din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2342 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Pozitia UNJR ref. evacuarea debitorului Partidul Romania Mare

Pozitia UNJR ref. evacuarea debitorului Partidul Romania Mare

  Publicat: 11 Jan 2011       1773 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ansamblu de masuri prevazute de lege prin care creditorul realizeaza, cu ajutorul constrangerii de stat, drepturi patrimoniale recunoscute prin hotararea unui organ de jurisdictie sau prin alt titlu, daca debitorul nu-si indeplineste de buna voie obligatiile.
Cu privire la evenimentele produse in data de 4 ianuarie 2011, in timpul procedurii de executare silita pentru evacuarea debitorului Partidul Romania Mare (PRM) din imobilul aflat in Bucuresti, str. Emile Zola nr. 2, sector 1, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJR) precizeaza urmatoarele:

Functionar de stat care ajuta la executarea silita a hotararilor unor organe de jurisdictie.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Ansamblu de masuri prevazute de lege prin care creditorul realizeaza, cu ajutorul constrangerii de stat, drepturi patrimoniale recunoscute prin hotararea unui organ de jurisdictie sau prin alt titlu, daca debitorul nu-si indeplineste de buna voie obligatiile.
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
(termen CNA) Drepturile obtinute de catre un radiodifuzor, �n temeiul unui contract, de la organizatorul unui eveniment si/sau de la proprietarul ori, dupa caz, administratorul locului unde se desfasoara evenimentul, de la autori si de la alti detinatori de drepturi vizati,
Ansamblu de masuri prevazute de lege prin care creditorul realizeaza, cu ajutorul constrangerii de stat, drepturi patrimoniale recunoscute prin hotararea unui organ de jurisdictie sau prin alt titlu, daca debitorul nu-si indeplineste de buna voie obligatiile.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Persaoana care are calificarea profesionala si cunostinte de specialitate si are dreptul sa acorde asistenta juridica sau sa reprezinte partile intr-un proces.
Puterile publice existente in stat. Potrivit Constitutiei Romaniei autoritatile publice sunt:


UNEJR isi exprima dezacordul fata de maniera in care presedintele PRM, domnul Corneliu Vadim Tudor, a inteles sa se comporte fata de un executor judecatoresc aflat in cursul exercitarii atributiilor sale profesionale, mai ales ca domnia sa, in calitate de lider de partid politic si europarlamentar, beneficiind totodata de notorietatea dobandita ca poet si publicist, se poate constitui astfel intr-un exemplu negativ pentru alte persoane aflate in situatii similare.


Precizam ca executorii judecatoresti sunt investiti de lege sa indeplineasca un serviciu de interes public, constand in punerea in executare silita a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii, dispozitii pe care cei obligati sa le indeplineasca refuza sa le respecte de bunavoie. Necesitatea existentei si activitatii executarilor judecatoresti rezida tocmai din realitatea ca in lipsa lor, in cazul persoanelor ce refuza indeplinirea de bunavoie a obligatiilor legale ce le revin, titlurile executorii respective, inclusiv hotararile judecatoresti, ar ramane simple inscrisuri fara un efect concret pentru cei carora le sunt recunoscute acele drepturi . Trebuie subliniat insa faptul ca toata procedura executarii silite, ca parte a procesului civil, se desfasoara sub control judiciar, fiind incuviintata orice executare silita in prealabil de catre instanta de executare, instanta chemata de asemenea sa se pronunte asupra tuturor incidentelor sau contestatiilor ce pot aparea. Rezulta astfel ca activitatea executorului judecatoresc nu are nicidecum un caracter arbitrar sau personal, ea desfasurandu-se in conformitate cu normele legale instituite de societate si avand ca scop respectarea drepturilor si obligatiilor recunoscute membrilor societatii prin diversele categorii de titluri executorii, inclusiv hotarari judecatoresti.


In cazul mediatizat in ultimele zile - evacuarea PRM - executorul judecatoresc nu a facut altceva decat sa procedeze la aducerea la indeplinire a prevederilor unei hotarari judecatoresti, finalizand astfel procesul civil in care a fost pronuntata acea hotarare . Fara a comenta procedura executionala in sine, apreciem in acest caz atitudinea executorului judecatoresc care, aflat intr-un cadru extrem de mediatizat si confruntandu-se cu o atitudine extrem de agresiva la adresa sa a dat dovada de tactul si rabdarea necesara finalizarii procedurii de executare, evitand totodata escaladarea conflictului.


In acest context, nu putem decat sa condamnam alegerea facuta de domnul Corneliu Vadim Tudor de a se opune la aplicarea legii in sensul executarii hotararii judecatoresti prin proferarea de injurii, amenintari si manifestari de violenta la adresa executorului judecatoresc si a organelor de politie ce-l insoteau, incercand astfel impiedicarea actului de justitie. Tocmai calitatile publice enumerate in preambul ale domnului Corneliu Vadim Tudor, inclusiv cea de fost membru al Parlamentului Romaniei, ar fi trebuit sa-l recomande ca un aparator al legalitatii, si nicidecum ca un adversar violent si agresiv al acesteia si a persoanelor ce actionau in calitate de autoritate publica in sensul instaurarii ei.




Citeşte mai multe despre:    UNJR    PRM    Corneliu Vadim Tudor    Executare silita    Evacuare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Reactia UNJR cu privire la diminuarea bugetului Ministerului Justitiei pentru anul 2016 de catre Guvernul Romaniei
11 Dec 2015 | 1643

Uniunea Judecatorilor solicita CSAT sa ii comunice hotararile care implica serviciile secrete in justitie
09 Dec 2015 | 1113

Pozitia UNJR ref. la modificare Codului Penal
11 Dec 2013 | 1981

UNJR critica modul neconstitutional de adoptare a Noului Cod al insolventei
07 Oct 2013 | 1546

Drept la replica - judecator Horatius Dumbrava, membru ales al CSM
13 Nov 2012 | 1590

Jud. Natalia Roman: Este de datoria UNJR sa esplice care este rolul judecatorului in societate
31 Oct 2011 | 2449



Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Jurisprudenţă

Plata diferentelor salariale. Diminuarea cu 25 la suta a salariilor bugetarilor este ilegala
Pronuntaţă de: Tribunalul Valcea