din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2329 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » URSS. Prizonier de razboi. Acordare despagubiri

URSS. Prizonier de razboi. Acordare despagubiri

  Publicat: 23 Oct 2012       7272 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Prin sentinta civila nr. 1411 din 28 iunie 2010 a Tribunalului Galati s-au respins ca nefondate actiunile conexe, formulate de reclamantele D.M. si L.N.

Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Act adoptat de organele de stat,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Legea 10 din 2001. Intervalul de timp in care s-a facut preluarea abuziva, cuprins intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, in cazul Legii nr. 10 din 2001 si al O.U.G. nr.94/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, respectiv cuprins intre 6 septembrie 1940 si 22 decembrie 1989, in cazul O.U.G. nr. 83/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 66/2004;


Pentru a decide astfel, instanta a avut in vedere urmatoarele:


Din hotararea nr.857/25 iulie 1991 emisa de Comisia pentru aplicarea Decretului nr.118/1990, judetul Galati rezulta ca D.M. a fost deportat in U.R.S.S. in perioada 15 ianuarie 1945 - 1 decembrie 1949, iar din hotararea nr.2015/20 ianuarie 1994 emisa de aceeasi comisie reiese ca acesta a fost prizonier (dos.938787/25 aprilie 1993).


Potrivit art.3 din Legea nr.221/2009, masurile administrative cu caracter politic sunt acelea luate de organele fostei militii sau autoritati care au avut ca obiect dislocarea si stabilirea de domiciliu obligatoriu, internarea in unitati si colonii de munca, stabilirea de loc de munca obligatoriu, daca au fost intemeiate pe actele normative prevazute de acest text.


Prin urmare, retinerea autorului reclamantei (D.M.) ca prizonier de razboi in U.R.S.S. nu se incadreaza in masurile sus-mentionate.


Potrivit art.4 al.2 din Legea nr.221/2009 se poate constata caracterul politic si pentru alte masuri administrative, prevederile art.1 al.3 aplicandu-se in mod corespunzator.


Interpretand art.1 al.3 in scopul calificarii unei masuri administrative ca avand caracter politic, se desprinde concluzia ca masura trebuia sa fie luata in perioada 1945-1989 si sa fie aplicata cu privire la o fapta pentru savarsirea careia s-a urmarit unul din scopurile prevazute la art.2 al.1 din OUG nr.214/1999.


In cauza de fata, constituirea autorului reclamantelor ca prizonier de razboi de partea sovietica nu a constituit o masura administrativa luata de Statul Roman prin autoritatile sale si nu se circumscrie cazurilor pentru acordarea de despagubiri potrivit Legii nr.221/2009.


Impotriva acestei sentinte au declarat apel reclamantele ce au sustinut ca instanta nu a avut in vedere prima hotarare a Comisiei pentru aplicarea Decretului nr. 118/1990 care atesta faptul ca autorul lor D.M. a fost deportat in U.R.S.S., raportandu-se doar la calitatea de prizonier de razboi.


Prin decizia civila nr. 156/A din 28 septembrie 2011 a Curtii de Apel Galati s-a respins ca nefondat apelul.


Pentru a decide astfel, instanta a avut in vedere urmatoarele:


Din motivele de apel rezulta ca situatia premisa pe care reclamantele si-au intemeiat actiunea impotriva Statului Roman este actul deportarii sale in URSS, in perioada ianuarie 1945 - decembrie 1949.


In situatia data, indiferent de traumele suferite de autor in perioada in care a fost supusa acestei masuri precum si de cele perpetuate de-a lungul intregii sale vieti de dupa incetarea masurii si pentru a caror realitate, memoriei colective a societatii nici nu i-ar mai fi necesare alte dovezi suplimentare in afara celor deja devenite notorii - reclamantele nu pot beneficia de despagubirile prevazute de Legea nr.221/2009 pe care si-au intemeiat actiunea pentru ca fapta generatoare de prejudicii se situeaza in afara cadrului limitativ si special al acestei legi pentru urmatoarele considerente :


In primul rand, se impune cu evidenta faptul ca in situatia data este vorba de o masura administrativa dispusa anterior datei de 06.03.1945 si nu de o condamnare cu caracter politic desemnata de art.1 alin.2 si art.2 al Legii nr.221/2009 sau determinabila ca atare de catre instanta conform art.1 alin.3 si 4 al aceleiasi legi.


In al doilea rand, pentru ca masura sa atraga acordarea in cauza a despagubirilor pentru daune morale trebuie in mod obligatoriu sa fi avut caracter politic in sensul dispozitiilor art.3 din Legea nr.221/2009, adica sa fi fost aplicata fie de fosta militie, fie de fosta securitate romana - institutie cu atributii in acest sens de regimul politic comunist instaurat cu data de 06.03.1945 - iar faptele pentru care s-a aplicat masura sa figureze in continutul actelor normative (toate adoptate dupa anul 1950), enumerate la punctele a-f din articolul mentionat.


Sustinerile reclamantelor precum si probele dosarului dovedesc ca masura administrativa de deportare in URSS a autorului lor s-a dispus pentru o situatie existenta inainte de perioada de referinta a legii (06.03.1945), la o data anterioara acestui moment (mai exact in ianuarie 1945) si de catre alte autoritati decat cele ale caror decizii sunt considerate de Legea nr.221/2009 a fi generatoare de despagubiri (respectiv fosta militie sau fost securitate a statului comunist).





Pronuntata de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr. 156 din data 28.09.2011


Citeşte mai multe despre:    Curtea de Apel Galati    Decretul 118/1990    URSS    Prizonier de razboi    Despagubiri    Regim politic comunist    Statul Roman    Daune morale    Prejudiciu    Condamnare cu caracter politic    Legea 221/2009    Masuri administrative cu caracter politic    Domiciliu obligatoriu    Tribunalul Galati    OUG 214/1999
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Conflict negativ de competenta intre sectiile civile ale aceluiasi tribunal
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 48 din 30 mai 2018 a Curtii de Apel Galati

Conflict negativ de competenta generat de obiectul actiunii in materia fondului funciar
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 56 din 18 iunie 2018 a Curtii de Apel Galati

Predare temporara in cazul in care predarea unei persoane in baza unui mandat european de arestare a fost amanata. Inoportunitatea predarii atunci cand persoana solicitata este arestata preventiv in cauza in care este judecata in Romania
Pronuntaţă de: Incheierea din 18 ianuarie 2018 a Curtii de Apel Galati

Revizuire. Inscrisurile descoperite in Arhivele Statului nu reprezinta �inscrisuri noi�
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 19/A din 02.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Decizia nr. 30/2020 privind examinarea recursului in interesul legii privind cauza reala si serioasa a concedierii. Selectarea salariatilor ce ar urma a fi concediati
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Cerere de acordare a unor masuri reparatorii prin echivalent aferente unui imobil preluat abuziv in perioada comunista. Obligatia dovedirii calitatii de proprietar la momentul confiscarii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 708 din 10 februarie 2020

ICCJ: Situatia masurilor asiguratorii infiintate in cadrul unui proces penal asupra bunurilor unei persoane juridice, anterior deschiderii procedurii insolventei, in vederea confiscarii speciale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ: Scutirea de la plata taxelor datorate Inspectoratului de Stat in Constructii vizeaza exclusiv lucrarile realizate in legatura cu o expropriere pentru cauza de utilitate publica
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Pentru admiterea revizuirii faptele trebuie sa fie noi, iar nu mijloacele de proba in dovedirea unei fapte sau imprejurari cunoscute de instanta la solutionarea cauzei
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 40/A/2019

Scutirea de la plata taxelor datorate Inspectoratului de Stat in Constructii vizeaza exclusiv lucrarile realizate in legatura cu o expropriere pentru cauza de utilitate publica
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie



Articole Juridice

Consideratii asupra constitutionalitatii competentei Curtilor de Apel de a judeca infractiunile savarsite de magistratii ce functioneaza in cadrul acestora
Sursa: Irina Maria Diculescu

Principiul controlului ierarhic al activitatii procurorului � masura benefica sau permisiva de abuz?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Aplicarea in timp a legii 165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv � aspecte de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Faptele salariatului care pot constitui abateri disciplinare. Spete si doctrina relevante
Sursa: Irina Maria Diculescu

Clauza de neconcurenta in contractele de munca. Aplicabilitate practica. Solutii jurisprudentiale
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Actiunea pauliana in noul Cod Civil
Sursa: Lect. Univ. Dr. Florin CIUTACU / Av. Dr. Artin SARCHIZIAN