din anul 2007, atuul tau de DREPT!
988 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana vrea simplificarea normelor pentru comerciantii cu amanuntul

Comisia Europeana vrea simplificarea normelor pentru comerciantii cu amanuntul

  Publicat: 30 Mar 2010       1443 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Exista un decalaj tot mai mare intre comertul electronic transfrontalier si cel autohton. Conditiile nationale pentru consumatori s-au deteriorat in multe tari .

Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Preturile produselor si serviciilor care se realizeaza sau se presteaza in tara, in cadrul activitatilor cu caracter de monopol natural, al celor supuse prin lege unui regim special,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
(ternem CNA). Orice forma de mesaj, difuzat fie �n baza unui contract cu o persoana fizica sau juridica, publica ori privata, �n schimbul unui tarif sau al altor beneficii, privind exercitarea unei activitati comerciale, mestesugaresti, profesionale,
Inlaturarea obstacolelor care impiedica miscarea libera in mediul ambiant si accesibilizarea diverselor zone ale societatii cum ar fi:
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Inlaturarea obstacolelor care impiedica miscarea libera in mediul ambiant si accesibilizarea diverselor zone ale societatii cum ar fi:
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.

Unele state membre au acumulat un punctaj mai bun in pofida parcurgerii unei perioade economice dificile. Capacitatea consumatorilor de a-si permite bunuri si servicii difera mult de la o tara la alta: in sase tari, accesibilitatea este mai mica de jumatate din media UE. Acestea sunt concluziile editiei de primavara a tabelei de punctaj pentru pietele destinate consumatorilor, publicata luni de Comisia Europeana .

In consecinta, Comisia intreprinde actiuni de indepartare a acestor bariere pe baza unui set de masuri care includ simplificarea normelor pentru comerciantii cu amanuntul, potrivit unui comunicat al institutiei.

John Dalli, comisarul pentru sanatate si politicile consumatorilor, a declarat: "Pentru consumatori, piata europeana unica reprezinta promisiunea existentei unei palete de oferte mai largi si a unor preturi mai mici. Totusi, aceasta promisiune este adesea neindeplinita, deoarece comerciantii si cumparatorii sunt fortati sa se limiteze la tara lor din cauza prezentei unor obstacole formidabile, pe care, impreuna cu colegii mei comisari sunt hotarat sa le desfiintez".

Incepand cu anul 2010, editia de primavara a tabelei de punctaj va examina gradul de integrare a pietei marfurilor comercializate cu amanuntul si conditiile de la nivel national pentru consumatori. Editia de toamna a tabelei de punctaj va fi adoptata in luna octombrie si va monitoriza 50 de sectoare specifice ale pietei pentru a le identifica pe cele care prezinta deficiente din punct de vedere al consumatorilor.

Constatari principale:



  • Bariere in calea comertului transfrontalier

    Comertul transfrontalier inregistreaza o crestere limitata: in 2009, doar 29% dintre consumatori au cumparat dintr-o alta tara UE (25% in 2008) si doar 25% dintre comerciantii cu amanuntul au vandut intr-o alta tara UE (20% in 2008). Decalajul dintre cumparaturile online autohtone si cele transfrontaliere este in crestere: in 2009, 34% dintre consumatorii UE au cumparat bunuri sau servicii online de la vanzatori nationali (28% in 2008), in schimb doar 8% au comandat dintr-o alta tara UE (6% in 2008).

    Studii mai vechi efectuate de Comisie au aratat ca prin cumparare dintr-o alta tara consumatorii pot face economii semnificative si pot avea acces la o paleta mai mare de oferte.

    Dar barierele persista, avand ca efect refuzul multor comercianti de a onora comenzile din afara tarii lor. Rapoarte precedente arata ca peste 60% dintre comenzile transfrontaliere esueaza. Comisia este hotarata sa urmeze o strategie de desfiintare a acestor bariere pe baza unui set de masuri identificate in octombrie 2009. Ele includ incetarea fragmentarii normelor, stimularea rezolvarii disputelor transfrontaliere si simplificarea normelor pentru comerciantii cu amanuntul.




  • Un declin al mediilor nationale ale consumatorilor

    Mediul consumatorului este definit de o serie de factori, de exemplu, calitatea normelor care privesc consumatorii si societatile comerciale, eficacitatea rezolvarii disputelor si tratamentul aplicat reclamatiilor, precum si increderea consumatorilor in autoritati, comercianti cu amanuntul, societati de publicitate si in organizatiile consumatorilor.

    Criza economica a avut un impact negativ asupra acestor conditii pentru consumatori, in cele mai multe tari inregistrandu-se un declin. In schimb opt state membre (Portugalia, Luxemburg, Irlanda, Italia, Austria, Franta, Slovacia si Regatul Unit) au avut un scor mai bun fata de 2008.




  • Diferente mari in accesibilitate pentru consumatori

    Tabela de punctaj arata existenta unor diferente mari intre tarile UE in ceea ce priveste capacitatea consumatorilor de a-si permite bunuri si servicii, tinand cont atat de veniturile medii, cat si de nivelul preturilor. In mod surprinzator, costul vietii este mai accesibil in tarile UE mai bogate, in pofida unor preturi mai mari: Luxemburg este de departe tara cu cea mai mare accesibilitate din acest punct de vedere, urmata de Regatul Unit, Cipru, Tarile de Jos si Austria.

    Tabela de punctaj pentru pietele destinate consumatorilor ofera dovezi si semnale de avertisment cu privire la modul in care functioneaza piata interna pentru consumatori referitor la paleta de oferte, competitivitatea preturilor si gradul de satisfactie.




Textul integral al Tabelei de punctaj europa .eu/consumers/strategy/facts_en.htm#3CMS" target="blank">aici.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Comert    Comercianti    Comert cu amanuntul    Consumatori    Uniunea Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 742

Legea 101/2021 | Depunere delaratii privind beneficiarii reali
05 May 2021 | 1989

Avocat Bucuresti - obtinere cazier judiciar, specimen de semnatura ONRC si certificate de stare civila
23 Sep 2020 | 2926

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1499

Innotech Student 2020: Studentii din Romania pot obtine finantari intre 40.000 si 100.000 de euro din fonduri europene pentru a-si deschide mici afaceri
31 May 2020 | 1227

Situatia contractelor individuale de munca suspendate si incetate, la data de 12 mai 2020
13 May 2020 | 1612



Articole Juridice

Actualizarea obiectului de activitate conform CAEN Rev. 3. Ghid practic si aspecte juridice
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

O conventie colectiva care micsoreaza remuneratia lucratorilor care isi desfasoara activitatea prin agent de munca temporara fata de lucratorii recrutati direct trebuie sa prevada avantaje compensatorii
Sursa: MCP Cabinet avocati

Orice persoana are dreptul sa stie cui i-au fost comunicate datele sale personale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Efectele nulitatii retroactiveaza pana la momentul emiterii deciziei de concediere, printr-o fictiune a legii prezumandu-se existenta neintrerupta a raportului de munca dintre parti
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 2057/2020