din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2881 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Dreptul Muncii » Cadru didactic. Exceptia lipsei calitatii procesual pasive

Cadru didactic. Exceptia lipsei calitatii procesual pasive

  Publicat: 26 Oct 2012       4292 citiri        Secţiunea: Dreptul Muncii  


Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Prin sentinta civila nr. 532/11.03.2010 Tribunalul Galati a respins ca nefondata exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de paratul C. L..

Dezechilibru de ansamblu al economiei care consta in aparitia sau cresterea discrepantei dintre masa monetara si oferta de bunuri fata de situatia existenta anterior.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Balanta veniturilor si cheltuielilor dintr-o anumita perioada
Balanta veniturilor si cheltuielilor dintr-o anumita perioada
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Proces, pricina, cauza, conflict, neintelegere intre doua sau mai multe persoane,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite).
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
(in prima instanta). Reglementat in cap. II, t. II, C. proc. pen., partea speciala, s elimiteaza la fapta si persoana (persoanele) aratata in actul de sesizare a instantei, chiar si in cazul de extindere a procesului penal.
Dezechilibru de ansamblu al economiei care consta in aparitia sau cresterea discrepantei dintre masa monetara si oferta de bunuri fata de situatia existenta anterior.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.


A admis actiunea formulata de reclamanti in contradictoriu cu paratii C.L.F. si S.G.S..


A obligat pe paratii catre reclamanti, sa calculeze si sa plateasca salariul pentru plata cu ora prin cumul cu aplicarea sporului de vechime in munca, incepand cu data de 22.01.2007, actualizat cu indicele de inflatie la data platii.


Impotriva acestei sentinte a declarat recurs paratul C.LF., criticand solutia data de prima instanta doar sub aspectul respingerii exceptiei calitatii procesuale pasive.


Astfel, a considerat ca hotararea instantei de fond este nelegala si netemeinica intrucat nu exista nici o obligatie privind asigurarea sumelor de plata sau a stabilirii necesarului cheltuielilor de personal in sarcina consiliilor locale.


Institutia recurenta nu are calitatea de angajator al reclamantilor pentru a putea sta in proces in calitate de parata, nu calculeaza salariile cadrelor didactice, ci doar aproba proiectul de buget al institutiei de invatamant.


In concluzie, cheltuielile cu drepturile banesti solicitate de cadrele didactice trebuiau cuprinse in proiectul de buget al institutiei inainte ca acesta sa fie inaintat spre aprobare consiliului local, responsabilitatea cu privire la propunerile inaintate apartinand in totalitate conducerii institutiei de invatamant.


De asemenea, a sustinut ca intrucat intre Consiliul Local si reclamanti nu exista raporturi de munca, prezenta cauza nu putea fi solutionata potrivit dispozitiilor Codului muncii si nu poate fi considerat un litigiu de munca .


A solicitat admiterea recursului, modificarea sentintei recurate si respingerea actiunii pentru lipsa calitati procesuale pasive.


In drept a invocat dispozitiile art. 304 pct. 7 si 8 Cod procedura civila.


Prin concluziile scrise formulate, intimatii-reclamanti au solicitat respingerea recursului declarat de parat si mentinerea hotararii instantei de fond ca fiind legala si temeinica.


Examinand recursul declarat, prin prisma motivelor invocate si a dispozitiilor legale incidente, sub toate aspectele de fapt si de drept, in conformitate cu prevederile art. 304 indice 1 Cod procedura civila, curtea apreciaza ca recursul este nefondat pentru urmatoarele considerente:


Calitatea procesuala reprezinta indreptatirea unei persoane de a figura ca parte in proces si presupune existenta unei identitati intre titularii raportului juridic dedus judecatii, din punct de vedere al dreptului afirmat (calitate procesuala activa) si a obligatiei corelative (calitate procesuala pasiva).


Calitatea procesuala se stabileste functie de dreptul ce face obiectul judecatii, a carui existenta sau inexistenta urmeaza a se constata prin hotararea judecatoreasca.


In speta, obiectul judecatii il reprezinta calcularea si plata drepturilor salariale pentru plata cu ora sau prin cumul cu aplicarea sporului de vechime in munca pe ultimii trei ani anteriori introducerii actiunii, sume actualizate cu indicele de inflatie la data platii.


Referitor la existenta acestor drepturi salariale reglementate de dispozitiile art. 50 al. 1 si 2 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare, problema pusa in discutie vizeaza nu doar simpla plata a acestor drepturi ci si aspectele care tin de prevederea unor asemenea sume, reflectarea lor in situatiile economico-financiare, repartizarea pe categorii de cheltuieli, aprobarea si ulterior alocarea sumelor catre ordonatorii de credite prevazuti de lege.


Sub aceste aspecte, se constata ca recurentului ii revin astfel de atributii, imprejurare care justifica existenta calitatii sale procesuale pasive.


Potrivit art. 167 al. 3 din Legea nr. 84/1995 finantarea de baza asigura desfasurarea in conditii normale a procesului de invatamant la nivel preuniversitar, conform standardelor nationale. Finantarea de baza se asigura prin bugetele locale ale unitatilor administrativ teritoriale de care apartin unitatile de invatamant, de sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si din alte venituri ale bugetelor locale.


In cadrul finantarii de baza sunt cuprinse inclusiv cheltuielile de personal si care, potrivit reglementarilor de mai sus, se asigura prin bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant.


Ca urmare, nu pot fi primite motivele de recurs invocate in cauza in sensul ca nu intra in sfera atributiilor ce revin paratelor consiliilor locale, asigurarea sumelor necesare platii unor asemenea drepturi salariale ce fac parte din finantarea de baza a unitatilor de invatamant.


De altfel si prevederile art. 13 din O.U.G. nr. 32/2001 stabilesc, incepand cu anul 2001 asigurarea finantarii institutiilor de invatamant preuniversitar de stat din bugetele locale ale unitatilor administrativ teritoriale pe a caror raza acestea isi desfasoara activitatea, cu exceptia unor cheltuieli care nu privesc cauza de fata.


In aplicarea acestor prevederi au fost emise Norme metodologice prin H.G. nr. 538/2001, H.G. nr. 2192/2004 si H.G. nr. 174/2003.


In consecinta, pentru considerentele aratate si in temeiul dispozitiilor art. 312 alin. 1 Cod procedura civila, a fost respins ca nefondat recursul declarat de paratul C.L.F.





Pronuntata de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr. 894 din data 23.06.2010


Citeşte mai multe despre:    Curtea de Apel Galati    Salariu    Salariat    Drepturi banesti    OUG 32/2001    HG 538/2001    HG 2192/2004    HG 174/2003    Legea 84/1995    Drepturi salariale    Legea 128/1997    Exceptia calitatii procesuale pasive.    Angajat    Angajator    Indice de inflatie    Spor de vechime in munca    Calitate procesual pasiva    Cadru didactic    Raporturi de munca
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Restituirea sumelor incasate de salariat ca urmare a interpretarii eronate a prevederilor legale privind salarizarea
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Hartuirea morala la locul de munca. Atingerea personalitatii, demnitatii sau integritatii unei persoane
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Angajatorul are dreptul de a-si organiza activitatea insa aceasta nu inseamna ca prin reorganizare se poate modifica contractul individual de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.569/04.10.2017 a Curtii de Apel Galati

Conflict negativ de competenta intre sectiile civile ale aceluiasi tribunal
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 48 din 30 mai 2018 a Curtii de Apel Galati

Conflict negativ de competenta generat de obiectul actiunii in materia fondului funciar
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 56 din 18 iunie 2018 a Curtii de Apel Galati

Stabilirea salariului la nivelul maxim aflat in plata prin raportare la indemnizatiile de care beneficiaza personalul cu atributii in domeniul asistentei sociale
Pronuntaţă de: Decizia nr. 484/9 martie 2018 a Curtii de Apel Galati

Predare temporara in cazul in care predarea unei persoane in baza unui mandat european de arestare a fost amanata. Inoportunitatea predarii atunci cand persoana solicitata este arestata preventiv in cauza in care este judecata in Romania
Pronuntaţă de: Incheierea din 18 ianuarie 2018 a Curtii de Apel Galati

Revizuire. Inscrisurile descoperite in Arhivele Statului nu reprezinta �inscrisuri noi�
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 19/A din 02.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Contract de garantie in numerar. Libertatea contractuala. Nulitatea contractului prin care angajatul se obliga sa constituie o garantie in vederea acoperirii eventualelor prejudicii aduse patrimoniului angajatorului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 350/15.09.2020

CEDO: Camelia Bogdan impotriva Romaniei. dreptul la un proces echitabil. Accesul la o instanta
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului



Articole Juridice

Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca temporara: avantaje si dezavantaje
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale
Sursa: MCP avocati

Punctele de stabilitate in Noua lege a pensiilor. Clarificari si Reglementari
Sursa: MCP avocati