din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2826 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comunicat al CSM ref. confiscarea averilor ilicite

Comunicat al CSM ref. confiscarea averilor ilicite

  Publicat: 06 Jul 2011       2717 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


CSM saluta initierea unor proiecte legislative privind confiscarea extinsa si anunta ca isi va exprima avizul imediat ce proiectele vor fi trimise Consiliului.

Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Reglementate in sectiunea I, cap. II, t. II, C. proc. pen., partea speciala;
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Persoana fizica sau juridica care garanteaza cu veniturile sau cu bunurile sale o obligatie a unui debitor fata de creditorul sau.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Ceea ce este ingaduit de lege,
Totalitatea infractiunilor savarsite pe un teritoriu determinat, intr-o anumita perioada.
Moment (etapa) al judecatii in prima instanta,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).

La jumatatea lunii iunie 2011, CSM a inteles sa participe activ la proiectul de revizuire a Constitutiei, proiect care, practice, de cateva saptamani este in dezbatere si agenda publica.

Prin reprezentantul sau - Presedinte, CSM a subliniat necesitatea mentinerii reglementarii cu privire la garantarea proprietatii, asa cum este ea prevazuta in actuala Constitutie, dar in acelasi timp s-a manifestat public in directia prevederii unei exceptii in chiar textul Constitutiei - cazurile in care sa opereze confiscarea averilor ilicite. Totodata, CSM a cerut celorlalte doua puteri constituite in stat sa procedeze la adoptarea de urgenta a cadrului normativ necesar, la nivel legislativ, care sa prevada conditiile, termenele si procedurile de confiscare a averilor ilicite, in special pentru infractiuni de coruptie si infractiuni privind criminalitatea organizata (trafic de persoane, trafic de droguri etc.).

Dezbaterea publica in jurul acestor idei a avut o reactie pozitiva la nivelul celorlalte doua puteri: Executivul, prin Ministerul Justitiei, a pus in dezbatere publica un proiect de lege in acest sens la data de 05.07.2011. Legislativul este deja sesizat cu o initiativa legislativa formulata in acelasi sens.

CSM saluta faptul ca executivul si legislativul au acceptat observatiile exprimate de Consiliu in punctul de vedere tehnic intocmit in data de 15.06.2011. In felul acesta, CSM si-a consolidat rolul de garant al independentei justitiei, exprimat, pe de-o parte, in legatura cu apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, in concret a dreptului de proprietate licit dobandit; pe de alta parte, in legatura cu politicile pe care statul roman trebuie sa le ia in raport cu infractiuni grave, cum sunt cele de coruptie si de criminalitate organizata.
Nu putem sa nu mentionam, insa, pripa in care cel putin o autoritate publica, care a comparat judecatorii cu cersetorii - afirmatie facuta la limita rezonabilitatii institutionale, dar si o mica parte a mediei au sanctionat pozitia publica a reprezentantului CSM cu privire la o chestiune tehnica, chestiune ce, iata, a fost validata ca fiind corecta nu numai de Curtea Constitutionala, prin decizia din 17.06.2011, dar si de initiativa Ministerului Justitiei de a avansa un proiect de modificare a legislatiei privind confiscarea extinsa, aceasta din urma pozitie fiind cea corecta pentru ca Directiva-Cadru 2005/212 a Consiliului UE cere modificari la nivel legislativ si nu constitutional.

Subliniem ca CSM nu se implica in dezbateri politice si nu sprijina proiecte politice, insa atunci cand se pune problema apararii independentei justitiei si statului de drept o va face intotdeauna asa cum a facut si in cazul de fata. Expertiza pe care o au autoritatile judecatoresti va putea fi folosita oricand in mod pozitiv de celelalte puteri constituite in stat .


Judecator HORATIUS DUMBRAVA
PRESEDINTELE CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII



Citeşte mai multe despre:    Constitutia Romaniei    Revizuirea Constitutiei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

SRJ MediaSind: TVR impune o procedura ilegala si imorala pentru a concedia angajatii incomozi
11 Mar 2020 | 1199

CCR: decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi "pe baza de abonament" - neconstitutionala
19 Oct 2019 | 1144

CCR: dispozitiile art. 62 alin. (1) si (3) din Legea notarilor publici (in forma anterioara) sunt neconstitutionale
09 Oct 2019 | 1382

CCR: reluarea cauzei din faza judecatii in prima instanta ca urmare a redeschiderii procesului penal pentru persoanele condamnate judecate in lipsa - neconstitutionala
09 Oct 2019 | 998

CCR: Excluderea barbatului condamnat care are copil mai mic de un an de la posibilitatea amanarii pedepsei inchisorii/detentiunii pe viata este neconstitutionala
25 Sep 2019 | 870

CCR: Refuzul Presedintelui de a numi ministri interimari la propunerea primului-ministru este neconstitutional
18 Sep 2019 | 1137



Articole Juridice

Greva. Aspecte practice. Cauze si consecinte
Sursa: MCP avocati

Nemotivarea deciziei de concediere. Protectia salariatilor impotriva concedierilor abuzive
Sursa: MCP avocati

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Necesitate sau absurditate? Formularea plangerii prealabile la autoritatea emintenta a actului administrativ de sanctionare disciplinara, inainte de sesizarea instantei competente
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Neefectuarea coprespunzatoare a cercetarii disciplinare prealabile Comportamente inadecvate sau nedrepte la locul de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Greva, context in care angajatorul poate dispune concedierea salariatilor?
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021