din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2138 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » PICCJ: Trimitere in judecata pentru crime contra umanitatii

PICCJ: Trimitere in judecata pentru crime contra umanitatii

  Publicat: 18 Aug 2014       1910 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
In dosarul avand ca obiect denuntul formulat de catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc impotriva numitului FICIOR IOAN, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea acestuia in judecata sub aspectul savarsirii de infractiuni contra umanitatii.

Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra patrimoniului,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Persoana careia, cu respectarea prevederilor legale referitoare la evidenta populatiei, i se permite sa foloseasca o parte din suprafata locativa, de catre persoana care detine legal,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Afectiuni ale extremitatilor membrelor inferioare, in principal ale soldului, genunchiului si picioarelor,
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

In perioada 01.08.1958 - 01.11.1963, in calitate de loctiitor si comandant al Coloniei de munca de la Periprava, inculpatul Ficior Ioan a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in Colonia de munca de la Periprava, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunere la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a detinutilor politici. De mentionat ca in perioada mai sus enuntata au fost inregistrate un numar de 103 decese in randul detinutilor politici, ca urmare a unor actiuni ce depasesc cadrul legal, respectiv lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti.

Astfel, in calitate de comandant de colonie de munca, inculpatul Ficior Ioan era direct responsabil de ``viata detinutilor``, asa cum se arata in Regulamentul de functionare al Directiei Generale a Penitenciarelor, ceea ce inseamna ca ansamblul conditiilor de detentie era organizat sau cel putin tolerat de catre acesta.

Este de notorietate faptul ca regulamentele in materia conditiilor de detentie ce erau in vigoare in acea perioada constituiau doar premisele organizarii regimului de exterminare in penitenciare si colonii de munca, sau il imbracau intr-o forma oficiala, in timp ce masurile concrete luate pentru anihilarea detinutilor politici erau lasate in grija comandantilor de penitenciare si doar amendate prin ordine si recomandari neoficiale venite pe linie de partid. Decesul detinutilor politici survenea in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic.

In concret, detinutii erau supusi unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completa de familii si de orice alte persoane, de lumea externa in general, conditii de cazare mizerabile, frigul insuportabil din baraci, sanctiunile fizice crunte pentru abateri minore, hrana deficitara, detinutii fiind in permanenta infometati si insetati, avand dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor si, nu in ultimul rand, conditiile de munca inumane la care erau supusi acestia. Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani.

Astfel, asa cum am mai precizat, detinutii nu primeau suficienta mancare si apa, dar erau pusi sa munceasca in conditii grele de dimineata pana seara. Acestia nu se puteau odihni corespunzator, camerele fiind supraaglomerate, si nu se puteau spala. Conditiile insalubre duceau la imbolnavirea detinutilor, caz in care acestia erau scosi la munca in continuare si nu primeau ingrijiri medicale. La toate acestea se adauga violentele psihice exercitate de Ficior Ioan direct sau prin subalternii sai. Toate aceste elemente luate impreuna au provocat moartea mai multor detinuti.

Pana in prezent din documentele studiate a reiesit faptul ca, in intervalul 01.08.1958 - 01.11.1963, in care la conducerea coloniei de la Periprava s-a aflat inculpatul Ficior Ioan, au decedat 103 detinuti, toti facand parte din colectivitatea contrarevolutionarilor.

O statistica a cauzelor de deces, asa cum reiese din actele de moarte, dupa caz, din fisele medicale identificate in arhiva, indica, spre exemplu, urmatoarele cauze:

- 15 decese cauzate de enterocolita cronica sau acuta, asociata sau nu cu alte afectiuni . Una dintre afectiunile cu care se asociaza enterocolita este casexia;
- 19 decese cauzate de tuberculoza si/sau pneumonie;
- 21 decese cauzate de diverse afectiuni ale aparatelor digestive si excretor;
- 32 decese cauzate de afectiuni cardiace.

Din analiza datelor statistice, rezulta ca in perioada august 1958 - septembrie 1963, la Colonia de munca Periprava au fost inregistrate, potrivit documentelor oficiale, un numar de 103 decese (toti facand parte din colectivitatea contrarevolutionarilor), anul cu cele mai multe fiind 1960, cand s-au inregistrat 53. Din cele 103 cazuri de decese, cel mai tanar detinut decedat in anul 1960 avea 19 ani, iar cel mai in varsta detinut decedat in anul 1961, avea 71 de ani.

Intr-un referat privitor la desfasurarea activitatii in cadrul Formatiunii Periprava, intocmit de organele de control ale Directiei Generale a Penitenciarelor, Coloniilor si Unitatile de Munca se consemneaza tendinta abuziva de pedepsire a detinutilor cu maximul de pedeapsa fara a se tine cont de gravitatea faptelor. Acelasi referat consemneaza si o serie de abuzuri comise la Periprava in timpul conducerii lui Ficior Ioan, descrise ca ``anarhice``, fara a tine socoteala de prevederile regulamentare. Astfel de pedepse erau: bataile, legarea de copac cu catuse timp de mai multe ore la temperaturi de 20 de grade. Aceste documente sunt completate cu marturiile fostilor detinuti, care amintesc de abuzurile la care au fost supusi de catre comandantul formatiunii si personalul din subordine.

Practic, organizarea si functionarea regimului de exterminare, neputand fi reglementate prin acte oficiale, depindeau de eficacitatea si inventivitatea comandantilor de penitenciare, dar si de obedienta acestora si fidelitatea aratata fata de partid.

Repartizarea la conducerea penitenciarelor se facea si prin raportare la calitatea detinutilor politici si interesul Partidului pentru eliminarea lor rapida. Se remarca faptul ca in cadrul Coloniei de munca Periprava erau incarcerati in preponderenta contrarevolutionari, dar si oameni politici fapt ce a determinat necesitatea numirii unui comandant de penitenciar experimentat in reeducare si de incredere. Asa se explica duritatea extrema a comandantului Ficior Ioan si rezultatele tulburatoare obtinute in procesul de exterminare pus la punct de acesta.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Curtii de Apel Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    PICCJ    Trimitere in judecata    Exterminare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Fostul sef al DGSP Tulcea trimis in judecata pentru abuz in serviciu
15 Aug 2017 | 1744

Sinteza a cauzelor finalizate de procurorii DNA in luna februarie 2017, altele decat cele deja mediatizate
12 Mar 2017 | 1576

CCR. Conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public � PICCJ � DNA si Guvernul Romaniei
27 Feb 2017 | 2843

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, avand ca obiect infractiuni de fraudare a fondurilor europene, altele decat cele deja mediatizate
11 Jan 2017 | 2988

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 2435

Decrete de numire in functia de procuror sef in cadrul PICCJ
05 Jan 2017 | 1006



Articole Juridice

Suspendarea raportului de serviciu in cazul savarsirii de infractiuni de catre functionarii publici. Legalitatea desfasurarii unei activitati in domeniul privat
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Procedura de Camera preliminara in procesul penal
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Nevoia de schimbare in Politia Romana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Notar public trimis in judecata pentru abuz in serviciu
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Suspendarea raportului de serviciu al functionarului public. Conditii
Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES - Sentinta civila nr. 292/17.07.2020

Raspunderea patrimoniala a salariatului. Conditiile de operare a retinerilor din salariu.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Decizia civila nr. 2314/2020 din 20.07.2020

Restituirea cauzei la parchet in ipoteza excluderii probelor administrate in cursul urmaririi penale
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, completul de 2 judecatori de camera preliminara, incheierea nr. 90 din 6 februarie 2020

Lipsa de aparare. Avocat din Baroul Constitutional "Bota Pompiliu"
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova - Sentinta penala Nr. 224 din 03.06.2011