din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5781 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Saisprezece tari europene au redus sau au inghetat salariile profesorilor

Saisprezece tari europene au redus sau au inghetat salariile profesorilor

  Publicat: 06 Oct 2012       1964 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Profesorii din Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia si Slovenia sunt cei mai afectati de restrictiile bugetare si de masurile de austeritate, conform unui raport publicat de Comisia Europeana cu ocazia Zilei mondiale a profesorilor.

Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
Intreprindere care cumpara sau sconteaza facturile de la un fabricant sau de la un vanzator si urmareste incasarea pretului de la clienti.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Craciun Avram - membru al Parlamentului Romaniei.
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Reprezinta ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice unei ocupatii sau profesii.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.

Salariile profesorilor din Bulgaria, Cipru, Estonia, Franta, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Regatul Unit, Croatia si Liechtenstein au scazut usor sau au ramas la acelasi nivel. Cu toate acestea, raportul ``Salariile si sporurile profesorilor si directorilor de scoli din Europa 2011/12`` arata, de asemenea, ca in patru tari, Republica Ceha, Polonia, Slovacia si Islanda, salariile profesorilor au crescut incepand cu mijlocul anului 2010, in timp ce in Romania au ajuns la nivelurile de dinainte de criza .

``Profesorii joaca un rol vital in viata copiilor si, dupa cum toata lumea stie, pot fi un factor determinant pentru viitorul lor`` a declarat Androulla Vassiliou, comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret. ``Remuneratia profesorilor si conditiile de munca ar trebui sa fie o prioritate de varf pentru a-i atrage si pastra pe cei mai buni din aceasta profesie. Dar atragerea celor mai buni profesori nu implica doar nivelul remuneratiei: este imperios necesar ca salile de clasa sa fie bine echipate, iar profesorii sa aiba o influenta corespunzatoare asupra modernizarii programelor scolare si asupra reformelor din invatamant.``

Raportul arata ca, de la jumatatea anului 2010, criza economica a avut un impact semnificativ asupra salariilor profesorilor, un numar tot mai mare de tari reducand atat salariile, cat si sporurile, cum ar fi sporul de concediu si primele. Grecia a redus salariile de baza ale profesorilor cu 30% si a eliminat primele de Paste si de Craciun . Irlanda a redus salariile profesorilor debutanti cu 13% in 2011, iar cei angajati dupa 31 ianuarie anul curent s-au confruntat cu o scadere suplimentara de 20% a remuneratiei, din cauza eliminarii sporurilor pentru nivelul de calificare . In Spania, salariile profesorilor si ale altor angajati din sectorul public au fost reduse in 2010 cu aproximativ 5% si de atunci nu au mai fost adaptate la inflatie; masuri similare au fost aplicate in Portugalia.

In Europa, salariul maxim al profesorilor cu vechime mare este, in general, de doua ori mai mare decat salariul minim al debutantilor. Insa, avand in vedere ca este nevoie in medie de 15 - 25 de ani pentru a obtine salariul maxim, organizatiile profesorilor se tem ca tinerii ar putea fi descurajati sa se orienteze catre aceasta profesie.

In timp ce salariile profesorilor debutanti au tendinta sa fie neatractive, prin luarea in considerare a sporurilor pentru responsabilitati suplimentare sau pentru orele suplimentare majoritatea salariilor profesorilor sunt aproape de nivelul maxim al salariului statutar din multe tari europene. De exemplu, in Letonia, salariul net efectiv este aproape dublu fata de salariul de baza maxim. In Danemarca, Lituania, Polonia, Slovacia, Finlanda, Anglia si Tara Galilor, salariul net este, de asemenea, mai mare decat salariul de baza maxim atunci cand sunt luate in considerare si sporurile. Aceasta se explica intr-o oarecare masura prin faptul ca o parte relativ importanta a profesorilor apartine grupelor cu varste avansate. Mai multe tari se confrunta cu o penurie de profesori si intampina probleme cauzate de imbatranirea fortei de munca (``Date-cheie privind educatia in Europa 2012``, IP/12/121).

Raportul ``Salariile si sporurile profesorilor si directorilor de scoli din Europa 2011/12`` arata, de asemenea, ca, in timp ce toate tarile sustin faptul ca imbunatatirea nivelurilor de performanta ale elevilor si studentilor este o prioritate de varf, numai jumatate dintre tarile cuprinse in raport acorda sporuri profesorilor pe baza performantelor pozitive in predare sau a rezultatelor elevilor (Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Grecia, Letonia, Ungaria, Austria, Polonia, Romania, Slovenia, Finlanda, Suedia, Regatul Unit - Anglia si Tara Galilor, Irlanda de Nord si Turcia).


Salariile si sporurile profesorilor si directorilor de scoli din Europa 2011/12

Acest raport anual contine o trecere in revista comparativa a salariilor din 32 de tari europene (statele membre ale UE, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Croatia si Turcia). El vizeaza profesorii si directorii angajati cu norma intreaga si complet calificati de la nivelurile de invatamant prescolar, primar, gimnazial si secundar superior.

Raportul include informatii cu privire la:
organisme decizionale responsabile de stabilirea salariilor profesorilor;
salariile din sectorul privat;
salariile statutare minime si maxime in raport cu PIB-ul pe cap de locuitor si cu salariile efective (salariile statutare plus sporurile);
cresterea salariilor in raport cu experienta;
ultimele date privind cresterea/scaderea puterii de cumparare a profesorilor si efectul crizei economice;
diferitele tipuri de sporuri si organismele decizionale responsabile de alocarea lor.

Eurydice

Raportul este intocmit pentru Comisia Europeana de reteaua Eurydice, care ofera informatii si analize privind sistemele si politicile europene in materie de educatie. Reteaua consta din 38 de unitati nationale situate in cele 34 de tari participante la programul UE ``Invatare pe tot parcursul vietii`` (statele membre ale UE, Croatia, Serbia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia si Turcia). Serbia si Elvetia nu au fost cuprinse in raportul ``Salariile si sporurile profesorilor si directorilor de scoli din Europa 2011/12``. Eurydice este coordonata si administrata de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura a UE.



Citeşte mai multe despre:    Salariu    Profesori    Criza    Eurydice    Bulgaria    Cipru    Estonia    Franta    Ungaria    Italia    Letonia    Lituania    Regatul Unit    Croatia    Liechtenste

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

15 noiembrie 2024 - data limita pana la care Romania trebuie sa implementeze salariul minim european
13 Jun 2024 | 755

Zilele libere din 2024, acordate conform Codului muncii
19 Dec 2023 | 1876

Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita
26 Jan 2022 | 2175

Completarile aduse Codului Muncii prin OUG 130/2021
21 Dec 2021 | 2440

13 iulie 2021 - Conferinta Nationala de Dreptul Muncii
15 Jun 2021 | 2129

Aplicarea unitara a prevederilor referitoare la acordarea zilelor libere pentru parintii din familiile monoparentale care isi supravegheaza copiii
15 Mar 2021 | 1329



Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale
Sursa: MCP avocati

Punctele de stabilitate in Noua lege a pensiilor. Clarificari si Reglementari
Sursa: MCP avocati

Valorificarea veniturile nepermanente de la 1 septembrie 2024. Principiul contributivitatii conform noii legi a pensiilor
Sursa: MCP avocati

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti