din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2524 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Noi reguli privind organizarea concursului de Rezidentiat in anul 2011

Noi reguli privind organizarea concursului de Rezidentiat in anul 2011

  Publicat: 27 Jan 2011       2209 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
A fost aprobata de catre Guvern Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului Nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea Rezidentiatului.

Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
1. Persoana careia ii apartine un drept sau ii revine o obligatie in mod direct. De exemplu, o persoana poate fi titulara a dreptului de proprietate, a dreptului de autor, a unui drept de creanta etc.
Vezi Domiciliu conventional.

Actul normativ introduce 3 prevederi importante in ceea ce priveste organizarea concursului de Rezidentiat, precum si posibilitatea tinerilor medici de a exercita profesia pentru care s-au pregatit. Astfel:

1. Incepand cu 2011, concursul de Rezidentiat va fi organizat descentralizat, la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sanatatii, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si universitatile de medicina si farmacie. Centrele universitare sunt responsabile in formarea medicala de specialitate. Masura este in beneficiul tinerilor absolventi de medicina si va duce la scaderea migratiei medicilor intre diferite regiuni ale tarii.

2. Conform aceluiasi act normativ, tinerii medicii vor avea sansa de a se angaja intr-o unitate sanitara, chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat.

Conform masurilor adoptate, absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate si vor putea fi incadrati in unitati sanitare publice si private, precum si in cabinetele medicilor de familie, in functia de medic.

Activitatile medicului cu competente limitate se vor stabili de catre Ministerul Sanatatii in colaborare cu Colegiul Medicilor din Romania si se vor aproba prin ordin al ministrului sanatatii.

3. In ceea ce priveste rezidentii, actul normativ prevede ca, incepand cu anul III de pregatire in specialitate, rezidentii sa fie inclusi in linia de garda (alta decat linia I de garda), in afara programului normal de lucru. Activitatea acestora se va desfasura pe raspunderea si sub supravegherea medicului titular de garda.In prezent exista un numar de 4549 de rezidenti de anul III care, incepand de luna viitoare pot incepe sa practice in linia de garda.

De asemenea, incepand cu anul IV de pregatire in specialitate, rezidentii vor putea trece in linia I de garda, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se afla de garda la domiciliu . In aceasta situatie exista 3.869 de tineri medici ale caror cunostinte dobandite vor putea fi utilizate in liniile de garda in beneficiul pacientilor

Cei aproximativ 8000 de tineri medici rezidenti vor fi retribuiti de unitatile sanitare unde efectueaza serviciile de garda.

Noile masuri vin atat in avantajul medicilor tineri care, prin practica, vor putea sa dobandeasca experienta mai multa, dar si in cel al autoritatilor deoarece este nevoie de cadre medicale calificate pentru a asigura asitenta medicala continua in spitalele din toata tara.



Citeşte mai multe despre:    Rezidentiat    Rezidentiat 2011    Ministerul Sanatatii    Colegiul Medicilor din Romania    Medici

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Decrete semnate de Presedintele Romaniei in data de 31 octombrie 2019
31 Oct 2019 | 1410

Acte normative promulgate de Presedintele Klaus Iohannis - 7 ianuarie 2019
08 Jan 2019 | 1248

Monitorul Oficial din data de 03 aprilie 2017
03 Apr 2017 | 1446

Monitorul Oficial din data de 29 martie 2017
29 Mar 2017 | 1634

Ministerul Sanatatii a publicat metodologia pentru examenul de rezidentiat - noiembrie 2016
15 Oct 2016 | 1885

De la 1 octombrie, remuneratia medicilor pentru garzile efectuate creste pana la 90 la suta
11 Oct 2016 | 2115



Articole Juridice

Forma aplicabila in 2016 a Codului muncii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Fapta ilicita cauzatoare de prejudicii. Raport de prepusenie. Actiunea in regres a comitentului. Conditii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 2142 din 21 octombrie 2020

ICCJ - Stipularea clauzei penale in CIM prin care este evaluata paguba produsa de salariat angajatorului este nula
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ: stipularea clauzei penale in CIM sau intr-un act aditional al acestuia, prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de salariat din vina si in legatura cu munca sa, este interzisa si este sanctionata cu nulitatea clauzei.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Demisie pentru nerespectarea obligatiilor contractuale de catre angajator. Obligarea indeplinirii de sarcini din afara competentei profesionale
Pronuntaţă de: Tribunalul G, Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 98 din 05.02.2016