din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5004 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Copiii migranti sunt mai susceptibili sa ajunga in scoli slabe

Copiii migranti sunt mai susceptibili sa ajunga in scoli slabe

  Publicat: 11 Apr 2013       1398 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Potrivit unui nou studiu comandat de Comisia Europeana, copiii migranti nou-sositi sunt mai susceptibili sa sufere de pe urma segregarii si sa ajunga in scoli mai slab dotate, ceea ce duce la scaderea performantelor si la o probabilitate ridicata ca acesti copii sa abandoneze prematur scoala.

Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.

Studiul propune statelor membre sa le asigure copiilor migranti un sprijin educational specific, cum ar fi profesori specializati si implicarea sistematica a parintilor si a comunitatilor, pentru a le facilita integrarea.

Studiul examineaza politicile nationale in favoarea copiilor migranti nou-sositi din 15 tari care au cunoscut recent valuri considerabile de imigratie: Austria, Belgia (comunitatea de limba flamanda), Republica Ceha, Cipru, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos, Norvegia, Suedia si Regatul Unit. Autorii studiului constata ca Danemarca si Suedia ofera cel mai bun model, bazat pe asigurarea unui sprijin specific si a unui nivel rezonabil de autonomie a scolilor. Celelalte tari au tendinta de a se concentra doar asupra unuia dintre aceste aspecte, nereusind astfel sa obtina rezultate mai bune in ceea ce priveste integrarea copiilor migranti.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a declarat: ``Toti copiii, din orice mediu ar proveni, merita sanse egale in materie de educatie, pentru a dobandi competentele de care vor avea nevoie in viata si pentru a-si imbunatati perspectivele de cariera. Este necesar sa obtinem rezultate mai bune in acest sens in Europa si sa acordam mai mult sprijin grupurilor vulnerabile. Trebuie sa schimbam etosul care exista inca in multe scoli. Elevii care au crescut in tara in care studiaza sunt primii care trebuie sa se adapteze la copiii migranti si ar trebui incurajati sa ii primeasca cum se cuvine pe acesti copii, iar pentru aceasta avem nevoie de sprijinul parintilor. Daca nu luam masuri, riscam sa cream un cerc vicios in care lipsa de oportunitati duce la rezultate scolare slabe si la un risc mai mare de somaj si de saracie.

Analiza din cadrul studiului evidentiaza importanta autonomiei scolilor si a unei abordari holistice privind sprijinul educational pentru noii copii migranti; aceasta include sprijin lingvistic si academic, implicarea parintilor si a comunitatii, precum si o educatie interculturala. Potrivit studiului, scolile ar trebui sa evite atat segregarea, cat si selectionarea prematura a elevilor pe baza competentelor, intrucat acest lucru poate fi in dezavantajul copiilor migranti, care se adapteaza la o limba noua. Studiul mai subliniaza si necesitatea de a ameliora monitorizarea si realizarea de statistici cu privire la accesul, participarea si performanta copiilor si a elevilor migranti.

Concluziile studiului reflecta statisticile furnizate de Programul international al OCDE pentru evaluarea elevilor (PISA), care evalueaza competentele si cunostintele tinerilor in varsta de 15 ani. OCDE a constatat ca, in 2010, 25,9% dintre copiii din Europa nascuti in strainatate si-au abandonat prematur studiile sau formarea profesionala, comparativ cu 13% in cazul copiilor nascuti in tara.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Imigranti

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 707

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1486

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1181

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1085

In 2020 vor fi admisi 30.000 de lucratori straini pe piata fortei de munca din Romania
26 Dec 2019 | 1200

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1631



Articole Juridice

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019