din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1268 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"

  Publicat: 15 Oct 2019       1195 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Platforma online lansata de autoritatea romana de concurenta permite consultatorilor sa afle preturile practicate de catre principalii comercianti cu amanuntul de produse alimentare.

1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.

Monitorul preturilor produselor alimentare reprezinta varianta actualizata a proiectului pilot, lansat in 2016, accesibil doar in regiunea Bucuresti-Ilfov, care afisa preturile pentru 128 de produse (64 de categorii generice de produse, pentru fiecare dintre acestea erau disponibile doua preturi de produs individual: cel mai ieftin si cel mai bine vandut).


In forma actuala, Monitorul preturilor produselor alimentare poate fi accesat la nivelul intregii tari de pe mobil, tableta sau PC si afiseaza informatii despre aproximativ 30.000 de produse comercializate in peste 1.700 de magazine. Aplicatia pentru mobil poate fi descarcata din Google Play sau App Store, iar platforma web poate fi accesata la adresa www.monitorulpreturilor.info.


Prin intermediul platformei, consumatorii pot identifica atat magazinele disponibile in zona in care se afla, magazinele in care sunt disponibile produsele pe care doresc sa le achizitioneze, precum si preturile practicate de acestea. Astfel, consumatorii fac o alegere motivata intre ofertele mai multor magazine, fapt ce contribuie la amplificarea concurentei pe piata de retail alimentar. Pana in acest moment, lanturile de magazine care participa la proiect sunt Carrefour, Kaufland, Penny, Selgros, Mega Image, Lidl, Cora si Auchan.


Consiliul Concurentei gestioneaza platforma, dar datele/informatiile sunt incarcate in aplicatie, la nivel national, de catre companiile partenere. Proiectul are o valoare totala de 1.422.346,00 lei fara TVA (305.880 euro) si este finantat integral de la bugetul de stat . Autoritatea de concurenta a initiat proiectul Monitorul preturilor in 2016, avand ca partener institutional Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor - ANPC.


Reamintim ca in luna iulie a acestui an Consiliul Concurentei a lansat Monitorul returilor carburantilor, una dintre componentele Monitorului Preturilor, care permite consumatorilor sa afle preturile practicate de catre principalele retele de distributie a carburantilor auto. Cele mai recente rezultate arata ca platforma a inregistrat in jur de 1,8 milioane de cautari, la trei luni si jumatate de la lansare, ceea ce arata utilitatea platformei in randul consumatorilor.



Citeşte mai multe despre:    Consiliul Concurentei    Monitorul Preturilor    Produse alimentare    Concurenta    ANPC

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 1256

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1187

CONSILIUL CONCURENTEI avertizeaza companiile sa nu abuzeze de pozitia dominanta pe care o au
14 Mar 2020 | 856

Consiliul Concurentei a sanctionat compania farmaceutica Roche Romania SRL pentru abuz de pozitie dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania
23 Jan 2020 | 1196

Consiliul Concurentei a pus in dezbatere Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta de catre asociatiile de companii
29 Oct 2019 | 1139



Articole Juridice

Legea concurentei: raportarea amenzii la cifra de afaceri realizata in anul anterior � pedeapsa justa sau grava inechitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

Definirea pietei relevante in cazurile de concentrare economica
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Piata relevanta
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Instantele nationale procedeaza la adresarea unei intrebari CJUE numai dupa analizarea necesitatii si pertinentei acesteia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1704/2019

RIL Admis - Decizia ICCJ nr. 7/2019 - Majorarile prevazute in art. 1 alin. (1) din OG 10/2007 au fost si raman incluse in indemnizatia bruta de incadrare si dupa data intrarii in vigoare a Legii 330/2009
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Incidenta regulilor de concurenta in activitatea notariala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie: Decizia nr. 3415 din 30 octombrie 2015

Suspendarea actului administrativ. Conditii.
Pronuntaţă de: Decizia nr. 2052 din 1iunie 2006, I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal