din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3431 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Codurile Esentiale » Codul deontologic al medicului dentist

Codul deontologic al medicului dentist

  Publicat: 16 Mar 2009       8586 citiri        Secţiunea: Codurile Esentiale  


Codul deontologic al medicului dentist din 25/06/2005. Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 767 din 23/08/2005

Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Instrument de plata si titlu de credit utilizat in relatiile internationale.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a realiza activitatile cerute la locul de munca la nivelul calitativ specificat in standardul ocupational.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala

CAPITOLUL I
Dispozitii generale



Art. 1. - Prezentul cod deontologic cuprinde normele de conduita morala si profesionala obligatorii, in legatura cu exercitarea drepturilor si indatoririlor medicului ca profesionist, atat in legatura cu pacientii, cat si cu comportarea fata de confrati.

Art. 2. - Prezentul cod deontologic are rolul:

a) de a promova o relatie de incredere intre medicul dentist si pacient;

b) de a garanta calitatea pregatirii profesionale si a manoperelor medicale ale medicilor dentisti;

c) de a promova un comportament profesional-deontologic intre membrii echipei medicale;

d) de a defini, preveni si sanctiona eventualele abateri;

e) de a apara reputatia corpului medicilor dentisti si libera practica a profesiei de medic dentist;

f) de a garanta secretul profesional.

Art. 3. - Prevederile prezentului cod deontologic sunt obligatorii pentru toti membrii Colegiului Medicilor Dentisti din Romania.

Art. 4. - Toti membrii Colegiului Medicilor Dentisti din Romania au drepturi egale.

Art. 5. - Medicul dentist are obligatia de a apara drepturile fundamentale ale profesiei - libertatea alegerii manoperelor diagnostice si terapeutice, a prescriptiilor medicale -, cat si prestigiul acesteia.

Art. 6. - Medicul dentist trebuie sa-si perfectioneze cunostintele profesionale prin forme de educatie medicala continua pe tot parcursul activitatii sale profesionale.

Art. 7. - Medicul dentist nu trebuie sa accepte exercitarea profesiei in conditii susceptibile de a compromite calitatea actului medical si securitatea pacientului.

Art. 8. - Un medic dentist salariat al unei institutii medicale nu trebuie sa accepte un contract care prevede retribuirea bazata pe norme de productivitate sau alte dispozitii, care au drept consecinta afectarea calitatii tratamentelor.

Art. 9. - Medicul dentist nu trebuie sa efectueze tratamente si/sau sa formuleze prescriptii medicale in domenii care depasesc competenta sa profesionala.

Art. 10. - Medicul dentist are datoria de a-si trata pacientii dupa normele profesionale medico-dentare recunoscute de Colegiul Medicilor Dentisti din Romania si incluse in ghidurile de practica medicala.

Art. 11. - Medicul dentist care din diverse motive nu mai profeseaza sau paraseste tara este obligat sa anunte, dupa caz, colegiul medicilor dentisti judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, care, la randul sau, va informa Colegiul Medicilor Dentisti din Romania.

Art. 12. - Pentru orice manopera de diagnostic si tratament se va cere consimtamantul pacientului. Daca aceasta comporta un risc crescut, se va cere consimtamantul in scris pe documentul de evidenta primara.



CAPITOLUL II
Relatia dintre medicul dentist si pacienti



Art. 13. - Medicul dentist nu va aplica decat metodele de diagnostic si tratament pentru care are competenta . In caz contrar, va colabora cu un coleg care are competenta necesara sau va dirija pacientul catre un alt specialist.

Art. 14. - Medicul dentist trebuie sa asculte, sa examineze si sa trateze fara discriminare toate persoanele .

Art. 15. - Medicul dentist trebuie sa aiba intotdeauna o atitudine corecta si atenta fata de pacient.

Art. 16. - (1) Cu exceptia unor cazuri de urgenta, medicul dentist are dreptul de a refuza un pacient din motive profesionale sau personale.

(2) Se considera urgenta medico-dentara daca pacientul are nevoie de ingrijiri medicale imediate pentru controlul durerii, infectiei sau sangerarii.

Art. 17. - Medicul dentist nu poate, fara un motiv legitim, sa intrerupa un tratament in curs fara a lua masurile necesare asigurarii continuitatii tratamentului de catre un coleg avand competentele necesare.

Art. 18. - Medicul dentist trebuie sa discute pe larg cu pacientul planul de tratament si costul acestuia.

Art. 19. - (1) Onorariile trebuie fixate cu tact si masura. Este indicat ca medicul dentist sa prezinte pacientului in prealabil costurile estimative.

(2) Este interzisa reducerea onorariilor in scopul atragerii clientelei.

(3) Medicul dentist poate acorda si ingrijiri medicale gratuite.

Art. 20. - In situatia in care se impune o consultare interdisciplinara intre medicul dentist curant si alt medic sunt admisibile tarife distincte.

Art. 21. - (1) In situatia in care ii este imposibil de a obtine in timp util consimtamantul pacientului ori al reprezentantului legal al acestuia, medicul dentist trebuie sa acorde ingrijirile medico-dentare de urgenta.

(2) Cand pacientul nu isi poate exprima vointa, dar este necesara o interventie medicala de urgenta, personalul medical are dreptul sa deduca acordul pacientului dintr-o exprimare anterioara a vointei acestuia.

(3) Consimtamantul pacientului este obligatoriu in cazul participarii sale in invatamantul medical clinic si la cercetarea stiintifica.

(4) Nu pot fi folosite pentru cercetare stiintifica persoanele care nu sunt capabile sa isi exprime vointa, cu exceptia obtinerii consimtamantului de la reprezentantul legal si daca cercetarea este facuta si in interesul pacientului.





Afişează Codul deontologic al medicului dentist pe o singură pagină



Citeşte mai multe despre:    Codul deontologic    Dentist

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

CEDO: Panioglu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Atitudinea necorespunzatoare si jignitoare a salariatului poate atrage concedierea disciplinara
Pronuntaţă de: Tribunalul Sibiu - Sentinta civila nr. 43 din 05.02.2019

Atitudinea necorespunzatoare a salariatului in relatiile de munca poate atrage sanctiunea concedierii
Pronuntaţă de: Tribunalul Sibiu - Sentinta civila nr. 43/05.02.2019

Anulare decizie de incetare a contractului individual de munca prin acordul partilor. Lipsa consimtamantului salariatului.
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges - Sentinta civila nr. 2982 pronuntata la data de 10.11.2020

ICCJ - Magistrat. Abatere disciplinara. Manifestari care aduc atingere prestigiului justitiei savarsite in afara exercitarii atributiilor de serivici. Obligatia de rezerva.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Reclamantul a urmarit in esenta transformarea cererii de ordonanta presedintiala in actiune de drept comun, chiar daca a indicat gresit dispozitiile art. 104 Cod procedura civila
Pronuntaţă de: Tribunalul Vrancea Sectia I Civila, Decizia civila nr. 393/2016, in sedinta publica din 31 mai 2016

Incidenta regulilor de concurenta in activitatea notariala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie: Decizia nr. 3415 din 30 octombrie 2015

Recuperarea cheltuielilor de judecata de la partea cazuta in pretentii: onorariu fix si onorariu de succes
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti, Sectia a V-a Civila

Magistrat. Neindeplinirea conditiilor de numire in functie. Conditia bunei reputatii. Hotararea C.S.M. de eliberare din functie. Caracterul nediscipli
Pronuntaţă de: Decizia nr. 2956 din 10 mai 2005, I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal

Magistrat. Neindeplinirea conditiilor de numire in functie. Conditia bunei reputatii. Hotararea C.S.M. de eliberare din functie. Caracterul nediscipli
Pronuntaţă de: Decizia nr. 2956 din 10 mai 2005, I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal



Articole Juridice

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

Accesul la justitie. Asistenta judiciara (gratuita) prin avocat
Sursa: UNBR

Un medic stomatolog care difuzeaza gratuit fonograme in cabinetul sau privat nu realizeaza o �comunicare publica� in sensul dreptului Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Reglementarea portugheza in materie de rambursare a ingrijirilor medicale acordate in afara mediului spitalicesc intr-un alt stat membru este contrara dreptului Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

O reglementare nationala nu poate interzice total expertilor contabili sa efectueze acte de atragere a clientelei prin abordare directa
Sursa: EuroAvocatura.ro

Recrutarea pana la varsta maxima de 30 de ani a anumitor pompieri si stabilirea la 68 de ani a varstei de incetare a activitatii dentistilor aflati in relatii contractuale cu casa de asigurari de sanatate sunt admisibile
Sursa: EuroAvocatura.ro

Topul celor mai spectaculoase fraude cu fonduri UE
Sursa: Ziua