din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4151 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Insolventa si Faliment » Fond Comercial - Art. 138 din Legea nr. 85/2006

Fond Comercial - Art. 138 din Legea nr. 85/2006

  Publicat: 19 Jan 2010       7576 citiri        Secţiunea: Insolventa si Faliment  


Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Persoana desemnata cu intocmirea documentatiei privind lichidarea unei societati comerciale.
(Bankruptcy) Stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice; cu alte cuvinte, incapacitatea acesteia de a-si plati datoriile.
Prin Cererea inregistrata la aceasta instanta sub nr. 23/88/2009, reclamanta ..., Tulcea, in calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C. ... S.N.C. Tulcea a chemat in judecata pe paratii ..., solicitand atragerea raspunderii patrimoniale a acestora, pentru suma de 1.094 lei, reprezentand valoarea totala a creantelor admise impotriva debitoarei si nerecuperate, in procedura de faliment.

Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca.
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Va cuprinde totalitatea creantelor ce figureaza ca admise in tabelul definitiv de creante si cele din tabelul suplimentar necontestate, precum si cele rezultate in urma solutionarii contestatiilor la tabelul suplimentar.
Procedura de impartire a patrimoniului cu prilejul lichidarii societatii ca urmare a fuziunii sau a dizolvarii acesteia, ce are ca obiect realizarea elementelor de activ
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Persoana desemnata cu intocmirea documentatiei privind lichidarea unei societati comerciale.
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Inregistrare sistematica a informatiilor privind situatia patrimoniala si a rezultatelor obtinute de catre un agent economico-social, atat pentru necesitatile acestuia cat si pentru relatiile cu asociatii sau actionarii,
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Colectiv format din persoane fizice avand o organizare de sine statatoare, concretizata in structura de productie, de conceptie si functionala,
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Legatura de cauzalitate sau raportul cauzal, nereglementat expres in legea penala, unul din elementele laturii obiective ale infractiunii, care consta in legatura dintre fapta (actiune-inactiune)si rezultatul sau urmarea imediata (ex. la infractiunea de dare de mita, activitatea de promitere, oferire sau dare a creat rezultatul constand in starea de pericol).
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.


In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca nu a putut continua luarea masurilor impuse de procedura falimentului, deoarece fostii administratori au avut atitudini diferite in relatiile cu lichidatorul judiciar. Astfel, in timp de ... paratul ... a inteles sa colaboreze, paratul ... nu a colaborat sub nici A.V.A.S. Bucuresti, a solicitat autorizarea Comitetului Creditorilor de a au determinat intrarea debitoarei in insolventa.



Reclamanta a mai aratat ca in ceea ce-l priveste pe paratul ... acesta a colaborat si, la timpul potrivit a platit jumatate din datoriile societatii, creantele din prezent datorandu-se neachitarii datoriilor catre institutiile statului de catre paratul ...



In drept, reclamanta a invocat prevederile art. 138 alin. 1 lit. c si d din Legea nr. 85/2006, iar in dovedire a depus la dosarul cauzei, in copie o serie de acte intocmite in procedura de lichidare, Sentinta civila nr. 128/COM/1101/2008 a Tribunalului Tulcea, tabelul definitiv consolidat al creantelor si rapoartele de activitate intocmite in procedura de lichidare.



Analizand actele dosarului, probatoriul administrat, judecatorul-sindic retine urmatoarele:



Prin Sentinta civila nr. 128/COM/11.01.2008 pronuntata de Tribunalul Tulcea, in dosarul nr. 3053/88/2007 al aceleasi instante, judecatorul-sindic a dispus deschiderea procedurii de insolventa, in forma simplificata, cu privire la debitoarea S.C. "..." S.N.C. Tulcea, fiind desemnat in calitate de lichidator judiciar, reclamanta ... S.P.R.L. Tulcea.



Din analiza rapoartelor de activitate depuse de lichidator, in cadrul procedurii de lichidare, rezulta ca dupa deschiderea procedurii, paratul ..., fost administrator al debitoarei a raspuns convocarii sale, prezentandu-se la punctul de lucru al lichidatorului si aratandu-si disponibilitatea pentru colaborare.



Celalalt administrator, care detine intreaga arhiva cu documentele financiar-contabile ale debitoarei a refuzat sa raspunda solicitarii lichidatorului sau sa colaboreze in vreun mod.



Doctrina juridica a statuat ca, in cazul neindeplinirii de catre administrator a obligatiei de a preda evidenta contabila lichidatorului, se prezuma ca administratorul nu a tinut contabilitatea in conformitate cu legea sau a facut sa dispara documentele contabile, fapta prevazuta de art. 138 alin. 1 lit. d din Legea nr. 85/2006.



Potrivit art. 138 alin. 1 lit. c din Legea nr. 85/2006, raspunderea membrilor organelor de conducere sau de supraveghere din cadrul debitoarei, poate fi antrenata si in situatia in care acestia au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea in mod vadit persoana juridica la incetarea de plati.



Lipsa de activitate a debitoarei inca din anul 2004 si neplata datoriilor catre institutiile de stat de catre administratori, nu pot constitui prin ele insele fapte care sa conduca la concluzia ca acestia au continuat o activitate care ducea la insolventa, in interes personal.



Fapta administratorului ... de a nu tine contabilitatea in conformitate cu legea, a condus la prejudicierea creditorilor debitoarei atat prin faptul ca societatea a ajuns in stare de insolventa, cat si prin imprejurarea ca obligatiile fata de creditori nu pot fi platite din averea debitoarei, fiind evidenta legatura de cauzalitate intre fapta paratului ... si prejudiciul suferit de creditori.



Fata de toate aceste considerente, urmeaza ca cererea sa fie admisa in parte si sa fie obligat paratul ..., in calitate de fost administrator al paratului ..., in calitate de fost administrator al S.C. ... Tulcea sa suporte pasivul neacoperit al debitoarei, pana la concurenta sumei de 5.051 lei, reprezentand valoarea totala a creantelor nerecuperate. Ia act de renuntarea reclamantei la judecata cauzei impotriva paratului ...








Pronuntata de: Tribunalului Tulcea - Sentinta civila nr. 513, sedinta publica de la 26 martie 2009


Citeşte mai multe despre:    Procedura insolventei    Procedura falimentului    Lichidator judiciar    Neplata datoriilor
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Decaderea din dreptul de a propune, in vederea votarii planului de reorganizare, a categoriei creditorilor indispensabili. Conditii si efecte
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 41/6.02.2020

Contestatie in anulare. Eroare materiala. Imposibilitatea cenzurarii modului in care instanta de apel a aplicat sau interpretat dispozitiile legale in cauza
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 102/4.03.2020

Dreptul de vot al titularului unei creante sub conditie suspensiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 145/25.05.2020

Contract de inchiriere. Efectele clauzelor contractuale. Aplicarea dispozitiilor art. 131 din Legea nr. 85/2014
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 194/11.06.2020

Hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare. Interpretarea si aplicarea art. 207 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 31/1990. Corelatia cu Legea nr. 85/2014
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 277/6.07.2020

Certitudinea creantei exista atunci cand este constatata printr-un titlu executoriu. La deschiderea procedurii insolventei, existenta creantei trebuie sa fie neindoielnica, iar asupra ei nu trebuie sa existe vreun litigiu
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 458/7.10.2020

Suspendarea de drept a raportului de serviciu nu poate opera in cazul in care este necesar a se evalua de catre angajator infractiunea pentru care s-a dispus trimiterea in judecata
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges - Sentinta civila nr. 292/2020

Suspendarea raportului de serviciu al functionarului public. Conditii
Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES - Sentinta civila nr. 292/17.07.2020

Efectele fiscale ale cesiunii de creanta. Importanta determinarii caracterului cert sau incert al creantei preluate in determinarea corecta a impozitului pe profit
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 2536 din 16 iunie 2020

Actiune in restituirea unei plati nedatorate. Bilet la ordin emis in cursul procedurii insolventei. Consecinte
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1274 din 7 iulie 2020



Articole Juridice

Cererea abuziva a falimentului introdusa de catre creditor. Mijloacele de aparare ale debitorului vizat
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

ICCJ. Contestatie decizie incetare contract individual de munca. Insolventa. Suspendare de drept
Sursa: Avocat Lacatus Igor

Remediile clasice vs. remediile actuale pentru iesirea din contractele paguboase
Sursa: EuroAvocatura.ro

Noul Cod Civil: Cazurile de intrerupere a prescriptiei
Sursa: EuroAvocatura.ro

Incetarea administrarii (Art. 846 - 856 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Intreruperea prescriptiei extinctive (Art. 2.537 - 2.543 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro

CJUE precizeaza domeniul de aplicare al normelor care guverneaza recunoasterea de catre statele membre a hotararilor privind procedurile de insolventa
Sursa: EuroAvocatura.ro