restituirea c/val. redeventei achitate de reclamanta in suma de 29.332 lei; penalitati de intarziere de 0,15% pe zi pentru neachitarea la termen a redeventei; restituirea a 5% din profitul realizat din activitatea de exploatare a terenului piscicol si stuficol, pe baza bilantului contabil pe perioada de la intrarea in vigoare a contractului si pana la rezilierea lui; incetarea exploatarii terenului in suprafata de 140 ha. si intocmirea unui proces-verbal de restituire in natura; daune-interese in valoare de 100.000 lei si cheltuieli de judecata .
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca, intre parti s-a incheiat un Contract de asociere pentru exploatare teren piscicol, inregistrat sub nr. 95/12.12.2004, obiectul contractului constituindu-l desfasurarea de activitati rentabile de piscicultura, aquacultura si recoltarea resurselor naturale piscicole si stuficole pe o suprafata de 140 ha.
Totodata, prin acest contract, reclamanta s-a obligat sa puna la dispozitia asociatului intreaga suprafata de 140 ha., S.C. ... avand obligatia sa asigure surse financiare si materiale pentru sustinerea si aplicarea tehnologiilor necesare exploatarii terenului piscicol, sa achite ca pret al contractului o redeventa pe care reclamanta o achita Consiliului Judetean Tulcea, taxe diguri, canale desecare, alte cheltuieli aferente sustinerii activitatii de exploatare a terenului, sa prezinte la inceputul fiecarui an pana la 25 februarie propunerea de program de productie, sa respecte normele de protectie a ecosistemelor naturale, sa plateasca in patru transe egale suma stabilita la art. 5 lit. b din contract si sa efectueze lucrari de constructii si amenajari necesare.
Arata in continuare reclamanta ca, parata nu a respectat nici una din obligatiile asumate prin semnarea Contractului nr. 95/2004, motiv pentru care a introdus prezenta actiune .
In dovedirea actiunii s-au depus in copie inscrisuri: Contractul de asociere nr. 95/12.12.2004, facturi, calculul penalitatilor, Certificat constatator O.R.C. Tulcea nr. 21757/30.06.2008, Conciliere directa nr. 129/04.07.2008.
Parata S.C. ... S.R.L. a formulat intampinare, invocand exceptia inadmisibilitatii actiunii motivata de neindeplinirea procedurii concilierii directe conform art. 7201 Cod Procedura Civila.
Pe fondul cauzei, s-a solicitat respingerea actiunii ca nefondata, motivat de faptul ca acest contract nu s-a derulat si nu a avut loc predarea terenului in vederea exploatarii.
Examinand exceptia invocata, se retin urmatoarele:
Potrivit dispozitiilor art. 7201 din Cod Procedura Civila, in procesele si cererile in materie comerciala evaluabile in bani, inainte de introducerea cererii, reclamantul trebuie sa incerce solutionarea litigiului prin conciliere directa cu cealalta parte .
Dispozitiile art. 7201 din Cod Procedura Civila au un caracter imperativ si in ceea ce priveste reglementarea modului de efectuarea procedurii concilierii directe, reclamantul avand obligatia sa convoace partea adversa si sa-i comunice in scris pretentiile sale si temeiul lor legal, precum si toate actele doveditoare pe care se sprijina acestea.
Convocarea se face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, prin telegrama, telex, fax, sau orice alt mijloc de comunicare, care sa asigure transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia, data convocarii pentru conciliere directa, neputand sa fie fixata mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate.
Mai mult decat atat, rezultatul concilierii trebuie consemnat intr-un inscris cu aratarea pretentiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului si a punctului de vedere al fiecarei parti.
In cauza, reclamanta nu a probat ca ar fi incercat solutionarea litigiului prin conciliere directa cu parata, in conditiile prevazute in mod imperativ de art. 7201 alin. 1 si urm. din Cod Procedura Civila, concilierea comunicata paratei neintrunind cerintele textului de lege invocat.
Astfel, concilierea directa depusa la dosarul cauzei de catre reclamanta (fila 123 din dosar) nu indeplineste conditiile prevazute de lege in sensul ca, nu s-a facut dovada comunicarii acesteia catre parata, in conditiile legii. Chiar daca concilierea a cost restituita cu mentiunea "unitate desfiintata fara personal", reclamanta avea obligatia de a reveni cu o noua notificare comunicata paratei in conditiile legii.
Pentru aceste considerente, urmeaza a admite exceptia si a respinge actiunea ca inadmisibila pentru lipsa concilierii directe prealabile.
Dosar nr. 2384/88/2008, Tribunalul Tulcea, Sectia Civila, Comerciala si Contencios Administrativ, Sentinta civila nr. 368, sedinta publica de la 04 martie 2009.
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Restituirea sumelor incasate de salariat ca urmare a interpretarii eronate a prevederilor legale privind salarizarea Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Neefectuarea coprespunzatoare a cercetarii disciplinare prealabile Comportamente inadecvate sau nedrepte la locul de munca Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Acordarea drepturilor salariale prevazute in contractul colectiv de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca Sursa: MCP avocati
Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE? Sursa: EuroAvocatura.ro
Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere Sursa: av. Andreea Deaconu
Portal.Just.ro - Dreptul justitiabilului de a ii fi sterse datele cu caracter personal Sursa: MCP avocati
Greva. Aspecte practice. Cauze si consecinte Sursa: MCP avocati
Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale Sursa: MCP avocati
Punctele de stabilitate in Noua lege a pensiilor. Clarificari si Reglementari Sursa: MCP avocati