din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2546 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Mediere » Obligatie de a face. Autorizarea ca mediator

Obligatie de a face. Autorizarea ca mediator

  Publicat: 05 Mar 2013       2898 citiri        Secţiunea: Mediere  


Consiliul European este termenul folosit pentru a denumi intalnirile periodice ale Sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Pe rol judecarea cauzei de contencios administrativ si fiscal privind pe
reclamantul E. M., cu domiciliul procedural ales in I,(...), (...)heorghe S., parter, judetul I, in contradictoriu cu paratii: D. B. F., CONSILIUL DE N., avand ca obiect - obligatia de a face.


1. (ca probe noi in apel si recurs) orice inscrisuri avand legatura cu obiectul litigiului si fiind de natura sa lamureasca anumite aspecte ale raporturilor dintre impricinati, dar pe care partea interesata, indiferent din ce motive, nu le-a infatisat primei instante pentru ca aceasta sa le poata lua in considerare cu ocazia solutionarii pricinii.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Moment (etapa) al judecatii in prima instanta,
Bunuri materiale, activitati sau actiuni, proiecte, pe care o banca accepta sa le crediteze
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Legea privind medierea şi organizarea profesiei de mediator
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Dovada scrisa prin care
Dovada scrisa prin care
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Orice forma de comunicare destinata sa promoveze, direct sau indirect, produsele, serviciile, imaginea, numele ori denumirea, firma sau emblema unui comerciant ori membru al unei profesii liberale;


La apelul nominal , facut in sedinta publica , se prezinta reclamantul E. M., lipsa fiind reprezentantii paratilor.


Procedura legal indeplinita.


Se da citire referatului cauzei de catre grefier, referat potrivit caruia s-au depus la dosar, de catre paratul Consiliul de N., inscrisuri .


Nemaifiind formulate cereri si constatand cauza in stare de judecata, se acorda cuvantul pentru dezbateri.


Reclamantul E. M. sustine ca paratii si-au indeplinit obligatiile, astfel ca actiunea este fara obiect .


Instanta declara inchise dezbaterile si ramane in pronuntare.


Dupa deliberare,



CURTEA DE APEL,


Asupra cauzei de contencios administrativ de fata.


Prin cererea inregistrata la nr. 723/45/27.08.2008 la aceasta instanta reclamantul E. M. a chemat in judecata parata B. F. D., in calitate de Presedinte al Consiliului de N. si Consiliul de N. B, pentru a fi obligati in solidar, la plata unei amenzi judiciare in suma de 83,6 lei/zi conform art. 12(1) din O.U.G. 27/2003, in favoarea statului, incepand cu data de 12.06.2008 si pana la punerea in executare efectiva a dispozitiilor Deciziei Curtii de Apel Iasi nr. 99/CA/12.05.2008, pronuntata in dosarul (...).


In subsidiar, solicita obligarea paratilor si la plata unei sume cu titlu de daune cominatorii de 83,6 lei pe zi, incepand cu data de 12.06.2008, pana la punerea efectiva in executare a aceleiasi decizii, conform art. 12(1) teza a II-a din O.U.G. 27/2003.


Motiveaza reclamanta ca la data de 12.05.2008, Curtea de Apel Iasi i-a admis cererea de constatare a interventiei cazului de aprobare tacita, formulata in contradictoriu cu parata Consiliul de N., privind autorizarea ca mediator si emiterea in acest sens a autorizatiei prevazuta de Legea 192/2006 si inscrierea in U. mediatorilor autorizati din Romania, prin sentinta civila 99/CA/2008, astfel ca deveneau incidente dispozitiile art. 24 si 29 din Legea Contenciosului administrativ ce reglementeaza ``obligatia executarii`` solutiilor irevocabile in materia contenciosului administrativ.


Desi a adresat paratelor trei mesaje electronice, -la 13, 21 si 27 mai 2008 -, prin care solicita punerea in executare a acestei sentinte, nu a primit insa vreun raspuns, astfel ca in conformitate cu prevederile art. 12 din OUG 27/2003 a formulat prezenta actiune in contencios administrativ, a carei admitere o solicita.


Parata Consiliul de N. B prin intampinare solicita respingerea actiunii ca fiind lipsita de interes intrucat in sedinta din 6.08.2008 a dispus autorizarea ca mediator a reclamantului. Mai mult, la 19.09.2008 acesta a depus actele necesare pentru aprobarea formei de exercitare a profesiei de mediator, acestea fiind analizate in sedinta Comisiei Permanente a Consiliului de mediere din 23.09.2008, cand s-a hotarat avizarea Biroului de N. ``E. M.``, care din 9.X.2008 figureaza in tabelul mediatorilor autorizati.


Este invocata de asemeni exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei D. F., neexistand identitate intre persoana paratei si cel obligat prin raportul juridic dedus judecatii.


La dosarul cauzei au fost depuse adeverinta 327/27.08.2008 emisa de Consiliul de N., prin care se atesta indeplinirea de reclamant a conditiilor legale pentru a fi mediator, si ca a fost autorizat prin Hotararea 1077/8.08.2008, Hotararea aceluiasi consiliu nr. 1181/3.10.2008, prin care se constata indeplinirea de reclamant a conditiilor legale pentru infiintarea biroului de mediator, luandu-se act de faptul ca acesta va exercita aceasta profesie incepand cu 14.10.2008, cu efectuarea mentiunilor cuvenite in U. N.ilor, precum si adeverinta 502/14.10.2008, prin care se atesta ca reclamantul poate exercita profesia de mediator incepand cu data de 14.10.2008.


Curtea, vazand probatoriul sus mentionat, constata indeplinita de parata Consiliul de N. a obligatiei cuprinse in sentinta civila 99/CA/12.05.2008, anterior promovarii prezentei actiuni de reclamant, si raportat concluziilor acestuia din cadrul dezbaterilor, privitoare la lipsa de obiect a actiunii ce face obiectul dosarului de fata, urmeaza sa procedeze la respingerea pe acest considerent a cererii inregistrate la 27-.08. 2008 la aceasta instanta.


PENTRU ACESTE MOTIVE


IN NUMELE LEGII


HOTARASTE:



Respinge ca fara obiect actiunea formulata de reclamantul E. M., in contradictoriu cu paratii B. F. D. si Consiliul de N. B.


Cu recurs in 5 zile de la comunicare .


Pronuntata in sedinta publica, azi 20.10.2008.





Pronuntata de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, Sentinta nr. 66 din 20.10.2008


Citeşte mai multe despre:    Curtea de Apel Iasi    OUG 27/2003    Legea 192/2006    Legea 554/2004    Autorizare
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Contestatie in anulare. Eroare materiala. Imposibilitatea cenzurarii modului in care instanta de apel a aplicat sau interpretat dispozitiile legale in cauza
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 102/4.03.2020

Actiune in revendicare. Efectele hotararii judecatoresti fata de terti
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 181/19.03.2020

Expropriere de fapt. Conditii si efecte. �Asteptare legitima� de recuperare a unei investitii, in sensul jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 241/24.06.2020

Completare hotarare judecatoreasca. Casare cu trimitere spre rejudecare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Civila, Decizia civila nr. 297/23.06.2020

Tutela administrativa. Termen de decadere. Actiune impotriva hotararii consiliului local de aprobare a modificarii regimului de inaltime a constructiilor aprobat prin PUG
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia civila nr. 199/09.03.2020

Concurs de numire in functie. Nepromovarea concursului si lipsa actului de numire in functie. Actiune in constatare a existentei raportului de serviciu. Autoritate de lucru judecat
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 34/12 ianuarie 2021

Conflict de competenta functionala intre sectiile instantei. Actiune introdusa de personalul silvic. Determinarea naturii juridice a actelor contestate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Sentinta civila nr. 8/3.03.2020

Timpul de lucru; munca suplimentara; sarcina probei privind timpul de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 355/15.09.2020

Pensionarii militari decorati cu ordinul �Meritul Militar�. Beneficiul semnului onorific se acorda in favoarea beneficiarului pensionar militar sub forma unui spor adaugat la cuantumul pensiei brute
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 304/16.07.2020

Publicarea numelui reclamantului in cuprinsul listei debitorilor, ulterior stingerii obligatiei de plata si anularii titlurilor de creanta. Nerespectarea dispozitiilor legale privind protectia datelor cu caracter personal
Pronuntaţă de: Judecatoria Iasi - Sentinta civila nr. 13391 din data de 27 Noiembrie 2019



Articole Juridice

Termenul de apel in litigiile de munca � constitutionalitate si oportunitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

ICCJ. Comunicarea deciziei de concediere prin posta electronica
Sursa: euroavocatura

ICCJ. Decizia de concediere nu mai poate fi revocata dupa comunicarea acesteia catre salariat
Sursa: EuroAvocatura.ro

Inregistrarea tardiva a nasterii. Imposibilitatea administrarii probei cu expertiza medico-legala
Sursa: CSM

Legea nr. 10/2001, art. 42 - dreptul de preemtiune al chiriasului
Sursa: CSM