din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5145 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Contract de vanzare-cumparare. Exceptia lipsei calitatii procesual pasiva

Contract de vanzare-cumparare. Exceptia lipsei calitatii procesual pasiva

  Publicat: 19 Oct 2012       2744 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Prin sentinta civila nr.435/13 mai 2010 a Judecatoriei Faurei, definitiva prin neapelare s-a admis actiunea civila formulata de K.H. in contradictoriu cu paratul P.S. S-a respins actiunea civila fata de parata G.F. pentru lipsa calitatii procesuale pasive si s-a constatat ca intre partile K.H. si P.S. a intervenit vanzarea-cumpararea suprafetei de 24,5 ha. teren situata in extravilanul comunei Visani, judetul Braila, pretul vanzarii fiind de 3.500 lei, hotararea pronuntata tinand loc de act de vanzare-cumparare intre parti.

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este dreptul persoanelor fizice sau juridice, al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor mobile sau imobile, bunuri asupra carora proprietarul exercita atributele dreptului de proprietate in interes propriu, dar in limitele legii.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

Din probatoriul administrat in cauza s-a retinut ca intre parti s-a incheiat la data de 06.09.2007 un antecontract de vanzare-cumparare a suprafetei de 24,5 ha.teren situata in extravilanul comunei Visani, judetul Braila, pretul vanzarii fiind de 3.500 lei, ca acestia nu au incheiat act autentic de vanzare-cumparare, ca promitentul a predat terenul si a primit pretul asa cum rezulta din antecontractul de vanzare-cumparare si titlul de proprietate .
Instanta a retinut ca, potrivit intelegerii, partile trebuiau sa incheie in forma autentica contractul de vanzare-cumparare a suprafetei de teren in cauza si deoarece nu s-a incheiat un asemenea contract care sa ateste vanzare-cumpararea efectuata ca operatiune juridica potrivit art.111 cod proc.civila, reclamanta, care are interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau inexistentei dreptului sau de proprietate care sa fie opozabila si tertilor.
Cat priveste parata G.F., instanta a respins actiunea civila fata de aceasta pentru lipsa calitatii procesuale pasive deoarece nu avea calitate de parte a antecontractului de vanzare-cumparare incheiat de parti ci numai de mandatara a promitentei vanzatoare.




Pronuntata de: Judecatoria Faurei - Sentinta civila nr.435 din data 13.05.2010


Citeşte mai multe despre:    Judecatoria Faurei    Antecontract de vanzare-cumparare    Teren extravilan    Act autentic de vanzare-cumparare    Lipsa calitatii procesual pasiva    Mandatar    Vanzator    Promitent vanzator    Titlu de proprietate    Drept de proprietate    Contract de vanzare-cumparare
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Masuri educative. Supraveghere. Neaplicare obligatii
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 791/07.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Clauza de arvuna si clauza de dezicere. Deosebiri. Actiune in denuntarea unilaterala a contractului
Pronuntaţă de: I.C.CJ., Sectia I civila, decizia nr. 2589 din 8 decembrie 2020

Promisiune de vanzare-cumparare. Neincheierea actului in termenul stipulat in clauzele conventionale. Prescriptie extinctiva. Incetarea efectelor antecontractului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 203 din 29 ianuarie 2020

Decizia ICCJ nr. 12/2019: regimul suspendarii conditionate a pedepsei ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile sub vechiul Cod Penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului Penal actual
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Actiune in rezolutiunea unui antecontract de vanzare-cumparare formulata de promitentul-cumparator
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 311 din 11 februarie 2016

Consecinte neformularii unei cereri de repunere in situatia anterioara in cadrul unei actiuni privind rezolutiunea unui antecontract de vanzare-cumparare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 224 din 28 ianuarie 2015

Promisiune de vanzare-cumparare. Instrainarea bunului catre alta persoana
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2668 din 24 septembrie 2014

Actiune in raspundere civila delictuala. Competenta teritoriala alternativa
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 905 din 18 martie 2014

Actiune in raspundere civila delictuala. Determinarea instantei competente potrivit Noului Cod de procedura civila
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 905 din 18 martie 2014

Mandat cu dubla reprezentare. Dol prin reticenta savarsit de catre mandatar in executarea mandatului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia comerciala, Decizia nr. 2026 din 24 mai 2011



Articole Juridice

Restrictiile privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan si aplicarea principiului tempus regit actum
Sursa: Irina Maria Diculescu

Clauza de inalienabilitate in Noul Cod civil (art. 627-629)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Ce modificari aduce legea 277/2009 in procedura insolventei
Sursa: EuroAvocatura.ro