-interese
Sursa: Irina Maria Diculescu

Raspunderea comitentului (angajatorului) pentru fapta prepusului (salariatului) in cazul accidentelor de munca. Jurisprudenta si doctrina relevante
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Functionari publici. Contestatie decizie de incetare de drept a raportului de serviciu prin pensionare. Discriminare pe criteriu de gen
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia civila nr. 149/26.02.2020

CEDO: Panioglu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Camelia Bogdan impotriva Romaniei. dreptul la un proces echitabil. Accesul la o instanta
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Efectele Deciziei nr. 19/2019 pronuntata de ICCJ in ceea ce priveste curgerea termenului de prescriptie in cazul in care prejudiciul angajatorului este constatat prin decizie a Curtii de Conturi
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL BUCURESTI � Decizia nr. 4957/ 05.11.2019