din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1114 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Senatul a adoptat proiectul legii bonelor

Senatul a adoptat proiectul legii bonelor

  Publicat: 19 Feb 2014       2754 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Expresie din limba latina
Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu.
Senatul a votat in sedinta din 18 februarie adoptarea unei propuneri legislative privind reglementarea profesiei de bona . Aceasta stabileste, printre altele, situatiile in care o persoana nu poate fi angajata ca bona, dar si faptul ca familia este obligata sa incheie un contract de munca pentru aceasta.

1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Condamnari anterioare suferite de o persoana,
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Sistem de organizare
Reprezinta ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice unei ocupatii sau profesii.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Persoana fizica atestata sa asigure, prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau, cresterea, ingrijirea si educarea necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu.

Persoanele care vor exercita aceasta profesie trebuie sa fie apte din punct de vedere medical si psihologic, aceasta conditie urmand a se dovedi cu un raport eliberat in conditiile legii si sunt obligate sa nu aiba antecedente penale dovedite prin certificat de cazier judiciar.

Prin titlul oficial de calificare a bonelor se intelege certificatul de calificare, diploma sau un alt titlu de bona recunoscute sau echivalate, documentele care atesta indepinirea acestei profesii urmand a fi actualizate anual.

Initiativa mentioneaza si conditiile in care o persoana nu poate fi bona, si anume persoana care a fost condamnata definitiv pentru o fapta penala, persoana care, in exercitarea profesiei de bona, a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturi fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva, dar si persoana care locuieste cu alte persoane condamnate definitiv pentru fapte penale sau persoana decazuta din drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca.

Nu poate fi bona nici persoana care sufera de boli cronice transmisibile, persoana care este dependenta de alcool, droguri sau alte substante psihotrope sau persoana careia i s-a retras atestatul de asistent maternal .

Potrivit proiectului, bona poate oferi simultan servicii de ingrijire si supraveghere pentru cel mult patru copii, cu varste intre 3 luni si 4 ani. Pentru copiii de peste 4 ani, bona poate oferi, simultan, servicii de supraveghere pentru cel mult 6 copii.

In desfasurarea activitatii, bona indeplineste cel putin urmatoarele atributii: ingrijirea si supravegherea copilului, hranirea copilului, acordarea primului ajutor, in caz de imbolnavire/accidentare a copilului, informarea reprezentantilor legali cu privire la evolutia copilului precum si informarea de urgenta a angajatorului cu privire la aparitia unor situatii deosebite in privinta copilului, insotirea copilului la activitati recreative, culturale, artistice, sportive si scolare proprii varstei.

Exercitarea acestor atributii se face in baza unui plan de activitati, stabilit de comun acord cu parintii, in functie de nevoile copilului si ale familiei acestuia.

Bona care nu este angajata a unei persoane juridice raspunde, conform legii, pentru activitatile pe care le desfasoara in exercitarea profesiei.

Proiectul mai prevede ca angajatorii, persoane fizice sau juridice, au obligatia de a incheia un contract de munca pentru bone.

Propunerea legislativa face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima camera sesizata.



Citeşte mai multe despre:    Bona    Legea bonelor    Contract individual de munca

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

13 iulie 2021 - Conferinta Nationala de Dreptul Muncii
15 Jun 2021 | 2159

Telekom Romania a fost sanctionat contraventional pentru incalcarea normelor GDPR
13 Jun 2020 | 1344

Conferintele UpDate Work: Protectia economica si sociala a salariatilor
03 Apr 2020 | 2005

Conferintele UpDate Work: Reorganizarea societatilor angajatoare
03 Apr 2020 | 1631

Conferintele UpDate Work: Telemunca si munca la domiciliu. Reorganizarea angajatorilor si a activitatii salariatilor
03 Apr 2020 | 1577

Conferintele UpDate Work: Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
03 Apr 2020 | 1289



Articole Juridice

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Divulgare neautorizata de date cu caracter personal ale clientilor si angajatilor prin intermediul e-mail-ului
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Un serviciu care pune in legatura directa, prin intermediul unei aplicatii electronice, clienti si soferi de taxi constituie un serviciu al societatii informationale din moment ce nu reprezinta o parte integranta dintr-un serviciu global al carui element principal ar fi o prestatie de transport
Sursa: EuroAvocatura.ro

Comportamentul perturbator al unui pasager aerian poate constitui o �imprejurare exceptionala�
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Imunitatea de jurisdictie a Uniunii Europene. Incheiere contract individual de munca
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 40/A din 07.03.2018 a Curtii de Apel Galati

Toate elementele esentiale apte a da nastere raportului juridic obligational intre partile cauzei trebuie dovedite de angajator. Sarcina probei in conflictele de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 3028 din data de 05 Iunie 2019

Hotararea CEDO in Cauza Dimitrie Dan Popescu si altii impotriva Romaniei. Imposibilitatea de a se bucura de dreptul de proprietate
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea CEDO din 3 martie 2020 in Cauza Convertito si altii impotriva Romaniei. Cererea priveste anularea diplomelor de licenta
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului