Au fost controlati 846 operatori economici, 11 dintre acestia desfasurandu-si activitatea de comercializare on-line. S-au constatat abateri de la prevederile legale la 742 de operatori economici cu vanzare directa (87%) si 6 operatori economici cu vanzare on-line. Au fost aplicate 478 amenzi contraventionale in valoare de 989.100 lei si 408 avertismente. S-au dispus 478 masuri de oprire temporara de la comercializare pentru produse in valoare de 1.596.675 lei si 8 masuri de oprire definitiva de la comercializare pentru produse in valoare de 1961 lei.
I. Deficiente constatate la vanzarea directa1. Abateri privind informarea consumatorilor prin elementele de identificare si caracterizare ale produselor Conform OG 21/1992 privind protectia consumatorilor, produsele de acest tip trebuie sa fie insotite de urmatoarele elementele de identificare si caracterizare: denumire produs, denumirea si/sau marca producatorului, principalele caracteristici, existenta fotografiilor martor pentru buchetele care se realizeaza la comanda, recomandari de pastrare si ingrijire a florilor la buchet, recomandari de plantare si intretinere, riscuri previzibile si avertismente necesare etc.S-au constatat abateri privind informarea consumatorilor la 458 operatori economici din judetele Buzau (lipsa informatiilor despre producator), Iasi, Neamt (batoane de ingrasamant vegetal expirate), Arges (lipsa caracteristicilor principale ale plantelor), Arad (lipsa fotografiilor martor pentru buchetele la comanda), Galati (amestec de turba cu termen de valabilitate expirat), Alba, Brasov (lipsa informatiilor privind denumirea si calitatea florilor/ornamentelor), Botosani (lipsa recomandarilor privind ingrijirea si pastrarea florilor la buchet), Bihor, Bistrita-Nasaud, Mehedinti, Dambovita (lipsa informatiilor scrise privind plantarea si intretinerea plantelor, informatiile se transmiteau verbal), Braila, Calarasi (pamant amestec fara mentionarea datei fabricatiei), Constanta (lipsa informatiilor privind masa neta a plicurilor cu seminte de flori), Giurgiu, Ialomita (lipsa pretului de vanzare/unitatea de masura), Salaj (lipsa informatiilor privind componenta si calitatea florilor din buchete), Prahova, Suceava (lipsa recomandarilor de plantare si intretinere), Ilfov, Tulcea, Vaslui, Vrancea (lipsa datei fabricatiei pentru diferite sortimente de pamand de flori), Maramures (lipsa termenului de valabilitate pentru luciul de plante), Harghita (solutii pentru ingrijirea florilor, expirate) etc.2. Abateri privind traducerea in limba romana a informatiilor oferite consumatorilor (art. 20 din OG 21/1992)Abateri constatate la 168 operatori economici din judetele Alba, Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Galati, Constanta, Valcea, Iasi, Ilfov, Mures, Satu Mare, Timis, Vaslui etc.
II. Deficiente constatate la vanzarea on-line1. Abateri privind informarea consumatorilorLa produsele vandute on-line, producatorul/distribuitorul/vanzatorul trebuie sa informeze consumatorii despre: denumirea florilor autohtone si exotice, a plantei din ghiveci etc, denumirea ornamentului verde, modul in care se poate cumpara de pe website (pasii care trebuie parcursi: autentificare, stabilirea adresei de livrare, confirmarea comenzii prin afisarea facturii proforme generate automat, alegerea modalitatii de plata), conditiile de livrare.S-au constatat abateri privind informarea consumatorilor on-line la 6 operatori economici, din judetele Cluj, Galati, Maramures etc.
III. Nerespectarea reglementarilor privind promotiile In cazul ofertelor speciale, consumatorul trebuie sa fie informat neechivoc cu privire la data de incepere a promotiei, incetarea promotiei (fie prin epuizarea stocului fie la o data anuntata), pretul vechi si pretul nou precum si asupra altor eventuale conditii specifice.Abatere constatata la un operator economic din judetul Arges.
IV. Nerespectarea obligatiei de a afisa la loc vizibil placheta cu telefonul consumatorului - INFO CONSUMATOR: 0800 080 999 (apel gtatuit in reteaua Romtelecom), adresa CJPC in a carui raza teritoriala se afla operatorul economic si adresa site-ului ANPC: www.anpc.gov.ro.Abatere constatata la 82 operatori economici din judetele Arad, Bihor, Brasov, Mures, Arges, Hunedoara, Prahova, Satu Mare, Timis etc.
V. Alte abateri Abateri cu privire la: legalitatea functionarii, afisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare, a certificatului din care sa rezulte obiectul de activitate al societatii, afisarea si respectarea orarului de functionare, afisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit au fost constatate la 271 operatori economici din judetele Alba, Suceava, Sibiu, Timis, Vaslui, Braila, Cluj, Brasov, Calarasi, Galati, Teleorman, Dambovita, Arges, Bistrita-Nasaud etc.
Sfaturi pentru ingrijirea plantelor in ghiveci - Dupa cumparare este nevoie de o perioada de acomodare de circa doua saptamani, dupa care este necesara replantarea. - Plantele din comert sunt expuse si vandute in ghivece dintr-un material plastic foarte usor, numite ``ghivece de transport``; acestea contin un pamant afanat si sarac in substante nutritive care ii ajung plantei doar pentru cateva saptamani; nu este indicata pastrarea pentru o perioada lunga in aceste ghivece. - Noul ghiveci nu trebuie sa fie mult mai mare; acesta se alege in functie de dimensiunile plantei si ale radacinii.- Pamantul pentru flori se gaseste in comert, in diverse sortimente, adaptate din punct de vedere al substantelor nutritive pentru diferite specii de plante. Din acest motiv trebuiesc citite cu atentie instructiunile de pe ambalaj, pentru a va asigura ca oferiti plantei pamantul de care are nevoie. - La replantare, se taie putin radacinile plantei si se inlatura mai ales partile vatamate, daca este cazul . - Pentru asigurarea drenajului apei, pe fundul noului ghiveci se aseaza un strat de pietris sau nisip, peste acestea un strat de 3-4 cm de pamant nou, se aseaza planta in ghiveci, se completeaza cu pamant, in jurul radacinii se preseaza putin pentru un mai bun contact cu pamantul, dupa care se uda. - Planta trebuie asezata intr-un loc cat mai luminos. - Periodic se face fertilizarea cu substante lichide diluate in apa sau cu bastonase ori granule; concentratia este specificata pe ambalajul acestora, perioada dintre fertilizari variind de la o specie la alta. - La orice semn de boala trebuie sa apelati la o fitofarmacie.- Temperatura optima de pastrare a plantelor este de 18 - 20sC, pe cat posibil constanta. Este contraindicata amplasarea langa surse de frig sau de caldura excesive. - Apa folosita pentru udarea plantelor trebuie sa fie decantata, iar cantitatea acesteia trebuie sa fie suficienta doar pentru umezirea pamantului; o cantitate excesiva de apa este daunatoare.
Sfaturi pentru ingrijirea si pastrarea florilor la buchet- Acasa puneti provizoriu florile, asa impachetate cum sunt, in apa.- Vaza/glastra pe care ati ales-o trebuie sa fie curata, destul de adanca si larga, pentru ca florile sa poata respira in voie si sa absoarba cata apa au nevoie (recomandabil este ca apa sa fie la temperatura camerei si trebuie adaugat conservantul adecvat).- Pentru a preveni formarea bacteriilor, toata verdeata aflata sub nivelul apei trebuie indepartata.- Folosind un cutit foarte ascutit, intr-un vas separat plin de apa (pentru ca aerul sa nu patrunda in celulele tijei) taiati oblic circa 2,5 cm din acestea; supravietuirea florii depinde de ajungerea apei pana in varful petalelor.- Nu folositi in nici un caz foarfeca! Tija nu trebuie niciodata rupta, nici macar cea lemnoasa! Indepartarea cojii de pe tija scurteaza viata florilor (liliac, trandafir etc).- Vaza trebuie asezata intr-un loc racoros, ferit de lumina de afara, de surse de caldura sau de ventilatie.- Intretinerea presupune schimbarea zilnica a apei din vaza/glastra; puteti folosi si un pulverizator cu apa.- Dupa 2-3 zile, tijele se scurteaza din nou cu 2-2,5 cm. Iar portiunile uscate sau ofilite se indeparteaza. Pe masura ce florile se imputineaza, mutati-le intr-un vas mai mic.- Pentru trandafiri: cand trandafirii s-au ofilit prea repede, se cufunda complet intr-un recipient cu apa si se lasa cel putin o ora sau mai mult, pana isi revin. Scurtati-le tijele inainte de a-i repune in vaza. In general, floarea ``cade`` prematur din cauza unei ``pungi`` de aer formate in tija, daca taiatul nu s-a facut sub apa.- Apa din vaza trebuie sa fie mai rece la florile de primavara si la temperatura camerei pentru celelalte flori.
Guvernul a eliminat doua conditionalitati din programul IMM Invest 28 May 2020 | 1176
Judecatori si Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020 29 Feb 2020 | 1352
Procurori eliberati din functie la data de 19 februarie 2020 20 Feb 2020 | 1416
Judecatori eliberati din functie la data de 13 februarie 2020 14 Feb 2020 | 1288
Presedintele Romaniei a semnat decretul pentru numirea Guvernului Romaniei 04 Nov 2019 | 1768
Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare" 15 Oct 2019 | 1202
Eroarea judiciara, eroarea de judecata si erorile materiale in procesul civil Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati
Dezvoltare opinie privind calitatea de persoana prejudiciata Sursa: Florin Iordache � Law Office
Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor Sursa: Liliana Gologan
Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice Sursa: Liliana Gologan
Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020
CEDO: Gheorghe-Florin Popescu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Desfacerea contractului de munca, la expirarea termenului de preaviz. Motive ce nu tin de persoana salariatului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 3074 din 08.06.2016
Decizia CCR 62/2017. Neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii pentru completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Situatia creditelor in franci elvetiei Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala