Deliberand, asupra conflictului negativ de competenta, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti la data de 03.03.2020, sub numarul 4843/302/2020, contestatorul Ministerul Finantelor Publice a solicitat, in contradictoriu cu intimatul A., suspendarea provizorie a executarii silite demarate de Societatea de Executori Judecatoresti B. in Dosarul executional nr. x/2019, pana la solutionarea cererii de suspendare a executarii formulate in cadrul contestatiei la executare .
Prin Sentinta civila nr. 1223 din 04 martie 2020, Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, a admis exceptia necompetentei teritoriale, invocata din oficiu si a declinat competenta de solutionare a cauzei privind pe contestatorul Ministerul Finantelor Publice, si pe intimatul A., in favoarea Judecatoriei Oradea.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta a retinut urmatoarele:
In cadrul Dosarului de executare nr. x/E/2019, executarea silita se desfasoara impotriva debitorului Ministerul Finantelor Publice alaturi de debitorii Ministerul Justitiei, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bihor, Tribunalul Bihor si Curtea de Apel Oradea.
Luand in considerare pluralitatea de debitori, executorul judecatoresc a inteles sa investeasca Judecatoria Oradea cu o cerere de incuviintare a executarii silite/interventie in cursul executarii silite pentru toti debitorii (unii dintre ei avand sediul in Oradea, jud. Bihor si unii dintre ei avand sediul in Bucuresti, sector 5), avand in vedere art. 112 alin. (1) C. proc. civ.
Prin urmare, in temeiul dispozitiilor art. 719 alin. (1) si a art. 651 alin. (1) si alin. (3) din C. proc. civ., coroborate cu prevederile art. 112 din acelasi act normativ, competenta de solutionare a cererii de suspendare provizorie a executarii silite revine Judecatoriei Oradea, ca instanta de executare in momentul pronuntarii incheierii de incuviintare a cererii de interventie in cursul executarii silite.
Investita prin declinare, Judecatoria Oradea, prin Sentinta civila nr. 1139 din 11 martie 2020, a admis exceptia necompetentei sale teritoriale, a declinat in favoarea Judecatoriei Sector 5 Bucuresti, competenta de solutionare a cererii de suspendare provizorie a executarii silite formulate de contestatorul Ministerul Finantelor Publice, in contradictoriu cu intimatul A., si, constatand ivit conflictul negativ de competenta, a dispus trimiterea dosarului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea solutionarii conflictului.
Pentru a retine aceasta solutie, Judecatoria Oradea a constatat ca, fata de calitatea intimatului A., de judecator in cadrul Curtii de Apel Oradea, contestatorul avea dreptul sa sesizeze, in afara de Judecatoria Oradea, o alta instanta de acelasi grad aflata in circumscriptia oricareia din curtile de apel invecinate, in aplicarea dispozitiilor art. 127 din C. proc. civ.
Prin urmare, in temeiul dispozitiilor art. 651 alin. (1) C. proc. civ. contestatorul, in calitate de debitor, poate sesiza instanta in circumscriptia careia isi are sediul .
Cu privire la conflictul negativ de competenta cu a carui judecata a fost legal sesizata in temeiul art. 133 pct. 2, coroborate cu cele ale art. 135 alin. (1) C. proc. civ., Inalta Curte retine urmatoarele:
Obiectul cauzei deduse judecatii il constituie cererea prin care contestatorul Ministerul Finantelor Publice a solicitat instantei suspendarea provizorie a executarii silite in Dosarul nr. x/2019 al BEJ B., pana la solutionarea cererii de suspendare formulata odata cu contestatia la executare ce formeaza obiectul Dosarului nr. x/2020 al Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti.
Potrivit dispozitiilor art. 719 alin. (1) C. proc. civ., pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, la solicitarea partii interesate si numai pentru motive temeinice, instanta competenta poate suspenda executarea, suspendarea putandu-se solicita odata cu contestatia la executare sau prin cerere separata.
In completare, art. 719 alin. (7) C. proc. civ. prevede ca, daca exista urgenta si daca, in cazurile prevazute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a platit cautiunea, instanta poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare, incheierea nefiind supusa niciunei cai de atac.
Din analiza textelor de lege antementionate, rezulta ca atat suspendarea executarii silite, cat si suspendarea provizorie a acesteia, chiar daca sunt solicitate prin cereri separate, se judeca de catre completul investit cu solutionarea contestatiei, avand in vedere caracterul incidental al acestor cereri fata de actiunea principala reprezentata de contestatia la executare .
In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 111 alin. (12) teza a II-a din Hotararea nr. 1375/2015 din 17 decembrie 2015 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, care prevad ca, daca exista contestatie la executare depusa la instanta, cererea de suspendare provizorie a executarii silite, chiar formulata separat, se va judeca de catre completul care solutioneaza contestatia la executare .
Or, in prezenta cauza, contestatia la executare a fost depusa de contestator la Judecatoria sectorului 5 Bucuresti si formeaza obiectul Dosarului nr. x/2020, asa cum reiese din evidentele Ecris, dar si din continutul considerentelor sentintei de declinare pronuntate de Judecatoria sectorului 5 Bucuresti, consecinta investirii in acest mod cu actiunea principala fiind ca aceeasi judecatorie a devenit instanta competenta sa judece cererile cu caracter incidental care au fost formulate in cadrul contestatiei la executare si al caror termen de solutionare era anterior dezinvestirii, in conditiile legii, de aceasta contestatie.
De altminteri, potrivit art. 651 alin. (1) din C. proc. civ., competenta in solutionarea cererilor de contestatie la executare apartine instantelor in circumscriptia carora se afla sediul debitorului.
In egala masura, Inalta Curte de Casatie si Justitie constata ca art. 651 C. proc. civ. impune ca verificarea competentei sa se raporteze la sediul debitorului, iar nu la alte repere care excedeaza conditiilor impuse de aceasta norma, dupa cum, invocarea art. 127 din C. proc. civ. are drept consecinta sesizarea unei instante alaturate celei in cadrul careia functioneaza judecatorul care e parte in litigiu, iar nu sesizarea unei instante care nu indeplineste aceasta conditie.
Pe cale de consecinta, Inalta Curte urmeaza sa stabileasca, in conformitate cu prevederile art. 135 alin. (1) si alin. (4) C. proc. civ., ca instanta competenta sa judece cererea de suspendare provizorie a executarii silite este Judecatoria sectorului 5 Bucuresti.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
D E C I D E
Stabileste competenta de solutionare a cererii de chemare in judecata formulata de contestatorul Ministerul Finantelor Publice in contradictoriu cu intimatul A., avand ca obiect "suspendare provizorie a executarii silite", in favoarea Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti.
Definitiva.
Conflict negativ de competenta intre sectiile civile ale aceluiasi tribunal Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 48 din 30 mai 2018 a Curtii de Apel Galati
Conflict negativ de competenta generat de obiectul actiunii in materia fondului funciar Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 56 din 18 iunie 2018 a Curtii de Apel Galati
Conflict de competenta functionala intre sectiile instantei. Actiune introdusa de personalul silvic. Determinarea naturii juridice a actelor contestate Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Sentinta civila nr. 8/3.03.2020
Conflict negativ de competenta ivit intre instanta civila si instanta de contencios administrativ. Despagubiri pentru lipsa de folosinta a terenului apartinand fondului forestier. Natura civila a pretentiilor Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 90 din 16 ianuarie 2020
Conflict de munca cu element de extraneitate. Competenta teritoriala. Conflict negativ de competenta Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 208 din 28 ianuarie 2020
Dispozitia contestata priveste modificarea contractului de munca sub aspectul salarizarii ceea ce caracterizeaza litigiul ca fiind un conflict de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 6 din data de 22 Ianuarie 2019
Angajarea raspunderii patrimoniale a angajatorului pe calea de drept comun. Incetarea raportului de serviciu Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 719 din data de 25.08.2020
Pretentiile intemeiate pe un contract de bursa. Inexistenta unor raporturi de munca ale partilor Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 43 din data de 02 Septembrie 2020
Tranzactia incheiata intre salariat si angajator priveste raporturi juridice de dreptul muncii. Aceasta prevede modul in care se vor stinge datoriile existente, derivate din contractul individual de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 9 din data de 04 Februarie 2019
Competenta este atrasa de obiect, iar nu de catre partile atrase in proces de catre reclamant sau de catre natura drepturilor care se pot naste ulterior in patrimoniul reclamantului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 14 din data de 10 ianuarie 2020
Instanta competenta in cererile privind drepturile salariale ale magistratilor Sursa: Irina Maria Diculescu
Profesionistii, indiferent de statutul lor juridic sunt supusi regulilor de drept civil Sursa: Avocat Lacatus Igor
Notiunea de �domiciliu� in dreptul muncii Sursa: Larisa Stefana Mihalache
Trasaturile caracteristice ale contractului individual de munca Sursa: EuroAvocatura