In primul rand, va fi o proba scrisa la limba si literatura romana, proba comuna si obligatorie pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile.
In al doilea rand, va fi o proba scrisa diferentiata in functie de filiera, profil si specializare, dupa cum urmeaza: matematica pentru profilul real din filiera teoretica pentru filiera tehnologica sau, dupa caz, pentru filiera vocationala sau istorie pentru profilul umanist din filiera teoretica sau, dupa caz, pentru filiera vocationala. Deci, a doua proba scrisa va fi fie matematica, fie istorie.
A treia proba scrisa va fi cea cu privire la care elevul va putea opta in conformitate cu filiera, profilul si specializarea urmata pentru una dintre disciplinele cuprinse in urmatoarele grupe de discipline. Si acum, din primul pachet fizica, chimie, biologie sau informatica, elevul va opta pentru o disciplina, din cel de-al doilea pachet: geografie, filosofie, logica si argumentare, economie, psihologie si, dupa caz, sociologie, elevul va opta pentru o singura disciplina.
Aceste sunt cele 3 probe scrise obligatorii, evident, la care se adauga, pentru cei care au urmat liceul sau studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, si proba scrisa la limba si literatura materna.
In raport cu ceea ce exista pana acum, cand elevii de liceu trebuiau, la sfarsitul clasei a XII-a, sa sustina foarte multe probe intr-un interval foarte scurt de timp, am decis ca celelalte competente pe care le solicitam si care se vor masura prin certificate de competenta sa fie desfasurate pe parcursul clasei a XII-a.
Pe parcursul clasei a XII-a, elevii vor avea de obtinut trei certificate de competenta: un certificat de competenta in limba romana, un certificat de competenta intr-o limba straina si un certificat de competenta in abilitati digitale - utilizarea calculatorului.
Aceste competente se vor masura prin calificative de la slab la foarte bine si ele sunt obligatorii de obtinut pentru a putea ajunge la proba scrisa. Dar cat scrie in certificatul de competenta foarte bine, satisfacator sau o alta formula ii va servi elevului la angajare, dovedind abilitatile pe care le are cu privire la utilizarea unei limbi straine sau de folosire a calculatorului.
La probele orale pe care le sustineau elevii in cadrul examenului de bacalaureat s-a observat ca toti primeau note bune sau foarte bune si se distorsiona practic examenul. De aceea, pe de o parte, s-a stabilit ca aceste competente sa fie evaluate pe parcursul anului scolar, iar la sfarsitul clasei a XII-a sa fie trei probe scrise.
Cei care au certificate de competenta intr-o limba de circulatie recunoscuta la nivel international sau un certificat de utilizare a calculatorului, li se echivaleaza, li se recunoaste, si nu trebuie sa mai sustina asemenea probe pentru ca li se recunoaste competenta intr-o limba de circulatie internationala sau competenta in utilizarea computer-ului. Daca pe parcursul anului dobandesc asemenea certificate, ele sunt practic recunoscute.
Pe aceasta cale, se face trecerea la dimensiunea europeana a evaluarii competentelor pe care elevul trebuie sa le aiba la sfarsitul ciclului liceal, bazat pe competente, pe cele opt cheie existente la nivelul Uniunii Europene.
Aceasta modificare a examenului de bacalaureat este in concordanta cu solutia pe care am promovata in legea educatiei nationale.
Casa Nationala de Pensii Publice incepe modernizarea sistemului informatic integrat 15 Jun 2024 | 1271
ANOFM 48.848 locuri de munca vacante la nivel national si in reteaua EURES in iunie 2024 15 Jun 2024 | 594
15 noiembrie 2024 - data limita pana la care Romania trebuie sa implementeze salariul minim european 13 Jun 2024 | 891
Inregistrarea in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca a absolventilor de invatamant, promotia 2024 12 Jun 2024 | 920
Mecanismul de decontare de catre angajator a achizitiei de ochelari, in limita a 500 lei de persoana 11 Jun 2024 | 1109
ICCJ (RIL): Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se implineste in ultima zi a termenului 20 May 2024 | 634
Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice Sursa: MCP avocati
Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor Sursa: MCP avocati
Actualizarea obiectului de activitate conform CAEN Rev. 3. Ghid practic si aspecte juridice Sursa: MCP avocati
Incetarea contractului de munca temporara Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti