din anul 2007, atuul tau de DREPT!
694 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana isi intensifica eforturile de combatere a extremismului violent

Comisia Europeana isi intensifica eforturile de combatere a extremismului violent

  Publicat: 09 Sep 2011       1348 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Cecilia Malmstrom, comisar pentru afaceri interne, lanseaza astazi Reteaua pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare, care vizeaza combaterea extremismului violent.

(lat. terror-terroris "frica , spaima, teroare"). Totalitatea actelor de violenta comise de un grup sau de un regim reactionar (vezi Dictionar enciclopedic al limbii romane, Buc. 1984).
Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal),
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Orice forma de comunicare destinata sa promoveze, direct sau indirect, produsele, serviciile, imaginea, numele ori denumirea, firma sau emblema unui comerciant ori membru al unei profesii liberale;
Orice forma de violenta fizica, psihologica sau sexuala, care pune in pericol siguranta si bunastarea unui membru al familiei si/sau recurgerea la forta fizica ori emotionala, inclusiv violenta sexuala, in cadrul familiei sau gospodariei.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Sistemele de transmisie si, acolo unde este cazul, echipamentele de comutare sau rutare si alte resurse, inclusiv elementele de retea care nu sunt active,

Initiativa va sprijini eforturile statelor membre de prevenire a radicalizarii violente si a recrutarii de persoane in scopul unor activitati teroriste. Reteaua va reuni actorii-cheie implicati in combaterea radicalizarii pe teritoriul UE, cum ar fi asistentii sociali, liderii religiosi, liderii tineretului, ofiterii de politie, cercetatorii si alte persoane care lucreaza pe teren in comunitati vulnerabile.

``UE trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a contracara riscul de crestere a extremismului violent. Acesta este motivul pentru care lansam astazi Reteaua pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare, menita sa sprijine statele membre in eforturile lor de a spori gradul de sensibilizare a publicului cu privire la radicalizare si de a stimula modalitatile de combaterea a ideologiei si propagandei extremistilor. Experientele trecute au aratat ca terorismul nu poate fi legat de o credinta sau de o convingere politica si nici de o anumita regiune. Eforturile noastre in lupta impotriva extremismului violent trebuie, prin urmare, sa ia in considerare diversele modele de radicalizare. Este totodata important sa admitem ca o oarecare inspiratie ideologica si unele puncte de referinta pentru radicalizare pot fi gasite inclusiv in cadrul ideilor politice ale miscarilor populiste din UE``, a declarat Cecilia MalmstrA�m, comisarul european pentru afaceri interne.

Inaugurarea retelei va avea loc la Bruxelles si va fi urmata de o prima sesiune de lucru. Aceasta va reuni primii membri ai retelei si reprezentanti ai statelor membre, Norvegiei si institutiilor UE. Intalnirea inaugurala va permite participantilor sa discute modalitatile prin care reteaua va deveni operationala si sa faca schimb de idei cu privire la prioritatile acesteia.

Obiectivul retelei este de a identifica bunele practici si de a promova schimbul de informatii si de experienta in ceea ce priveste diverse aspecte ale radicalizarii violente, cum ar fi, de exemplu, recursul la internet si la mijloacele sociale pentru propaganda extremista si utilizarea de catre teroristi a tehnologiilor informatiei si comunicarii. Reteaua va actiona in directia combaterii radicalizarii inainte de a se ajunge la extremismul violent.

Reteaua va fi sustinuta de un forum online si de conferinte la nivelul UE in vederea incurajarii schimburilor de experiente si cunostinte menite sa sporeasca gradul de sensibilizare a publicului cu privire la radicalizare si la tehnicile de comunicare . Ea va incuraja totodata personalitatile marcante si liderii de opinie credibili sa transmita mesaje pozitive, oferind alternative la propaganda extremista, violenta . Reteaua va contribui, de asemenea, la procesul de elaborare de politici la nivel national si european si va sprijini Comisia Europeana si statele membre in activitatea lor, oferindu-le instrumente adecvate pentru prevenirea terorismului.

La 22 noiembrie 2010, Comisia a adoptat o comunicare - ``Strategia de securitate interna a UE in actiune`` (IP/10/1535 si MEMO/10/598). Prevenirea radicalizarii, care poate duce la acte de terorism, a fost identificata drept o prioritate si a fost anuntata infiintarea unei retele UE pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare (Radicalisation Awareness Network, RAN).

De asemenea, au fost prevazute si alte actiuni, cum ar fi organizarea unei conferinte ministeriale in 2012 pe tema prevenirii radicalizarii si a recrutarilor care duc la acte teroriste.

Comisia joaca un rol esential in coordonarea si facilitarea activitatii tuturor actorilor implicati in retea . Comisia va oferi mijloacele necesare pentru crearea platformei RAN si a secretariatului acesteia, precum si pentru functionarea retelei. Peste 20 de milioane EUR vor fi alocati proiectului pentru o perioada de 4 ani, prin acordarea de asistenta directa statelor membre si prin finantarea diferitelor proiecte.

Fiind o ``retea de retele``, RAN va cuprinde grupuri, asociatii si platforme care se implica in mod concret si practic in chestiunile legate de prevenirea radicalizarii. Activitatea acestora va fi organizata in grupuri compuse, printre altele, din responsabili politici, functionari insarcinati cu aplicarea legii si cu asigurarea securitatii, procurori, autoritati locale, universitari, experti de teren si organizatii ale societatii civile, inclusiv grupuri ale victimelor.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Extremism    Discriminare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 742

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1499

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1190

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1100

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1643

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1629



Articole Juridice

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019