din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2577 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Noul Cod de procedura penala va reduce durata proceselor

Noul Cod de procedura penala va reduce durata proceselor

  Publicat: 01 Jul 2010       2199 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi, cu prilejul sarbatoririi "Zilei Justitiei", ca adoptarea noului Cod de procedura penala va modifica esential modul in care procurorii isi desfasoara activitatea, in sensul limitarii numarului dosarelor aflate pe rolul organelor judiciare si al reducerii duratei proceselor.

Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Este inscris in Costitutia Romaniei si reglementat in detaliu in legea pentru organizarea judecatoreasca.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Este inscris in Costitutia Romaniei si reglementat in detaliu in legea pentru organizarea judecatoreasca.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
Art. 30 C.Fam.: bunurile dobandite in timpul casatoriei intra sub incidenta comunitatii de bunuri - se prezuma ca sunt bunuri comune.

In mesajul adresat procurorilor din toata tara, Kovesi subliniaza ca acestia trebuie sa se axeze acum pe calitate, si nu pe cantitate.



Procurorul general a recunoscut ca, pe fondul accentuatei crize a resurselor umane, incarcatura mare de dosare pe procuror constituie in continuare o problema majora a sistemului judiciar, fapt ce se resimte ca o puternica presiune asupra angajatilor din Ministerul Public.

"In anul 2009, Ministerul Public a inregistrat aproape 1,4 milioane de dosare penale, de peste opt ori mai mult decat in anul 1989 si de trei ori mai mult fata de anul 2000, in conditiile in care numarul de procurori este aproape acelasi. Numarul de dosare pe care le-am solutionat a crescut in fiecare an, ajungand in anul 2009 la 500.000, de aproape patru ori mai mare decat in anul 1989 si cu o treime mai mult decat in anul 2000. Chiar si in aceste conditii, am reusit ca peste 75% dintre cauze sa fie solutionate in mai putin de sase luni de la sesizare", a sustinut Kovesi.

Procurorul general a aratat ca un alt moment esential al anului 2010 este alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, eveniment ce va marca evolutia sistemul judiciar in urmatorii an.

"Imi doresc implicarea unui numar cat mai mare de procurori in acest proces, fie in calitate de candidati, fie ca observatori atenti, care sa se asigure ca proiectele celor alesi corespund nevoilor noastre. Numai in acest mod ne putem asigura ca interesul nostru constant pentru manifestarea independentei magistratilor este dublat de responsabilitatea acestora", a spus Laura Kovesi.

Cu aceasta ocazie, au fost nominalizati 174 de procurori pentru merite deosebite, in perioada 2009 - 2010, care s-au remarcat in instrumentarea unui numar mare de dosare, rechizitorii, cauze complexe sau cu impact in comunitate .



Citeşte mai multe despre:    Codul de procedura penala    Pedepse    Laura Codruta Kovesi

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[Vatra MCP] Schimbarile vizate de Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
23 Feb 2022 | 1621

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 1801

ICCJ: Titular unei intreprinderi individuale poate avea calitatea de functionar public
13 May 2020 | 2717

UNBR: Atentie la avocatura falsa! Verificati Tabloul avocatilor!
08 Apr 2020 | 1440

ICCJ: Veniturile la Fondul pentru mediu nu constituie obligatie fiscala
08 Apr 2020 | 1653

Prelucrarea datelor privind starea de sanatate. GDPR si CoVID-19 (coronavirus)
19 Mar 2020 | 1289



Articole Juridice

Prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal prin utilizarea unor sisteme de supraveghere audio-video portabile in activitatea politistilor locali
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Legalitatea prelucrarii datelor in contextul inregistrarii si publicarii pe internet a imaginilor cu numerele de inmatriculare ale autovehiculelor ai caror soferi savarsesc posibile contraventii sau infractiuni in contextul circulatiei pe drumurile publice
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Protectia corespondentei electronice a salariatului in era digitala
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

O masura privativa de libertate luata impotriva unei persoane vizate de un prim mandat european de arestare (MEA) nu este contrara dreptului Uniunii daca aceasta persoana a parasit voluntar teritoriul statului membru emitent al primului MEA
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Jurisprudenţă

Masuri educative. Supraveghere. Neaplicare obligatii
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 791/07.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Admisibilitate Cerere de drept comun de obligare a Fondului de Garantare a Asiguratilor la plata daunelor morale si materiale determinate de un accident rutier
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 113/A din 15.06.2018 a Curtii de Apel Galati

Amanare aplicare pedeapsa. Inlaturarea interdictiei de a nu conduce orice categorie de vehicule. Alcoolemie redusa
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 5/A/08.01.2018 a Curtii de Apel Galati

CEDO: Erlich si Kastro impotriva Romaniei. Libertatea de religie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului