din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2993 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » ANPC a controlat serviciile prestate de saloanele de infrumusetare

ANPC a controlat serviciile prestate de saloanele de infrumusetare

  Publicat: 21 Mar 2011       2285 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In perioada 14 � 18.02.2011, din ordinul secretarului de stat Constantin Cerbulescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, s-a desfasurat un control privind serviciile prestate de saloanele de infrumusetare (frizerie, coafura, manichiura, pedichiura, cosmetica, piercing, tatuaje, micropigmentare, epilare, tratament si machiaj cosmetic).

Prevazuta in cap.VII, t.V, C. proc. pen., partea generala, constau in diverse incalcari desavarsite in cursul procesului penal,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
Serviciul de amator - serviciu de radiocomunicatii avand ca scop
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.

Controlul a cuprins 1006 operatori economici constatandu-se abateri de la legislatie la 798 dintre acestia (79%). Pentru nerespectarea prevederilor legale au fost aplicate 467 de amenzi contraventionale in valoare de 1.328.750 lei si 533 de avertismente. S-a dispus masura opririi temporare a prestarii serviciului, pana la remedierea deficientelor, pentru 161 de operatori economici care prezentau abateri . Totodata, s-a dispus masura opririi definitive de la utilizare pentru produse cosmetice fara elemente de identificare si caracterizare sau cu termen de valabilitate expirat.


Principalele abateri constatate:


- Spatii pentru prestarea serviciilor improprii, neasigurand parametrii calitativi declarati
Abatere constatata la 7 operatori economici din judetele Mures (spatii neincalzite), Sibiu (grup sanitar nefunctional), Vaslui (peretii din spatele incintei in care se realizau procedurile prezentau mucegai, paviment murdar) etc.


- Abateri privind dotarea si amenajarea cabinetelor de infrumusetare corporala
S-au constatat abateri la 42 operatori economici din judetele Salaj (truse sanitare lipsa sau incomplete), Cluj (lipsa trusei de prim ajutor, materiale si echipamente pentru curatenie depozitate in incaperea destinata efectuarii procedurilor, lipsa contractelor de dezinfectie si deratizare, suprafete pline de praf), Braila (materiale de protectie a imbracamitii consumatorului insuficiente), Alba (lipsa truselor medicale, lipsa chiuveta, lipsa guler de protectie de unica folosinta, lipsa aparat pentru sterilizarea instrumentarului, suprafete de lucru murdare, neinregistrarea operatiunilor de dezinfectie, necolectarea parului tuns in saci de polietilena, separat de restul gunoaielor menajere), Constanta (lipsa echipamentul de sterilizare a instrumentarului sau echipament defect) etc.


- Nerespectarea normele de igiena pentru serviciile prestate
Abatere constatata la 38 de operatori economici din judetele Constanta (paviment murdar, chiuvete nespalate pline cu par, mobilier murdar, faianta nespalata, scaune pline de par, praf nesters), Sibiu (igienizare necorespunzatoare a accesoriilor si instrumentelor pentru par, prosoape patate, pereti interiori nezugraviti sau cu igrasie, miros de mucegai, chiuveta pentru spalarea parului crapata si neigenizata, produse pentru curatenie si dezinfectie depozitate in grupul sanitar), Suceava (foarfece si perii pline de par ce nu erau curatate dupa fiecare client), Vrancea (paviment murdar, dulap plin de par), Bucuresti (lipsa documentelor care sa ateste ca spalarea lenjeriei s-a efectuat intr-o unitate autorizata), Timis (instrumentar de lucru murdar, cu resturi de par pe perii, piepteni si bigudiuri), Satu Mare (colectarea parului nu se facea separat de alte deseuri, prosoape folosite pastrate impreuna cu cele curate, lipsa echipamentului de protectie pentru personal), Ialomita (lipsa inregistrarilor privind sterilizarea instrumentarului, lipsa echipamentului de protectie pentru personal, grup sanitar defect - inundat), Galati (perii neigienizate, briciuri si clame pentru coafat ruginite, colectarea parului se facea impreuna cu deseurile menajere).


- Nerespectarea normelor de igiena pentru serviciile din cabinetele de piercing si tatuaj
Abateri constatate la 143 de operatori economici din judetele Bihor (lipsa evidentelor privind data deschiderii recipientelor cu produsele cosmetice utilizate, asfel incat, sa poata fi stabilita incadrarea in perioada de utilizare dupa deschidere, recomandata de producator), Sibiu (vopsea de par expirata din august, octombrie sau decembrie 2010, precum si din ianuarie 2011, masca pentru par expirata din martie 2008, tratament pentru par expirat din iunie 2010, produse cosmetice fara elemente de identificare si caracterizare), Harghita (spuma de par expirata din noiembrie 2010, balsam de par folosit, fara mentionarea datei deschiderii, gel de par, lotiune antimatreata si vopsea de par expirate, ulei de curatat expirat din noiembrie 2009 si din august 2008, crema de galbenele, crema de machiaj, ulei de machiaj fara marcarea vizibila a datei de minima durabilitate pe eticheta, lac de unghii expirat din 2008), Botosani (crema de corp si vopsea de par expirate), Brasov (oja fara elemente de identificare si caracterizare specifice), Buzau (vopsea de par expirata), Covasna (vopsea de par, gel de fixare, crema oxidanta, solutie pentru par si lac de unghii expirate), Vrancea (solutie pentru permanent si ulei de par cu data de minima durabilitate depasita), Vaslui (vopsea de par si oja in afara datei de minima durabilitate), Suceava (52 de tuburi de vopsea de par expirata).


- Lipsa contractelor de service postgarantie pentru interventii autorizate la aparatele din dotare
Abatere constatata la 30 de operatori economici din judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Mures, Bucuresti etc.

- Neeliberarea bonului fiscal pentru serviciul prestat, abatere constatata in majoritatea judetelor controlate.


- Nerespectarea Legii 349/2002 privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun
Abatere constatata in judetele Constanta, Vaslui, Hunedoara, Vrancea, Tulcea, Braila.


- Abateri privind informarea consumatorilor
La 319 operatori economici s-au constatat abateri privind existenta listelor cu tarife, a informatiilor referitoare la serviciile prestate si indicarea tarifelor in mod vizibil intr-o forma neechivoca. Astfel de abateri au fost constatate in judetele Arad, Botosani, Bihor, Cluj, Buzau, Caras-Severin, Dolj, Harghita, Bucuresti etc.
154 de operatori economici prezentau abateri privind afisarea in mod vizibil a denumirii firmei, a codului unic de inregistrare la ORC, precum si a programului de functionare - Alba, Arad, Botosani, Buzau etc.


- Abateri privind legalitatea functionarii s-au constatat la 16 operatori economici din judetele Alba, Vaslui etc.


- Neafisarea plachetei cu numarul INFO CONSUMATOR: 0800 080 999 precum si adresa CJPC, abatere constatata in judetele Hunedoara, Bihor, Calarasi etc.


Sfaturi pentru consumatori


ANPC recomanda consumatorilor care apeleaza la serviciile unui salon de infrumusetare sa verifice intai daca lista tarifelor este completa, detaliata, cu precizarea tarifului si a tuturor operatiunilor ce caracterizeaza serviciul . De asemenea, sa se asigure (in cazul unui piercing sau tatuaj) ca instrumentele sunt sterilizate, iar bijuteriile aplicate au declaratii de conformitate emise de producator sau buletine de analiza emise de laboratoarele acreditate.
Pentru produsele folosite, respectiv vopsea de par, nuantator, fixativ, lac de par, creme, oja etc., recomandam sa cereti precizari despre termenele de valabilitate.
In cazul in care suferiti de alergie la vreun produs cosmetic, solicitati date suplimentare privind produsele utilizate.
Cereti personalului din unitatea respectiva sa va faca dovada sterilizarii instrumentarului utilizat.
In cazul in care consumatorii constatata ca in unele saloane de infrumusetare nu se respecta conditiile de igiena, ii rugam sa sesizeze Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor de pe raza teritoriala a operatorilor economici, precum si Directia de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii.



Citeşte mai multe despre:    ANPC    Saloane de infrumusetare    Frizerie    Coafor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 1196

Consiliul Concurentei lanseaza "Monitorul Preturilor Carburantilor"
01 Jul 2019 | 856

A fost initiat un proiect de lege privind eliminarea standardelor duble la produsele de import
22 May 2019 | 826

ANPC a aplicat amenzi de peste 1,2 milioane de lei vanzatorilor de incaltaminte. Sfaturi pentru consumatori!
12 May 2019 | 969

ANPC a amendat cu 70.000 de lei un operator de telefonie mobila, pentru utilizarea unei practici comerciale incorecte fata de consumatori
26 Apr 2019 | 810

Procedura inregistrarii la ANPC a dezvoltatorilor imobiliari
26 Jan 2017 | 2888



Articole Juridice

Un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Statele membre ale UE nu pot interzice comercializarea lentilelor de contact prin internet
Sursa: EuroAvocatura.ro

Alinierea contractelor de credit la prevederile OUG 50/2010 - intrebari si raspunsuri
Sursa: EuroAvocatura.ro

Modificarile aduse de OUG 50/2010 in raporturile client-banca
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Desfacerea contractului de munca, la expirarea termenului de preaviz. Motive ce nu tin de persoana salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 3074 din 08.06.2016

Decizia CCR 62/2017. Neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii pentru completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Situatia creditelor in franci elvetiei
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala

Caracterul abuziv al sintagmei "dobanda de referinta variabila care se afiseaza la sediile bancii". Contract de credit
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 310 din 11 februarie 2016

RIL admis. Competenta de solutionare a litigiilor promovate de ANCP sau/si alte institutii publice impotriva bancilor comerciale/profesionistilor apartine sectiilor sau completelor specializate civile ale Tribunalului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie