Au fost verificati 573 de operatori economici, constatandu-se abateri de la prevederile legale la 324 dintre acestia (56,54%). Abaterile constatate de comisarii ANPC au dus la aplicarea a 9 masuri de retragere de la comercializare pentru nerespectarea cerintelor privind ambalarea (ambalaje deteriorate, ambalaje fara insemnul tactil de pericol, sistem de inchidere care permite scurgerea continutului), pentru produse in valoare de 14 634 lei si 200 de masuri de oprire temporara de la comercializare pentru nerespectarea cerintelor de etichetare, pentru produse in valoare de 227 241 lei. Totodata, au fost aplicate 174 de amenzi contraventionale in valoare totala de 523 000 lei si 175 de avertismente.
Au fost constatate deficiente privind:
1. Respectarea prevederilor HG 937/2010 privind ambalarea lichidului antigel si a celui de spalare a parbrizelorAmbalajele acestor produse trebuie sa fie proiectate si realizate astfel incat sa impiedice orice pierdere de continut si sa nu fie susceptibile la atacul continutului sau sa formeze cu acesta compusi periculosi. Ambalajul si sistemele de inchidere trebuie sa fie rezistente si solide pentru a se evita slabirea acestora si pentru a indeplini criteriile de securitate in conditiile unei manipulari normale. Recipientele prevazute cu sisteme de inchidere trebuie sa fie proiectate astfel incat ambalajul sa permita inchiderea in mod repetat, fara pierdere de continut . Recipientele care contin preparate oferite sau vandute publicului larg nu trebuie sa aiba o forma si/sau un design de natura sa atraga sau sa stimuleze curiozitatea copiilor ori sa induca in eroare consumatorii; acestea nu trebuie sa aiba o prezentare si/sau o denumire ca cele utilizate pentru produsele alimentare, pentru hrana animalelor sau pentru produsele medicinale sau cosmetice. Recipientele trebuie sa indeplineasca cel putin una dintre urmatoarele conditii: sa fie prevazute cu un sistem de inchidere de siguranta pentru copii; sa aiba o indicatie tactila de pericol; sa fie conforme cu specificatiile tehnice prevazute in anexa 3 la HG 1408/2008 privind clasificarea, ambalarea si etichetarea substantelor periculoase.
S-au constatat abateri privind respectarea cerintelor de ambalare la 20 operatori economci (3,49%), din judetele Alba (diverse marci de antigel comercializat in recipiente al caror sistem de inchidere nu permitea inchiderea in mod repetat, fara pierderi de continut), Arges (lichid antigel concentrat si lichid de sparare parbrize ale caror recipiente nu prezentau indicatia tactila de pericol), Neamt (lichid de spalare parbrize ambalat in recipiente prevazute cu capac simplu, fara infiletare, ca la recipientele pentru ulei comestibil), Suceava (lichid antigel comercializat in ambalaj neetans) precum si din judetele Bacau, Mures, Sibiu si Vaslui.
2. Respectarea prevederilor HG 937/2010 privind etichetarea lichidului antigel si al celui de spalare a parbrizelorPe ambalaj trebuie indicate lizibil, in mod clar si in asa fel incat sa nu se poata sterge urmatoarele informatii: denumirea comerciala sau denumirea prin care furnizorul identifica produsul; numele, adresa completa si numarul de telefon ale persoanei stabilite pe teritoriul Comunitatii care raspunde de introducerea pe piata a produsului, indiferent ca este producator, importator sau distribuitor; denumirea chimica a substantei/substantelor periculoase prezente in preparat; simbolurile si indicatiile de pericol; natura riscurilor specifice atribuite - fraze R; recomandari de prudenta - fraze S; cantitatea nominala - masa nominala sau volumul nominal al continutului, in cazul preparatelor oferite sau vandute publicului larg; inscrierea pe eticheta a denumirii chimice a substantei/substantelor periculoase prezente etc.
S-au constatat abateri privind respectarea cerintelor de etichetare la 168 de operatori economci (29,32%), din judetele Suceava (antigel si lichid de spalare parbrize care nu aveau mentionata pe ambalaj denumirea chimica a substantei/substantelor periculoase prezente in preparate), Arad (lichid de sparare parbrize si antigel care nu aveau inscrise pe eticheta adresa completa si numarul de telefon ale persoanei care raspunde de introducerea pe piata a preparatelor), Sibiu (antigel pe a carui eticheta simbolul de pericol era tiparit pe fond de culoare rosie, contrar legii care prevede ca fondul sa fie galben-portocaliu), Valcea (solutie de spalat parbrize pe a carei eticheta frazele R mentionate erau exprimate corect in ceea ce priveste natura riscurilor, insa simbolurile nu corespundeau: ``R10 Inflamabil``, in loc de ``R20 Nociv prin inhalare`` si ``R23/R24/R25 Toxic prin inhalare, in contact cu pielea si prin inghitire`` in loc de ``R20/R21/R22 Nociv prin inhalare, in contact cu pielea si prin inghitire``, Bihor (solutie de iarna de spalat parbrize, concentrata sau diluata, a carei eticheta prezenta neconcordante: intre specificatia tehnica si informatiile de pe eticheta privind denumirea produsului si instructiunile privind modul de diluare a produsului concentrat; adresa producatorului nu era cea actuala; lipseau frazele S de prudenta in cazul sortimentului diluat; abaterea medie negativa mentionata pe ambalaj era de +/- 5% in loc de +/- 1,5% conform legii), precum si in judetele Alba, Arges, Bacau, Bistrita, Brasov, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt si Vrancea.
3. Respectarea prevederilor OG 80/2000 privind certificarea, omologarea si introducerea pe piata a materialelor de exploatare auto si, in cazul lichidului antigel, respectarea prevederilor Ordinului 2135/2005In vederea introducerii pe piata si/sau a comercializarii, materialele de exploatare trebuie inscriptionate cu toate informatiile stabilite de reglementarile in vigoare; in cazul in care dimensiunile sau natura produsului nu permit inscriptionarea direct pe produs, informatiile se inscriu pe ambalajul individual . Materialele de exploatare certificate trebuie sa aiba aplicate, dupa caz, marci de certificare a conformitatii sau numarul certificatului de conformitate. Obligatia aplicarii marcajelor revine exclusiv titularilor certificatelor de conformitate, declaratia de conformitate reprezintand asumarea raspunderii de catre producator, de reprezentantul acestuia sau de importator in privinta conformitatii materialelor de exploatare introduse pe piata cu cele certificate. Este interzisa comercializarea de materiale de exploatare destinate a fi utilizate pe vehicule rutiere sub denumiri care pot crea confuzii, precum si a celor marcate necorespunzator.
S-au constatat astfel de abateri la 25 de operatori economici (4,36%), din judetele Bacau (antigel comercializat fara a avea inscris pe eticheta numarul certificatului RAR), Suceava (antigel pe a carui eticheta nu era inscris numarul certificarii RAR), Vrancea (antigel concentrat comercializat fara inscrierea pe eticheta a certificatului RAR), precum si din judetele Botosani, Constanta, Mures si Salaj.
4. Respectarea prevederilor legale in cazul promotiilorIn cazul ofertelor speciale, consumatorul trebuie sa fie informat neechivoc cu privire la data de incepere a promotiei, incetarea promotiei sau, daca este cazul, faptul ca oferta speciala se refera la stocul de bunuri disponibil, data de incepere a perioadei in care se aplica pretul special sau sau alte conditii specifice.
S-au constatat abateri privind promotiile la 2 operatori economici (0,35%), din judetele Bacau si Sibiu unde se comercializa lichid de spalare parbrize fara informarea consumatorilor asupra datei la care inceteaza oferta sau ca oferta se refera la stocul disponibil .
5. Afisarea la loc vizibil a unei plachete cu numarul de telefon INFO CONSUMATOR: 0800 080 999 (apel gratuit in reteaua Romtelecom), precum si adresa, numarul de telefon, numarul de fax, adresa de e-mail pentru CJPC, respectiv CPCMB, in a carui raza teritoriala se afla operatorul economic si adresa site-ului oficial al ANPC: www.anpc.ro.
Abateri constatate la 43 de operatori economici (7,5%), din judetele Suceava, Timis, Bacau, Vaslui, Dambovita, Hunedoara, Mehedinti, Prahova si Satu Mare.
6. Alte abateri (produse cu termenul de valabilitate depasit, legalitatea functionarii, afisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la Registrul comertului din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare, afisarea preturilor si tarifelor in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit etc).
S-au constatat alte abateri la 125 de operatori economici (21,8%), din judetele Alba (lipsa afisarii denumirii firmei si a oraruluii de functionare, lipsa indicarii pretului pe unitatea de masura), Vaslui (lipsa afisarii la loc vizibil a certificatului de inregistrare la Registul comertului din care sa reiasa obiectul de activitate, lipsa afisarii in mod vizibil a preturilor), Timis (lipsa afisarii codului unic de inregistrare din care sa rezulte obiectul de activitate al punctului de lucru), Suceava (lichid de parbrize cu termen de valabilitate depasit, lipsa afisarii preturilor), Botosani (lichid de spalare parbrize cu termen de valabilitate depasit), Sibiu (antigel cu termenul de valabilitate depasit, ulei comercializat la reducere de pret fara informarea consumatorilor despre perioada de reducere), Valcea (lichid de spalare parbrize care avea mentionat pe eticheta o temperatura de congelare de - 20 grade C, in realitate produsul avand punctul de congelare de -7 grade C, conform buletunului de analiza Larex) dar si la operatori din judetele Arges, Bihor, Cluj, Dolj, Galati, Olt, Satu Mare si Vrancea.
Sfaturi pentru consumatori:
-achizitionati lichid antigel si lichid pentru spalare parbrize numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care veti avea nevoie in cazul unei eventuale reclamatii;-recomandam consumatorilor ca operatia de schimb a lichidului antigel sa fie facuta in service-uri autorizate; -achizitionati lichidul antigel recomandat de producator sau unul echivalent tehnic, conform cartii tehnice a autovehiculului;-verificati ca ambalajul produsului sa contina datele producatorului, importatorului sau distribuitorului (numele sau denumirea comerciala ori marca de comert, adresa completa si numarul de telefon);-verificati ca recipientele produselor sunt prevazute cu sistem de inchidere de siguranta pentru copii si sunt prevazute cu o indicatie tactila de pericol;-cititi cu atentie si respectati instructiunile de utilizare, frazele de risc (atentionarile de evitare a anumitor pericole) si frazele de prudenta (masurile de precautie speciale);-evitati achizitionarea acestor produse in ambalaje asemanatoare celor pentru produse alimentare, hrana pentru animale, produse medicinale sau cosmetice;-nu tineti astfel de produse in dulapuri sau rafturi aflate la indemana copiilor.
[Vatra MCP] Schimbarile vizate de Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei 23 Feb 2022 | 1598
14 � 26.06.2021: ITM a aplicat amenzi de aproximativ 10 mil. de lei aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca 01 Jul 2021 | 2767
Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala 27 Mar 2021 | 1241
Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste 3 mil. de lei de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 55/2020 21 Oct 2020 | 1894
Peste 4500 de angajatori au fost verificati de inspectorii de munca in ultima saptamana 30 Sep 2020 | 1779
CNCD: Includerea criteriului de varsta la angajare incalca dreptul la egalitate de tratament 13 Aug 2020 | 1695
Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor Sursa: MCP Cabinet avocati
Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri Sursa: MCP Cabinet avocati
Transportatorii rutieri nu pot transfera unor terte persoane responsabilitatea de a respecta perioadele de conducere si perioadele de repaus ale conducatorilor auto Sursa: MCP Cabinet avocati
Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati
CEDO: Pfenning Distributie SRL impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil. Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului
CEDO: Csiszer si Csibi impotriva Romaniei. Libertatea de intrunire si de asociere Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Procedurile de control ale ITM nu trebuie sa fie insotite de o sanctiune care sa fie atat de disproportionata fata de gravitatea incalcarii Pronuntaţă de: Judecatoria Campina - Sentinta civila nr. 1062 din data de 01 Aprilie 2019
Obligarea salariatului, conducator auto, la plata catre angajator a contravaloarii amenzii de circulatie aplicate salariatului in exercitarea atributiilor de serviciu. Raspunderea patrimoniala a salariatului. Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES � Sentinta civila nr. 3073/13.11.2020