din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1359 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Consiliul Concurentei a amendat UNEJ cu 593.000 de lei

Consiliul Concurentei a amendat UNEJ cu 593.000 de lei

  Publicat: 05 Oct 2012       2511 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Consiliul Concurentei a sanctionat Uniunea Nationala A Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJ) cu amenda in valoare de 593.089 lei (aproximativ 131.798 euro) pentru incalcarea Legii Concurentei atat prin crearea unei bariere la intrarea in profesie, fixand o taxa excesiva si discriminatorie, cat si prin stabilirea unor cheltuieli de executare ce exced cadrul legal.

Persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care,
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Ansamblu de masuri prevazute de lege prin care creditorul realizeaza, cu ajutorul constrangerii de stat, drepturi patrimoniale recunoscute prin hotararea unui organ de jurisdictie sau prin alt titlu, daca debitorul nu-si indeplineste de buna voie obligatiile.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Functionar de stat care ajuta la executarea silita a hotararilor unor organe de jurisdictie.
Conform art. 301 Cod Penal, fabricarea ori punerea in circulatie a produselor care poarta denumiri de origine ori indicatii de provenienta false,

In urma unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei in aprilie 2011, s-a constatat ca, in septembrie 2010, UNEJ a introdus o taxa de intrare in profesie de 5000 euro, de la plata careia erau scutite rudele si afinii de gradul I ai celor aflati deja in profesie.

In acest fel, s-a creat o categorie de privilegiati - rudele si afinii de gradul I ai executorilor judecatoresti prezenti deja in profesie, care, prin scutirea de la plata acestei taxe, sunt avantajati in raport cu ceilalti potentiali executori judecatoresti, creandu-se toate premisele consolidarii ideii de casta profesionala bazata pe legaturi de familie .

``Un anumit grad de control, privind accesul pe piata bazat pe competenta, este acceptabil, daca are ca unic scop asigurarea unui standard ridicat de calitate, insa reglementarile excesive la intrare duc la o reducere a ofertei de servicii, cu consecinte negative pentru concurenta dar si pentru calitatea serviciilor respective`` a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

De asemenea, UNEJ a identificat si a stabilit o lista a cheltuielilor de executare silita aplicabile tuturor membrilor profesiei. Aceste cheltuieli excedau cadrul legal (Legea nr.188/2000), fiind diferentiate de onorariile stabilite de ministrul justitiei.

Membrii UNEJ, care trebuiau sa respecte lista cu ``cheltuieli``, reprezinta intreaga piata a executorilor judecatoresti si in acest fel nu a mai existat nici un fel de presiune concurentiala care sa mentina aceste cheltuieli la un nivel mai mic.

``Astfel de restrictii sunt cu atat mai nocive pentru mediul concurential atunci cand organizatia profesionala joaca un rol important, mai exact atunci cand accesul pe piata este conditionat de intrarea in respectiva asociatie, cum este si in cazul de fata in care nu poti fi executor judecatoresc decat daca esti membru UNEJ`` a mai declarat presedintele autoritatii de concurenta . Pe langa aplicarea sanctiunii, Consiliul Concurentei a impus UNEJ sa elimine din statutul profesiei lista cu ``cheltuieli de executare silita``.



Citeşte mai multe despre:    Cheltuieli de executare    Executare silita    Executori judecatoresti    Consiliul Concurentei    UNEJ

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Efectele noilor reglementari asupra profesiei de avocat, in contextul starii de urgenta
24 Mar 2020 | 2099

Perioada pentru care nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale scadente
21 Mar 2020 | 1093

M. Finantelor: Masuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei si companiilor afectate de raspandirea virusului COVID-19
20 Mar 2020 | 1144

Impactul starii de urgenta asupra Justitiei
16 Mar 2020 | 1343

Camera Consultantilor Fiscali a publicat data si tematica pentru sustinerea examenului de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent - sesiunea noiembrie 2019
10 Sep 2019 | 1243

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 3 iulie 2019
03 Jul 2019 | 1363



Articole Juridice

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu

Executarea silita a institutiilor publice. Recuperarea sumelor datorate prin procedura de validare a popririi
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Anularea executarii silite in cazul cesiunii de creanta
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Cesiunea de creanta. Efectele asupra executarii silite
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Fapta ilicita cauzatoare de prejudicii. Raport de prepusenie. Actiunea in regres a comitentului. Conditii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 2142 din 21 octombrie 2020

Compensatia legala. Conditii
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Decizia civila nr. 3446A din data de 22.11.2019

In cazul in care paguba a fost produsa de mai multi salariati este necesara chemarea in judecata a tuturor angajatilor responsabili de producerea prejudiciului produs
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti- Decizia civila nr. 2469 din data de 07 Mai 2019