din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1026 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Legea 242/2018 pentru modificarea si completarea statutului judecatorilor si procurorilor

INTEGRAL: Legea 242/2018 pentru modificarea si completarea statutului judecatorilor si procurorilor


Legea nr. 242 din 12 octombrie 2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Publicata in Monitorul Oficial numarul 868 din data de 15 octombrie 2018.


Art. I


Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:


1.La articolul 1 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:


"(2) Cariera judecatorului este separata de cariera procurorului, judecatorii neputand interfera in cariera procurorilor si nici procurorii in cea a judecatorilor."


2.La articolul 2, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(3) Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii. Judecatorii trebuie sa fie impartiali, avand libertate deplina in solutionarea cauzelor deduse judecatii, in conformitate cu legea si in mod impartial, cu respectarea egalitatii de arme si a drepturilor procesuale ale partilor. Judecatorii trebuie sa ia decizii fara niciun fel de restrictii, influente, presiuni, amenintari sau interventii, directe sau indirecte, din partea oricarei autoritati, fie chiar autoritati judiciare. Hotararile pronuntate in caile de atac nu intra sub imperiul acestor restrictii. Scopul independentei judecatorilor consta inclusiv in a garanta fiecarei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul sau in mod echitabil, avand la baza doar aplicarea legii."


3.La articolul 3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 3


(1) Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei."


4.La articolul 3, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12), cu urmatorul cuprins:


"(11) Procurorii sunt independenti in dispunerea solutiilor, in conditiile prevazute de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


(12) Procurorii numiti de Presedintele Romaniei se bucura de stabilitate."


5.La articolul 4, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(2) Procurorii si judecatorii trebuie sa se asigure, in toate stadiile unui proces, ca drepturile si libertatile individuale sunt garantate si ca ordinea publica este protejata."


6.La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:


"(3) Judecatorii si procurorii trebuie atat sa fie, cat si sa apara ca fiind independenti unii de ceilalti.


(4) Judecatorii nu pot refuza sa judece pe motiv ca legea nu prevede, este neclara sau incompleta."


7.La articolul 5, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 5


(1) Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, asa cum acestea sunt definite de legislatia in vigoare.


(2) Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la orice activitate legata de actul de justitie in cazuri care presupun existenta unui conflict intre interesele lor si interesul public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii."


8.La articolul 6, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:


"(21) Apartenenta in calitate de colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, are ca efect eliberarea din functia detinuta."


9.Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 7


(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informatii.


(2) Incalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror.


(3) Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza anual o declaratie olografa pe propria raspundere, potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu au fost si nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informatii. Declaratiile se depun si se arhiveaza la compartimentul de resurse umane.


(4) Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute la alin. (1) ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori. Incalcarea acestei interdictii este infractiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste.


(5) Verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. (3) se face individual pentru fiecare declaratie de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, anual, din oficiu, sau ori de cate ori este sesizat de Ministerul Justitiei, Sectia pentru judecatori sau Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul sau procurorul vizat.


(6) Rezultatul verificarilor se comunica din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorului sau procurorului vizat, precum si, la cerere, oricarei persoane.


(7) Actul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii prevazut la alin. (5) poate fi contestat in instanta, in termen de 3 luni de la data la care a luat la cunostinta, de catre orice persoana care justifica un interes legitim, conform Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Dispozitiile prevazute la art. 7 din Legea nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt aplicabile.


(8) Raspunsul eronat se pedepseste conform legii.


(9) Informatiile care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara, organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea institutionala intre instante si parchete, pe de o parte, si orice alta autoritate publica, pe de alta parte, precum si actele administrative extrajudiciare emise sau incheiate de catre sau intre autoritatile publice care privesc sau afecteaza desfasurarea procedurilor judiciare, prin derogare de la prevederile art. 12 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie informatii de interes public, la care accesul liber este garantat.


(10) Dispozitiile art. 8-12, art. 33 si art. 76 din prezenta lege se aplica, in mod corespunzator, si magistratilor-asistenti."


10.La articolul 8 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"c) sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati, institutii de credit sau financiare, societati de asigurare/reasigurare, societati nationale sau regii autonome;"


11.La articolul 8, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:


"(11) In cazul dobandirii, prin mostenire, a calitatii de asociati sau actionari la societati, institutii de credit sau financiare, societati de asigurare/reasigurare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome, magistratii sunt obligati sa ia masurile necesare, astfel incat aceasta calitate sa inceteze in termen de maximum un an de la data dobandirii ei efective."


12.La articolul 9, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:


"(3) Judecatorii si procurorii sunt obligati ca, in exercitarea atributiilor, sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare, in orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva."


13.La articolul 14 alineatul (2), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"e) este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei."


14.La articolul 15, alineatele (1)-(7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 15


(1) Concursul de admitere se organizeaza anual la data si locul stabilite de Institutul National al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Data, locul, modul de desfasurare a concursului de admitere si numarul de locuri scoase la concurs se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii, cu cel putin 6 luni inainte de data stabilita pentru concurs.


(2) Consiliul Superior al Magistraturii, prin sectiile corespunzatoare, stabileste, in fiecare an, numarul de cursanti, separat, pentru judecatori si procurori, in functie de posturile de judecatori si procurori vacante, precum si de cele care vor fi infiintate.


(3) Dupa publicarea datelor prevazute la alin. (1), se verifica indeplinirea conditiei bunei reputatii si a conditiei de a fi apt din punct de vedere psihologic si medical pentru exercitarea functiei, pentru persoanele care isi exprima intentia de a participa la concurs. In vederea evaluarii psihologice, persoana interesata plateste o taxa al carei cuantum se stabileste prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii. Conditia de a fi apt din punct de vedere medical se dovedeste prin certificat medical eliberat de un medic specializat in medicina muncii, la cererea fiecarui candidat.


(4) Calificativul AAAAA«admisAAAAA» obtinut la evaluarea psihologica este valabil si la concursurile de admitere la Institutul National al Magistraturii sau de admitere in magistratura organizate ulterior, daca de la data evaluarii psihologice si pana la data publicarii anuntului de organizare a concursului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, nu au trecut mai mult de 2 ani.


(5) Persoanele care indeplinesc conditia bunei reputatii si sunt apte din punct de vedere psihologic si medical pentru exercitarea functiei se pot inscrie la concursul prevazut la alin. (1). Pentru inscrierea la concurs, candidatul plateste o taxa al carei cuantum se stabileste prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, in functie de cheltuielile necesare pentru organizarea concursului.


(6) Procedura de organizare si desfasurare a concursului prevazut la alin. (1), inclusiv comisiile de concurs si constituirea acestora, probele de concurs si modalitatea de stabilire si contestare a rezultatelor se stabilesc prin regulamentul prevazut la art. 106 lit. a).


(7) Rezultatele concursului se afiseaza la sediul Institutului National al Magistraturii si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii."


15.La articolul 15, alineatul (8) se abroga.


16.Dupa articolul 15 se introduce un nou articol, articolul 151, cu urmatorul cuprins:


"Art. 151


Admiterea pe posturile de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al institutiilor coordonate sau subordonate, Ministerului Public, precum si al Ministerului Justitiei si al institutiilor coordonate sau subordonate se face prin concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii. Posturile respective se evidentiaza separat."


17.La articolul 16, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(3) Durata cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie este de 4 ani. Dupa primul an de cursuri, auditorii vor urma stagii de pregatire practica pentru perioade de cate sase luni la: instante, parchete, penitenciare si cabinete de avocatura. In ultimul an de stagiu, cursantii vor efectua stagii de practica si la alte institutii cu relevanta pentru pregatirea profesionala. Institutiile la care se vor efectua stagiile de practica si durata acestora sunt stabilite de Plenul Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii, pentru fiecare ciclu de invatamant. Stagiile vor fi organizate pe baza unor protocoale de colaborare intre Institutul National al Magistraturii si institutiile cu relevanta pentru pregatirea profesionala.


(4) In perioada stagiilor de pregatire practica, auditorii de justitie asista la toate activitatile specifice institutiilor si profesiilor, in conditiile stabilite prin Regulamentul de organizare, desfasurare si evaluare a stagiilor de practica prevazut la alin. (5)."


18.La articolul 16, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:


"(41) La finalul fiecarui stagiu, indrumatorii de practica, stabiliti prin Regulamentul de organizare, desfasurare si evaluare a stagiilor de practica, vor realiza o evaluare a capacitatii fiecarui auditor de a exercita functia de judecator sau procuror."


19.La articolul 16, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(5) Regulamentul de organizare, desfasurare si evaluare a stagiilor de practica si Programul de formare profesionala a auditorilor de justitie sunt aprobate de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii."


20.La articolul 17, dupa alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (31)-(33), cu urmatorul cuprins:


"(31) Auditorii de justitie beneficiaza de decontarea materialelor didactice, in conditiile si in limita unui plafon lunar stabilite de Regulamentul Institutului National al Magistraturii. Auditorii de justitie beneficiaza in mod gratuit de cazare in spatiile de cazare ale Institutului National al Magistraturii, in limita locurilor disponibile, in conditiile stabilite prin Regulamentul Institutului National al Magistraturii. Cheltuielile de intretinere se suporta de Institut.


(32) In cazul epuizarii locurilor disponibile in spatiile de cazare ale Institutului National al Magistraturii, precum si in situatiile in care auditorii de justitie isi desfasoara activitatea de formare in afara municipiului Bucuresti, acestia au dreptul la decontarea chiriei intr-un plafon de pana la 50% din suma care s-ar cuveni, cu acest titlu, magistratilor, in conditiile legii.


(33) Auditorii de justitie beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze, in conditiile respectarii dispozitiilor legale privind plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, precum si de plata indemnizatiei de maternitate, risc maternal si pentru cresterea copilului, pe durata concediilor respective."


21.La articolul 17, alineatul (4) se abroga.


22.Dupa articolul 17 se introduc trei noi articole, articolele 171-173, cu urmatorul cuprins:


"Art. 171


Dispozitiile legale privind incompatibilitatile si interdictiile judecatorilor si procurorilor se aplica si auditorilor de justitie.


Art. 172


Auditorii de justitie au drepturile prevazute la art. 79 alin. (3) si art. 80, precum si indatoririle prevazute la art. 90 si art. 91 alin. (2).


Art. 173


Cheltuielile de transport al personalului de instruire al Institutului National al Magistraturii care nu are domiciliul sau resedinta in municipiul Bucuresti, care participa la activitatile de formare profesionala initiala organizate de Institutul National al Magistraturii, se suporta din bugetul acestei institutii."


23.La articolul 18, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(2) Constituie abateri disciplinare:


a) atitudinile care aduc atingere bunelor moravuri sau ordinii publice, atitudinile ireverentioase fata de colegi, personalul de instruire si de conducere al Institutului National al Magistraturii, precum si fata de persoanele cu care intra in contact in perioada efectuarii stagiului;


b) absentele nemotivate de la activitatile obligatorii stabilite prin programul de formare, daca acestea depasesc 8 ore intr-o luna;


c) faptele prevazute la art. 99 lit. a), b), d), j), l), n) si q), dispozitii care se aplica in mod corespunzator."


24.La articolul 18, alineatul (4) se abroga.


25.La articolul 18, alineatele (5) si (8) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(5) Sanctiunile prevazute la alin. (3) se aplica de Consiliul stiintific al Institutului National al Magistraturii, dupa efectuarea cercetarii disciplinare. Raspunderea disciplinara se prescrie in termen de un an de la savarsirea faptei.


.......................................................................................................................................................................................


(8) Procedura de cercetare disciplinara si de aplicare a sanctiunilor disciplinare se stabileste prin Regulamentul Institutului National al Magistraturii."


26.La articolul 18, dupa alineatul (8) se introduc trei noi alineate, alineatele (9)-(11), cu urmatorul cuprins:


"(9) Cercetarea disciplinara se suspenda atunci cand impotriva auditorului de justitie s-a dispus trimiterea in judecata pentru aceeasi fapta.


(10) Organul de urmarire penala este obligat sa comunice, de indata, Institutului National al Magistraturii actul prin care s-a dispus trimiterea in judecata a auditorului de justitie.


(11) Suspendarea cercetarii disciplinare se dispune de catre directorul Institutului National al Magistraturii si opereaza pana cand solutia pronuntata in cauza care a motivat suspendarea a devenit definitiva. Hotararea definitiva este comunicata de indata Institutului National al Magistraturii. Pe durata suspendarii cercetarii disciplinare, cursul prescriptiei raspunderii disciplinare este suspendat."


27.Dupa articolul 18 se introduce un nou articol, articolul 181, cu urmatorul cuprins:


"Art. 181


(1) Pe durata cursurilor in cadrul Institutului National al Magistraturii, auditorii de justitie trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a), c) si e).


(2) Neindeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) se constata de catre Consiliul stiintific al Institutului National al Magistraturii si atrage exmatricularea, precum si obligarea la restituirea bursei si a cheltuielilor de formare profesionala, in acele situatii imputabile auditorilor. Consiliul stiintific este sesizat de directorul Institutului National al Magistraturii din oficiu sau la solicitarea oricarei persoane interesate.


(3) Procedura de verificare a indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1) se stabileste prin Regulamentul Institutului National al Magistraturii.


(4) Dispozitiile art. 18 alin. (6) se aplica in mod corespunzator.


(5) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2), condamnarea definitiva a auditorilor pentru o infractiune din culpa ori amanarea aplicarii pedepsei pentru acelasi tip de infractiune, precum si renuntarea la urmarirea penala sau renuntarea la aplicarea pedepsei printr-o hotarare definitiva nu conduc la exmatriculare, daca se apreciaza de catre Consiliul stiintific ca infractiunea savarsita nu aduce atingere demnitatii calitatii de auditor de justitie sau imaginii Institutului."


28.Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 19


(1) Dupa incheierea cursurilor in cadrul Institutului National al Magistraturii, auditorii de justitie sustin un examen de absolvire prin care se verifica insusirea cunostintelor, competentelor si abilitatilor necesare exercitarii functiei de judecator, respectiv procuror, precum si un test psihologic.


(2) O comisie de examinare teoretica si practica va fi alcatuite din 7 persoane: 3 judecatori, 2 procurori, un avocat si un profesor universitar, desemnati de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecatorii, procurorii sau avocatii cu cel putin 12 ani vechime in profesie si dintre cadrele didactice ale facultatilor de drept care au obtinut gradul universitar de profesor de cel putin 5 ani.


(3) Examenul psihologic se va sustine in fata unei comisii alcatuite din 3 psihologi, care vor nota candidatul cu AAAAA«aptAAAAA» sau AAAAA«inaptAAAAA».


(4) Impotriva calificativului AAAAA«inaptAAAAA», candidatul poate face contestatie in termen de 5 zile de la afisare, ce va fi solutionata de o comisie de 5 psihologi cu o alta componenta decat comisia anterioara. Calificativul final AAAAA«inaptAAAAA» va avea drept consecinta declararea candidatului ca respins la examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii.


(5) Auditorii de justitie care nu promoveaza examenul de absolvire se pot prezenta inca o data pentru sustinerea acestuia, la urmatoarea sesiune organizata de Institutul National al Magistraturii. In cazul in care auditorul de justitie nu se prezinta, in mod nejustificat, la examen sau nu promoveaza examenul in a doua sesiune, el nu poate fi numit ca judecator sau procuror si este obligat sa restituie bursa si cheltuielile de scolarizare, cu exceptia situatiilor prevazute la alin. (3) si (4).


(6) Componenta comisiilor prevazute de alin. (3) si (4) va fi stabilita de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, dupa caz.


(7) Nota finala de absolvire a Institutului National al Magistraturii este compusa din media de la examenul de absolvire prevazut la alin. (1), ce va avea o pondere de 60%, si media rezultata din evaluarile realizate pe durata studiilor in cadrul Institutului National al Magistraturii, ce va avea o pondere de 40%."


29.Articolul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 20


(1) Absolventii Institutului National al Magistraturii sunt obligati sa indeplineasca timp de 10 ani functia de judecator sau de procuror.


(2) In cazul in care un absolvent al Institutului National al Magistraturii este eliberat din functie inainte de expirarea perioadei de 10 ani, din initiativa sa ori din motive care ii sunt imputabile, el este obligat sa restituie bursa de auditor de justitie si cheltuielile de scolarizare efectuate cu formarea sa, proportional cu timpul ramas pana la implinirea termenului prevazut la alin. (1)."


30.Articolul 21 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 21


(1) Auditorii de justitie opteaza pentru locurile de judecatori stagiari si procurori stagiari scoase la concurs, iar repartizarea acestora se face pe baza notei finale de absolvire a Institutului National al Magistraturii, prevazuta la art. 19 alin. (7). Optiunile se fac in fata Institutului National al Magistraturii, care va inainta tabelul cu propunerile de repartizare, facute in acest mod, sectiilor corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii, in vederea numirii in functie.


(2) Judecatorii stagiari si procurorii stagiari sunt repartizati si numiti in functie de catre sectiile corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii, pe baza optiunilor exprimate conform alin. (1).


(3) In circumscriptiile instantelor si parchetelor unde o minoritate nationala are o pondere de cel putin 50% din numarul locuitorilor, la medii egale, au prioritate candidatii cunoscatori ai limbii acelei minoritati.


(4) Candidatului care nu si-a exercitat dreptul de alegere a postului in termenul prevazut la alin. (2) i se propune, din oficiu, un post de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Refuzul de a accepta propunerea este considerat demisie.


(5) La medii egale are prioritate la alegerea postului, in urmatoarea ordine, candidatul care are domiciliul in raza instantei sau parchetului pentru care a optat ori cel care are o vechime mai mare in magistratura.


(6) Repartizarea pe posturi se afiseaza la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, al instantelor si al parchetelor, se comunica persoanelor interesate si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii.


(7) Perioada cuprinsa intre promovarea examenului de absolvire si numirea de catre Consiliul Superior al Magistraturii in functia de judecator sau procuror stagiar, precum si perioada in care o persoana a avut calitatea de judecator sau procuror stagiar, daca a promovat examenul de capacitate prevazut la art. 28. constituie vechime in functia de judecator sau procuror.


(8) Judecatorii stagiari si procurorii stagiari se bucura de stabilitate."


31.La articolul 22, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 22


(1) Durata stagiului este de 2 ani."


32.La articolul 23, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 23


(1) Judecatorii stagiari judeca:


a) actiunile posesorii, cererile privind inregistrarile si rectificarile in registrele de stare civila;


b) litigiile patrimoniale avand ca obiect plata unei sume de bani sau predarea unui bun, in cazul in care valoarea obiectului litigiului nu depaseste 10.000 lei;


c) plangerile impotriva proceselor-verbale de constatare a contraventiilor si de aplicare a sanctiunilor contraventionale, daca sanctiunea contraventionala maxima prevazuta de lege este de 10.000 lei;


d) cererile de valoare redusa, prevazute la art. 1.026-1.033 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile ulterioare;


e) cererile avand ca obiect inlocuirea amenzii contraventionale cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii;


f) cererile de abtinere si de recuzare, precum si cererile de revizuire si contestatiile in anulare in cauzele ce intra in competenta lor;


g) reabilitarea;


h) constatarea interventiei amnistiei ori gratierii;


i) infractiunile prevazute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, si legile speciale, pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, cu exceptia infractiunilor prevazute la art. 218 alin. (1) si (2), art. 219 alin. (1), art. 223, art. 226 si 227, precum si art. 239-241 din Legea nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv plangerile impotriva solutiilor de neurmarire sau netrimitere in judecata, cererile de confirmare a solutiilor de renuntare la urmarirea penala si cererile de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in cauzele care au ca obiect aceste infractiuni."


33.La articolul 23, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12), cu urmatorul cuprins:


"(11) Judecatorii stagiari asista si la sedinte de judecata cu alte tipuri de cauze decat cele prevazute la alin. (1), prin rotatie, la completuri ale instantei constituite din judecatori definitivi, stabilite de presedintele instantei. In cauzele la care asista, judecatorul stagiar intocmeste un raport consultativ asupra cauzei si poate redacta proiectul hotararii, la solicitarea presedintelui completului.


(12) Modalitatea de participare la aceste completuri se stabileste prin hotarare a colegiului de conducere."


34.La articolul 23, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(2) Procurorii stagiari au dreptul sa puna concluzii in instanta, sa efectueze si sa semneze acte procesuale si procedurale, sub coordonarea unui procuror definitiv."


35.La articolul 23, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (21) si (22), cu urmatorul cuprins:


"(21) Procurorul stagiar emite opinie consultativa care se motiveaza si rezolva lucrarile date in sarcina sa de prim-procurorul parchetului de pe langa judecatorie.


(22) Judecatorii si procurorii stagiari nu au dreptul sa dispuna masuri privative sau restrictive de libertate."


36.La articolul 24, alineatul (2) se abroga.


37.Articolul 26 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 26


(1) Examenul de capacitate consta in sustinerea unei probe scrise si a unei probe orale, respectiv evaluarea mapei de stagiu, fiecare avand ponderi egale in media finala.


(2) Examenul de capacitate va urmari insusirea competentelor si aptitudinilor practice in perioada de stagiu.


(3) Examenul de capacitate se organizeaza la finalul fiecarui stagiu, in baza regulamentelor elaborate de sectiile corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului National al Magistraturii.


(4) Examinarea se realizeaza de catre comisiile prevazute la art. 28.


(5) Modalitatea de sustinere a examenului, criteriile de apreciere ale acestuia, procedura si criteriile de evaluare ale mapei de stagiu se stabilesc prin regulamente propuse de Institutul National al Magistraturii si aprobate de Sectia pentru judecatori, respectiv de Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii."


38.Articolul 27 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 27


(1) Data, locul si modul de desfasurare a examenului de capacitate se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, precum si pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii si se comunica instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, cu cel putin 90 de zile inainte de data stabilita pentru examenul de capacitate.


(2) Cererile de inscriere la examenul de capacitate, insotite de mapele de stagiu si de celelalte acte necesare potrivit regulamentelor privind examenul de capacitate al judecatorilor stagiari, respectiv al procurorilor stagiari, se depun la Consiliul Superior al Magistraturii in termen de 60 de zile de la publicarea datei examenului."


39.Articolul 28 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 28


(1) Comisia pentru examenul de capacitate al judecatorilor si comisia pentru solutionarea contestatiilor sunt alcatuite din judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si din judecatori de la curtile de apel, numiti prin hotarare a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.


(2) Comisia pentru examenul de capacitate al procurorilor si comisia pentru solutionarea contestatiilor sunt alcatuite din procurori de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si din procurori de la parchetele de pe langa curtile de apel, numiti prin hotarare a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.


(3) Comisiile de concurs sunt numite prin hotarare de sectiile corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii."


40.Articolul 29 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 29


(1) Rezultatele examenului de capacitate se afiseaza la sediul Institutului National al Magistraturii si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii.


(2) Contestatiile cu privire la fiecare din cele doua probe se trimit la Institutul National al Magistraturii, in termen de 72 de ore de la afisarea rezultatelor, de catre candidati, curtile de apel sau parchetele de pe langa acestea. Contestatiile se solutioneaza in termen de 3 zile. Decizia comisiei de solutionare a contestatiilor este definitiva, dispozitiile alin. (1) fiind aplicabile in mod corespunzator.


(3) Contestatia la proba orala se solutioneaza de comisia de contestatii prin analizarea inregistrarii audiovideo a probei sustinute de candidat.


(4) Dupa intocmirea tabelului de clasificare a candidatilor, fiecare din sectiile Consiliului Superior al Magistraturii valideaza examenul de capacitate, in prima sedinta care urmeaza afisarii rezultatelor.


(5) Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii pot invalida, in tot sau in parte, examenul de capacitate, in cazurile in care constata ca nu au fost respectate conditiile prevazute de lege sau de regulament privind organizarea examenului sau ca exista dovada savarsirii unor fraude."


41.Articolul 30 se abroga.


42.La articolul 31, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(3) Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functie a judecatorilor si procurorilor prevazuti la alin. (1)."


43.La articolul 31, alineatul (4) se abroga.


44.La articolul 33, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 33


(1) Pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 14 alin. (2), fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), avocatii, notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, executorii judecatoresti cu studii superioare juridice, personalul de probatiune cu studii superioare juridice, ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, in Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Institutul Roman pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din invatamantul juridic superior acreditat, precum si magistratii-asistenti, cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani."


45.La articolul 33, alineatul (21) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(21) Dispozitiile art. 15 se aplica in mod corespunzator."


46.La articolul 33, alineatul (11) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(11) Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functie a judecatorilor si procurorilor prevazuti la alin. (1)."


47.La articolul 33, alineatul (12) se abroga.


48.Dupa articolul 33 se introduce un nou articol, articolul 331, cu urmatorul cuprins:


"Art. 331


Persoanele care au ocupat minimum 10 ani functia de judecator sau procuror si magistrat-asistent, care nu au fost sanctionate disciplinar, au avut numai calificativul AAAAA«foarte bineAAAAA» la toate evaluarile si si-au incetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fara concurs sau examen, in functiile vacante de judecator sau procuror, la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat sau la instante ori parchete de grad inferior."


49.Articolul 35 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 35


(1) Formarea profesionala continua a judecatorilor si procurorilor constituie garantia independentei si impartialitatii in exercitarea functiei. Formarea initiala si continua este un drept si o indatorire pentru judecator.


(2) Formarea profesionala continua trebuie sa tina seama de dinamica procesului legislativ si consta, in principal, in cunoasterea si aprofundarea legislatiei interne, a documentelor europene si internationale la care Romania este parte, a jurisprudentei instantelor judecatoresti si a Curtii Constitutionale, a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a dreptului comparat, a normelor deontologice, in abordarea multidisciplinara a institutiilor cu caracter de noutate, precum si in cunoasterea si aprofundarea unor limbi straine si operarea pe calculator."


50.La articolul 371, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:


"(11) Cheltuielile de cazare si masa ale judecatorilor si procurorilor straini, ale cursantilor sau ale reprezentantilor altor institutii de formare profesionala din strainatate, care participa, in cadrul unor programe de cooperare, la activitatile de formare profesionala organizate de Institutul National al Magistraturii, pot fi suportate din bugetul acestei institutii."


51.La articolul 371, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(2) Plafonul maxim al cheltuielilor prevazute la alin. (1) si (11) se stabileste prin decizie a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii. Cazarea participantilor in conditiile alin. (1) si (11) se poate realiza in structurile de primire turistice in limita plafonului maxim stabilit prin decizie a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, independent de clasificarea acestora."


52.La articolul 38, alineatele (11)-(13) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(11) Cheltuielile aferente organizarii activitatilor prevazute la alin. (1), inclusiv cele privind cazarea, masa si transportul personalului de instruire si al participantilor, se suporta din bugetul curtii de apel sau, dupa caz, al parchetului de pe langa curtea de apel. In cazul personalului de instruire al Institutului National al Magistraturii care participa, la propunerea Institutului, in aceasta calitate, conform programului anual de formare profesionala continua al judecatorilor si procurorilor aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, la activitatile prevazute la alin. (1), cheltuielile privind cazarea, masa si transportul acestuia se suporta din bugetul Institutului National al Magistraturii.


(12) Plafonul maxim al cheltuielilor prevazute la alin. (11) se stabileste prin ordin al ministrului justitiei, respectiv al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In cazul personalului de instruire al Institutului National al Magistraturii care participa, la propunerea Institutului, in aceasta calitate, conform programului anual de formare profesionala continua al judecatorilor si procurorilor aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, la activitatile prevazute la alin. (1), plafonul maxim al cheltuielilor se stabileste in conformitate cu dispozitiile art. 371 alin. (2).


(13) Cheltuielile cu salarizarea personalului de instruire care participa la activitatile prevazute la alin. (1) se suporta din bugetul curtii de apel sau, dupa caz, al parchetului de pe langa curtea de apel. Dispozitiile art. 108 alin. (3) din Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator. In cazul personalului de instruire angajat la plata cu ora al Institutului National al Magistraturii care participa, la propunerea Institutului, in aceasta calitate, conform programului anual de formare profesionala continua al judecatorilor si procurorilor aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, la activitatile prevazute la alin. (1), cheltuielile cu salarizarea personalului de instruire se suporta din bugetul Institutului National al Magistraturii."


53.Articolul 39 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 39


(1) Pentru verificarea indeplinirii criteriilor de competenta profesionala si de performanta, judecatorii si procurorii sunt supusi unei evaluari periodice privind calitatea activitatii, eficienta, integritatea si obligatia de formare profesionala continua, iar in cazul judecatorilor si procurorilor numiti in functii de conducere, si modul de indeplinire a atributiilor manageriale.


(2) In raport cu vechimea in functia de judecator, respectiv de procuror, evaluarea se realizeaza dupa cum urmeaza:


a) o data la 2 ani, pentru judecatorii si procurorii cu o vechime intre un an si 5 ani;


b) o data la 3 ani, pentru judecatorii si procurorii cu o vechime intre 5 si 10 ani;


c) o data la 4 ani, pentru judecatorii si procurorii cu o vechime intre 10 si 15 ani;


d) o data la 5 ani, pentru judecatorii si procurorii cu o vechime mai mare de 15 ani.


(3) Evaluarea prevazuta la alin. (1) se face de comisii constituite separat pentru judecatori si procurori, formate din presedintele instantei, respectiv conducatorul parchetului din care face parte persoana evaluata, precum si 2 sau mai multi judecatori sau procurori de la instanta sau parchetul ierarhic superior, desemnati de colegiul de conducere al acestei instante sau parchet, cu aceeasi specializare cu judecatorul sau procurorul evaluat. Evaluarea presedintelui instantei si a vicepresedintelui se face de o comisie formata din presedintele instantei superioare, presedintele sectiei corespunzatoare specializarii judecatorului evaluat, precum si un judecator de la instanta superioara, desemnat de colegiul de conducere. Evaluarea conducatorului parchetului, a adjunctului acestuia si a procurorului sef de sectie se realizeaza de o comisie de la parchetul ierarhic superior, din care face parte conducatorul acestuia, un procuror cu functie de conducere corespunzatoare specializarii procurorului evaluat si un alt procuror desemnat de colegiul de conducere. Evaluarea presedintilor, vicepresedintilor si a presedintilor de sectie de la curtile de apel sau de la Curtea Militara de Apel se face de o comisie compusa din judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, desemnati de colegiul de conducere al acestei instante, iar evaluarea procurorilor generali, a procurorilor generali adjuncti si a sefilor de sectie de la parchetele de pe langa curtile de apel sau de la Parchetul de pe langa Curtea Militara de Apel se face de o comisie compusa din procurori de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, desemnati de colegiul de conducere al acestui parchet. Evaluarea presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de o comisie compusa din judecatori, membri alesi ai Sectiei pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel putin de curte de apel, desemnati de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Evaluarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a procurorilor sefi ai directiilor specializate se face de o comisie compusa din procurori, membri alesi ai Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel putin de tribunal, desemnati de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.


(4) Din comisiile de evaluare a procurorilor de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, inclusiv a celor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directiei Nationale Anticoruptie, fac parte procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori prim-adjunctul sau adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie sau adjunctii acestora, procurorii sefi de sectie, precum si procurori desemnati, dupa caz, de colegiul de conducere al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de colegiul de conducere al Directiei Nationale Anticoruptie sau de colegiul de conducere al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.


(5) Pentru judecatorii si tribunale si, respectiv, pentru parchetele de pe langa acestea, comisiile prevazute la alin. (4) se constituie prin hotarare a colegiului de conducere al curtii de apel sau al parchetului de pe langa aceasta. Pentru curtile de apel si pentru parchetele de pe langa acestea, comisiile de evaluare se constituie prin hotarare a colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, comisia de evaluare se constituie prin hotarare a Sectiei pentru judecatori din 3 judecatori, desemnati dintre membrii alesi ai Sectiei pentru judecatori, cu grad cel putin de curte de apel. Pentru Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, comisia de evaluare se constituie prin hotarare a Sectiei pentru procurori din 3 procurori, desemnati dintre membrii alesi ai Sectiei pentru procurori, cu grad cel putin de tribunal.


(6) Regulamentul privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor se aproba prin hotarare de fiecare din sectiile corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii."


54.La articolul 40, alineatele (1), (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 40


(1) Prin raportul de evaluare a activitatii profesionale a judecatorului sau procurorului, intocmit de comisiile prevazute la art. 39 alin. (3), (4) sau (5), se poate acorda unul dintre calificativele: AAAAA«foarte bineAAAAA», AAAAA«bineAAAAA», AAAAA«satisfacatorAAAAA» sau AAAAA«nesatisfacatorAAAAA».


.......................................................................................................................................................................................


(3) In solutionarea contestatiei, sectiile Consiliului Superior al Magistraturii pot cere conducatorului instantei sau parchetului ori comisiilor sau persoanelor prevazute la art. 39 alin. (4) si (5) orice informatii pe care le considera necesare, iar citarea judecatorului sau procurorului pentru a fi audiat este obligatorie.


(4) Hotararile sectiilor pot fi atacate cu recurs, la sectia de contencios administrativ si fiscal a curtii de apel, in termen de 15 zile de la comunicare, fara parcurgerea procedurii prealabile. Hotararea curtii de apel este definitiva."


55.La articolul 41, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(3) Cursurile prevazute la alin. (1) si (2) se incheie prin sustinerea unui examen, organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii."


56.Dupa articolul 42 se introduce un nou capitol, capitolul IV1, cuprinzand articolul 421, cu urmatorul cuprins:


"CAPITOLUL IV1: Evaluarea psihologica periodica


Art. 421


(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sunt supusi la fiecare 5 ani unei evaluari psihologice.


(2) Daca in urma evaluarii psihologice judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor primeste calificativul AAAAA«inaptAAAAA», acesta este obligat sa urmeze un program de consiliere psihologica cu o durata de cel mult 6 luni, urmand ca judecatorul sau procurorul sa fie supus unei noi evaluari.


(3) Procedura de evaluare/reevaluare psihologica, inclusiv modalitatea de constituire a comisiilor de evaluare psihologica, plata membrilor acestora si desfasurarea programului de consiliere psihologica se stabilesc prin hotarare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii."


57.Articolul 43 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 43


Concursul pentru promovarea judecatorilor si procurorilor se organizeaza, anual sau ori de cate ori este necesar, de sectiile corespunzatoare din Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii."


58.Articolul 44 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 44


(1) Pot participa la concursul de promovare la instantele sau parchetele imediat superioare judecatorii si procurorii care au avut calificativul AAAAA«foarte bineAAAAA» la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani, au functionat efectiv timp de cel putin 3 ani la instanta sau parchetul ierarhic inferior celui la care doresc sa promoveze si indeplinesc urmatoarele conditii minime de vechime:


a) 7 ani vechime in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functiile de judecator de tribunal sau tribunal specializat si procuror la parchetul de pe langa tribunal sau la parchetul de pe langa tribunalul specializat;


b) 10 ani vechime in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functiile de judecator de curte de apel si procuror la parchetul de pe langa aceasta;


c) 18 ani vechime in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.


(2) La calcularea conditiei minime de vechime pentru a participa la concursul de promovare nu se ia in considerare perioada in care judecatorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justitie.


(3) Vechimile prevazute la alin. (1) si (2) trebuie sa fie indeplinite pana la data inscrierii la concursul de promovare.


(4) Consiliul Superior al Magistraturii verifica, prin sectiile corespunzatoare, indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1)-(3)."


59.Articolul 45 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 45


Judecatorii si procurorii care indeplinesc conditiile prevazute la art. 44 pot participa la concurs, in vederea promovarii pe loc, in limita numarului de locuri aprobat anual de sectiile corespunzatoare din Consiliul Superior al Magistraturii."


60.La articolul 46, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(3) Procedura de desfasurare a concursului, inclusiv modalitatea de contestare a rezultatelor, este prevazuta in Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de promovare a judecatorilor si procurorilor. Anularea sau modificarea in orice mod a baremului de raspuns stabilit pentru oricare dintre subiectele de concurs, dupa ce acest barem a fost adus la cunostinta candidatilor, atrage invalidarea concursului si reluarea acestuia.


(4) Dispozitiile art. 21 alin. (3) se aplica in mod corespunzator."


61.Dupa articolul 46 se introduc trei noi articole, articolele 461-463, cu urmatorul cuprins:


"Art. 461


(1) Promovarea efectiva a judecatorilor si procurorilor se face numai prin concurs organizat la nivel national, in limita locurilor vacante existente la tribunale si curti de apel sau, dupa caz, la parchete.


(2) Data, locul, modul de desfasurare a concursului si posturile vacante pentru care se organizeaza concurs se comunica tuturor judecatorilor si procurorilor, prin curtile de apel si parchete, si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, a Institutului National al Magistraturii si a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu cel putin 30 de zile inainte de data de la care se pot depune cererile de inscriere la concurs.


Art. 462


(1) Pot participa la concursul de promovare efectiva la instantele si parchetele imediat superioare judecatorii si procurorii care au avut calificativul AAAAA«foarte bineAAAAA» la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani, au dobandit gradul profesional corespunzator instantei sau parchetului la care solicita promovarea si au functionat efectiv timp de cel putin 2 ani la instanta sau parchetul ierarhic inferior, in cazul promovarii in functiile de judecator de curte de apel, procuror la parchetul de pe langa aceasta sau de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.


(2) Dispozitiile art. 44 alin. (3) si (4) se aplica in mod corespunzator.


Art. 463


(1) Concursul de promovare efectiva consta in sustinerea unei probe avand ca obiect evaluarea activitatii si conduitei candidatilor din ultimii 3 ani.


(2) Procedura de organizare si desfasurare a concursului, inclusiv comisiile de concurs si constituirea acestora, aspectele supuse verificarii in cadrul probei prevazute la alin. (1) si modalitatea de stabilire si contestare a rezultatelor se stabilesc prin regulamentul prevazut la art. 46 alin. (3).


(3) Dispozitiile art. 21 alin. (3) se aplica in mod corespunzator."


62.Articolul 47 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 47


In termen de cel mult 30 de zile de la comunicarea rezultatelor, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii dispune, prin hotarare, promovarea judecatorilor si procurorilor declarati admisi."


63.Dupa articolul 47 se introduc doua noi articole, articolele 471 si 472, cu urmatorul cuprins:


"Art. 471


(1) Judecatorii si procurorii care au promovat efectiv in functii de executie la instante sau parchete superioare nu pot fi delegati, detasati sau transferati timp de cel putin 2 ani de la data promovarii.


(2) Judecatorii care au promovat efectiv in functii de executie la instante superioare nu pot fi numiti in functia de procuror, iar procurorii care au promovat efectiv in functii de executie la parchete superioare nu pot fi numiti in functia de judecator timp de cel putin 2 ani de la data promovarii.


Art. 472


Promovarea personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, al Ministerului Public, al Ministerului Justitiei, precum si al institutiilor coordonate sau subordonate acestora se face prin examenul de promovare organizat pentru judecatori si procurori, in conditiile legii."


64.La articolul 48, alineatele (1) si (4)-(6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 48


(1) Numirea in functiile de presedinte si vicepresedinte la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si curti de apel se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de cate ori este necesar, de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii.


.......................................................................................................................................................................................


(4) Concursul sau examenul consta in prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere si in probe scrise privind managementul, comunicarea, resursele umane, capacitatea candidatului de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea, rezistenta la stres si un test psihologic. Contestatiile cu privire la fiecare dintre probele de concurs se trimit Institutului National al Magistraturii in termen de 3 zile de la publicarea rezultatelor pentru fiecare proba. Anularea sau modificarea in orice mod a baremului de raspuns stabilit pentru oricare dintre subiectele de concurs, dupa ce acest barem a fost adus la cunostinta candidatilor, atrage invalidarea concursului si reluarea acestuia.


(5) Comisia de examinare este numita de Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii, si este formata din 2 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, 2 judecatori de la curtile de apel si 3 specialisti in management si organizare institutionala. La constituirea comisiilor vor fi avuti in vedere, in principal, judecatorii care au urmat cursuri de management.


(6) Data, locul, precum si Regulamentul de organizare a concursului sau examenului elaborat de Institutul National al Magistraturii se aproba de Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si se afiseaza pe pagina de internet a Institutului National al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii si la sediile instantelor judecatoresti, cu cel putin 30 de zile inainte de data desfasurarii acestuia."


65.La articolul 48, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu urmatorul cuprins:


"(61) Contestatia privind evaluarea se solutioneaza de comisia de contestatii prin analizarea inregistrarii audiovideo a probei sustinute de candidat."


66.La articolul 48, alineatele (7) si (9) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(7) Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii valideaza rezultatul concursului sau examenului si numeste judecatorii in functiile de conducere prevazute la alin. (1) in termen de 15 zile de la data afisarii rezultatelor finale. Dispozitiile art. 21 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.


.......................................................................................................................................................................................


(9) Numirea judecatorilor in celelalte functii de conducere se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, de Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea presedintelui instantei."


67.La articolul 48, dupa alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (91), cu urmatorul cuprins:


"(91) Pot fi numiti in functiile de conducere prevazute la alin. (9) judecatorii care au calificativul AAAAA«foarte bineAAAAA» la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si indeplinesc conditiile de vechime prevazute de lege."


68.La articolul 48, alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(10) Nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea ori judecatorii care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege."


69.La articolul 49, alineatele (1) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 49


(1) Numirea in functiile de procuror general al parchetului de pe langa curtea de apel, prim-procuror al parchetului de pe langa tribunal, prim-procuror al parchetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie sau prim-procuror al parchetului de pe langa judecatorie si de adjuncti ai acestora se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de cate ori este necesar, de Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii.


.......................................................................................................................................................................................


(5) Comisia de examinare este numita de Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii, si este formata din 2 procurori de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, 2 procurori de la parchetele de pe langa curtile de apel si 3 specialisti in management si organizare institutionala. La constituirea comisiilor vor fi avuti in vedere, in principal, procurorii care au urmat cursuri de management."


70.La articolul 49, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:


"(51) Dispozitiile art. 48 alin. (61) se aplica in mod corespunzator."


71.La articolul 49, alineatele (6), (7) si (9) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(6) Data, locul, precum si Regulamentul de organizare a concursului sau examenului elaborat de Institutul National al Magistraturii se aproba de Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii si se afiseaza pe pagina de internet a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a Institutului National al Magistraturii, a Consiliului Superior al Magistraturii, a Ministerului Justitiei si la sediile parchetelor, cu cel putin 30 de zile inainte de data desfasurarii acestuia.


(7) Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii valideaza rezultatul concursului sau examenului si numeste procurorii in functiile de conducere prevazute la alin. (1) in termen de 15 zile de la data afisarii rezultatelor finale. Dispozitiile art. 21 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.


.......................................................................................................................................................................................


(9) Numirea in celelalte functii de conducere la parchete se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, de Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie."


72.La articolul 49, dupa alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (91), cu urmatorul cuprins:


"(91) Pot fi numiti in functiile de conducere prevazute la alin. (9) procurorii care au calificativul AAAAA«foarte bineAAAAA» la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si indeplinesc conditiile de vechime prevazute de lege."


73.Articolul 50 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 50


(1) Pentru numirea in functii de conducere sunt necesare urmatoarele conditii minime de vechime:


a) pentru functia de presedinte si vicepresedinte de judecatorie, prim-procuror al parchetului de pe langa judecatorie si adjunct al acestuia, o vechime de 6 ani in functia de judecator sau procuror;


b) pentru functia de presedinte si vicepresedinte de tribunal sau tribunal specializat, precum si presedinte de sectie la tribunal, prim-procuror al parchetului de pe langa tribunal sau al parchetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie, adjunct al acestuia si procuror sef sectie al parchetului de pe langa tribunal sau al parchetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie, o vechime de 8 ani in functia de judecator sau procuror;


c) pentru functia de presedinte, vicepresedinte, presedinte de sectie la curtea de apel, procuror general al parchetului de pe langa curtea de apel si adjunct al acestuia, procuror sef sectie al parchetului de pe langa curtea de apel, o vechime de 12 ani in functia de judecator sau procuror.


(2) Dispozitiile art. 44 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.


(3) In vederea participarii la concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere, judecatorul sau procurorul trebuie sa functioneze cel putin 2 ani la instanta sau, dupa caz, parchetul la care este vacanta functia de conducere pentru care isi depune candidatura. Dispozitiile prezentului alineat se aplica in mod corespunzator si pentru numirea in functiile de conducere prevazute la art. 48 alin. (9) si art. 49 alin. (9).


(4) Prin derogare de la dispozitiile alin. (3), in situatia in care la doua concursuri consecutive pentru numirea intr-o functie de conducere nu se prezinta niciun candidat, la urmatorul concurs sau examen organizat pentru numirea in aceeasi functie de conducere pot participa si judecatori sau, dupa caz, procurori de la alta instanta sau parchet din circumscriptia aceleiasi curti de apel sau parchet de pe langa curtea de apel, care au dreptul sa functioneze la instanta ori parchetul pentru care isi depun candidatura.


(5) In cazul in care la o judecatorie sau la un parchet de pe langa judecatorie unde este vacanta functia de presedinte, vicepresedinte sau presedinte de sectie, respectiv de prim-procuror sau adjunct al acestuia, niciun judecator sau procuror nu indeplineste conditiile de vechime prevazute de lege pentru ocuparea acestor functii, nu isi exprima acordul in vederea delegarii sau, din motive obiective, nu poate fi delegat un judecator sau procuror de la aceeasi instanta sau parchet, poate fi delegat in respectiva functie de conducere oricare dintre judecatorii sau procurorii care functioneaza la alta instanta sau parchet din circumscriptia aceleiasi curti de apel."


74.La articolul 51, alineatele (1), (2) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 51


(1) La expirarea mandatului functiei de conducere, judecatorii sau procurorii pot ocupa, in conditiile prevazute la art. 48-50, o alta functie de conducere la aceeasi instanta sau parchet, in conditiile legii, fie revin pe functii de executie la instantele sau parchetele pe care le-au condus sau de unde provin.


(2) Revocarea din functia de conducere a judecatorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a presedintelui instantei, pentru urmatoarele motive:


a) in cazul in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere;


b) in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale;


c) in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare.


.......................................................................................................................................................................................


(7) Revocarea din functia de conducere a procurorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a conducatorului parchetului, pentru motivele prevazute la alin. (2), care se aplica in mod corespunzator."


75.La articolul 51, dupa alineatul (7) se introduc trei noi alineate, alineatele (8)-(10), cu urmatorul cuprins:


"(8) Pana la finalizarea procedurii de revocare din functiile de conducere prevazute la alin. (2) si (7), Sectia pentru judecatori, respectiv Sectia pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii, dupa caz, poate dispune suspendarea judecatorului sau procurorului din functia de conducere.


(9) Hotararea se motiveaza in termen de 5 zile de la pronuntare si poate fi atacata cu contestatie la Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal, in termen de 5 zile de la comunicare, fara indeplinirea procedurii prealabile.


(10) Pana la solutionarea contestatiei, instanta poate dispune, la cerere, suspendarea executarii hotararii de suspendare."


76.Dupa articolul 51 se introduce un nou articol, articolul 511, cu urmatorul cuprins:


"Art. 511


(1) Suspendarea, in orice mod, a raportului de munca nu suspenda durata mandatelor functiilor de conducere prevazute la art. 48 si 49.


(2) Imposibilitatea exercitarii atributiilor pe o perioada mai mare de un an atrage incetarea mandatelor functiilor de conducere prevazute la art. 48 si 49."


77.La articolul 52, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 52


(1) Promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face numai prin concurs organizat ori de cate ori este necesar, in limita posturilor vacante, de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii.


.......................................................................................................................................................................................


(3) Pot participa la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie judecatorii care au indeplinit efectiv cel putin 3 ani functia de judecator la curtea de apel, au obtinut calificativul AAAAA«foarte bineAAAAA» la ultimele 3 evaluari, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si au o vechime efectiva in functia de judecator de cel putin 18 ani. Dispozitiile art. 44 alin. (2) se aplica in mod corespunzator."


78.La articolul 521 alineatul (2), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"b) un interviu sustinut in fata Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii."


79.La articolul 521 alineatul (2), litera c) se abroga.


80.La articolul 521, alineatele (3)-(5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(3) Comisiile de concurs sunt numite prin hotarare a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii.


(4) Comisiile de concurs sunt alcatuite din judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cadre didactice universitare avand grad de conferentiar sau profesor universitar de la facultati de drept din cadrul universitatilor de cercetare avansata si educatie, astfel cum acestea sunt clasificate potrivit art. 193 alin. (4) lit. c) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.


(5) Membrii comisiilor prevazute la alin. (3) nu pot avea apartenenta politica la data formarii comisiilor si pe toata durata derularii concursului."


81.La articolul 522, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 522


(1) In cadrul probei prevazute la art. 521 alin. (2) lit. a), la cererea comisiilor de concurs, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii va solicita, prin intermediul curtilor de apel, hotarari judecatoresti din ultimii 5 ani de activitate, precum si celelalte date necesare evaluarii potrivit prezentei legi."


82.La articolul 523, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 523


(1) Evaluarea prevazuta la art. 522 are ca obiect:


a) verificarea capacitatii de analiza si sinteza;


b) verificarea coerentei in exprimare;


c) verificarea argumentatiei din punctul de vedere al claritatii si logicii;


d) verificarea respectarii termenelor rezonabile de solutionare a cauzelor si de redactare a hotararilor."


83.La articolul 523, alineatul (2) se abroga.


84.Articolul 524 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 524


(1) In cadrul probei interviului, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii evalueaza aspecte referitoare la integritatea candidatilor si modul in care candidatii se raporteaza la valori precum independenta justitiei si impartialitatea judecatorilor, motivatia candidatilor si competentele umane si sociale ale acestora.


(2) La sedinta Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii in care se sustine interviul va participa, cu rol consultativ, si un psiholog desemnat de Sectia pentru judecatori, care va putea adresa intrebari candidatilor in scopul evaluarii motivatiei si competentelor umane si sociale ale acestora."


85.Articolul 526 se abroga.


86.La articolul 527, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 527


(1) In termen de cel mult 15 zile de la comunicarea rezultatelor concursului de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia pentru judecatori dispune, prin hotarare, promovarea candidatilor declarati admisi."


87.Articolul 53 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 53


(1) Presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani.


(2) Numirea in functiile prevazute la alin. (1) se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.


(3) Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplica in mod corespunzator.


(4) Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) isi pot depune candidaturile pentru functia de presedinte sau vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie ori presedinte de sectie, la Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, in termen de 30 de zile de la data la care functia de presedinte, vicepresedinte sau presedinte de sectie a devenit vacanta.


(5) Revocarea din functie a presedintelui, vicepresedintilor si presedintilor de sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a instantei, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2), care se aplica in mod corespunzator."


88.La articolul 54, alineatele (1), (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 54


(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.


.......................................................................................................................................................................................


(3) Presedintele Romaniei poate refuza, motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului.


(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Directiei Nationale Anticoruptie ori Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2), care se aplica in mod corespunzator."


89.La articolul 54, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:


"(5) De la data incetarii mandatului functiei de conducere, procurorii prevazuti la alin. (1) isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al Directiei Nationale Anticoruptie ori al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism."


90.La articolul 55, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 55


(1) Numirea in alte functii de conducere decat cele prevazute la art. 54 in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie sau a procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, dupa caz."


91.La articolul 55, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:


"(11) Pot fi numiti in functiile de conducere prevazute la alin. (1) procurorii care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si au o vechime efectiva de minimum 10 ani."


92.La articolul 55, alineatele (2), (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(2) Pentru numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1) este necesara recomandarea conducatorului sectiei ori, dupa caz, al directiei din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie sau Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, unde urmeaza sa fie numit procurorul.


.......................................................................................................................................................................................


(4) Revocarea din functiile de conducere a procurorilor numiti potrivit alin. (1) se dispune de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea procurorului general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sau, dupa caz, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2), care se aplica in mod corespunzator.


(5) Propunerea prevazuta la alin. (4) poate fi formulata din oficiu sau la sesizarea adunarilor generale ori a conducatorilor sectiilor ori, dupa caz, al directiei din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie sau Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism."


93.Articolul 56 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 56


(1) La incetarea mandatului pentru functiile de conducere prevazute la art. 53, judecatorii revin pe functiile detinute anterior in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


(2) La incetarea mandatului functiei de conducere prevazute la art. 54 si 55, procurorii pot ocupa o alta functie de conducere la acelasi parchet, in conditiile legii, fie revin pe functii de executie la parchetele pe care le-au condus sau de unde provin."


94.La articolul 57, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(2) Delegarea judecatorilor de la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si de la curtile de apel la instante din circumscriptia altei curti de apel se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, la solicitarea presedintelui curtii de apel in circumscriptia careia se cere delegarea si cu avizul presedintelui curtii de apel unde acestia functioneaza."


95.La articolul 57, alineatul (3) se abroga.


96.La articolul 57, alineatele (4)-(81) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(4) Delegarea in functii de conducere a judecatorilor de la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, pana la ocuparea functiei prin numire in conditiile prezentei legi.


(5) Delegarea in functiile de conducere de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecatorilor de la aceasta instanta se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, cu acordul scris al acestora, la propunerea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


(6) Delegarea judecatorilor se poate face pe o perioada de cel mult 6 luni si poate fi prelungita, cu acordul scris al acestora, in aceleasi conditii.


(7) In interesul serviciului, procurorii pot fi delegati, cu acordul scris al acestora, inclusiv in functii de conducere, dispozitiile alin. (1) - (6) fiind aplicabile in mod corespunzator.


(8) Judecatorii si procurorii pot fi delegati numai la instante sau parchete la care au dreptul sa functioneze potrivit gradului profesional dobandit.


(81) In interesul serviciului, magistratii-asistenti pot fi delegati, cu acordul scris al acestora, in functiile de prim-magistrat-asistent sau magistrat-asistent-sef de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau presedintele Curtii Constitutionale, dupa caz, pe o perioada de cel mult 6 luni. Delegarea magistratilor-asistenti poate fi prelungita, cu acordul scris al acestora, in aceleasi conditii. Pe perioada delegarii, magistratii-asistenti beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege pentru functia in care sunt delegati."


97.La articolul 58, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 58


(1) Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia, la solicitarea acestor institutii. Detasarea in cadrul acestor institutii nu se poate dispune pentru functii de demnitate publica."


98.La articolul 58, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (11)-(13), cu urmatorul cuprins:


"(11) Judecatorii si procurorii pot ocupa functii in institutii ale Uniunii Europene sau in organizatii internationale daca actul international care reglementeaza conditiile de ocupare a acestora conditioneaza in mod expres accesul la functia respectiva de calitatea de judecator sau procuror.


(12) In cazul in care judecatorul sau procurorul isi manifesta optiunea de a exercita o functie la institutii ale Uniunii Europene sau organizatii internationale, acesta este eliberat din functia de judecator sau procuror cu rezervarea postului.


(13) Pentru Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri activitatea de formare de catre judecatori, procurori, magistrati-asistenti si personal de specialitate juridica asimilat magistratilor, detasarea se dispune doar in cazul in care acestia isi desfasoara activitatea cu norma intreaga."


99.La articolul 58, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(5) Dupa incetarea detasarii, judecatorul sau procurorul revine in functia detinuta anterior. Daca judecatorul sau procurorul detasat se afla in situatia prevazuta la alin. (6) si nu a optat pentru functia de conducere sau nu a exprimat nicio optiune, la incetarea detasarii se aplica in mod corespunzator prevederile art. 51 alin. (1)."


100.La articolul 58, dupa alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (6)-(8), cu urmatorul cuprins:


"(6) Daca judecatorul sau procurorul detasat ocupa o functie de conducere la instante sau parchete, in termen de 6 luni de la hotararea sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a dispus detasarea opteaza pentru functia de conducere sau pentru functia pe care o ocupa prin detasare.


(7) In cazul in care judecatorul sau procurorul detasat nu a optat pentru functia de conducere sau nu a exprimat nicio optiune, functia de conducere respectiva devine vacanta la expirarea termenului prevazut la alin. (6). Daca judecatorul sau procurorul opteaza pentru functia de conducere detinuta anterior, detasarea inceteaza la expirarea termenului prevazut la alin. (6).


(8) Prevederile alin. (6) si (7) se aplica in mod corespunzator si in situatia in care judecatorul sau procurorul era detasat anterior ocuparii functiei de conducere."


101.Articolul 59 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 59


Detasarea si delegarea nu se pot face la instante sau parchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul sa functioneze potrivit legii."


102.Articolul 60 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 60


(1) Transferul judecatorilor si procurorilor de la o instanta la alta instanta sau de la un parchet la alt parchet ori la o institutie publica se aproba, la cererea celor in cauza, de Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al presedintelui instantei sau al procurorului sef al parchetului corespunzator.


(2) Transferul nu se poate face la instante sau parchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul sa functioneze, potrivit legii.


(3) Normele de reglementare a procedurii transferului se stabilesc prin regulamente elaborate de sectiile corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii."


103.La articolul 61, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 61


(1) La cererea motivata, judecatorii pot fi numiti in functia de procuror la parchetele de pe langa judecatorii, iar procurorii in functia de judecator la judecatorii, prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea conditiilor prevazute in prezenta lege. Propunerea de numire in functia de judecator se formuleaza de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al unitatii de parchet de la care provine, precum si al instantei la care urmeaza sa activeze, iar propunerea de numire a judecatorilor in functia de procuror se formuleaza de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al instantei in care isi desfasoara activitatea si al parchetului la care urmeaza sa activeze.


.......................................................................................................................................................................................


(3) Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile prevazute la alin. (1)."


104.La articolul 62 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"a) cand a fost trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, dupa confirmarea judecatorului de camera preliminara;"


105.La articolul 62 alineatul (1), dupa litera a1) se introduce o noua litera, litera a2), cu urmatorul cuprins:


"a2) cand fata de acesta s-a luat masura preventiva a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune si organul judiciar a stabilit in sarcina sa obligatia de a nu exercita profesia in exercitarea careia a savarsit fapta;"


106.La articolul 62 alineatul (1), dupa litera c) se introduc doua noi litere, literele d) si e), cu urmatorul cuprins:


"d) in cazul prevazut la art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile ulterioare;


e) in perioada cuprinsa intre data pronuntarii hotararii sectiei corespunzatoare de aplicare a sanctiunii disciplinare prevazute la art. 100 lit. e) si data eliberarii din functie."


107.La articolul 62, alineatul (11) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(11) Judecatorul sau procurorul poate fi suspendat din functie si in cazul in care a fost trimis in judecata pentru o infractiune, daca se apreciaza, in raport cu circumstantele cauzei, ca se aduce atingere prestigiului profesiei. In situatia in care s-a apreciat ca judecatorul sau procurorul poate fi mentinut in functie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atributii pana la solutionarea definitiva a cauzei."


108.La articolul 62, dupa alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu urmatorul cuprins:


"(12) Judecatorul sau procurorul care sufera de o alta afectiune decat cea prevazuta la alin. (1) lit. b), care-l pune in imposibilitate de a-si exercita atributiile, poate fi suspendat din functie, la cererea sa sau a colegiului de conducere al instantei sau parchetului. Aceasta masura se poate dispune numai dupa epuizarea duratei pentru care se acorda concediile medicale si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Afectiunea se stabileste printr-o expertiza de specialitate care se efectueaza de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. Suspendarea din functie dureaza pana la insanatosire. Prin raportul de expertiza, comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare."


109.La articolul 62, alineatele (2)-(4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(2) Suspendarea din functie a judecatorilor si procurorilor se dispune de catre Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.


(3) In perioada suspendarii din functie dispuse in temeiul alin. (1) lit. a)-a2) si lit. c)-e) si alin. (11), judecatorului si procurorului nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatii prevazute la art. 5 si art. 8 si nu i se platesc drepturile salariale, dar i se platesc asigurarile sociale de sanatate. Aceasta perioada nu constituie vechime in munca si in magistratura.


(4) In perioada suspendarii dispuse in temeiul alin. (1) lit. b) si alin. (12), judecatorului sau procurorului i se plateste o indemnizatie egala cu 80% din indemnizatia de incadrare lunara neta din ultima luna de activitate inainte de data suspendarii din functie si ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute la art. 5 si 8."


110.La articolul 62, dupa alineatul (4) se introduc cinci noi alineate, alineatele (5)-(9), cu urmatorul cuprins:


"(5) Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (12) si efectuarea de catre comisia medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii a noii expertize, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii poate hotari incetarea suspendarii si repunerea in functie a judecatorului sau procurorului, prelungirea acesteia sau, daca boala este ireversibila, propune eliberarea din functie prin pensionare.


(6) Auditorii de justitie sunt suspendati din calitatea de auditor in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), alin. (11) si (12), care se aplica in mod corespunzator. In ipoteza prevazuta la alin. (11), Consiliul Stiintific al Institutului poate dispune suspendarea auditorului de justitie daca apreciaza ca infractiunea savarsita aduce atingere demnitatii calitatii de auditor sau imaginii Institutului.


(7) Suspendarea din calitatea de auditor de justitie se dispune de catre Consiliul Stiintific al Institutului. Decizia prin care s-a dispus suspendarea, precum si cea prin care s-a constatat incetarea suspendarii se comunica de indata auditorului de justitie; despre decizia luata este informat si Consiliul Superior al Magistraturii. Dupa incetarea suspendarii, auditorul de justitie va relua cursurile la Institut din aceeasi etapa in care acestea au fost intrerupte.


(8) In perioada suspendarii dispuse pentru motivele prevazute la alin. (1) lit. a) si alin. (11), auditorul de justitie nu beneficiaza de bursa si de alte drepturi ale auditorilor, iar aceasta perioada nu constituie vechime in magistratura. In perioada suspendarii dispuse in temeiul alin. (12), precum si pentru motivul prevazut la alin. (1) lit. b), auditorului de justitie i se plateste o indemnizatie egala cu 80% din bursa.


(9) In ipoteza prevazuta la alin. (5), daca boala de care sufera auditorul de justitie este ireversibila, Consiliul Stiintific al Institutului dispune exmatricularea acestuia."


111.Articolul 621 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 621


(1) Incheierea prin care s-a dispus arestarea preventiva ori arestul la domiciliu, incheierea sau ordonanta prin care s-a stabilit obligatia de a nu exercita profesia in exercitarea careia a fost savarsita fapta pe durata controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune, rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea in judecata sau ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala cu privire la un judecator ori procuror se comunica in termen de 24 de ore Sectiei pentru judecatori sau Sectiei pentru procurori, dupa caz, a Consiliului Superior al Magistraturii.


(2) In termen de 3 zile de la ramanerea definitiva a hotararii pronuntate intr-o cauza penala fata de un magistrat, instanta de executare comunica sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii o copie de pe dispozitivul hotararii."


112.Dupa articolul 621 se introduce un nou articol, articolul 622, cu urmatorul cuprins:


"Art. 622


In cazul judecatorilor si procurorilor care ocupa o functie de conducere, mandatul functiei de conducere inceteaza daca suspendarea din functie dispusa in conditiile art. 62 alin. (11) dureaza mai mult de un an."


113.La articolul 63, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 63


(1) Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori comunica de indata judecatorului sau procurorului si conducerii instantei ori parchetului unde acesta functioneaza hotararea prin care s-a dispus suspendarea din functie.


(2) Daca se dispune clasarea, achitarea sau incetarea procesului penal fata de judecator sau procuror ori s-a dispus restituirea cauzei la parchet, suspendarea din functie inceteaza, iar judecatorul sau procurorul suspendat este repus in situatia anterioara, i se platesc drepturile banesti de care a fost lipsit pe perioada suspendarii din functia de executie sau, dupa caz, pe perioada intregului mandat al functiei de conducere pe care nu l-a putut exercita din pricina suspendarii. Drepturile banesti ce se platesc vor fi majorate, indexate si reactualizate, incluzand si dobanda legala penalizatoare - obligatii de plata ce se stabilesc prin ordin al ministrului justitiei. Judecatorului sau procurorului i se recunoaste vechimea in magistratura si vechimea efectiva in functia de judecator sau procuror pe aceasta perioada."


114.La articolul 63, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:


"(21) Suspendarea din functie inceteaza si in situatia in care achitarea sau incetarea procesului penal se pronunta in prima instanta. In acest caz, drepturile prevazute la alin. (2) se acorda dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de achitare sau incetare a procesului penal."


115.La articolul 63, alineatul (3) se abroga.


116.Articolul 64 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 64


(1) In cazul prevazut la art. 62 alin. (1) lit. b), boala psihica se constata printr-o expertiza de specialitate efectuata de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. La sesizarea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului ori a colegiilor de conducere, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea magistratului la expertiza de specialitate.


(2) Suspendarea din functie se dispune pana la insanatosire, constatata prin expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia medicala. Prin raportul de expertiza comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare.


(3) Dispozitiile art. 62 alin. (5) se aplica in mod corespunzator.


(4) In cazul in care magistratul refuza in mod nejustificat sa se prezinte, in termenul stabilit, la expertiza de specialitate, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune suspendarea din functie a acestuia pe o perioada de un an. Pe perioada suspendarii din functie pentru acest motiv, judecatorului si procurorului nu i se platesc drepturile salariale si nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute de lege. Aceasta perioada nu constituie vechime in functie si in magistratura. Suspendarea din functie inceteaza prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a prezentarii magistratului la expertiza de specialitate.


(5) Dispozitiile alin. (1)-(4) se aplica in mod corespunzator auditorilor de justitie, suspendarea calitatii de auditor putand fi dispusa de Consiliul Stiintific al Institutului National al Magistraturii. In acest caz, suspendarea se dispune pana la insanatosire, constatata prin expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia prevazuta la alin. (2), dar nu mai mult de 2 ani de la data constatarii bolii prin expertiza, caz in care ii inceteaza calitatea de auditor."


117.Dupa articolul 64 se introduce un nou articol, articolul 641, cu urmatorul cuprins:


"Art. 641


In cazul in care judecatorul sau procurorul este numit in functia de magistrat sau alte functii judiciare la instante sau curti de arbitraj europene sau internationale, raportul de munca al acestuia se poate suspenda la cerere pe perioada respectivei numiri, prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii. Pe aceasta perioada, judecatorului sau procurorului nu i se platesc drepturile salariale. Perioada respectiva constituie vechime in functie si vechime in magistratura."


118.La articolul 65 alineatul (1), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"f) condamnarea, amanarea aplicarii pedepsei si renuntarea la aplicarea pedepsei, dispuse printr-o hotarare definitiva, precum si renuntarea la urmarirea penala, confirmata de judecatorul de camera preliminara, pentru o infractiune prin care se aduce atingere prestigiului profesiei;"


119.La articolul 65 alineatul (1), litera f1) se abroga.


120.La articolul 65 alineatul (1), literele h) si i) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"h) neprezentarea, in mod nejustificat, la expertiza de specialitate, pana la implinirea duratei suspendarii din functie dispuse potrivit art. 64 alin. (4);


i) neindeplinirea conditiilor prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a) si e) ori a conditiei privind lipsa cazierului fiscal, daca in acest ultim caz se apreciaza ca nu se impune mentinerea in functie;"


121.La articolul 65 alineatul (1), dupa litera i) se introduce o noua litera, litera j), cu urmatorul cuprins:


"j) nepromovarea examenului prevazut la art. 26."


122.La articolul 65, alineatul (11) se abroga.


123.La articolul 65, alineatele (2), (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(2) Eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor se dispune prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori.


.......................................................................................................................................................................................


(4) Eliberarea din functie a judecatorilor stagiari si a procurorilor stagiari se face de Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori.


(5) In cazul in care judecatorul sau procurorul cere eliberarea din functie prin demisie, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori poate stabili un termen de cel mult 30 de zile de la care demisia sa devina efectiva, daca prezenta judecatorului sau procurorului este necesara."


124.La articolul 651, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(2) In cazul in care judecatorul sau procurorul exercita calea de atac prevazuta de lege impotriva hotararii de eliberare din functie sau impotriva hotararii prin care se propune eliberarea din functie, acesta va fi suspendat din functie pana la solutionarea definitiva a cauzei de catre instanta competenta.


(3) In perioada suspendarii, judecatorului sau procurorului nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute la art. 5 si art. 8 si nu i se platesc drepturile salariale. In aceeasi perioada, judecatorului sau procurorului i se platesc contributiile de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, potrivit legii. Dispozitiile art. 63 alin. (1) se aplica in mod corespunzator."


125.Titlul capitolului VIII se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"CAPITOLUL VIII: Magistratii-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai Curtii Constitutionale"


126.La articolul 66, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 66


(1) Prim-magistratul-asistent, magistratii-asistenti-sefi si magistratii-asistenti se bucura de stabilitate.


(2) Magistratii-asistenti sunt numiti si promovati in functie de Sectia pentru judecatori, pe baza de concurs."


127.La articolul 66, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:


"(21) Magistratii-asistenti ai Curtii Constitutionale sunt numiti si promovati in functie de Plenul Curtii Constitutionale, pe baza de concurs. Comisia de examinare se numeste de presedintele Curtii Constitutionale si este formata din 5 judecatori ai Curtii, in cazul prim-magistratului-asistent si al magistratilor-asistenti-sefi si din 3 judecatori ai Curtii in cazul magistratilor-asistenti."


128.La articolul 67, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(3) Magistratii-asistenti gradul III sunt numiti, fara concurs, dintre judecatorii sau procurorii cu o vechime in aceste functii de cel putin 5 ani, prin sustinerea unui interviu in fata Sectiei pentru judecatori a Consiliului sau a Plenului Curtii Constitutionale, dupa caz. Dupa o perioada de 3 ani in aceasta functie, magistratii-asistenti pot fi trecuti in gradul II, iar dupa alti 3 ani in gradul I.


(4) Magistratii-asistenti gradul III pot fi numiti, prin concurs, si dintre avocati, notari, personal de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), cadre didactice universitare de specialitate juridica, precum si dintre grefieri cu studii superioare juridice de la curtile de apel, Curtea Constitutionala si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu o vechime de cel putin 5 ani in aceste functii."


129.La articolul 67, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (5) si (6), cu urmatorul cuprins:


"(5) Persoanele care au ocupat minimum 10 ani functia de magistrat-asistent, care nu au fost sanctionate disciplinar in ultimii 3 ani, au avut numai calificativul AAAAA«foarte bineAAAAA» la toate evaluarile si si-au incetat activitatea din motive neimputabile pot fi numite fara concurs sau examen in functia vacanta de magistrat-asistent, cu acelasi grad avut la data eliberarii din functie. Nu pot fi numite in aceasta functie persoanele care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea. Prevederile art. 33 alin. (2)-(4) se aplica in mod corespunzator.


(6) Numirea in functiile de prim-magistrat-asistent si magistrat-asistent-sef se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii in conditiile prezentului articol."


130.La articolul 68 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"b) ia parte la sedintele Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Completului de 5 judecatori, ca instanta disciplinara."


131.La articolul 69, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"a) participa la sedintele de judecata ale sectiilor si ale Completului de 5 judecatori;"


132.La articolul 70 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:


"(2) Magistratii-asistenti-sefi si magistratii-asistenti care participa la sedintele Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt desemnati de presedintele instantei."


133.Dupa articolul 72 se introduce un nou articol, articolul 721, cu urmatorul cuprins:


"Art. 721


Prim-magistratul-asistent, magistratii-asistenti- sefi, dintre care unul este director al cabinetului presedintelui Curtii Constitutionale, si magistratii-asistenti ai Curtii Constitutionale isi desfasoara activitatea sub conducerea presedintelui Curtii Constitutionale si indeplinesc, dupa caz, atributiile prevazute prin Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile ulterioare, si prin Regulamentul de organizare si functionare a Curtii Constitutionale."


134.Articolul 75 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 75


(1) Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii are dreptul, respectiv obligatia ca, la cerere sau din oficiu:


a) sa apere judecatorii impotriva oricarui act de imixtiune in activitatea profesionala sau in legatura cu aceasta, care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea, precum si impotriva oricarui act care ar crea suspiciuni cu privire la acestea;


b) sa apere reputatia profesionala a judecatorilor;


c) sa apere independenta puterii judecatoresti.


(2) Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii are dreptul, respectiv obligatia ca, la cerere sau din oficiu:


a) sa apere procurorii impotriva oricarui act de imixtiune in activitatea profesionala sau in legatura cu aceasta care le-ar putea afecta impartialitatea sau independenta in dispunerea solutiilor, in conformitate cu Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si impotriva oricarui act care ar crea suspiciuni cu privire la acestea;


b) sa apere reputatia profesionala a procurorilor.


(3) Sesizarile privind apararea independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau se solutioneaza, la cerere sau din oficiu, de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul fiecarei sectii.


(4) Judecatorii sau procurorii care sunt in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (2) se pot adresa sectiilor corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a dispune masurile necesare, conform legii."


135.Articolul 76 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 76


Judecatorii si procurorii sunt liberi sa organizeze sau sa adere la organizatii profesionale locale, nationale sau internationale, in scopul apararii drepturilor si intereselor lor profesionale, precum si la cele prevazute la art. 11 alin. (3), putand face parte din organele de conducere ale acestora."


136.La articolul 77, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(2) Masurile speciale de protectie, conditiile si modul de realizare a acestora se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii si a Ministerului Afacerilor Interne."


137.La articolul 77, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:


"(3) Masurile concrete de protectie dispuse de organele competente pentru fiecare caz in parte se comunica de indata, dar nu mai tarziu de 48 de ore Consiliului Superior al Magistraturii."


138.La articolul 78, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 78


(1) Judecatorii si procurorii, inclusiv cei pensionati, beneficiaza de despagubiri acordate din fondurile bugetare ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ale Ministerului Justitiei, Ministerului Public sau, in cazul procurorilor militari, din fondurile Ministerului Apararii Nationale, in cazul in care viata, sanatatea ori bunurile le sunt afectate in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea."


139.La articolul 78, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:


"(3) In cazul refuzului de acordare a despagubirilor prevazute la alin. (1), beneficiarul acestora se poate adresa sectiei de contencios administrativ a tribunalului. Actiunea este scutita de la plata taxei judiciare de timbru."


140.La articolul 79, dupa alineatul (7) se introduc doua noi alineate, alineatele (8) si (9), cu urmatorul cuprins:


"(8) Judecatorii si procurorii in activitate sau pensionari, precum si sotul sau sotia si copiii aflati in intretinerea acestora beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze, in conditiile respectarii dispozitiilor legale privind plata contributiei la asigurarile sociale.


(9) Conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale, a medicamentelor si protezelor sunt stabilite prin hotarare a Guvernului. Aceste drepturi nu au caracter salarial si nu se impoziteaza."


141.La articolul 81, alineatul (3) se abroga.


142.La articolul 82, alineatele (1)-(3), (5) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 82


(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel putin 25 de ani in functia de judecator ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.


(2) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator la Curtea Constitutionala, judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul de la Curtea Constitutionala, judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.


(3) De pensia de serviciu prevazuta la alin. (1) beneficiaza, la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si judecatorii, procurorii si magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si judecatorii si magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul prevazuta la alin. (1), pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala in aceste functii.


.......................................................................................................................................................................................


(5) Persoanele care indeplinesc conditiile de vechime prevazute la alin. (1) si (3) in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar, notar de stat sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia se stabileste dintr-o baza de calcul egala cu indemnizatia de incadrare bruta lunara pe care o are un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad al instantei sau parchetului, si sporurile, in procent, avute la data eliberarii din functie ori, dupa caz, cu salariul de baza brut lunar si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile.


(6) Judecatorii si procurorii si magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala au dreptul la pensie de boala profesionala si de invaliditate in cuantum de 80% din pensia de serviciu."


143.La articolul 83, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 83


(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1) pot fi mentinuti in functie dupa implinirea varstei de pensionare prevazute de lege, pana la varsta de 70 de ani. Pana la varsta de 65 de ani, magistratul poate opta sa ramana in functie, insa dupa implinirea acestei varste, pentru mentinerea in activitate este necesar avizul anual al Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, al Sectiei pentru procurori.


.......................................................................................................................................................................................


(3) Reincadrarea in functia de judecator, procuror ori magistrat-asistent se face fara concurs de catre sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, la instantele sau, dupa caz, la parchetele de pe langa acestea, in cadrul carora aveau dreptul sa functioneze pana la data pensionarii si care nu pot functiona normal din cauza lipsei de personal. In acest caz, numirea in functia de magistrat-asistent se face de Consiliul Superior al Magistraturii, iar numirea in functia de judecator sau procuror se face de Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Pot fi reincadrati in functie, in conditiile prezentului alineat, fostii judecatori, procurori sau magistrati-asistenti care au fost eliberati din functie prin pensionare potrivit prezentei legi si cu privire la care nu s-a stabilit sanctiunea disciplinara a excluderii din magistratura, in conditiile Legii nr. 317/2004, republicata, cu modificarile ulterioare. Pe perioada reincadrarii, cuantumul pensiei se reduce cu 85%."


144.La articolul 832, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"Art. 832


(1) Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 82 si 831 si de indemnizatia prevazuta la art. 81 judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv ori s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea, precum si una din infractiunile cuprinse in titlul IV din Legea nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, AAAAA«Infractiuni contra infaptuirii justitieiAAAAA» savarsite inainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii.


.......................................................................................................................................................................................


(4) Hotararea de condamnare sau prin care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei, ramasa definitiva, se comunica de catre instanta de executare Consiliului Superior al Magistraturii. Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori va informa Casa Nationala de Pensii Publice cu privire la aparitia uneia dintre situatiile prevazute de prezentul articol care are ca efect acordarea, suspendarea, incetarea sau reluarea platii pensiei de serviciu ori, dupa caz, suspendarea sau reluarea procedurii de solutionare a cererii de acordare a pensiei de serviciu. Informarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori cuprinde elementele necesare pentru aplicarea masurii respective de catre casele teritoriale de pensii, inclusiv datele de identificare a persoanei, temeiul de drept al masurii, precum si data de la care se aplica."


145.Dupa articolul 832 se introduce un nou articol, articolul 833, cu urmatorul cuprins:


"Art. 833


Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 82 si 831 si de indemnizatia prevazuta la art. 81 judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor cu privire la care s-a stabilit sanctiunea disciplinara a excluderii din magistratura, in conditiile Legii nr. 317/2004, republicata, cu modificarile ulterioare. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii."


146.Articolul 84 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 84


(1) Sotul supravietuitor al judecatorului sau procurorului are dreptul, la implinirea varstei de 60 de ani, la pensia de urmas in conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, calculata din pensia de serviciu aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul la data decesului sustinatorul, actualizata, dupa caz.


(2) Copiii minori ai judecatorului sau procurorului decedat, precum si copiii majori pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani au dreptul la pensia de urmas, calculata din pensia de serviciu aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul la data decesului sustinatorul decedat, actualizata, dupa caz, in conditiile Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si in procentele prevazute de aceasta lege, in functie de numarul de urmasi.


(3) In cazul in care la data decesului procurorul sau judecatorul nu indeplineste conditiile de acordare a pensiei de serviciu, copiii minori, precum si copiii majori pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani au dreptul la o pensie de urmas in cuantum de 75% din indemnizatia de incadrare bruta lunara avuta de sustinatorul decedat in ultima luna de activitate, in conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare."


147.La articolul 85, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 85


(1) Partea din pensia de serviciu care depaseste nivelul pensiei din sistemul public, pensia prevazuta la art. 82 alin. (2), art. 831 si art. 84 alin. (3), precum si pensia de serviciu acordata celor care nu indeplinesc conditia de limita de varsta prevazuta de Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se suporta din bugetul de stat."


148.Dupa articolul 85 se introduce un nou articol, articolul 851, cu urmatorul cuprins:


"Art. 851


Dispozitiile art. 82-85 se aplica in mod corespunzator si judecatorilor Curtii Constitutionale. Perioada in care persoana a indeplinit functia de judecator la Curtea Constitutionala constituie vechime in functia de judecator."


149.Articolul 86 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 86


(1) Constituie vechime in magistratura, aplicabila si persoanelor prevazute la art. 82 alin. (1) si (2), perioada in care judecatorul, procurorul, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1) sau magistratul-asistent a indeplinit functiile de judecator, procuror, judecator la Curtea Constitutionala, judecator financiar, procuror financiar, consilier de conturi in sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, auditor de justitie, personal de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), magistrat-asistent, grefier cu studii superioare juridice, avocat, notar, asistent judiciar, consilier juridic, personal de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadru didactic din invatamantul juridic superior acreditat.


(2) Constituie vechime, in sensul prezentei legi, perioada in care o persoana a exercitat functia de notar de stat, aceasta vechime aplicandu-se persoanelor prevazute la art. 82 alin. (1)-(5), precum si fostilor notari de stat, chiar daca la data pensionarii au alta ocupatie."


150.Articolul 95 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 95


(1) Judecatorii si procurorii pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.


(2) In caz de infractiune flagranta, judecatorii si procurorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei potrivit legii, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori fiind informata de indata de organul care a dispus retinerea sau perchezitia."


151.Articolul 96 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 96


(1) Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.


(2) Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea judecatorilor si procurorilor care, chiar daca nu mai sunt in functie, si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta, conform definitiei acestora de la art. 991.


(3) Exista eroare judiciara atunci cand:


a) s-a dispus in cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu incalcarea evidenta a dispozitiilor legale de drept material si procesual, prin care au fost incalcate grav drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanei, producandu-se o vatamare care nu a putut fi remediata printr-o cale de atac ordinara sau extraordinara;


b) s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca definitiva in mod evident contrara legii sau situatiei de fapt care rezulta din probele administrate in cauza, prin care au fost afectate grav drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanei, vatamare care nu a putut fi remediata printr-o cale de atac ordinara sau extraordinara.


(4) Prin Codul de procedura civila si Codul de procedura penala, precum si prin alte legi speciale pot fi reglementate ipoteze specifice in care exista eroare judiciara.


(5) Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice. Competenta solutionarii actiunii civile revine tribunalului in a carui circumscriptie domiciliaza reclamantul.


(6) Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maximum un an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.


(7) In termen de doua luni de la comunicarea hotararii definitive pronuntate in actiunea prevazuta la alin. (6), Ministerul Finantelor Publice va sesiza Inspectia Judiciara pentru a verifica daca eroarea judiciara a fost cauzata de judecator sau procuror ca urmare a exercitarii functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, potrivit procedurii prevazute la art. 741 din Legea nr. 317/2004, republicata, cu modificarile ulterioare.


(8) Statul, prin Ministerul Finantelor Publice, va exercita actiunea in regres impotriva judecatorului sau procurorului daca, in urma raportului consultativ al Inspectiei Judiciare prevazut la alin. (7) si al propriei evaluari, apreciaza ca eroarea judiciara a fost cauzata ca urmare a exercitarii de judecator sau procuror a functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta. Termenul de exercitare a actiunii in regres este de 6 luni de la data comunicarii raportului Inspectiei Judiciare.


(9) Competenta de solutionare a actiunii in regres revine, in prima instanta, sectiei civile a curtii de apel de la domiciliul paratului. In cazul in care judecatorul sau procurorul impotriva caruia se exercita actiunea in regres isi exercita atributiile in cadrul acestei curti sau la parchetul de pe langa aceasta, actiunea in regres va fi solutionata de o curte de apel invecinata, la alegerea reclamantului.


(10) Impotriva hotararii pronuntate potrivit alin. (9) se poate exercita calea de atac a recursului la sectia corespunzatoare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


(11) Consiliul Superior al Magistraturii va stabili, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor. Asigurarea va fi acoperita integral de catre judecator sau procuror, iar lipsa acesteia nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea civila a judecatorului sau procurorului pentru eroarea judiciara cauzata de exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta."


152.La articolul 99, literele j), n), o), r) si t) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"j) nerespectarea secretului deliberarii sau a confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si a altor informatii de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii, daca fapta nu constituie infractiune;


.......................................................................................................................................................................................


n) folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor sau interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni;


o) nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor;


.......................................................................................................................................................................................


r) neredactarea sau nesemnarea hotararilor judecatoresti sau a actelor judiciare ale procurorului, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege;


.......................................................................................................................................................................................


t) exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala."


153.La articolul 100, literele b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"b) diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pana la 25% pe o perioada de pana la un an;


c) mutarea disciplinara pentru o perioada efectiva de la un an la 3 ani la o alta instanta sau la un alt parchet, chiar de grad imediat inferior;"


154.La articolul 100, dupa litera d) se introduce o noua litera, litera d1), cu urmatorul cuprins:


"d1) retrogradarea in grad profesional;"


155.La articolul 100 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:


"(2) Prin derogare de la dispozitiile legilor speciale care reglementeaza raspunderea disciplinara, sanctiunile disciplinare care pot fi aplicate pentru abaterile disciplinare prevazute la art. 99 lit. b), d) si t) teza intai nu pot consta in cele prevazute la art. 100 lit. a)-d)."


156.Dupa articolul 105 se introduce un nou articol, articolul 1051, cu urmatorul cuprins:


"Art. 1051


In sensul prezentei legi, se considera eliberati din functie din motive neimputabile judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, care au fost eliberati din functie pentru unul dintre motivele prevazute la art. 65 alin. (1) lit. a)-c) si cu privire la care nu s-a stabilit sanctiunea disciplinara a excluderii din magistratura in conditiile Legii nr. 317/2004, republicata, cu modificarile ulterioare."


157.Dupa articolul 107 se introduc sase noi articole, articolele 108-113, cu urmatorul cuprins:


"Art. 108


Dispozitiile prezentei legi sunt de imediata aplicare. Termenele de optiune prevazute de prezenta lege incep sa curga de la data intrarii sale in vigoare.


Art. 109


(1) Prevederile prezentei legi nu se aplica procedurilor de ocupare a posturilor de conducere sau de executie, inclusiv prin promovare, si nici procedurilor de evaluare profesionala in curs de desfasurare la data intrarii sale in vigoare.


(2) Judecatorii si procurorii cu functii de conducere care sunt in cursul exercitarii celui de-al doilea mandat sau care au ocupat o functie de conducere pe parcursul a doua mandate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi nu pot candida pentru un nou mandat, pentru aceeasi functie de conducere, conform prezentei legi.


Art. 110


Judecatorii si procurorii care au dobandit un grad profesional superior ca urmare a concursului de promovare pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi pot fi transferati la instantele si parchetele superioare.


Art. 111


Hotararea Guvernului prevazuta la art. 78 alin. (2) se adopta in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. In cazul nerespectarii acestui termen, sunt aplicabile, in mod corespunzator, dispozitiile art. 78 alin. (3) din prezenta lege.


Art. 112


Dispozitiile prevazute la art. 16 alin. (3), art. 19, art. 26 si art. 28 din prezenta lege intra in vigoare incepand cu anul scolar 2019-2020.


Art. 113


La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga dispozitiile art. 2 din Legea nr. 124/2000 privind structura si personalul Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 331 din 17 iulie 2000, cu modificarile ulterioare."


Art. II


Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.


Prelucrata de: Avocat Mirela Nedelea, ColaboratorMCP Cabinet Avocati Pitesti - Arges





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...



Articole Juridice

Perioada de disponibilitate vs. perioada de repaus in activitatea de transport rutier
Sursa: MCP avocati

Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca dupa modificarea functiei
Sursa: MCP avocati

Salariile compensatorii la concediere. Reglementare, criterii de acordare si restituire
Sursa: MCP avocati

Relatia dintre utilizator, salariatul temporar si agentul de munca temporara
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca temporara: avantaje si dezavantaje
Sursa: MCP avocati

Incetarea contractului de munca temporara
Sursa: MCP avocati

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice