din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1039 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Activitatea Politiei Romane in primele 8 luni din 2010

Activitatea Politiei Romane in primele 8 luni din 2010

  Publicat: 06 Sep 2010       1459 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Activitatile desfasurate de structurile Politiei Romane in cele opt luni ale anului in curs au vizat mentinerea sub control a fenomenului infractional, combaterea evaziunii fiscale, cresterea sigurantei rutiere si imbunatatirea calitatii serviciului politienesc oferit cetatenilor.

Din punctul de vedere al dreptului civil, o fapta ilicita savarsita cu intentie, prin care se cauzeaza un prejudiciu altei persoane si care obliga pe autorul sau la reparatie (art.998 Cod Civil).
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
Element al laturii subiective a infractiunii si consta in obiectivul urmarit de faptuitor prin savarsirea faptei prevazute de legea penala.
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
Descoperire de cont ce apare atunci cand titularul a efectuat prelevari superioare activelor existente sau limitei de credit acordate.
Din punctul de vedere al dreptului civil, o fapta ilicita savarsita cu intentie, prin care se cauzeaza un prejudiciu altei persoane si care obliga pe autorul sau la reparatie (art.998 Cod Civil).
Conform Legii locuintei 114/1996, o locuinta care, \"prin gradul de satisfacere a raportului dintre cerinta utilizatorului si caracteristicile locuintei, la un moment dat,
Primul numar natural strict mai mare decat jumatate din totalul membrilor in functie ai organului colegial
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Conform art.208 Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
Conform art.208 Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
Expresie din limba latina \"in interiorul puterilor permise\", \"in cadrul prerogativelor\"
1. Totalitatea atributelor si calitatilor unor persoane, izvorate din apartenenta acesteia la o familie, cum sunt calitatea de copil, de sot, de divortat etc.,
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
(Acting in concert) Atunci cand doi sau mai multi investitori actioneaza in baza unei intelegeri cu scopul atingerii unui obiectiv comun - de exemplu, obtinerea unei pozitii de control sau majoritare intr-o companie detinuta public prin cumpararea actiunilor companiei respective de pe piata secundara.
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Descoperire de cont ce apare atunci cand titularul a efectuat prelevari superioare activelor existente sau limitei de credit acordate.
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
(lat. in "in" si culpa "vina") sau inculpare. Are loc prin punerea in miscare a actiunii penale impotriva invinuitului,
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Activitate desfasurata de organele financiare, pentru stabilirea subiectelor impozabile, a obiectului impunerii, determinarea bazei impozabile, calcularea impozitului,
Fapta de a face, de a comite. Vezi si Fapt omisiv.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Organizarea puterii supreme de stat, modul de formare si competenta organelor supreme ale statului.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.

- Astfel, la nivel national, s-a inregistrat o scadere cu 7,43% a infractiunilor contra persoanei si cu 7,57% a infractiunilor de talharie comise in strada.

- Au fost constatate cu 36,78% mai multe fapte de evaziune fiscala, peste 100.000.000 de lei din prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind recuperat.

- Numarul accidentelor rutiere grave a scazut cu 12 %, iar a persoanelor decedate in urma acestora a scazut cu 17,59%.

- In urma activitatilor preventive desfasurate, aproximativ 80% dintre infractiuni au fost descoperite in flagrant delict. Conform Eurobarometrului publicat la sfarsitul lunii august, 16% dintre cetateni percep criminalitatea o problema nationala, inregistrandu-se o scadere de 7 procente fata de valorile din toamna cand se inregistra 23%. Aceasta perceptie se inscrie in media Uniunii Europene (16%).

Pentru prevenirea si combaterea fenomenului infractional, activitatea Politiei Romane s-a axat, in cele opt luni ale anului 2010, pe cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni, combaterea criminalitatii si consolidarea activitatii de ordine publica, prin actionarea in sistem integrat, impreuna cu celelalte institutii ale statului cu atributii in domeniu, precum si reducerea timpului de raspuns la solicitarea cetatenilor sau la producerea unor evenimente. Astfel, eforturile depuse de Politia Romana au dus la mentinerea sub control a fenomenului infractional.

Pe tot parcursul anului 2010 se desfasoara, sub directa coordonare a Inspectoratului General al Politiei Romane, in toate judetele, actiuni punctuale, in scopul asigurarii unei riposte ferme impotriva celor care nesocotesc legea si pun in pericol siguranta cetatenilor.

Politistii au intervenit la peste 320.000 de evenimente. Au efectuat peste 120.000 de razii si actiuni cu efective largite in zonele cu potential criminogen. In urma activitatilor preventive desfasurate, au descoperit peste 65.000 de infractiuni, aproximativ 80% dintre acestea fiind descoperite in flagrant delict.

De asemenea, au intervenit la peste 400.000 de solicitari ale cetatenilor si la peste 550.000 de apeluri primite prin sistemul unic de urgenta 112, in 87,67% dintre acestea interventia facandu-se sub 10 minute.

In cele opt luni ale anului 2010, din analiza datelor statistice existente, in ceea ce priveste situatia operativa, a rezultat ca infractiunile contra persoanei au inregistrat o scadere cu 7,43% fata de perioada similara a anului trecut.

La infractiunile contra patrimoniului se constata o crestere cu 1,60%, aceasta fiind inregistrata la furtul de componente din exteriorul autoturismelor (oglinzi, stergatoare, roti, antene etc.) si la furturile din locuinta .

De mentionat insa faptul ca, majoritatea indicatorilor referitori la infractiunile contra patrimoniului au inregistrat scaderi fata de 8 luni 2009, respectiv furturile de auto au scazut cu 5,78%, furturile din oficii postale, unitati CEC, banci au scazut cu 33,90 %, furturile de si din case de bani au scazut cu 54,10%, iar la furturile de bancomate, automate de schimb valutar se inregistreaza o scadere cu 19,23%.

In ceea ce priveste mica criminalitate, infractiunile de furt din buzunare, posete, genti au scazut cu 1,96%, iar cele de furt din auto au scazut cu 14,04%.

Au scazut cu 4,03% infractiunile de talharie, iar cele cu autori mascati au scazut cu 12,50%.

Criminalitatea stradala este permanent in atentia Politiei, infractiunile care intra in aceasta categorie, prin locul in care sunt savarsite, creand o stare de disconfort si nesiguranta amplificata in randul cetatenilor. In urma activitatilor desfasurate, infractiunile de talharie comise pe strada au scazut cu 7,57%, iar cele comise in parcuri au scazut cu 31,82%.

De asemenea, infractiunile de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice au scazut cu 6,73%.

Cresterea gradului de siguranta a cetateanului, prevenirea si combaterea faptelor antisociale constituie o prioritate a Politiei Romane.

Astfel, au fost aplanate peste 117.000 de stari conflictuale (58.349 intrafamiliale, 8.180 intre grupuri si 50.982 din alte motive). Au fost luate masuri in 19.624 de cazuri de minori lipsiti de supraveghere care au fost predati familiilor, iar in peste 2.600 de cazuri au fost incredintati centrelor de ocrotire. De asemenea, au fost aplicate peste 19.000 de sanctiuni contraventionale persoanelor care apelau la mila publica sau vagabondau, iar peste 4.000 au fost predate familiilor sau internate in centre de ocrotire.

Au fost prinse 5.556 de persoane urmarite in temeiul legii, din care 4.446 persoane urmarite la nivel national si 1.110 international.

In urma actiunilor, controalelor si perchezitiilor domiciliare efectuate au fost ridicate in vederea confiscarii mai multe bunuri si valori, respectiv aproximativ 1.300.778de euro, peste 2.200.000 de dolari, aproape 13 kg. de aur, bijuterii si alte obiecte din aur, 115,28 kg. argint, peste 772.000.000 de lei proveniti din operatiuni ilicite, 1.744 de arme, peste 48.000 de munitii, peste 50.000 de kg. de substante toxice, 228,984 kg. mercur, 13.305,494 mc. material lemnos, 273.945,46 kg. metale feroase si 128.719,96 kg. metale neferoase.

Obiectivul prioritar de actiune al Politiei Romane in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii economico-financiare ramane cresterea sigurantei mediului de afaceri si asigurarea legalitatii, in vederea sustinerii functionarii economiei de piata .

In urma activitatilor desfasurate pentru combaterea criminalitatii economico-financiare, structurile de politie au descoperit si cerceteaza cu 139,11% mai multe infractiuni de contrabanda si cu 36,78% mai multe infractiuni de evaziune fiscala.
Au fost puse sub invinuire peste 6.500 de persoane si a fost recuperata suma de peste 100.000.000 de lei, reprezentand prejudiciu cauzat bugetului de stat .
Totodata, s-a actionat in sensul intensificarii si extinderii activitatilor de cercetare a faptelor cu urmari deosebite, prin prisma cuantumului prejudiciului cauzat si a persoanelor implicate, fiind solutionate de catre efectivele specializate in combaterea infractiunilor economice, peste 1.100 de dosare complexe (+16,51% fata de 8 luni 2009).
Unul dintre domeniile de activitate in care evaziunea fiscala se manifesta cu predilectie este reprezentat de operatiunile cu produse de tutun. Astfel, in vederea combaterii eficiente a contrabandei, contrafacerii si comertului ilegal cu produse de tutun, Politia Romana a desfasurat actiuni in sistem integrat impreuna cu celelalte institutii ale statului cu atributii in domeniu .

De la inceputul anului curent pana in prezent au fost identificate 7 unitati de productie. De asemenea, au fost identificate 205 locuri de depozitare cu produse din tutun.

In cele 8 luni ale anului 2010, la nivel national, structurile Politiei Romane au confiscat 125.185.334 bucati tigarete (6.259.267 pachete), din care 37.722.874 in primele 4 luni ale anului 2010, iar diferenta de 87.462.460 in urma activitatilor desfasurate, potrivit prevederilor planului de actiune declansat la nivel national, pentru cunoasterea, prevenirea si combaterea activitatilor ilegale cu produse de tutun, aprobat de catre ministrul administratiei si internelor, domnul Vasile Blaga, la data de 5 mai a.c..

De remarcat faptul ca, activitatea desfasurata a inregistrat rezultate superioare comparativ cu 2009 cand, la nivel national pe parcursul intregului an, au fost confiscate un numar de 69.404.778 bucati tigarete (3.470.239 pachete) .

A crescut siguranta rutiera pe drumurile din Romania. In 8 luni ale anului 2010, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009, numarul accidentelor de circulatie grave a scazut cu 12%, al persoanelor decedate cu 17,59%, iar al persoanelor ranite grav a scazut cu 8,89%.

In cifre absolute:

2009 a�� 6299 accidente grave, 1665 morti, 5669 raniti grav
2010 a�� 5537 accidente grave, 1372 morti, 5165 raniti grav

Sub directa coordonare a Inspectoratului General al Politiei Romane, politistii rutieri au desfasurat mai multe actiuni, in sistem integrat, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, in perioadele si intervalele orare critice. Pentru diminuarea riscului rutier, pe langa activitatile de impunere a legii, Politia Romana, prin intermediul Directiei Rutiere a demarat la nivel national o serie de activitati preventiv-educative.

Astfel, urmare a masurilor dispuse si actiunilor organizate la nivel national, se mentine trendul descendent al tuturor indicatorilor specifici inceput in anul 2009, fapt care creeaza premisele atingerii obiectivelor de siguranta rutiera stabilite la nivelul Uniunii Europene pentru decada 2011-2020.

Pentru combaterea principalelor cauze ale accidentelor grave de circulatie produse in primele 8 luni ale anului curent, respectiv :

- nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza viteza de deplasare a autovehiculelor sub cele doua forme ale sale, respectiv viteza excesiva si viteza neadaptata la conditiile de drum : 1149 de accidente, soldate cu 371 de persoane decedate, 1148 de persoane ranite grav;

- traversarea neregulamentara a drumului public de catre pietoni: 891 de accidente, soldate cu 203 persoane decedate, 703 persoane ranite grav;

- neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati regulamentar in traversare: 442 accidente, soldate cu 55 de persoane decedate, 399 de persoane ranite grav;

- necordarea prioritatii de trecere vehiculelor care aveau acest drept: 445 de accidente, soldate cu 55 de persoane decedate, 456 de persoane ranite grav;

au fost organizate actiuni in sistem integrat pe drumurile nationale cu cel mai ridicat risc rutier (DN 1, DN 2, DN 6 si DN 7). De asemenea, impreuna cu politiile din Ungaria si Bulgaria au fost desfasurate actiuni a��in oglindaa��, sub genericul a��Blocada Vesta�� si a��Blocada Suda��.

Totodata, in cadrul Campaniei a��Alege viata!a��, Politia Rutiera a desfasurat mai multe activitati preventiv-educative. Astfel, politistii au urmarit constientizarea populatiei cu privire la efectele negative ale nerespectarii normelor rutiere, prin realizarea unor materiale video sau audio cu tematica rutiera, precum si materiale tiparite sub forma de afise si pliante, distribuite participantilor la trafic.

Eforturile depuse de catre Politia Romana, impreuna cu celelalte institutii abilitate, au dus la mentinerea sub control a fenomenului infractional, in acest an nefiind inregistrate cresteri semnificative ale fenomenului infractional. Important de subliniat este faptul ca, acest lucru nu se regaseste doar in datele statistice, ci si in cel mai important barometru al aprecierii activitatii politiei si anume perceptia cetateanului.

Astfel, fata de valorile Eurobarometrului din luna noiembrie 2009, rezultatele Eurobarometrului de primavara 2010, publicat la sfarsitul lunii august, releva o crestere a gradului de siguranta al cetateanului, reliefata si de perceptia pozitiva a activitatii desfasurate de politie.

In ceea ce priveste perceptia criminalitatii la nivel national, 16% dintre cetateni percep criminalitatea ca fiind o problema nationala, cu o scadere de 7 procente fata de valorile din toamna cand se inregistra 23%. Aceasta perceptie se inscrie in media Uniunii Europene (16%), in Romania fiind cel mai mic grad inregistrat in tarile membre UE din Sud-Estul continentului (Bulgaria 25%, Grecia 19% si Ungaria 17%).

De asemenea, datele statistice privind perceptia criminalitatii la nivel personal (individual) arata o imbunatatire cu 3% fata de valorile din toamna, in prezent 6% dintre cetateni percepand criminalitatea ca o problema nationala. Aceasta perceptie este sub media Uniunii Europene (8%), in Romania inregistrandu-se, de altfel, cel mai mic grad inregistrat in tarile membre UE din Sud Estul continentului (Bulgaria 7%, Grecia 10% si Ungaria 8%).



Citeşte mai multe despre:    Politia Romana    Politisti    Infractiuni    Statistici

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Impactul starii de urgenta asupra Justitiei
16 Mar 2020 | 1333

Pana la 31 decembrie 2020 va fi implementat Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor
19 Jan 2020 | 784

ICCJ: Termenul de �salariu de baza� prevazut de OUG 83/2014 se refera si la "salariul functiei de baza" al politistilor
12 Nov 2019 | 4939

Decrete semnate de Presedintele Romaniei in data de iulie 2019
22 Jul 2019 | 724

Legea privind statutul politistilor de penitenciare a fost adoptata in Parlament
26 Jun 2019 | 777

DIICOT: Destructurare grup infractional organizat din Slatina, judetul Olt, specializat in savarsirea infractiunii de contrabanda
18 Apr 2019 | 787



Articole Juridice

Inlaturarea inechitatilor salariale dintre functionarii publici. Anularea hotararilor Consiliilor Locale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal prin utilizarea unor sisteme de supraveghere audio-video portabile in activitatea politistilor locali
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Constitutionalitatea stabilirii persoanelor competente cu privire la raporturile de munca ale politistilor prin ordin de ministru
Sursa: Irina Maria Diculescu

Drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului
Sursa:

Jurisprudenţă

CCR - Decizia 506/2019 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 323/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 15 alin. 2 din Legea nr. 80/1995
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 145/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Suprimarea pentru viitor a unui premiu nu afecteaza dreptul fundamental al salariatului de a primi contraprestatie pentru munca depusa. Repertoriu Decizii CCR si CEDO
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Ploiesti Sectia I Civila, Decizia nr. 268/2017, in sedinta publica din 01 februarie 2017