Pe cale de exceptie, a aratat ca decizia de concediere nr 536/03.08.2018 prin care s-a dispus desfacerea disciplinara a contractului individual de munca a fost data cu incalcarea grava a prevederilor legale, ceea ce atrage nulitatea absoluta a acesteia.
In primul rand angajatorul nu a efectuat cercetarea disciplinara prealabila conform art 251 alin 1 codul muncii potrivit carora angajatorul este obligat sa efectueze aceasta procedura inainte de desfacerea disciplinara a contractului individual de munca .
A aratat ca a fost convocat la o cercetare disciplinara prin adresa nr 519/26.07.2018 pentru data de 02.08.2018, orele 10, 00 la sediul societatii pentru a da explicatii in legatura cu asa zisele absente nemotivate din data de 05.06.2018 - 02.08.2018. Acea convocare a fost expediata prin intermediul Fan Curier.
Dupa ce a primit aceasta adresa a transmis angajatorului sau tot prin Fan Curier, o adresa AWB X careia i-a anexat documente medicale justificatoare prin care aducea la cunostinta faptul ca se afla in imposibilitatea prezentarii la cercetarea disciplinara din motive medicale, solicitand reprogramarea aceste ia.
Angajatorul a refuzat primirea acesteia, dovada stand returul la AWB X pe care l-a depus, in plic inchis, la primul termen de judecata, in sedinta publica.
In aceste conditii fara a fi fost efectuata o cercetare disciplinara prealabila, la data de 03.08.2018 a fost emisa decizia de concediere, fara a fi respectare prevederile legale imperative privind procedura cercetarii disciplinare prealabile, ce reprezinta o obligatie legala de fond intrinseca masurii sanctionarii disciplinare, fiind o garantie a respectarii dreptului la aparare a salariatului mai inainte de aplicarea sanctiunii disciplinare.
A invederat si faptul ca sanctiunea aplicata de intimata este cea m ai grava, respectiv concedierea si nu se justifica aplicarea celei mai grave sanctiuni, r aportat la fapta imputata in cauza, precum si conduita anterioara a sa .
In al doilea rand, potrivit prevederilor art 252 alin 2 din Codul muncii decizia de sanctionare trebuie sa cuprinda, s ub sanctiunea nulitatii absolute descrierea faptei ce constituie abatere disciplinara.
A apreciat ca nu este suficienta trimiterea lacunara la asa zisa lipsa nemotivata de la serviciu a sa, precum si neindeplinirea sarcinilor de serviciu, fara a se face trimitere la nici un argument sau inscris in susti nerea acestor motive, care anume au fost sarcinile de serviciu retinute a fi fost incalcate de el.
P e fondul cauzei a aratat ca a fost angajat cu contract individual de munca nr 17/21.02.2013 la SRL avand functia de frigotehnist - X C. De fapt a fost angajatul familiei B_ pe diferite firme ale acestora, prestand pe langa activitatea de frigotehnist orice era nevoie, atat in timpul de lucru cat si mult peste orele de program, fiind " omul de casa" al numitului B_ F C, dovada stand atat contractul individual de munca X/20. 11.2002 in care angajatorul era _ SRL, cat si contractul individual de munca nr 11/04.08.2011 in care angajatorul era SRL. In aceste conditii a acceptat sa fie angajat si sa presteze activitate, peste numarul standard al orelor mentionate in contractele individuale de munca si a primit salariul aferent, partial conform CIM diferenta fiind incasata " la negru ", initial avand CIM cu fractiune de norma, ulterior fiind incheiat un act aditional prin care i-a fost stabilita norma intreaga.
La data de 05.06.2018 si-a depus demisia la sediul angajatorului, insa s-a lovit de refuzul acestuia de a inregistra si de a lua act de demis ia sa, motiv pentru care a expediat demisia sa prin intermediul Fan Curier, dar si de aceasta data, angajatorul a refuzat sa primeasca corespondenta .
In aceste conditii angajatorul a dispus suspendarea contractului individual de munca prin decizia nr 444/09.07.2018 .
Ulterior a fost convocat la o cercetare disciplinara prin adresa nr 519/26.07.2018 pentru data de 02.08.2018, orele 10,00 la sediul societatii pentru a da explicatii in legatura cu asa zisele absente nemotivate din data de 05.06.2018 - 01.08.2018. Acea convocare a fost expediata prin Fan Curier.
Dupa ce a primit aceasta adresa a transmis angajatorului sau tot prin Fan Curier, o adresa AWB X careia i-a anexat documente medicale justificatoare prin care aducea la cunostinta faptul ca se afla in imposibilitatea prezentarii la cercetarea disciplinara din motive medicale, solicitand reprogramarea acesteia.
In aceste conditii fara sa fi fost efectuata o cercetare disciplinara prealabila la data de 03.08.2018 a fost emisa decizia de concediere, fara a fi respectate prevederile legale imperative privind procedura cercetarii disciplinare prealabile, ce reprezinta o obligatie legala de fond intrinseca masurii sanctionarii disciplinare, fiind o garantie a respectarii dreptului la aparare a salariatului mai inainte de aplicarea sanctiunii disciplinare.
A apreciat ca in mod netemeinic si nelegal i-a fost incetat contractul individual de munca pentru care a solicitat anularea acestei decizii (constatarea nulitatii absolute a acestei decizii), repunerea partilor in situatia anterioara emiterii deciziei de concediere, respectiv reincadrarea sa pe postul detinut anterior emiterii deciziei contestate, obligarea intimatei la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate pentru perioada de la incetarea efectiva a contractului individual de munca si pana la data reincadrarii precum si a altor drepturi de care ar fi beneficiat in aceasta perioada daca nu s-ar fi dispus masura concedierii, obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecata .
A aratat ca intelege sa dovedeasca prezenta contestatie prin urmatorul probatoriu : inscrisurile anexate prezentei precum si alte inscrisuri ce vor rezulta din dezbateri; interogatoriul angajatorului pe care l-a anexat, a solicitat efectuarea unei adrese angajatorului in vederea depunerii la do s ar ul cauzei a tuturor inscrisurilor care au stat la baza concedierii sale, inclusiv decizia de infiintare a comisiei de cercetare disciplinara, precum si fisele de pontaj pentru luna iunie 2018.
La data de 15. 10.2018 parata a depus la dosar intampinare prin care a solicitat respingerea contestatiei formulate pentru urmatoarele considerente:
Referitor la exceptia nulitatii absolute a solicitat respingerea contestatiei pentru ambele motive, intrucat dupa cum se poate observa din documentele pe care le-a anexat, cercetarea disciplinara a fost efectuata, salariatul neprezentandu-se desi a primit invitatia la cercetare, iar in decizia de incetare a contractului individual de munca este descrisa destul de bine fapta continua care a constituit abaterea disciplinara si anume absenta nemotivata, modalitatea si circumstantele in care s-a comis aceasta abatere continua neputand fi precizate, avand in vedere faptul ca este vorba de o inactiune .
In ceea ce priveste sustinerea contestatorului privind presupusul refuz de a primi adresa prin care s-a motivat imposibilitatea prezentarii la cercetare, expediata prin intermediul unei firme de curierat aceasta nefiind inca depusa la dosar, a invederat instantei ca la adresa unde isi are sediul societatea respectiv a pe 19, isi desfasoara activita tea mai multe societati asa cum reiese si din certificatul emis de ORC D_ pe care l-a atasat la prezenta iar simpla mentiune de refuz pe un plic sau pe AWB, fara semn atura sau alta confirmare, a considerat ca nu poate dovedi reaua - credinta a reprezentantilor societatii parate . Pe fondul cauzei, parata a aratat ca reclamantul care ocupa postul de frigotehnist in cadrul acestei societatii in dimineata zilei de 05.06.2018, dupa o discutie in contradictoriu cu directorul general al unitatii, a parasit locul de munca fara a da vreo explicatie si fara a depune vreun document in acest sens. A mentionat ca postul ocupat de reclamant, a fost si este foarte important pentru societate, avand in vedere ca activitatea de baza a societatii este comertul cu echipamente frigorifice. Ulterior, avand in vedere ca reclamantul nu s-a mai prezentat la locul de munca nu a raspuns apelurilor telefonice si nici nu a motivat absentele, contractul individual de munca al acestuia fiind suspendat iar in data de 03.08.2018 dupa initierea procedurii de cercetare disciplinara, la care reclamantul nu s-a prezentat, desi a primit invitatia, contractul individual de munca al acestuia a fost desfacut disciplinar, pentru absentele nemotivate din perioada 05.06.2018 - 02.08.2018.
Chiar in conditiile in care reclamantul depunea demisia la sediul societatii, acesta tot mai trebuia sa se prezinte la serviciu 20 de zile lucratoare, conform lit c), cap. L din contractul individual de munca, ci nu 15 zile calendaristice, asa cum a mentionat in de misia depusa la dosar, dar acesta nu a mai binevoit sa se prezinte deloc.
Mai mult decat atat, a aratat ca reclamantul nu a contestat decizia de suspendare a contractului individual de munca pentru absentele nemotivate, emisa in data de 09.07.2018 si comunicata acestuia in data de 11.0 7 .2018, atitudine pasiva a reclamantului putand fi considerata o acceptare tacita a sanctiunii si a celor consemnate in decizia de suspendare.
intampinarea a fost intemeiata pe disp. art 205 cpc si 61 lit a) si art 247 alin 1 din Codul muncii.
Intimata a solicitat proba cu inscrisuri si a depus in acest sens, la dosar inscrisuri .
Instanta a incuviintat prob au inscrisuri pentru ambele parti si proba cu interogatoriul luat intimatei, raspunsul la acesta fiind consemnat in scris si atasat la dosar - fila 59.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
Contestatorul a fost angajat cu contract individual de munca nr. 17/21.02.2013 la SRL avand functia de frigotehnist - X C.
Prin decizia nr 536/03.08.2018 emisa de intimata s- a dispus desfacerea disciplinara a contractului individual de munca al contestatorului incepand cu 03.08.2018 in temeiul art. 61 litera a din codul muncii, retinand u-se ca acesta se face vinovat de abaterea disciplinara constand in absentarea nemotivata si neindeplinirea sarcinilor d e serviciu, in perioada 05.06.2018 - 02.08.2018, ceea ce constituie o incalcare a prevederilor art.24 alin. 6 si 17 din ROI .
Contestatorul pretinde ca angajatorul a emis decizia cu incalcarea p revederilor legale, ceea ce atrage nulitatea absoluta a acesteia.
Astfel, a sustinut ca, angajatorul nu a efectuat cercetarea disciplinara prealabila conform art .251 alin 1 codul muncii potrivit carora angajatorul este obligat sa efectueze aceasta procedura inainte de desfacerea disciplinara a contractului individual de munca .
Instanta constata ca sustinerea contestatorului este intemeiata .
Angajatorul a convocat salariatul la cercetare disciplinara prin adresa nr 519/26.07.2018 pentru data de 02.08.2018, orele 10,00 la sediul societatii pentru a da explicatii in legatura cu asa zisele absente nemotivate din data de 05.06.2018 - 02.08.2018. Acea convocare a fost expediata prin intermediul Fan Curier.
Dupa ce a primit aceasta adresa salariatul a transmis angajator ului sau, tot prin Fan Curier, cu AWB X, o cerere de reprogramare a cercetarii disciplinare, dupa data de 08.08.2018, deoarece se afla in imposibilitatea prezentarii la cercetare disciplinara, din motive medicale. A anexat o adeverinta medicala care confirma problemele medicale .
Angajatorul a refuzat primirea acesteia, dovada stand returul la AWB X pe care l-a depus, in plic inchis, la primul termen de judecata, in sedinta publica - fila 88 .
Prin refuzul de a primi corespondenta de la contestator intimata a refuzat sa acorde salariatului posibilitatea de a se apara, a arata t ca nu il intereseaza nimic din ceea ce ar avea de spus, de transmis salariatul, a aratat ca realizeaza procedura de convocare la cercetare disciplinara doar ca o simpla formalitate si nicidecum pentru a asculta in mod real apararile salariatului, pentru a verifica argumentele acestuia.
Ori cercetarea disciplinara trebuie sa asigure in mod r e al posibilitatea salariatului de a se apara, de a arata care au fost motivele, circumstantele care au determinat savarsirea faptelor care ii sunt imputate. Pentru aceasta angajatorul trebuia sa tina seama de solicitarea salariatului de reprogramare a datei la care se realiza cercetarea disciplinara, cu atat mai mult cu cat era prima cerere de acest fel si era sustinuta de acte medicale.
Asadar decizia de concediere a fost emisa, fara a fi fost efectuata o cercetare disciplinara prealabila reala, ce ea ce reprezinta o incalcare grava a unor prevederile legale imperati ve, incalcarea prevederilor art.251 alin. 1 din codul muncii, privind procedura ce rcetarii disciplinare prealabila, care atrage nulitatea absoluta a decizie de concediere .
Pe de alta parte contestatorul a sustinuta ca decizia de concediere este si netemeinica deoarece nu se face vinovat de fapta retinuta in sarcina sa, nu a absentat nemotivat de la serviciu, ci a inteles sa demision eze, inca de la data de 05.06.2018 .
Astfel, la data de 05.06.2018 contestatorul si-a depus demisia la sediul angajatorului, insa s-a lovit de refuzul acestuia de a inregistra si de a lua act de demisia sa, motiv pentru care a expediat demisia sa prin intermediul Fan Curier, corespondenta cuprinzand demisia fiind livrata la 07.06.2018, asa cum rezulta din mentiunile de pe plicul de la fila 86 .
Angajatorul a refuzat sa primeasca corespondenta, pe care scria expres ca are ca si continut "demisia", asa cum rezulta din plicul c e a fost depus sigilat la dosarul instantei - fila 86. Plicul a fost deschis de instanta si s-a constat ca intr-adevar cuprindea cererea salariatului de demisie, cerere in care se ment iona ca solicita sa se ia act d e demisia sa si de faptul ca solicita ca in perioada 05.06.2018 - 20.06.2018, perioada celor 15 zile de preaviz sa i se aprobe efectuarea concediului d e odihna aferent anilor 2017 -2018, pentru restul zilelor de concediu de odihna care i s-ar mai cuveni solicitand compensarea in bani .
Refuzand primirea corespondentei, stiind expres ce contine, dupa ce refuzase primirea cererii de demisie pe care salariatul incerca se sa o depuna personal, angajatorul a dat dovada de rea credinta si de incalcarea prevederil or art. 8 din codul munci i conform carora raporturile d e munca trebuie sa se bazeze pe buna credinta a partilor .
De asemenea, angajatorul a incalcat prevederile art. 81 alin.2 din codul muncii potrivit carora "Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba".
Intimata nu putea refuza cererea de demisie a salariatului, dreptul la libertatea muncii fiind un drept garantat de Constitutie si de art. 3 din codul muncii. Rezulta deci ca prin refuzul de a primi demisia contestatorului angajatorul a urmarit doar sicanarea salariatului.
in aceste conditii angajatorul nu putea sa pretinda ca salariatul a absentat nemotivat de al serviciu si nu putea sa sanctioneze disciplinar pe contestator.
Instanta nu va retine sustinerile intimatei ca nu ar fi ajuns corespondenta la sediul sau pentru ca la adresa din Bariera Valcii nr. 19, unde are sediul se gaseste sediul mai multor societati comerciale si ca nu rezulta expres ca intimata a refuzat primirea . imprejurarea ca la acea adresa functioneaza mai multe societati nu are n i cio relevanta, cata vreme pe plic s-a mentionat exact si cat se poate de corect numele destinatarului, care este numele intimatei si numarul de telefon al reprezentantului intimatei, fiind evident ca destinatarul a refuzat primirea, adica intimata.
Instanta nu va retine nici apararile intimatei ca salariatul a recunoscut tacit ca ar fi absentat nemotivat, prin aceea ca nu a contestat decizia nr. 444/09.07.2018 de suspendare a contractului de munca pentru absente nemotivate. Decizia de suspendare a contractului individual de munca este un act de sine statator care nu conditioneaza in niciun fel analiza deci ziei de concediere .
Instanta nu va retine pe de alta parte nici sustinerea contestatorului referitoare la faptul ca nu ar fi descrisa fapta in decizia de concediere . Din cuprinsul decizie contestate rezulta explicit care este fapta retinuta ca si abatere disciplinara si anume faptul ca a absentat nemotivat in perioada 05.06.2018 - 02.08.2018.
Fata de cele aratate mai sus si anume imprejurarea ca nu a fost efectuata cercetarea disciplinara si ca salariatul nu a savarsit o abatere disciplinara, nu a lipsit nemotivat ci a inteles sa demisioneze, instanta va admite contestatia si va anula decizia 536/03.08.2018 emisa de intimata.
Va dispune reintegrarea contestatorului pe postul detinut anterior.
Va o blig a intimata sa plateasca contestatorului o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul de la concediere 03.08.2018 pana la data reintegrarii efective, conform art. 80 alin. 1 din codul muncii .
Opinia asistentilor judiciari este conforma cu hotararea si considerentele prezente.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
iN NUMELE LEGII
HOTaRasTE
Admite contestatia formulata de reclamantul S_ N, CNP X, cu domic i liul in C, C, Jud. D_, cu domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedura la cabinet avocat B_ A E din C, nr. 80, Jud. D_ in contradictoriu cu parata S_ SRL, cu sediul in C, . 19, Jud. D_.
Anuleaza decizia 536/03.08.2018 emisa de intimata.
Dispune reintegrarea contestatorului pe postul detinut anterior.
Obliga intimata sa plateasca contestatorului o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul de la concediere 03.08.2018 pan a la data reintegrarii efective.
Cu apel in 10 zile de la comunicare, cererea de declarare a apelului se va depune la Tribunalul D_ .
Pronuntata, azi 06.02.2019, prin punerea solu t iei la dispozitia partilor de catre grefa instantei.
Demisia salariatului. Angajatorul nu este in masura sa recalifice arbitrar cererea formulata de salariat Pronuntaţă de: Tribunalul Ilfov
Incetarea contractului individual de munca in temeiul art. 55 lit. b din Codul muncii. Neintrunirea acordului de vointa a partilor pentru incetarea raporturilor de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 836/11.12.2018
Incetarea contractului de munca din initiativa angajatului. Nedatorare a cheltuielilor privind cursurile de perfectionare profesionala Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau � Sectia I Civila - Decizia civila nr. 501 din 24 iunie 2019
Mobbing-ul este considerat un fenomen la granita cu discriminarea Pronuntaţă de: Tribunalul Arad - Sentinta civila nr. 571 din data de 08 septembrie 2020
Nu orice conditie pentru exercitarea unui drept constituie si criteriu de discriminare Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 4058 din data de 09 Noiembrie 2020
Clauza penala privind nedenuntarea unilaterala a contractului de munca intr-un anumit termen in schimbul unei prime este contrara principiului libertatii muncii Pronuntaţă de: Curtea de Apel Pitesti - Decizia civila nr. 2493 din data de 20 Mai 2019
Stabilirea unei clauze penale prin Contractul individual de munca. Nulitate absoluta partiala Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL PITESTI - DECIZIA CIVILA nr. 2493/20.05.2019
Domeniul drepturilor nepatrimoniale recunoscute persoanelor juridice este restrans la acele drepturi subiective pe care persoana juridica le poate avea potrivit legii Pronuntaţă de: Tribunalul Galati - Sentinta civila nr. 1399 din data de 10 Decembrie 2019
Sarcina probei in litigiile de munca. Salariatului caruia i se imputa un fapt negativ ii revine sarcina probei faptului pozitiv contrar Pronuntaţă de: Curtea de Apel Suceava - Decizia civila nr. 996/2013 din 18.09.2013
Sarcina probei privind achitarea drepturilor salariale si a altor beneficii revine angajatorului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 1829/2019 din 28.03.2019
Incetarea contractului de munca temporara Sursa: MCP avocati
Incetarea contractului de munca in perioada de proba. Este necesar ca angajatorul sa isi motiveze decizia? Sursa: MCP avocati
Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere Sursa: MCP Cabinet avocati
Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Efectele nerespectarii termenului de preaviz in cazul demisiei Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati
Dialogurile MCP (VI): Activarea clauzei de neconcurenta Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Evitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca! Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana