din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1493 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » IGPR si BSA reinnoiesc parteneriatul pentru prevenirea si combaterea pirateriei software

IGPR si BSA reinnoiesc parteneriatul pentru prevenirea si combaterea pirateriei software

  Publicat: 19 Sep 2013       1974 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si BSA | The Software Alliance (BSA) anunta reinnoirea protocolului de colaborare pentru prevenirea si combaterea pirateriei software.

Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Denumire data monedei unice europene.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra patrimniului privat sau public,
Rezultat al masurilor de protectie a muncii si al acelor masuri care urmaresc asigurarea confortului fizic, psihic si social al omului in procesul muncii.
Asa cum sugereaza numele: mal (rau, malign) si ware (prescurtare de la software).
Asa cum sugereaza numele: mal (rau, malign) si ware (prescurtare de la software).
Asa cum sugereaza numele: mal (rau, malign) si ware (prescurtare de la software).
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Conform art.208 Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
Procedura juridica prin care un act sau un inscris este recunoscut in mod legal de catre o autoritate notariala.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
(Audit) Operatiunea de examinare profesionista a documentelor financiare ale unei companii cu scopul de a stabili daca inregistrarile si rapoartele ei sunt valide si daca informatiile au fost inregistrate in contabilitate si prezentate in rapoartele financiare in mod legal si corect.
Imprimat care se completeaza in vederea intocmirii unui act sau a unui tabel.
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
(al unitatii de protectie speciala). Gestionarea activitatilor si resurselor (materiale, umane, financiare) la nivelul unitatilor de protectie speciala, efectuata de conducerea unitatii, in baza prerogativelor legale.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra patrimniului privat sau public,
Este formata din persoanele asociate sub diferite forme, pe baza unor interese comune, si care isi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru a-si promova si apara drepturile si interesele;

Pentru anul acesta, parteneriatul isi propune sa evidentieze in primul rand riscurile de securitate pe care si le asuma companiile prin utilizarea de software piratat.


Campania ``Stii ce informatii oferi pe tava cu un software ilegal?`` urmareste sa informeze in acest sens administratorii de companii si managerii IT din 50.000 de companii mici si mijlocii care au in dotare peste 10 calculatoare functionale.

In ultimii ani, rata pirateriei in Romania a scazut constant, asigurand beneficii pentru economia Romaniei. Parteneriatul dintre IGPR si BSA si-a propus sa sustina aceasta evolutie descendenta in utilizarea programelor pentru calculator nelicentiate corect. In decursul celor doi ani de colaborare, IGPR si BSA au desfasurat actiuni de prevenire a pirateriei software in mediul de business, punand la dispozitia a peste 40.000 de companii informatii referitoare la riscurile asociate utilizarii programelor de calculator neautorizate, dar si la pasii pe care ii pot urma companiile in cazul in care nu se afla in legalitate. In acelasi timp, au continuat si activitatile de combatere a fenomenului pirateriei software; astfel, in primele 8 luni ale anului 2013, IGPR a desfasurat in total 587 de verificari, iar aproximativ jumatate dintre acestea s-au soldat cu dosare penale. Peste 2.000 de unitati PC si suporturi digitale au fost ridicate, iar valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi s-a ridicat la peste 400.000 Euro.

Magda Popescu, BSA | The Software Alliance Outside Counsel: ``In ultimii ani, pirateria software in Romania a fost in scadere, iar un rol important il joaca initiativele de informare a companiilor cu privire la riscurile pe care si le asuma, dar si cu privire la metodele prin care ele pot verifica in ce masura sunt expuse acestor riscuri si cum pot corecta eventualele probleme. De multe ori, reprezentantii companiilor cu care s-a discutat nu cunosteau pe deplin problemele pe care le poate ridica utilizarea de software nelicentiat, dar ne propunem ca actiunile de anul acesta sa raspunda tocmai acestor nevoi.``

In ultimul timp, tot mai multe studii si situatii intalnite in mod concret arata ca utilizarea de software piratat este asociata cu riscuri majore de securitate . Astfel, potrivit unui studiu publicat de IDC in martie 2013, ``Lumea periculoasa a software-ului contrafacut si piratat``, unul din trei calculatoare din mediul de afaceri cu software contrafacut instalat este deja sau va fi infectat cu malware pana la sfarsitul anului 2013. Programele pentru calculator nelicentiate nu au de cele mai multe ori activate elementele de securitate ale programului, astfel ca sunt insotite, de obicei, de malware (virusi, troieni, programe spion etc.) sau permit descarcarea de malware ulterior, dupa instalare. Acest lucru poate afecta buna functionare a PC-ului si a retelei din care face parte, mergand pana la posibilitatea de generare a unor riscuri de securitate si confidentialitate a datelor personale, de afaceri si financiare ale utilizatorului.

Un risc la care sunt expuse astfel de companii este cel al furtului de informatii, prin instalarea malware-ului care:

- Captureaza date personale de autentificare, precum nume utilizator si parola, cu ocazia accesarii serviciilor tip online banking, ceea ce duce la situatii de furt al banilor din contul bancar; de asemenea, pot fi accesate si date de autentificare la alte conturi de servicii;

- Inregistreaza fiecare actiune desfasurata de utilizator pe calculatorul respectiv, astfel ca orice date confidentiale pot fi subtilizate cu usurinta, pentru a fi folosite in interesul celor care le acceseaza neautorizat; in plus, pot fi folosite si pentru discreditarea companiei respective, care isi pierde astfel credibilitatea in fata clientilor si a furnizorilor.

Printre situatiile care amplifica amenintarile la adresa securitatii informatice a companiei se numara utilizarea unui sistem de operare cu o vechime mai mare de 10 ani, lipsa unei retele sau a unui server securizat pentru acces controlat la datele importante ale firmei, dar si alegerea unei solutii de licentiere neadecvate. In acest ultim caz, este posibil ca o companie sa se afle in situatii in care se continua incalcarea legii, cum ar fi:
- utilizarea de software partial nelicentiat, respectiv cazuri in care se detin mai putine licente decat numarul de programe instalate;
- licentiere incorecta: versiunea, editia si/sau destinatia licentei achizitionate nu corespund cu programul software instalat.

Tinand cont de aceste realitati, incepand cu luna septembrie 2013, cei doi parteneri pun la dispozitia companiilor mici si mijlocii aceste informatii prin intermediul unei scrisori comune. Administratorii companiilor si managerii IT au posibilitatea de a efectua un audit al programelor informatice prin intermediul unui formular trimis de catre BSA si Politia Romana, ca anexa la scrisoarea mentionata, si de a beneficia de consilierea consultantilor teleBSA, atat inainte, cat si dupa trimiterea formularului de inventariere, la telefon 021-529.71.95 si e-mail: [email protected]. Aceasta linie telefonica de asistenta si adresa de e-mail vor fi disponibile pe tot parcursul campaniei, adica pana in iunie 2014, pentru toti cei care vor avea intrebari si cereri suplimentare de clarificare.

In afara comunicarii directe, vor fi puse la dispozitie si solutii pentru managementul variatelor riscuri ce ar putea fi asociate utilizarii de software pe site-ul comun al celor doi parteneri - www.softwareculicenta.ro. Astfel, pentru detectarea eventualelor probleme de licentiere a sistemelor informatice din dotare, companiile au la dispozitie si un chestionar online, pe care il pot descarca de pe site-ul www.softwareculicenta.ro. Mai mult, incepand cu luna septembrie a.c. pe site se va gasi si un ghid de management al riscului, care cuprinde informatii despre riscurile de securitate asociate utilizarii de software nelicentiat si avantajele utilizarii de software legal.

Initiativa beneficiaza si de o campanie de media, incluzand un spot TV si un spot radio care vor aduce in atentia utilizatorilor riscurile de securitate si confidentialitate asociate cu utilizarea de software neautorizat.

Chestor-sef de politie Petre Toba, Inspector General al Politiei Romane: ``Politia Romana, in ultimii ani, a obtinut rezultate semnificative in combaterea infractiunilor in domeniul dreptului de autor. Consider, insa, ca informarea publicului cu privire la prejudiciile cauzate de pirateria software, atat cele legale, cat si cele privind riscurile de securitate, este extrem de importanta, mai ales intr-un domeniu in care prejudiciul imediat pare abstract. Iar pentru o buna informare e nevoie de parteneriat cu sectorul privat, cu societatea civila. Va garantez ca, in continuare, vor fi tratate cu foarte multa seriozitate si profesionalism toate cazurile instrumentate.``



Citeşte mai multe despre:    Piraterie    IGPR    Soft

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Pana la 31 decembrie 2020 va fi implementat Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor
19 Jan 2020 | 784

Politia Romana a scos la concurs 2.397 de posturi pentru incadrare din sursa externa
03 Oct 2016 | 1809

Comisia Europeana ia primele masuri pentru a extinde accesul la continutul on-line si isi defineste viziunea privind modernizarea normelor UE in domeniul drepturilor de autor
10 Dec 2015 | 1421

DNA: s-a dispus retinerea directorului adjunct din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate
10 Nov 2015 | 1348

DNA: a inceput urmarirea penala cu privire la directorul adjunct din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate
09 Nov 2015 | 1518

Campanie UJmag: Respect pentru profesorii nostri, respect pentru profesia aleasa!
13 Oct 2014 | 1629



Articole Juridice

Precizarile CJUE ref. conditiile privind retinerea de catre autoritatile vamale din statele membre a unor marfuri � imitatii sau copii ale unor produse protejate in Uniune prin drepturi de proprietate intelectuala � care provin din state terte
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul Uniunii se opune unui ordin judecatoresc pronuntat de o instanta nationala prin care se impune unui furnizor de acces la internet instituirea unui sistem de filtrare pentru a preveni transferurile ilegale de fisiere
Sursa: EuroAvocatura.ro

Talharia si Pirateria in Noul Cod Penal (art. 231 - 235)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Impactul contrafacerii şi pirateriei asupra comerţului internaţional
Sursa: www.europarl.europa.eu

Jurisprudenţă

Decizia CCR nr. 466/2019 - admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

ICCJ. Dezlegarea unei chestiuni de drept ref. la art. 371 Cod penal privind tulburarea ordinii si linistii publice
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Incepand cu 2000, DocMorris si d-l. Wateral ofera spre vanzare pe Internet, (adresandu-se in limba germana consumatorului final din Germania), medicam
Pronuntaţă de: Cazul: Deutscher Apothekerverband EV, Germania c. 0800 DocMorris NV si Jacques Waterval, Olanda, recurs prealabil, 11 decembrie 2003

Incepand cu 2000, DocMorris si d-l. Wateral ofera spre vanzare pe Internet, (adresandu-se in limba germana consumatorului final din Germania), medicam
Pronuntaţă de: Cazul: Deutscher Apothekerverband EV, Germania c. 0800 DocMorris NV si Jacques Waterval, Olanda, recurs prealabil, 11 decembrie 2003