din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2129 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Precizarile ministrului Pogea referitoare la coeficientul 1 din legea unitara de salarizare

Precizarile ministrului Pogea referitoare la coeficientul 1 din legea unitara de salarizare

  Publicat: 09 Sep 2009       2343 citiri       Sursa: NewsIn  


Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal),
Acea ramura a disciplinei economice consacrata analizei deciziilor de alocare a resurselor monetare in procesele de productie de bunuri sau de servicii,
Ministrii cu un rol cheie in realizarea Legii unitare de salarizare in sistemul bugetar, solicitata de FMI, au adus precizari, marti, in legatura cu valoarea coeficientului 1, ce reprezinta venitul minim din sectorul bugetar, afirmand ca acesta nu este legat de salariul minim pe economie .

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Acea ramura a disciplinei economice consacrata analizei deciziilor de alocare a resurselor monetare in procesele de productie de bunuri sau de servicii,
Acea ramura a disciplinei economice consacrata analizei deciziilor de alocare a resurselor monetare in procesele de productie de bunuri sau de servicii,
Act adoptat de organele de stat,
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Indicator rezultat din analiza raportului unor aspecte diferite din activitatea unei societati, cum ar fi coeficientul de randament, coeficientul de rotatie, de solvabilitate, rentabilitate, lichiditate etc.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
S-a nascut la 28 septembrie 1882, in catunul Perchiu din comuna Huruiesti, judetul Bacau.



Ministrul finantelor, Gherghe Pogea, aprecizat pentru ca Legea unitara de salarizare nu stabileste salariul minim pe economie, ci doar salariul minim din sectorul bugetar, la care urmeaza sa se adauge sporurile, iar acesta poate fi diferit de venitul minim din sectorul privat.


"Valoarea de 705 lei, atribuita coeficientului 1 din grila Legii unitare de salarizare, nu reprezinta salariul minim pe economie stabilit pentru anul viitor. El reprezinta baza in functie de care se calculeaza toate salariile din sectorul bugetar, ce va avea o anumita dinamica si va ajunge la 1.100 lei in 2015", a afirmat Pogea.


"Vreau sa se inteleaga foarte clar. Legea unitara de salarizare nu-si propune sa stabileasca salariul minim pe economie pentru urmatorii ani, ci doar valoarea de referinta minima din sectorul public ce se inmulteste cu ceilalti coeficienti din grila", a adaugat el.


Proiectul final al Legii unitare de salarizare in sistemul bugetar, facut public duminica seara de Guvern, nuprecizeaza daca referinta intregii grile de salarizare, respectiv coeficientul de ierahizare 1,este echivalenta cusalariului minim pe economie .


Inproiectul de lege, valoarea coeficientului de ierarhizare 1 este de 705 lei in 2010, 765 lei in 2011, 845 lei in 2012, 935 lei in 2013, 1.015 lei in 2014 si 1.100 lei in 2015, fara a se face referire la salariul minim pe economie .


Ministrul Muncii "spera" ca salariul minim pe economie sa fie de 705 lei anul viitor


Marti, ministrul muncii, Marian Sarbu, aconfirmat ruperea coeficientului1 de salariul minim pe economie,afirmand ca sperasa convinga Guvernul sa accepte ca valoarea salariului minim pe economie sa fie egala in 2010 cu coeficientul 1 din sectorul bugetar,adica 705 lei.


"Voi milita in Guven ca salariul minim pe economie sa corespunda cu coeficientul 1 din Legea unitara de salarizare, intrucat eu cred ca acest lucru ar fi in beneficiul tuturor. Sper caExecutivul sa accepte ca 705 lei sa reprezinte chiar salariul minim pe economie si sa se regaseasca la sfarsitul anului intr-o Hotarare de Guvern,dupa o discutie si cu sindicatele si patronatele", a spus Sarbu.


Gheorghe Pogea precizeaza, insa, ca salariul minim pe economie "poate fi si egal cu coeficientul 1 din Legea unitara, insa acest lucru nu este obligatoriu".


"Salariul minim pe economie sestabileste in fiecare an de catre Guvern, la propunereaMinisterului Muncii. Poate fi si egal cu salariul minim din sectorul bugetar, insa nu pot spune eu cat va fi,pentru ca nu eu il stabilesc", aafirmat Pogea.


Potrivitministrului de finante,salariul minim de 705 lei din sectorul bugetar, stabilitpentru 2010, "reprezinta salariul brut, din care se scad contributiile, la care se adauga sporurile".


Oficiali guvernamentaliau declarat duminica, pentru NewsIn, ca salariul minim pe economieva fi rupt de de venitul minimpe economie, dupa ce expertii FMI au cerutinsistent acest lucru, pentru a nu afectanivelul de salarizare din mediul privat si competitivitatea.


Marian Sarbu a admis marti ca reprezentantii Fondului au fost de acord doar ca acel coeficient 1 din Legea unica sa fie 705 lei. "In ce priveste coeficientul 1, si FMI si Uniunea Europeana siBanca Mondiala au fost de acord", a spus Sarbu,intrebat daca reprezentantii Fonduluisi-au dat acordul ca salariul minim sa creasca la 705 lei anul viitor.


In schimb, reprezentantii patronatelorspun ca nuvor accepta un salariu minim in mediul privat mai mare de 650 lei si cer chiar desfiintarea contractului colectiv de munca lanivel national.


"Noi am cerut in mediul privat ca salariul minim sa fie maximum 650 lei. Se pare ca Guvernul vrea 705 lei. Cel mai bine ar fi sa se rupa contractul colectiv de munca la nivel national in doua, sa existe unul pentru sistemul bugetar, sa se spele Guvernul pe cap cu sindicatele, si unul in mediu privat sau sa se renunte definitiv la contractul colectiv de munca la nivel national", adeclarat, pentru NewsIn, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Vasile Parvan.


"In actuala situatie a economiei, ar trebui ca Guvernul sa nu se mai amestece in acest fel in mediul privat si sa lase piata sa dicteze nivelul salariilor din Romania.Chiar si in acest moment exista un anumit nivel de salarizare in Bucuresti si altul la Vaslui sau in Harghita. In centrul tarii, spre exemplu, salariile sunt mai mici cu pana la 20% decat in alte zone mai dezvoltate ale tarii", a mai spus Parvan.




Citeşte mai multe despre:    Legea unitara de salarizare    Gheorghe Pogea    Coeficient de salarizare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

RIL promovat privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant
28 Jan 2011 | 2991

CCR a amanat dezbaterea sesizarilor privind conflictul dintre Parlament si Traian Basescu
12 Nov 2009 | 1326

MFP a propus amanarea majorarii accizelor din 2010, pentru aprilie si septembrie
12 Nov 2009 | 1418

CSM-ul propune ca taxele de timbru sa fie transferate la bugetele instantelor de judecata
08 Oct 2009 | 1777

Abia adoptata, Legea salarizarii unitarea va suferi unele corectii referitoare la reprezentarea categoriilor sociale
07 Oct 2009 | 1694

Pogea: modernizarea economiei nu poate fi facuta doar prin imprumut
05 Oct 2009 | 1078