In motivarea plangerii, petenta a aratat in esenta, ca reprezentantul intimatului s-a deplasat in control la sediul societatii si fara a indeplini nici o procedura legala si a patruns in incinta societatii, actionand de o maniera intimidatoare la adresa angajatilor prezenti. A mai aratat ca F__ A__ s-a aflat pentru cateva zile in perioada de proba, societatea apreciind util un astfel de demers pentru buna functionare a societatii.
Plangerea a fost intemeiata, in drept pe dispozitiile OG nr. 2/2001. In probatiune a solicitat administrarea probei cu inscrisuri si a probei testimoniale. A fost anexat in copie urmatoarele inscrisuri: anexa de constatare si masuri dispuse in domeniul relatiilor de munca, procesul verbal contestat si procesul verbal de control .
In procedura de regularizare s-a indicat numele si adresa martorilor si s-a facut dovada achitarii taxei judiciare de timbru in valoare de 20 lei.
Plangerea a fost formulata, semnata si sustinuta de mandatara avocat O_ B_, in baza imputernicirii anexata la dosar.
Fiindu-i comunicata plangerea, intimatul a formulat intampinare, solicitand respingerea plangerii ca nefondata, intrucat procesul-verbal a fost legal intocmit. In drept, intampinarea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 205 Cod procedura civila si Legii nr. 53/2001, iar in baza art. 411 Cod procedura civila a solicitat judecarea cauzei si in lipsa . In dovedire a depus in copie documentatia aferenta procesului verbal contestat: procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor _ nr. 3071/20.11.2015, procesul verbal de control nr. xxxxx/20.11.2015, fisa de identificare completata de A_ F_, note de relatii, extras Revisal, tematica de control si anexa de constatare si de masuri dispuse in domeniul relatiilor de munca .
In cauza a fost incuviintata pentru ambele parti proba cu inscrisuri, iar pentru petenta si proba testimoniala constand in declaratiile martorelor A F si A E P.
Analizand ansamblul materialului probator administrat in cauza, prin prisma sustinerilor partilor si a dispozitiilor legale incidente, instanta retine urmatoarele:
In fapt, la data de 20 noiembrie 2015 la punctul de lucru al societatii petente situat in localitatea M_ a avut loc un control privind modul in care angajatorii aplica prevederile legale referitoare la relatiile de munca . Urmare a acestui a fost intocmit procesul verbal de control _ 3071/20.11.0215, prin care s-a retinut nerespectarea prevederilor art. 16 alin. 1 din Legea 53/2003, in sensul ca _ a primit la munca pe A_ F_ pe activitate de ospatar, fara a incheia un contract individual de munca anterior inceperii lucrului. P acelasi proces verbal petenta a fost sanctionata in baza art. 4 alin. 1 HG 500/2011 cu avertisment pentru faptul ca nu a transmis registrul electronic de salariati cu data incetarii contractului de munca 11.11.2015 pentru B L. Procesul verbal a fost semnat de reprezentantii societatii petente.
Raportat la momentul incheierii procesului verbal 20.11.2015 si data inregistrarii plangerii contraventionale la Judecatoria Iasi - 04.12.2015, instanta apreciaza ca prezenta plangere indeplineste cerintele prevazute de art. 31 alin. 1 OG 2/2001 privind termenul in care a fost formulata.
In temeiul dispozitiilor art. 34 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, instanta are indatorirea de a verifica legalitatea si temeinicia procesului-verbal, hotarand asupra sanctiunii.
In ceea ce priveste legalitatea procesului-verbal de contraventie contestat prin plangerea care formeaza obiectul prezentei cauze, instanta, analizand din oficiu continutul acestuia prin prisma dispozitiilor art. 17 din O.G. nr. 2/2001, constata ca procesul-verbal a fost legal intocmit, cuprinzand toate elementele prevazute de articolul mentionat sub sanctiunea nulitatii absolute.
In ceea ce priveste temeinicia procesului-verbal, instanta constata ca procesul-verbal contestat indeplineste conditiile de temeinicie pentru sanctionarea in mod valabil a contravenientei, avand in vedere urmatoarele considerente:
In primul rand, analizand hotararea pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauza A_____ impotriva Romaniei, instanta retine ca trebuie respectate in materie contraventionala garantiile cuprinse in art. 6 CEDO, referitoare, in principal, la prezumtia de nevinovatie si incidenta principiului potrivit caruia orice indoiala profita acuzatului (in dubio pro reo), dar si la existenta unei prezumtii relative ca reflecta adevarul, in favoarea continutului actului de constatare incheiat ca urmare a perceptiilor proprii ale agentului constatator.
Sub acest aspect, instanta retine ca procesul-verbal, beneficiind de o prezumtie relativa de autenticitate si veridicitate, face dovada celor retinute de agentul constatator, faptele fiind constatate nemijlocit.
In acest context, instanta aminteste ca, potrivit jurisprudentei instantei de contencios european al drepturilor omului, ar fi lipsit de logica sa le fie recunoscut statelor parte la Conventie dreptul de a investi organe administrative cu competenta de sanctionare a unor fapte minore (a se vedea in acest sens cauza Lauko impotriva Slovaciei, hotararea din 2 septembrie 1998, A�64), fiind conforma Conventiei procedura de aplicare si executare a unei sanctiuni contraventionale pe baza unui act necontestat in fata unei instante, avand implicit si valoare probatorie, iar in momentul formularii unei contestatii judiciare impotriva unui alt act de acelasi gen, acordarea unei relevante probatorii acestuia sa contravina CEDO.
Totodata, Curtea a mai reamintit ca, potrivit unei jurisprudente constante, jurisdictiilor nationale le revine in principal sarcina de a aprecia elementele de proba administrate in fata lor si de a se pronunta asupra pertinentei acelor probe pe care partile doresc sa le propuna in vederea administrarii.
Fata de aceste aspecte, instanta retine ca faptele contraventionale au fost constatate de catre inspectorii ITM in mod nemijlocit prin controlul efectuat la punctul de lucru al petentei din M___. Mai mult, aspectele consemnate in procesul-verbal sunt sustinute de celelalte inscrisuri depuse de intimat, respectiv de fisa de identificare .
Prioritar, instanta retine faptul ca petenta a formulat aparari numai cu privire la prima fapta contraventionala, insusindu-si implicit sanctiunea cu avertisment aplicata pentru cea de-a doua fapta contraventionala.
Din extrasul din baza de date Revisal, anexat de intimata la dosar, instanta retine ca petenta a incheiat contractul individual de munca al numitei A___ F___ incepand cu data de 17.11.2915, contratul fiind transmis in registrul electronic de salariati la data de 16.11.2015, aceasta prestand activitate in folosul petentei, ca barman ospatar din 03.11.2015. Petenta a recunoscut faptul ca anterior incheierii contractului individual de munca A___ F___ a prestat munca in folosul sau, insa aceasta a reprezentat o perioada de proba, menita sa ajute viitorul salariat in luarea hotararii de angajare . Fata de aceste sustineri instanta retine ca perioada de proba reprezinta vechime in munca si face parte integranta din continutul contractului de munca, fiind interzisa cu desavarsire utilizarea de personal fara incheierea de forme legale, chiar si in perioada de proba . Angajatorul are posibilitatea de a testa capacitatea angajatilor de acomodare, legea stabilind o perioada de proba de pana la 90 de zile . In tot acest timp contractul de munca poate inceta printr-o simpla notificare fara alte formalitati. Codul muncii sanctioneaza primirea la munca fara forme legale de angajare, indiferent daca salariatul se afla in perioada de proba sau nu.
Fata de cele expuse, instanta apreciaza ca sunt indeplinite cumulativ elementele constitutive ale faptei contraventionale prevazute de art. 260 alin. 1 lit. e din Legea nr. 53/2003, iar conduita petentei se situeaza in sfera ilicitului contraventional, ce constituie temei al raspunderii contraventionale.
Potrivit definitiei legale, contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu (art. 10 din Codul muncii - Legea nr. 53/2003).
Din coroborarea probelor administrate, rezulta ca aceasta persoana fizica, a prestat pentru societatea petenta, angajator persoana juridica, activitate in functia de ospatar din data de 03.11.2015, fara a incheia un contract de munca .
Prevederile art. 16 alin. 1 din Codul muncii stabilesc ca un contract individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca .
Sub aspectul laturii obiective, elementul material al contraventiei s-a materializat prin inactiunea petentei de a incheia contract individual de munca pentru angajatul A___ F___, in forma scrisa, anterior inceperii raporturilor de munca, deoarece aceasta obligatie legala ii incumba acesteia, in calitate de angajator .
Urmarea imediata a faptelor savarsite de catre petenta, consta in lezarea valorii sociale care asigura un climat de ordine si securitate sociala necesar desfasurarii normale a activitatii de munca, precum si lipsirea angajatului, pentru perioada anterioara incheierii contractului de munca in scris, de drepturile pe care legea le recunoaste si le garanteaza salariatilor.
Sub aspectul laturii subiective, atitudinea psihica a petentei fata de fapte si urmarile acestora imbraca forma vinovatiei in modalitatea intentiei indirecte, deoarece a prevazut rezultatul faptelor sale si desi nu l-a urmarit, a acceptat posibilitatea producerii acestuia.
Referitor la individualizarea sanctiunii, instanta va avea in vedere criteriile prevazute de art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001 care prevede ca sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa precum si de circumstantele personale ale contravenientului.
Sub aspectul sanctiunii aplicate petentei, instanta constata ca fapta contraventionala prevazuta de art. 260 alin. 1 litera e din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii se sanctioneaza cu amenda de la xxxxx lei la xxxxx lei pentru fiecare persoana identificata, petentei fiindu-i aplicata amenda egala cu minimul special.
Instanta va retine ca petenta a incheiat contractul de munca imediat dupa controlul efectuat de agentii intimatei (controlul a avut loc la ora 14.45, iar contractul de munca a fost transmis in registrul electronic la ora 17.07), manifestand o maxima disponibilitate de corijare a situatiei de fapt .
Astfel fiind, data fiind situatia de fapt retinuta si gradul de pericol social redus al faptei contraventionale retinute, instanta apreciaza ca sanctiunea aplicata de agentul constatator nu indeplineste cerinta proportionalitatii in sensul art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001 si ca o sanctiune nepecuniara, constand intr-un avertisment, ar fi justificata, intrucat din atitudinea petentei rezulta ca o astfel de masura ar fi apta sa isi atinga scopul preventiv.
Pentru toate considerentele expuse, instanta va admite in parte plangerea contraventionala si va inlocui sanctiunea amenzii in cuantum de 10.000 lei cu sanctiunea avertismentului, mentinand celelalte dispozitii ale procesului verbal contestat.
In temeiul dispozitiilor art. 453 Cod procedura civila si in concordanta cu principiul disponibilitatii, instanta va constata ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata .
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Admite in parte plangerea contraventionala formulata de catre petenta _ CUI xxxxxxxx, cu sediul in jud. Iasi, in contradictoriu cu intimata IT DE MUNCA IASI, cu sediul in Iasi, nr. 31, jud. Iasi, impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei nr. xxxxxxxxxxx/20.11.2015.
Inlocuieste sanctiunea amenzii in cuantum de10.000 lei, aplicata petentului prin procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei nr. xxxxxxxxxxx/20.11.2015 cu sanctiunea contraventionala a avertismentului.
Constata ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata .
Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare . In situatia in care se formuleaza cerere de apel, aceasta se va depune la Judecatoria Iasi.
Pronuntata in sedinta publica din 10 iunie 2016.
Primirea la locul de munca fara incheierea contractului individual de munca. Sanctionarea angajatorului Pronuntaţă de: Tribunalul Dambovita, Sectia a II-a Civila de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 243 din 16.03.2016
Primirea la munca a 4 persoane fara contract de munca. Amenda contraventionala Pronuntaţă de: Judecatoria Botosani, Sectia Civila, Sedinta din 14.06.2016
Anulare proces-verbal de constatare a contraventiei Pronuntaţă de: Judecatoria Adjud - Sentinta civila nr. 103 din data 27.01.2011
Anularea procesului-verbal de contraventie Pronuntaţă de: Judecatoria Valenii de Munte - Sentinta civila nr. 708 din data 23.03.2010
Exceptia nulitatii plangerii contraventionale Pronuntaţă de: Judecatoria Galati - Sentinta civila nr. 720 din data 28.01.2010
Inlocuirea amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii Pronuntaţă de: Judecatoria Orsova - Sentinta civila nr. 500 din data 29.09.2009
Furt calificat. Tentativa. Proces-verbal de constatare a infractiunii flagrante Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, sectia I penala, decizia nr. 330 din 1 februarie 2007
Legalitatea sanctiunilor contraventionale/amenzilor aplicate pe durata starii de urgenta, conform OUG 1/1999 Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati
Consideratii asupra constitutionalitatii scutirii autoritatilor publice de taxa judiciara de timbru in actiunile care au ca obiect venituri publice Sursa: Irina Maria Diculescu
Procedura si Actele necesare pentru infiintarea unitatilor farmaceutice (farmacii, depozite si drogherii) Sursa: EuroAvocatura.ro