In motivarea cererii de chemare in judecata reclamantul a aratat ca la data de 17 i ulie 2014 a incheiat cu parata c ontractul individual de munca cu n r.105, pe perioada nedeterminata, pentru functia de conducator auto. C u toate ca si-a indeplinit atributiile, angajatorul nu a respectat contract ul individual de munca, astfel inc at, de la inceputul activitatii nu i - a fost remunerata activitatea pe care a desfasurat - o. A mai sustinut ca sporadic prime ea suma de 30 lei/zi, suma care reprezenta contravaloarea unei mese, conform informatiilor primite din cadrul societatii, desi suma nu era precizata in c ontractul individual de munca . A ceasta suma o primea intrucat programul de munca era de la orele 5:00 dimineata la orele 21:00 seara. Desi a solicitat reprezentantului societatii sa-i achite drepturile salariale restante dar si orele suplimentare lucrate si orele lucrate in zilele libere si sarbatori legale, de fiecare data a fost refuzat si poftit sa isi dea demisia daca este nemultumit. Reclamantul a mai aratat ca a totalizat un numar de 1 60 de ore suplimentare pe luna, precizand ca lucra 4 zile continuu cate 16 ore apoi 2 zile e ra liber, ca mai apoi sa lucreze din nou patru zile . In acest mod a lucra t fara intrerupere c hiar si in zilele libere (sambata si duminica) si in zilele de sarbatoare legala.
La data de 26 ianuarie 2018 parata a depus la dosar intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata, sustinand ca reclamantul si-a primit toate drepturile salariale ce i se cuveneau. In motivarea intampinarii parata a aratat ca reclamantul a primit toate sumele inscrise in statele de plata, plus cate 40 lei/zi, bani pe care ii retinea din incasari fara aprobare, motivand ca are nevoie sa cumpere hrana atat pentru el, pe timpul serviciului, cat si pentru membrii familiei sale. P e de alta parte, reclamantul nu a respectat nici caietul de sarcini potrivit caruia treb uia sa efectueze zilnic 6 curse transport persoane pe ruta Bascov - Curtea de Arges, efectuand n umai 4 dintre acestea.
Din probele administrate in cauza (inscrisuri, proba testimoniala si expertiza tehnica contabila), Tribunalul a retinuturmatoarea situatie de fapt:
Reclamant ul a devenit angajat ul societatii parate la data de 17.07.2014, pe durata nedeterminata, in functia de ``conducator auto``, dupa cum reiese din contractul individual de munca nr. 105/17.07.2014 (f. 4- 5).
Prin actiunea de fata reclamant ul a sustin ut ca nu i-au fost acordate drepturile salariale aferente perioadei 17.07. x17, solicitand obligarea paratei la acordarea acestora.
Potrivit art. 159 alin. 2 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), republicat, angajatul are dreptul la un salariu exprimat in bani pentru munca prestata. art. 166 alin. 1 si 3 statueaza ca s alariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, plata salariului putandu-se efectua si prin virament intr-un cont bancar.
Indiferent care ar fi insa modalitatea de plata a salariului, aceasta plata se dovedeste prin semnarea statelor de plata, sau prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit (art. 168 alin. 1 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), republicat).
Pentru a verifica daca sustinerile reclamant ului sunt intemeiate, instanta a dispus efectuatrea unei expertize contabile, pentru ca expertul, in baza documentelor contabile detrinute de catre societate, sa indice daca exista drepturi salariale cuvenite reclamantului si neachitate de catre societatea parata.
Lucrarea a fost efectuata de catre expert F.E., iar din concluziile prezentate a reiesit ca parata a achitat reclamantului toate drepturile salariale lunare care i se cuveneau.
In consecinta, urmaza a respinge ca neintemeiata aceasta solicitare a reclamantului.
Reclamantul a mai solicitat plata orelor suplimentare prestate in perioada 2014-2017.
Potrivit art. 120 alin. 1 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), republicat, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
Potrivit art. 111 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), republicat, ``Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.``
alin. 2 al art. 113 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), republicat, statueaza ca, ``(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.``
Dupa cum a aratat chiar reclamantul in motivarea cerereii de chemare in judecata, programul sau de lucru era unul inegal, lucrand 4 zile iar alte 2 zile fiind liber .
Dupa cum a retinut si expertul in lucrarea efectuata, in functie de foile de parcurs depuse la parata, orele suplimentare au fost compensate de catre angajator cu zile libere, drept pentru care apare ca neintemeiat si acest petit al reclamantului.
Reclamantul a mai solicitat contravaloarea sporului pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala si de repaus saptamanal .
Potrivit art. 137 alin. 1, 2 si 3 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), republicat, r epausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica, insa in cazul in care r epausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, caz in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu .
In art. 139 alin. 1 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), republicat, sunt mentionate in mod expres zilele de sarbatoare legala, aceste zile libere fiind acordate de catre angajator . Dispozitiile art. 141 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), republicat, stabileste si exceptii, statuand ca p revederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Salariatilor care lucreaza in locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. 1 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), republicat). In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (alin. 2 al art. 142 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), republicat).
Potrivit documentelor verificate de catre expertul contabil, reclamantul a prestat activitate atat in zilele de sarbatoare legala, cat si in zilele de repaus saptamanal, pentru care insa i s-a acordat timp liber corespunzator.
In aceste conditii, tribunalul apreciaza ca neintemeiata actiunea precizata a reclamantului, urmand a o respinge in totalitate.
In temeiul art. 453 alin. 1 Cod Procedura civila, urmeaza a obliga reclamantul la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de 1000 lei.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Respinge actiunea precizata formulata de reclamantul D.M., CNP: x, domiciliat in comuna B., judetul Arges, in contradictoriu cu parata S.C. O.T.S. R. L., cu sediul in Bascov, judetul Arges.
Obliga reclamantul la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de 1000 lei.
Cu apel in 10 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Arges.
Neefectuarea coprespunzatoare a cercetarii disciplinare prealabile Comportamente inadecvate sau nedrepte la locul de munca Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Refuzul angajatorului de a-i elibera adeverinta fostului salariat timp de 2 ani Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 132/15.03.2018 a Curtii de Apel Galati
Timpul de lucru; munca suplimentara; sarcina probei privind timpul de munca al salariatului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 355/15.09.2020
Necomunicarea efectiva a convocarii la cercetarea disciplinara. Incalcarea dreptului la aparare a salariatului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau - Decizia civila nr. 481 din data de 14 Iunie 2019
Concedierea salariatului pe durata concediului medical. Anulare decizie de concediere. Pronuntaţă de: Curtea de Apel BACAU - Decizia nr. 481/14.06.2019
Absentele nemotivate constituie o singura abatere disciplinara cu caracter continuu Pronuntaţă de: Tribunalul Braila - Sentinta civila nr. 490/2019
Lipsa prestarii efective a muncii poate atrage sanctionarea disciplinara a salariatului pentru absente nemotivate Pronuntaţă de: Tribunalul BRAILA � Sentinta civila nr. 490/12.06.2019
Mentinerea deciziei de sanctionare disciplinara. Disciplina muncii este o conditie obiectiva necesara si indispensabila desfasurarii activitatii angajatorului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov - Decizia civila nr. 135/2019
Trimiterea unei cereri de incetare a contractului de munca prin acord nu justifica absentele de la locul de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov - Decizia civila nr. 619 din data de 14 mai 2019
Neplata orelor suplimentare. Incalcarea art. 159 din Codul muncii si a contractului individual de munca Pronuntaţă de: Tribunalul Constanta - Sentinta civila 257/2020
Valorificarea veniturile nepermanente de la 1 septembrie 2024. Principiul contributivitatii conform noii legi a pensiilor Sursa: MCP avocati
Angajatorii au obligatia de a permite salariatilor verificarea sistemului de masurare a duratei timpului de lucru zilnic Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene
Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati
Contract individual de munca, Model 2021. PDF si Word editabil Sursa: MCP Cabinet avocati
Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (I � in general) Sursa: avocat Irina Maria Diculescu
Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu
Legea 19/2020: Intrebari privind zilele libere pentru supravegherea copiilor Sursa: ITM